![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zrób To Sama czyli AGD w służbie zdrowego żywienia
na ubiegłoroczne święta dostałam od rodziny ( oczywiście po konsultacjach ) sokowirówkę. Muszę przyznać że jestem z niej ogromnie zadowolona, a soki warzywne i owocowe goszczą na moim stole prawie codziennie.
Jakość - jak się pewnie domyślacie - nieporównywalna z najlepszymi sokami sklepowymi. A odkąd zaopatrzyłam się w blender z kubkiem - sama piekę pasztety i wiem co jem ![]() Na jednej z domówek rozgorzała dyskusja na temat jakości sklepowego jedzenia i możliwości przygotowywania pewnych produktów w domu. Sporo moich znajomych posiada automaty do wypieku chleba - i zarzekają się że już nie kupią pieczywa nawet w renomowanej piekarni. Znajoma zaopatrzyła się w maszynkę do makaronu i " produkuje" najlepszy orkiszowy makaron jaki dotychczas jadłam. Ostatnio wypatrzyła również w sieci coś co zwie się " jogurtownicą" i jak można się domyśleć służy do domowej produkcji jogurtów. Czy Wy Wizażanki w dobie coraz bardziej tandetnych produktów spożywczych - masy polepszaczy i chemii dodawanych do jedzenia - nie myślałyście żeby zacząć ( jak robiły to nasze babcie i prababcie ) - same kisić ogórki, piec chleb czy pasztety....Tymbardziej, że potrzebne do tego AGD jest coraz bardziej dostępne - również cenowo. przykłady: - automaty do pieczenia chleba ( ok 200 zł ) - blendery ( od 40 zł ) - wyciskacze do soku ( od 20 zł ) - maszynka do mielenia mięsa ( od 30 zł ) - suszarka do ziół ( grzybów ) ( od 60 zł ) Może któraś z Was posiada tajemniczą jogurtownicę i może podzielić się opinią na temat jakości własnoręcznie przygotowanego jogurtu.
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zrób To Sama czyli AGD w służbie zdrowego żywienia
Ja też zaopatrzyłam się w blender i robię musy owocowe i soczki np. banan, jabłko, jogurt naturalny... mniam.
Niestety na pasztety, ogóry i inne cuda nie mam czasu. Ale rzeczywiście z tymi chemiami w jedzeniu to strach bierze jak się składy czyta. Nie kupuję gotowych obiadów, zupek chińskich, przetwory dostajemy na razie od mamy i babci (przyjdzie czas na swoje). Co się da i jak czas pozwala robię sama!! ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Do tego trzeba by mieć mięso ,owoce i warzywa ze sprawdzonego żródła po atrakcyjnej cenie
![]() moja znajoma gotuje rosół z eko warzyw i eko kury ,koszty spore ,smak taki sam ,ona sobie wmawia ,że jest lepszy -tiia a korzyści ? tylko psychiczne,a rak i tak ja dopadnie. Od roku chce kupić maszyne do chleba ale czy bedę jej używać po pierwszym rachunku za prąd ? ![]() Staram się wypośrodkować odżywianie ,czytac składy i nie popadać w paranoję i zamiast robienia makaronu wolę pograc na konsoli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ekokura i eko warzywa to już najwyższa półka i nie każdy ma możliwość logistyczną i finansową - mnie bardziej chodzi o to że zamiast kupować mięso mielone paczkowane ( którego składu nie chcę chyba nawet znać ) wystarczy kupić kawałek mięska wołowego, świnkowego czy drobiowego i zmielić samemu w zaciszu domowym. a co do robienia makaronu. Mnie takie rzeczy uspokajają - po całym dniu pracy z ludźmi lubię się czasem zamknąć w kuchni i zająć się czymś pracochłonnym. Może przez to że pracuję " głową" i " ustami" muszę czasem popracować rękami ![]()
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
Edytowane przez 28nana Czas edycji: 2011-02-16 o 08:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też uważam że ograniczanie do minimum tej chemii jest jak najbardziej zasadne.
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zdarzy mi się kupować gotowe mielone ,wtedy czytam skład i kupuje znanej firmy lub w dobrym sklepie. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Maszyna do chleba nie ciągnie dużo prądu
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ja kupiłam sokowirówkę, pyszne soki, kocham
![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- A co do mielenia, to w zyciu nie kupiłabym gotowego mielonego mięsa... Wolałabym nic nie jeść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- może jest też Mały Kucharz ;-) http://www.youtube.com/watch?v=Ng9gnu1yqwc ;-)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Wii jest spoko, tenis rządzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mając maszyne wykluczam kupowanie pieczywa. ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
Zgadzam się . U nas teraz rządzi Guitar Hero i córka na perkusji grająca Metalicę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
no tak, bo użycie kilka razy w tygodniu nie zużywa prądu w ogóle, prąd jest z maszyny i dopiero ciągnie z kontaktu po którymś tam użyciu. Że ja na to wcześniej nie wpadłam. Możesz sobie policzyć ile Ci prądu zużyje i wtedy kalkuluj czy się opłaca.
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zalezy od czlowieka. I jak reaguje na chemie i inne dzidostwo w jedzeniach. przyklad-pracuje w pewnym znanym supermarkecie, wiec w 99% jadłam rzeczy kupionym w tymze sklepie. W pewnym momencie dopadła mnie egzema. Na palcach-opuszkach nie mialam skory, rany do krwi, niczego sie nie moglam dotknac. Zaczeło sie myslenie skad to sie przyplątało, na co jestem uczulona... Na l4 siedzac w domu palce mi sie zagoily, wrocilam do pracy i znowu. Wszyscy sie smiali ze mam uczulenie na prace. I w koncu doszłam..jedzenie z tego sklepu... tanie, nawalone chemi i innego badziewa. u mnie widac korzysci po krotkim czasie jedzenia na ile to mozliwe zdrowych produktow, a u innych moze to wyjsc dopiero po latach...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jestem jak najbardziej za robieniem soków z sokowirówek, smacznie i zdrowo ale... nie zawsze mi sie chce, i jednak sporo owoców trzeba, np. z czterech pomarańcz mam niecałą połowę szklanki
![]() Mięso mogę zmielić raz na jakiś czas ale właśnie nie zawsze się chce ... I wielu osobom sie chyba nie chce. Pamiętam że moja babcia robiła sama makarony, kiełbaskę, co tam jeszcze, weki itd. no ale czas na to miała. Poza tym patrząc na skład słoika z konserwowanymi ogórkami - ja wsadzam tam to samo, cenowo sie opłaca więc wolę kupić gotowe. Może w tym roku zrobię dla własnej satysfakcji po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Coś czuję że to jakieś benzoesany, gumy ksantanowe i inne "dobrodziejstwa"
![]() |
![]() |
#18 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() do tego kosztujace jak złoto. Cytat:
![]() ![]() wiec babcie aby nakarmic rodzinę musiały same wszystko robić ,mama już kupowała a teraz historia zatacza koło i mnie próbuje sie nakłonić do robienia kiełbas ![]() Nakłania sie nas do eko jedzenia samodzielnie robionego a jednocześnie same faszerujemy się hormonami,suplementami i kosmetykami . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-02-16 o 10:55 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mam Ci policzyć ile razy włączam maszynę do pieczenia chleba? Kilka razy w tygodniu czy miesiącu różnicy nie robi, a ty uwielbiasz się czepiać i nie tylko w tym wątku
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja dość często używam sokowirówki, szczególnie teraz, kiedy pogoda jest jaka jest, a nas męczy przeziębienie. Sok z pomarańczy zastępuje nam lekarstwa i jest rzeczywiście skuteczny. Do tego kupuję pomarańcze po 35 centów za kilogram, więc mogę sobie pozwolić na duuuże zakupy
![]() ![]() Co do pieczenia chleba, w domu moich teściów piecze się chleb, a nie kupuje, więc jak u nich jesteśmy, zawsze zjadamy domowy. Smak jest wyśmienity, a i pieczenie nie jest zbyt kosztowne. Dwa chleby w piekarniku (nie w maszynie!) spędzają 45 minut - to tyle co placek. A ponieważ wolimy jeść "coś" + chleb, a nie chleb + chleb + "ewentualnie coś", dwa takie chlebki wystarczają dla trzyosobowej rodziny na 4 dni. Ja, niestety, chyba kupuję złą mąkę, bo odkąd tu przyjechałam, nie jestem w stanie upiec tego chlebka. Ale od czego jest Internet - poszukam innego przepisu ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak wracam do domu, to jest za późno, aby cokolwiek robić, a na następny dzień mam znów kupę roboty. Uwielbiam gotować obiady, nawet najbardziej wymyślne ![]() Co do względów zdrowotnych - no tak, mięso mielone nie jest zbyt dobre, ponieważ dorzucają tam najczęściej masę tłuszczu. Tylko nie wiem, czy macie świadomość faktu, że kawałki mięsa w sklepie, również często są ulepszane chemicznie. Chyba, że macie jakiś super sprawdzony sklep. Ceny ekoproduktów powalają, a nie mamy pewności, że ich produkcja jest faktycznie naturalna, bez środków ulepszających. Wiele razy czytałam sprawozdania, z których wynikało jedno - owszem, plony na polu nie są bezpośrednio spryskiwane chemikaliami, ale niestety sąsiadujące grunty są często ostro nawożone, więc siłą rzeczy... Pieczenie chleba - naprawdę rewelacja! jadłam raz i bardzo mi smakowało, ale takie cieplutkie, ponieważ nie było na zakwasie, więc później taki chlebek tracił swoje walory ![]() ![]() Blender - kolejny cud techniki, wszystko można z nim zrobić ![]() Sokowirówka - marzy mi się... polecacie jakąś? Ja lubię co jakiś czas upiec schab ze śliwkami, albo inny kawał mięsiwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaz ja ostatnio pocinam w Jacksona ![]() co do tematu- fajnie miec te wszystkie sprzety, ale gdzie to trzymac? bo wiem, ze jak zloze i schowam do szafy, to mi sie nie bedzie chcialo rozlozyc i i tak kupie ten sok czy chceb. Edytowane przez yoona Czas edycji: 2011-02-16 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się jak z mężem robiliśmy na święta szynki, schabiki ze śliwką , mielone z mięsa takiej wiejskiej świnki - ale nieukrywajmy - padliśmy potem sami na ryjki
![]() Dziś na tvn Style leciał program o mięsie kupowanym w sklepie - co z tego że sami sobie zmielimy jak już napchali do niego wcześniej różności, ostrzykali wodą ( żeby tylko wodą ) Porównując mięso eko - jego przydatność ( niemrożonego mięsa) jest b. krótka. I jest drogie, fakt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wysatrczy wyrażać sie precyzyjnie.I tyle . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Potrzebujesz litr mleka, kilka lyzek mleczka w proszku ale granulowanego i jakies pol jogurtu naturalnego z zywymi kulturami bakterii. Mleko podgrzewasz do 40st.C (jak wlozysz paluch, policzysz do 10 i nie bedzie parzylo ale jest gorace to jest ok), dodajesz mleko w proszku (jakies 4 lyzki - im wiecej tym bedzie gestrzy), pol jogurtu i mieszasz. Odstawiasz w cieple miejsce: kolo kaloryfera, do cieplego piekarnika. Po kilku godzinach jest jogurt jak marzenie ![]() ![]() Sprawdzone! Cytat:
![]() ![]() Moze jestesmy w tym samym kraju? A teraz jest sezon i takie pyyyyszne, dojzaleeeee... soczysteeee mmmm prosto z drzewa i bez opryskow ![]() Cytat:
Sokow nie robie bo wole zjesc owoce i napic sie wody. Chlebek pieke sama bez pomocy maszyny. Nie kupowalam chleba chyba od roku. Robie zawsze 2 bochenki i nadmiar mroze ![]() Makaronow i pasztetow nie robie z lenistwa ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myle, ze wokolo tej calej ekomody naroslo cale mnostwo roznorakich mitow i no coz, zrobila wokol siebie duzo szumu, ale patrzac dookola na to, co ludzie jedza, co oferuje wiekszosc sklepow i jaka popularnoscia ciesza sie takie np. fastfoody, raczej nie wplywa jakos znaczaco na nasze zwyczaje zywieniowe. Ja przyznaje, ze mi w zasadzie ledwie starcza czasu na przygotowanie tych kilku podstawowych posilkow ![]() Ale lubie eko czy bio produkty, a jak mam czas, to powiedzmy, ze lubie cos sama zrobic. Mam na mysli glownie roznego typu pasty, nadzienia, soki, salatki, czasami pieczywo - ale w piekarniku, maszynki do chleba nie mam. Unikam wszelkiej masci dan w 5 min. i produktow napakowanych tzw. chemia. Miesa wprawdzie nie jem, ale kupuje i przygotowuje dla kotow - rozpieszczone zarazy nie przepadaja za puszkowym jedzeniem (z reszta, tyle sie swego czasu naczytalam o puszkowym zarciu, ze genralnie dziekuje, poza tym znalezc porzadne i z porzadnej firmy bywa zagmatwane...) Hormonow, suplementow nie uzywam, z kosmetykami roznie, czasem zrobie cos swojego. Za to pale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
zawsze mam racje
|
-Mięsa nie jem, więc jeden problem mi odpada
-Jeśli chodzi o ogórki kiszone to niee smakują mi te robione domowym sposobem, wolę te sklepowe, więc tutaj nie będzie zamiany -staram się jeść domowe ciasta i desery zamiast tych sklepowych z toną spulchniaczy i konserwantów. Po drugie wiem co mam w cieście, nie muszę się stresować czy gdzieś mi żelatyny nie dosypali. Porównując domowy sernik i sklepowy- ekhm nie ma czego porównywać ![]() -myślę nad chlebem, tylko ważne pytanie: przez ile dni taki bochenek chleba jest zjadliwy?
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mojej Siostrze bochenek starcza na ok 3 dni więc nie ma możliwości żeby zczerstwiał. Myślę zatem że 3 - 4 dni powinien wytrzymać.
Edytowane przez 28nana Czas edycji: 2011-02-17 o 08:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam suszarkę do warzyw i owoców, ale na razie suszyłam tylko grzyby i pomidory. Pomidory zalałam oliwą, doprawiłam i wyszły pyyyszne. W sokowniku robię soki i kompoty z aronii, winogron i porzeczki, a w sokowirówce sok z marchewek i jabłek.
Jeszcze mam zamiar piec chleb, bo ten w sklepie nie dość, że drogi, to niezbyt dobry.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.