|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy mama ma powody do niepokoju? ( wynik badania )
Witam Was drogie Panie.
Piszę do Was w imieniu mojej mamy. Mianowicie mama ma 65 lat i w tym tygodniu zrobiła sobie kontrolne wyniki USG narządów rodnych, cytologie i badanie CT głowy. Badanie CT zlecił mamie neurolog, gdyż mamę czasami / sporadycznie boli głowa i cierpi na zawroty. Zdarza się też również sporadycznie podwójne widzenie ( zdarzyło się może 3-4 w ostatnich 5 lat ). Wynik CT wyszedł idealny. Zero jakichkolwiek zmian, czy też ognisk zapalnych. Natomiast USG już niestety nie wyszło zbyt dobrze. Wyczytałem że u mamy podczas USG wykryto polipa endometrialnego. Miałem tylko chwile wynik USG w ręku. Potem mama go zarekwirowała, zapewne po bo abym się nie martwił. Ale już za późno. Wyczytałem w necie, że ów polip to w sumie nic groźnego. W tym samym dniu co USG mama miała też robioną cytologie - jej wyniku jeszcze nie ma. Ja już jednak niestety się martwię jaki będzie jej wynik. I tutaj pytanie do Was drogie Panie. Czy to że w USG wykryto polipa może wróżyć nieciekawy wynik z cytologii? Czy jedno do drugiego nie ma nic wspólnego i cytologia może wyjść super? Oczywiście mama nie wie, że piszę do Was w tej sprawie. Proszę Was o odpowiedzi na moje pytania. Nie ukrywam, że boje się o mame. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mama ma powody do niepokoju? ( wynik badania )
Mama nie powinna mieć powodów do obaw
polipy zazwyczaj usuwa się w szpitalu, podczas zabiegu. Cytologia nijak ma się do polipa, ma ona na celu sprawdzenie, czy nie rozwija się rak ani nie ma żadnych innych niefajnych komórek.
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mama ma powody do niepokoju?
Dzięki za uspokojenie mnie
Teraz moja w tym głowa aby delikatnie wytłumaczyć mamie, że nie ma powodu do obaw Pozostaje mi tylko jeszcze trzymać kciuki za dobry wynik cytologii I wierze że taki właśnie będzie
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
od razu mówię, że rzadko kiedy która kobieta ma pierwszą grupę w cytologii
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, już się o tym dowiedziałem
Od ostatniego wtorku ( wtedy mama miała robioną cytologie ) przestudiowałem chyba cały internet o tych polipach i cytologii i dowiedziałem się właśnie, że 1 grupy nie ma się co spodziewać. Jeśli jednak nawet będzie 3 to chyba też nie ma się co bać prawda? Jeśli jednak ( odpukać ) będzie jakaś inna to zejde chyba na zawał.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
wyluzuj się chłopcze
cokolwiek wyjdzie to lekarz Twojej mamy na pewno się nią dobrze zajmie i wszystko jej wyjaśni
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Łatwo Ci mówić
Jakoś nie potrafie się wyluzować Jeszcze 1 pytanko Czy obecność polipa wyjdzie na cytologii?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.

polipy zazwyczaj usuwa się w szpitalu, podczas zabiegu.
Teraz moja w tym głowa aby delikatnie wytłumaczyć mamie, że nie ma powodu do obaw
cokolwiek wyjdzie to lekarz Twojej mamy na pewno się nią dobrze zajmie i wszystko jej wyjaśni