Graham Masterton - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-10, 14:16   #1
JellyJumper
Zadomowienie

Graham Masterton

Witajcie!

Postanowiłam założyć, ten wątek bo jestem miłośniczką wszelkich horrorów i thrillerów G. Mastertona, może znajdzie się ktoś kto podobnie jak ja lubi tego autora.
Co sądzicie na temat jego książek? Które najbardziej wam się spodobały?

Waga:67kg--> 63 kg-->60
Udo: 55 cm-->52
Łydka: 34cm
Biodra: 96cm-->94
Talia: 68cm-->66

ZAPUSZCZAM WŁOSY

21.11 Jest: 33 cm

JellyJumper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 15:44   #2
linaya
astro-loszka

Dot.: Graham Masterton

Uwielbiam Mastertona! Przeczytałam prawie wszystkie jego książki. Bardzo mi się podoba sposób, w jaki buduje atmosferę grozy, napięcia, jak opisuje stany psychologiczne bohaterów. Najbardziej lubię "Drapieżców" i "Walhallę"
Stary 2009-07-10, 21:00   #3
JellyJumper
Zadomowienie

Ja czytałam około 10 jego książek, ale do dlatego że u mnie w biblitoece jest ich tylko kilka, reszte mam swoich.
Ale najabrdziej poodbały mi się " Anioł Jessiki", " Bezsenni", " Strażnicy Piekła"
bardzo poodba mi sie, że w każdą książke wpleciony jest kawałek historii, troche legendy, magii, erotyzmu.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Ja czytałam około 10 jego książek, ale do dlatego że u mnie w bibliotece jest ich tylko kilka, resztę mam swoich.
Ale najbardziej podobały mi się " Anioł Jessiki", " Bezsenni", " Strażnicy Piekła"
bardzo podoba mi się, że w każdą książkę wpleciony jest kawałek historii, trochę legendy, magii, erotyzmu.

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2009-07-12, 10:30   #4
Vampirria
Raczkowanie

Ta stary dobry Graham;d Czytalo sie naprzemiennie z Kingiem, ktory wg mnie jest od niego duzo lepszy jesli idzie o poziom literacki-Masterton w sumie jest dosc przewidywalny i powtarza sie w wielu momentach- niemniej nawet i on wpadnie czasem na jakis ciekawy pomysl- nie pamietam w ktorej jego wypocinie bylo nawiedzone krzeslo, a w innej kobiecie wsadzono w tylek kota z drutem kolczastymKiedys mialam w rekach jeden z jego poradnikow erotycznych, dosc ciekawy aczkolwiek cyklu o spiacej krolewnie Anki Ryż nie przebilPoza tym najbardziej podobal mi sie Manitou oraz Sfinks- ekranizacja tego 1 tez dosc przyzwoita;]
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:07   #5
de em
Zadomowienie

hm, nie czytałam żadnej książki jego. ale mam w domu 'Kondora' i chyba się zabiorę jeszcze w wakacje...
*nie jem słodyczy!
*oszczędzam!
*ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam!
*piję zieloną herbatę!
*więcej się uczę!
71,5 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 - 66 - 65
de em jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:57   #6
evangeline
Zakorzenienie

lubię, swego czasu czytałam namiętnie książkę za książką

moje ulubione to "Bezsenni" i "Zaklęci"

WYMIANKA
evangeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 15:16   #7
go2me
Rozeznanie

przeczytałam "Czarny Anioł" i scena zabicia rodziny jest przerażająca, po tej książce, zwłaszcza po początku długo się nie mogłam pozbierać

więcej książek tego autora nie czytałam ale może pewnego dnia sięgnę po jakąś

go2me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 16:06   #8
anestet-ka
Wtajemniczenie

Pamiętam, że kiedyś dużo Mastertona czytałam, zaczęło się od "Manitou"- to chyba do tej pory moja ulubiona książka tego autora.
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 20:39   #9
simplicity
Rozeznanie

Uwielbiałam go swego czasu W tej chwili nieco mi się "przejadł", do niedawna nie odpuszczałam żadnej jego książce, co w połączeniu z jego "schematycznością" ostudziło moje gorące uczucia Moje ulubione książki to: "Zjawa" ( moja pierwsza książka Mastertona i od razu strzał w dziesiątkę), "Dziecko ciemności", "Dom szkieletów" ( ile ja się za tą książką nalatałam a i tak zdobył ją dla mnie mój TŻ ), "Walhalla", podobała mi się też "Krew Manitou" i "Tengu".

---
Konrad

My

simplicity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 21:02   #10
evangeline
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simplicity Pokaż wiadomość
Uwielbiałam go swego czasu W tej chwili nieco mi się "przejadł", do niedawna nie odpuszczałam żadnej jego książce, co w połączeniu z jego "schematycznością" ostudziło moje gorące uczucia
miałam podobne odczucia

WYMIANKA
evangeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 22:45   #11
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Im wcześniejsze dzieła Mastertona, tym lepsze.

Do najlepszych zaliczam: "Manitou", "Zwierciadło piekieł" (najlepsza jego książka), "Kostnica", "Dżinn", "Rytuał" (o kanibalach, wyjątkowo obrzydliwy".

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 10:17   #12
JellyJumper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez de em Pokaż wiadomość
hm, nie czytałam żadnej książki jego. ale mam w domu 'Kondora' i chyba się zabiorę jeszcze w wakacje...
Akurat za tą książkę się zabrałam jednak nie skończyłam jej, jedyna książka Mastertona która mnie nie zaciekawiła i odpuściłam sobie.

Dziecko Ciemności jak dla mnie jedna z najlepszych jego książek

Czarny Anioł- scena na początku gdy mordowana jest rodzina na prawdę przerażająca, podobnie w Szarym Diable seria zabójstw okropna ( np. mężczyzna któremu wypadły wnętrzności i wisiał na własnych jelitach przywiązanych do łóżka)

Wspominam ktoś o Kingu. Jedyna ksiązka jego która mam to Sklepipk z marzeniami, jednak pierwsze moje podejscie do niej skonczylo sie tak że nudzila mnie i po kilku rozdziałach zrezygnowąłam, może spróbuje jeszcze raz. Jakie jego ksiązki polecacie?

ZAPUSZCZAM WŁOSY

Stary 2009-07-13, 12:53   #13
simplicity
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Im wcześniejsze dzieła Mastertona, tym lepsze.
nie da sie ukryć ostatnio miałam przyjemność (?) zapoznać się z "Bazyliszkiem", jednym z najnowszych dzieł pana G.M. i nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że jest to już nieco na siłę ciągnięte.

Cytat:
Napisane przez JellyJumper
Wspominam ktoś o Kingu. Jedyna ksiązka jego która mam to Sklepipk z marzeniami, jednak pierwsze moje podejscie do niej skonczylo sie tak że nudzila mnie i po kilku rozdziałach zrezygnowąłam, może spróbuje jeszcze raz. Jakie jego ksiązki polecacie?
"Cujo", "Rękę Mistrza", "Desperację", "Misery"... Właśnie King zastąpił G.M. na miejscu mojego ulubionego pisarza chociaż właściwie to też już mi się przejada powoli...

Może któraś z Wizażanek poleci jakiegoś autora z klimatów kingowo-mastertonowych do spróbowania?

---
Konrad

My

Stary 2009-07-13, 17:33   #14
201605041146
Konto usunięte

Jeden z moich ulubionych pisarzy,pamiętacie może jak się nazywała książka w której było o zakonie cystersów gdzie oni zjadali swoje ciała? większość jego książek przeczytałam własnie naprzemian z Kingem ,ktory u mnie wygrał. W Mastertonie czasem przerażała mnie taka dokładna wizualizacja opisów;pnaprawdę czasem się bałam.

A co do Kinga ostatnio przeczytałam ,,Ręka mistrza" grube tomisko ale podobało mi się . Przeczytałam tez Rosie Madder. Przeczytajcie
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 08:18   #15
Vampirria
Raczkowanie

Co do Kinga- Reki mistrza nawet nie dokonczylam- nudziarstwo straszne, jak na Krola przewolne tempo i malo akcji;/ O wiele bardziej podobalo mi sie jego ciut wczesniejsze dzielo- "Komorka"- o ludziach ktorzy po odebraniu polaczenia z komorki zamieniaja sie w krwiozercze zombiaki;D Z jego innych- wspomniana Rose Madder- swietny pomysl na ucieczke bohaterki w glab obrazuPoza tym- Miasteczko Salem, Carrie, Misery, Cujo, swietny grubasny Bastion i Desperacja, moj ulubiony Cmętaż zwieżąt, To rowniez wysmienite, Dolores, Zielona mila,Christine,niezly scenariusz do Sztormu stulecia-bardzo ciekawa historia, i zbiory opowiadan:Nocna zmiana,szkieletowa zaloga, serca atlantydow, czwarta po polnocy...Ogolnie wg mnie King mial swoj czas w latach 80tych i 90tych, teraz poza komorka i cyklem Mroczna wieza- jest coraz gorzej- patrz Historia Lisey(okropna) i Reka mistrza wlasnie...Poza tym warto poszukac ekranizacji jego ksiazek- wiekszosc swietna

Edytowane przez Vampirria
Czas edycji: 2009-07-17 o 08:20
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 16:35   #16
linaya
astro-loszka

Jeśli chodzi o Kinga, przeczytałam jedną, "Miasteczko Salem". I stwierdziłam, że wolę Mastertona, jest jakiś taki bardziej wyrazisty. Z tym, że jeśli chodzi o Mastertona, to chyba przeczytałam cały jego repertuar, a co do Kinga, to kusza mnie pozytywne recenzje jego niektórych ksiązek, więc pewnie się skuszę
Stary 2009-07-17, 16:44   #17
simplicity
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o Kinga, przeczytałam jedną, "Miasteczko Salem". I stwierdziłam, że wolę Mastertona, jest jakiś taki bardziej wyrazisty. Z tym, że jeśli chodzi o Mastertona, to chyba przeczytałam cały jego repertuar, a co do Kinga, to kusza mnie pozytywne recenzje jego niektórych ksiązek, więc pewnie się skuszę
też tak miałam na początku po lekturze pierwszej książki Kinga ( pierwszej, którą ja przeczytałam :P) , "Kolorado Kid", zastanawiałam się skąd ten zachwyt jakiś czas później przeczytałam "Cujo", doprawiłam "Misery" i zrozumiałam więc skuś się, naprawdę warto

---
Konrad

My

Edytowane przez simplicity
Czas edycji: 2009-07-17 o 16:46
Stary 2009-07-26, 14:27   #18
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
"Rytuał" (o kanibalach, wyjątkowo obrzydliwy".
chyba muszę po tą pozycję sięgnąć. uwielbiam obrzydliwe ksiązki i filmy

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 14:41   #19
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez simplicity Pokaż wiadomość
nie da sie ukryć ostatnio miałam przyjemność (?) zapoznać się z "Bazyliszkiem", jednym z najnowszych dzieł pana G.M. i nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że jest to już nieco na siłę ciągnięte.
O, nie wiedzialam, że wyszło coś nowego Mastertona.
Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
Jeden z moich ulubionych pisarzy,pamiętacie może jak się nazywała książka w której było o zakonie cystersów gdzie oni zjadali swoje ciała?
To właśnie "Rytuał", o którym pisałam wcześniej

W kwestii Mastertona, przypomniałam sobie, jak pożyczyłam kiedyś koleżance z pracy jego zbior opowiadań. Niektóre z nich były wyjątkowo obrzydliwe, zwłaszcza jedno. Uprzedziłam koleżankę lojalnie, ona się tylko smiala, że co jej tam, przeczyta. Co się okazało? Żaczęła sobie czytać to opowiadanie jadąc autobusem do domu i musiała wysiąść dwa przystanki wcześniej i lecieć na piechotę, bo bala się, że zwymiotuje w autobusie. Do domu dotarła zmarznięta (zima była), zielona na twarzy i z żołądkiem w gardle

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 18:48   #20
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Drapieżcy -pierwsza książka mistrza którą przeczytałam,pamiętam,że byłam na wakacjach u ciotki nad morzem i wygrzebałam ją gdzieś z czeluści bibliotecznej. Dla mnie dobra książka to taka która wciąga od pierwszych stron... jak coś mnie nie zaciekawi to po prostu tego nie czytam , tak już mam ale Drapieżcy wciągają na maksa, przeczytałam ją w 1 dzień do bólu oczu i głowy, pod koniec już umierałam potem już poleciało .... tak zaczęła sie moja miłość do horrorów właśnie od Mastertona

PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 16:10   #21
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Cytat:

To właśnie "Rytuał", o którym pisałam wcześniej

W kwestii Mastertona, przypomniałam sobie, jak pożyczyłam kiedyś koleżance z pracy jego zbior opowiadań. Niektóre z nich były wyjątkowo obrzydliwe, zwłaszcza jedno. Uprzedziłam koleżankę lojalnie, ona się tylko smiala, że co jej tam, przeczyta. Co się okazało? Żaczęła sobie czytać to opowiadanie jadąc autobusem do domu i musiała wysiąść dwa przystanki wcześniej i lecieć na piechotę, bo bala się, że zwymiotuje w autobusie. Do domu dotarła zmarznięta (zima była), zielona na twarzy i z żołądkiem w gardle
O! Coś dla mnie. Ja lubię czytać biografie seryjnych morderców. Ich wszelkie wybryki są często dokładnie opisywane. Lubię to.
Ka-Mila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:12   #22
pocalunekwampira
Przyczajenie

Ja przeczytałam jedynie" Festiwal strachu" jest to zbiór opowiadań - niektóre podobały mi się bardziej inne mniej. Nie wiem jak jest w innych jego książkach ale w tej było dużo erotyzmu
pocalunekwampira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 18:02   #23
turkusek
Raczkowanie

GG do turkusek

dołączam się ;] zagląda tu jeszcze czasami ktoś? ;>
Stary 2009-12-01, 20:06   #24
linaya
astro-loszka

owszem, zagląda ;]
Czytał ktoś może "Muzykę z zaświatów"? - jedną z jego nowszych książek? jaka jest? Warto przeczytać?
Stary 2009-12-04, 10:46   #25
Ieka
Zakorzenienie

Przyłacza sie się do Was zakochana po uszy fanka Mastertona przeczytałam masę jego książek,niektóre już nawet po 2 razy
wg mnie najlepsze : Walhalla,Zaklęci,Drapieżc y,Studnie piekieł,Wyzanwcy ognia,Sfinks.. mogłabym wymieniac bez końca bo wszystkie jego książki są mistrzowskie
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 12:29   #26
myszowata s
Rozeznanie

Ja czytałam tylko Szarego diabła i było to dość ciekawe, zainteresowała mnie wtedy tematyka santerii.
myszowata s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 21:36   #27
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Cytat:
Napisane przez go2me Pokaż wiadomość
przeczytałam "Czarny Anioł" i scena zabicia rodziny jest przerażająca, po tej książce, zwłaszcza po początku długo się nie mogłam pozbierać

więcej książek tego autora nie czytałam ale może pewnego dnia sięgnę po jakąś
Ja nie przetrwałam poczatku tej ksiażki... odpuścilam.
Czytalam Zjawe i podobala mi sie

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 09:33   #28
201605041146
Konto usunięte

Rytuał.... kurcze juz nigdzie w bibliotekach nie mogę drowac tej książki. A pamietam świetnie obrzydliwa była;p
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 16:57   #29
ewelinucha
Zadomowienie

Graham Masterton

Czy ktoś z wizazanek jest fanką Grahama Mastertona?

Ja przeczytałam dopiero jedna jego książkę "Piąta czarownica" Jest świetna, chyba sie zakochałam.. Jakie jeszcze tytuły tego autora polecacie?
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 17:49   #30
angel_in_the_snow
Raczkowanie

ja czytałam Kostnicę, Demony Normandii, cykl Rook i jeszcze pare. oczywiście je polecam
angel_in_the_snow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości