|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
sklep z odzieżą niemowlęcą
cześć, tak myślę sobie o otworzeniu firmy aby mieć coś swojego coś co będzie moim zabezpieczeniem. Ogólnie mam różne pomysły w sumie najprostszym do zrealizowania będzie sklep z odzieżą niemowlęcą.
Bo lokal bym wynajęła no i kosztem będzie wyposażenie sklepu w meble oraz zakup towaru, gdzie w sumie z towarem będzie o tyle prościej, że chcę ten sklep prowadzić razem z TŻ a jego mama jest producentem odzieży niemowlęcej także ten sklep byłby takim naszym wspólnym przedsięwzięciem. Jak myślicie czy taki sklep ma miejsce bytu? Z czasem myślę, że oferta byłaby rozszerzana o kolejne produkty typu zabawki, laktatory itd. Jak myślicie ile trzeba mieć kasy na start? Zaznaczę jeszcze że mieszkam w mieście Łodzi.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: sklep z odzieżą niemowlęcą
Poproś mamę TŻ o kontakt do współpracujących z nią detalistów i podpytaj, jak się kręci biznes.
Ja osobiście bym nie otwierała sklepu fizycznego, tylko internetowy + sprzedaż przez allegro. Ciuszki niemowlęce to nie towar, który trzeba przymierzyć, więc niewielki sens wędrowania do sklepu. Umęczone młode matki chętnie kupują online.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
hmm w sumie masz rację. Przede wszystkim będzie to mniejszy koszt takiego sklepu internetowego i aukcji na allegro niż utrzymanie sklepu stacjonarnego. Tylko powstaje tu pytanie ile kosztuje sklep internetowy? Jego utrzymanie, serwery itd...
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do sklepu internetowego, to z pewnością serwer kosztuje znacznie mniej niż lokal sklepowy. Wejdź na stronę jakiegoś dostawcy - ovh albo home - i sprawdź ceny. Potrzebujesz domeny i hostingu wirtualnego. Aplikację sklepową bardzo często oferują w pakiecie do samodzielnej instalacji i zapewniam, że to nic skomplikowanego. Można poprosić znajomego grafika o lekkie przerobienie szaty graficznej; dodawanie towarów odbywa się przez formularze - betka. To, co jest kosztowne, to reklama. Ale dyskretna promocja na allegro, dobrze przeprowadzone kampanie reklamowe, ewentualnie zlecenie profesjonalnej firmie pozycjonowania sklepu w google powinno na początek zadziałać. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
hmm no może i by to był dobry pomysł na to aby wystartować na allegro i rozreklamować się gdzie się da np. na forum wizaż
tylko największy problem to jest ze zrobieniem zdjęć tych małych ciuszków....
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
A gdyby tak przy okazji zrobić komis takich ciuszków ?
Nowe ubranka kosztują mase pieniedzy i sporo matek sprzedaje ciuszki lub rozdaje. Jakby przyjmowac w komis takie uzywane w dobrym stanie i odsprzedawac dalej ?
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze powiedziawszy, jakoś nie widzę tego biznesu. W hipermarketach można kupić ubranka za grosze, w sieciówka w czasie wyprzedaży - również. Wiele matek wymienia się używanymi ubrankami lub je kupuje przez internet, bo maluchy nie zdążą ich zniszczyć, a już są za małe. Na pewno większe szanse powodzenia miały sklep z szerokim asortymentem dla dzieci, więc nie tylko ubranka, ale również zabawki, książeczki, butelki, smoczki itp, może także łóżeczka, przewijaki. Na allegro też ciężko będzie o sukces, bo w dziale z odzieżą dziecięcą jest ponad 300 tys. aukcji - niebywale trudno się przebić.
Edytowane przez Juliette88 Czas edycji: 2011-02-17 o 11:23 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
no tak ale ja towar miałabym od producenta czyli coś co kosztuje w sklepie 35 zł u mnie będzie kosztować 18. Nawet nie wiecie jaki narzut sklepy potrafią robić. W głowie się to nie mieści no ale tak jest. Z resztą w hipermarketach te ubranka są z chin a wiadomo jak jest z tymi ciuszkami z jakich to dzianin jest robione i że od czasu do czasu są afery bo jakieś dziecko dostało odparzeń po jakiejś bluzeczce made in china. A nie każda matka chce ryzykować zdrowiem dziecka.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

także ten sklep byłby takim naszym wspólnym przedsięwzięciem. Jak myślicie czy taki sklep ma miejsce bytu? Z czasem myślę, że oferta byłaby rozszerzana o kolejne produkty typu zabawki, laktatory itd. Jak myślicie ile trzeba mieć kasy na start? Zaznaczę jeszcze że mieszkam w mieście Łodzi.