napięta sytuacja w przyjaźni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-19, 17:38   #1
keineproblem
Przyczajenie

napięta sytuacja w przyjaźni

Witam drogie wizażanki , trochu się rozpisze abyście mnie dobrze zrozumiały , a raczej mój problem w którym praktycznie tkwię sama - dlatego piszę tu .

Przyjaźnimy się od dzieciństwa , jesteśmy również kuzynkami . Zawsze spędzałyśmy mnóstwo czasu razem , obie dorastałyśmy , mamy podobne charaktery , wiele wspólnych tematów , szaleństw - a tego to chyba najwięcej bo poczucia humoru nam nie brakuje . - Wszystko wygląda idealnie , do czasu niestety . Obecnie ja mam 18 lat ona 19 , jakies 3 lata temu kiedy zaczął się ten czas chłopaków , pierwszych imprez etc. była między nami dość poważna sprzeczka niestety z mojej winy , nie rozmawiałyśmy rok , ale na szczescie się pogodzilysmy . Ona ma chłopaka z którym chodzi juz prawie 4 lata , jest to bardzo odpowiedzialny , spokojny facet . Na poczatku jak zaczela z nim "kręcić" nie byłam za nim , nie bede ukrywala lecz z biegiem czasu wszystko się zmieniło , i na chwilę obecną bardzo się oboje lubimy , zżyliśmy się i jesteśmy taka mini paczka , ja i oni . Od jakiś 2 lat jestem sama , chciałam odreagować . Przejdę do sedna sprawy . Czuje się niepotrzebna swojej przyjaciółce , tak jakby już nie miała nie tyle czasu co ... ochoty ze mną przebywać . Nasze spotkania wyglądają bardzo formalnie , przykładowo zaprasza mnie do siebie na noc - to wszystko dzieje się w dosłownym znaczeniu tego słowa , przyjeżdżam , leżymy oglądamy TV i idziemy spać , i na drugi dzień jadę . Praktycznie w ogóle nie rozmawiamy o jej problemach , w ogóle brak tematów w których mogę pomóc , doradzić (prócz zakupów , takich śmiesznych problemów dotyczących ubrań) . Ona do mnie niechętnie przyjeżdża z niewiadomego mi powodu - ale zaakceptowałam to , nie będę się narzucać . Dawniej dzwoniłyśmy do siebie codziennie , rozmawiałyśmy o byle czym i było dobrze . Oczywiście nigdy nie stawiam ultimatum typu "albo spotkasz się ze mną , albo ze swoim chłopakiem bo coś tam ... " nie nie nie ... Spotykają się prawie codziennie , często tak czy siak . Pierw on potem ja - normalna kolej rzeczy . Ale i nawet tego nie ma bywają tygodnie gdzie nasz kontakt jest zerowy , mam wrażenie ze jak przyjeżdża ze swoim chłopakiem "na fajke " (mamy taki mini zwyczaj głupi ), i spędzamy te 30 min razem to tylko po to aby spełniła swój obowiązek , przyjedzie , pogadamy o niczym sensownym i tyle . Ale ważne ze zaliczyła przyjaciółkę , tak to ja rozumiem - i tak się tez czuje . Mam dość rozmów z nią na ten temat , ona zawsze umie przekabacić na swoje dosłownie , wypominam jej to no ale cóż ... Twierdze ze się zmieniła , ona mi to zarzuca ze jest to mój jedyny argument a nie widzę swoich wad . Moje wady są takie ze często się złoszczę ze nasze kontakty są jakie są , czasem sietez obrażam - jak normalny człowiek wysiadam , nie mam sił już z nią rozmawiać i się nie oddzywam a ona ma mi to za złe . Mam wrażenie ze nasza przyjaźń sie wypaliła Wiem ze ona sie zmenila , logiczne ze ludzie w zwiazkach zyja razem , nabieraja tych samych zachowan itp. ale na prawde brakuje mi starych czasow . Ciezko jest sie przyzwyczaic do tego , ze pierw sie z kims spedza mnóstwo czasu a potem bardzo mało - ale i tak to zaakceptowałam i się przyzwyczaiłam , bardziej boli mnie to ze nie rozmawiamy o tym , ze jak dawniej nie mowi mi o tym i owym . Skoro ma chłopaka to z nim o wszystkim rozmawia , rozumiem . Ale przyjaciółki też musza miec swoje "sprawy" a tymczasem czuje sie , ze dowiaduje sie o wszystkim na koncu , i to jeszcze moge a nie musze ... Moze wam się to wyda dziecinne , ale raczej nie naleze do osob ktore wszystko az tak wyolbrzymiają , próbuję sobie z tym poradzić już lata i nie mogę dlatego piszę tu .Jak mogę do niej dotrzeć ? Rozumiem , że z chłopakiem chce się spędzać czas , jest sympatycznie etc. Ale ja osobiście ciesze się na spotkanie z nią , a ona ? zero uczucia zadowolonia a wręcz przeciwnie . Kiedy do mnie przyjezdza , dobrze nie wstane a jej juz nie ma . Albo zje sniadanie , i juz przyjezdza po nia chlopak i jadą . Byle kiedy tak jest , jestesmy razem a tu nawet się nie spostrzegnę juz słysze auto i na razie , czesc . Ja nie ingeruje w ich zwiazek dodam ... Jest mi bardzo przykro , zyje w przekonaniu ze jestem dla niej mało ważna , i wiem ze kiedy miałaby wybrac miedzy mna a nim - chodzi mi o jakis glupi przyklad typu wyjscie , spotkanie to wiem ze jezeli mnie wybierze to bedzie to niechętnie z przymusu czy tez obowiązku.
keineproblem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 22:19   #2
pawica
Raczkowanie

Dot.: napięta sytuacja w przyjaźni

Często jest tak, że im bardziej jedna osoba przyciska, tym bardziej druga ucieka.

Im bardziej Ty chcesz czuć sie potrzebna, chcesz sie wiece spotykać, tym mniej przyjemności ona z tego czerpie. Wiem z doświadczenia, niestety (tylko, że ja byłam strona uciekająca).

Wyluzuj, nie naciskaj na to by spędzała z Tobą więcej czasu. Ciesz sie tym co daje, dawaj siebie, pokazuj, że jest ci potrzebna, ale najważniejsze- nie naciskaj.

Może pomoże, a może na to nie ma rady.

Wyznaje politykę, że ludzie z wiekiem się zmieniają, dlatego często przyjaźnie z dzieciństwa nie maja szans na przetrwanie. Po prostu. Tak sie juz dzieje, że z czasem ludzie sie od siebie oddalają. To nie znaczy, że od teraz będziecie wrogami. Dalej zostaniecie koleżankami, tylko zażyłość stosunków nieco sie zmniejszy .
Otwórz sie na nowe znajomosci
pawica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 23:15   #3
Harmonija
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pawica Pokaż wiadomość
przyjaźnie z dzieciństwa nie maja szans na przetrwanie.

niestety przykra racja. choćby w moim przypadku. przyjaźniłam się z 2 dziewczynami przez czas podstawówki, gimnazjum - wiedziałyśmy o sobie wszystko, byłyśmy jak siostry. Teraz ciężko jest nam się spotkać choćby raz w miesiącu na piwo...

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 23:16   #4
Vacances
Przyczajenie

Niektóre przyjaźnie po jakimś czasie niestety się wypalają. Może już Was nie łączy tyle co kiedyś.

Powinnaś poznać nowych ludzi, zaprzyjaźnić się. Nie traktuj tej znajomości już tak emocjonalnie. Z czasem będzie lepiej
Vacances jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 01:41   #5
Mr Spock
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez keineproblem Pokaż wiadomość
boli mnie to ze nie rozmawiamy o tym , ze jak dawniej nie mowi mi o tym i owym
Rozumiem, że Ty nadal potrzebujesz swojej znajomej i cały czas wspominasz, jak cudowne było dzielenie z przeżyć. Czułaś się potrzebna i sama wsparcie otrzymywałaś, kiedy bylo Ci potrzebne. Obecnie jednak sytuacja uległa zmianie. Ty nadal trwasz w tym co było, jednak Twoja znajoma zmieniła się i odsunęła od Ciebie emocjonalnie - jak sama zauważasz - teraz jej powiernikiem wszystkiego jest wspominany mężczyzna. Boli Cię, że spotkania z Tobą są tak naprawdę tradycją... Odprawieniem rytuału odwiedzin, w którym nie odczuwasz jakiegoś specjalnego zaangażowania emocjonalnego.

Niektóre rzeczy przemijają bezpowrotnie, chociaż my nieustannie usiłujemy je zatrzymać. Chciałabyś aby było, jak dawniej - jednak najprawdopodobniej tak już nie będzie. Czy jesteś w stanie przystosować się do nowej sytuacji i zaakceptować to, że Twoja znajoma już nie potrzebuje tak zażyłej relacji z Tobą jak niegdyś?
Mr Spock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 09:09   #6
keineproblem
Przyczajenie

Jakoś to do mnie nie dochodzi , ze może sie to wszystko skończyć tak na prawdę o nic , w sumie można powiedzieć ze o "czas" . Na prawdę jest dla mnie ważną osobą , nikt nie wie tyle o mnie co ona , i tylko ona może mi tak na prawdę pomóc .

Jeżeli chodzi o nowe znajomości to mam dużo koleżanek , ale ciężko mi będzie się z kimś tak zżyć - i co najgorsze obawiam się negatywnej reakcji ze strony przyjaciółki , będzie wojna że to moja wina ponieważ szukam nowych koleżanek , i że to ja nie chce się spotykać ...

I też niestety wiem , że kiedy będzie coś chciała obojętnie co , nawet byle co to przyjedzie , będzie miła a ja wtedy nie będę potrafiła być taka chłodna , ponieważ korzystam z tych chwil kiedy jest przyjemnie , pogadac mozna i wszystko - ale nie mam serca zeby jej powiedziec ze jest taka kiedy ma sprawę bo wiem ze ją by to strasznie zabolało i niezla kłótnia by była a tego nie chcę . - Nie uważam , że taka jest w 100% ale dziwi mnie to jej miłe zachowanie ale też i cieszy więc się nie oddzywam ...

Mam zamiar napisac jej na gg cos , bo na zywo juz mam dosc emocji , i wiem ze wówczas rozmowa by się skończyła bez żadnego wniosku . Tylko co radzicie ?? Coś co by dotarło , dodam że jest osoba uczuciową , kiedy widzi ze komus jest przykro to reaguje ale nie mam zamiaru robic z siebie ofiary . Chcialabym stanowczo cos napisac , tylko co ?
Stary 2011-02-20, 11:39   #7
miss_seepy
Wtajemniczenie

niektóre osoby tak mają, że nie czują do ludzi sentymentu... i po prostu poznając kogoś nowego zapominają o tym co było. tymbardziej to musi być dla ciebie ciężkie, że nie wyjechała na drugi koniec świata, macie ze sobą większy lub mniejszy kontakt i czujesz, że to nie jest to samo i brak jakiegokolwiek zainteresowania z jej strony... Chyba pozostaje się z tym pogodzić nic więcej.

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 11:54   #8
keineproblem
Przyczajenie

Praktycznie to jestem na etapie godzenia się z tym , ale chciałabym jeszcze kilka słów od siebie dodać ... żeby znała przyczynę mojego zachowania , bo juz niestety nie będę taka milutka , na każde zawołanie etc. Nie wiem co jej napisac po prostu i tu prosze o pomoc

Nie ukrywam faktu , że ciągle mam mini nadzieje że zrozumie pewne kwestie i może będzie chociaż trochu lepiej .
Stary 2011-02-20, 13:11   #9
DO SKUTKU
Rozeznanie

Niestety,tak w zyciu jest.Bylyscie mlodziutkie,wchodzilyscie razem w wiek dorastania,zakochiwania,m ialyscie wiele spraw do obgadania,analizowanie zachowan innych wobec Was,i to Was łaczyło.Obecnie ,dojrzałyscie,jestecie mlodymi kobietami,macie inne podejscie do wielu spraw.Przyjaciolka jest w zwiazku,zakochana po uszy,Ty sama.Wiadomo,ze w obecnej sytuacji ,czesciej spotyka sie z nim ,i niestety czesto tak jest ,ze przyjazn jest pod znakiem zapytania.Szkoda,bo mozna miec chlopaka jak tez przyjaciolke.Wierze,ze jest Ci przykro,ze Ciebie odrzuca.Nic na to nie poradzisz,mozesz jedynie sie odsunac i nie zabiegac o spotkania.Moze zateskni za Toba,i wszystko sobie wytlumaczycie i wybaczycie niejasnosci.Jesli nie,trudno,masz swoje zycie,zaprzyjaznij sie z kims nowym.Mysle,ze jak sama bedziesz w zwiazku,to juz tak bardzo nie bedziesz tesknic za iluzja tej przyjazni.

Co do Twojego pytania.....ja bym nic nie robila,zobaczylabym jak sprawy sie uloza,a napewno ona zauwazy zmiane z Twojej strony,i albo zrozumie co traci,albo nie.Czas pokaze.Trzymaj sie.
Stary 2011-02-20, 14:04   #10
keineproblem
Przyczajenie

dziękuje wszystkim za cenne rady sądze , że pozostanę neutralna . Nie będę nie narzucać , prowokować żadnych poważniejszych rozmów na ten temat . Będę normalna , prawie ... zamierzam być nieco chłodna aby w końcu zaczęło jej brakować mnie , tak jak na chwilę obecną mi jej brakuje .

Dzwoniła przed chwilą ale tylko po to żeby wziąć nr , sądziłam że spyta co słychać ale usłyszałam "dziękuje , no to pa "

Tak się zastanawiam , czy potrafiłaby zadzwonic do swojego chłopaka i w ten sposob się zachowac , albo nie rozmawiac z nim caly tydzien czy cokolwiek . Nie chce rzecz jasna porównywac tu milosci do przyjazni , chodzi mi tylko o stosunek do bliskiej osoby , bliskiej ? na chwile obecna sie zastanawiam czy nie łączy nas tylko czas z jej perspektywy , bo z mojej łaczy nas wiele wspólnych rzeczy .
Stary 2011-02-20, 21:41   #11
Mr Spock
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez keineproblem Pokaż wiadomość
chodzi mi tylko o stosunek do bliskiej osoby , bliskiej ? na chwile obecna sie zastanawiam czy nie łączy nas tylko czas z jej perspektywy , bo z mojej łaczy nas wiele wspólnych rzeczy .
Wydaje mi się, że nadal trudno jest Ci wziąć pod uwagę to, że możesz nie być dla niej już tak samo bliska, jak dawniej. Jej zachowanie - niezależnie od tłumaczeń - wskazuje na to, że nie jesteś jej już potrzebna emocjonalnie tak, jak dawniej. Nie znam osobowości Twojej znajomej, jednak może jest ona jedną z tych osób, które wiążą się bardzo blisko emocjonalnie tylko z jedną osobą. U takich ludzi pojawianie się partnera, zawsze i konsekwentnie wycisza inne relacje. Poza tym - co już było zaznaczane - ludzie zmieniają się i ci, którzy byli dla nich niegdyś atrakcyjnym przyjacielem, mogą stać się w czasie późniejszym jedynie miłym wspomnieniem, podtrzymywanym przez tradycyjne widzenia od czasu, do czasu. Tak to już jest.

Edytowane przez Mr Spock
Czas edycji: 2011-02-20 o 21:45
Mr Spock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości