|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zdawałaś geografię na maturze?
Witam wszystkie wizazanki
![]() Za niecale 3 miesiace matura z geografii ![]() Mam kilka pytan do wizazanek, ktore zdawaly mature z tego przedmiotu: 1) Metody nauki - jak sie uczylyscie i z czego? Podrecznik, repetytorium, rozwiazywanie testow, poprzednich matur? Bylabym bardzo wdzieczna za podanie wydawnictwa 2) Na co Waszym zdaniem warto zwrocic szczegolna uwage? Uczac sie np. najwiekszych jezior swiata warto zapamietac tylko nazwe i panstwo czy wielkosc/glebokosc top5 jezior tez sie uczyc? 3) Ile czasu Wam zajelo przygotowanie sie do matury z geo, na jakim poziomie i ile uzyskalyscie %? ![]() ogolnie bede bardzo wdziewczna za wszystkie rady dot. matury z geo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zdawałaś geografię na maturze?
Cytat:
Pisalam mature z geografii, z tym ze to byla jeszcze stara matura. Nie bardzo pamietam wszystkich szczegolow ale powiem Ci jedno. Jak masz zamiar wziac sciage na mature w postaci jakiajs ksiazeczki to ja najpierw przeczytaj i pozaznaczaj , bo wertowanie bryka w trakcie egzaminu w te i wewte moze byc klopotliwe. Kurcze z tego co pamietam to na ustnej mialam obieg ziemi wokol slonca, organizacje z ktorymi Polska wspolpracuje lub nalezy ( zwroc uwage na date wydania atlasu z ktorego mozesz to spisac, ja ze stresu spisalam organizacje z 69 roku ![]() skaly osadowe. Na pisemnej bylo tez cos o skalach, glebach . Jak mi sie przypomni cos to dopisze.
„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”. Al Pacino, "Zapach kobiety" http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie. Edytowane przez Lea_ Czas edycji: 2011-02-21 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja zdawałam maturę z gegry na poziomie rozszerzonym, korzystałam z vademecum Operona. W sumie dużo się nie uczyłam, zdałam na 45%, więc nie jest to imponujący wynik, ale zawsze coś. Co do samego vademecum jest niezłe, ważniejsze fakty wyszczególnione, przejrzysta forma i cena przystępna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zdawałam maturę z geo na rozszerzeniu - naukę zaczęłam na miesiąc przed i polegała ona głównie na przeglądaniu arkuszy z poprzednich lat.
Wydaje mi się, że na rozszerzeniu ważniejsze jest umiejętne wyciąganie wniosków i analizowanie niż znajomość jezior, lodowców itp. itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zdawałam w zeszłym roku, na podstawie. Zaczęłam się uczyć jakieś dwa miechy przed i zdałam na równo 80%
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ooo mnie też czeka ta -jakże przyjemna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zdawałam na poziomie podstawowym, nie przyłożyłam się do nauki w ogóle, jedyna rzecz z jakiej korzystałam do wspominane już vademecum operona. Jest fajnie wydane, co ułatwia naukę. Poza tym zajrzałam do paru testów, ale raczej dla ogólnej orientacji.
Test nie był trudny, nic nie było dla mnie zaskoczeniem, choć miałam geografię tylko przez 2 lata i bodajże raz w tygodniu. Mimo to wszystkie elementy, które się pojawiały, były przerabiane na zajęciach. Łatwo było o tyle, że dużo pytań z początku tekstu dotyczyło banalnego czytania mapy (nic podchwytliwego) oraz pojawiało się dużo pytań "na wymóżdżenie" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie oprócz podręczników korzystałam z notatek w zeszycie, kupiłam sobie Paszport Maturzysty, wyd. eremis., a tak to rozwiązywałam przykładowe testy maturalne. Uważam, że matura z geografii nie była trudna, zdawałam ją 2 lata temu. Ale jak bym miała drugi raz wybierać to chyba wybrała bym rozszerzoną. ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja zdawalam juz 3 lata temu:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zdawałam geografię podstawową 2 lata temu, podeszłam do niej na zupełnym luzie, bo byłam pewna, że zdam. Naukę to w zasadzie rozpoczęłam juz na początku roku, chodzi o to, że przygotowywałam sie na lekcje, sprawdziany, robiłam sobie testy z operona, ogólnie to z przyjemnością to robiłam, bo bardzo lubiłam ten przedmiot, a taką naukę już stricte do matury rozpoczęłam dzien przed
![]() ![]()
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-02-21 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
W tamtym roku zdawałam geografie na poziomie rozszerzonym. Moja nauka polegała na przeczytaniu ze zrozumieniem Vademecum Operonu i rozwiązaniu testów również z tego wydawnictwa (dostałam gratis przy kupnie Vademecum). No i na zajęciach z geografii rozwiązaliśmy z 4 arkusze z wcześniejszych lat.
Z tego co pamiętam to raczej jakieś wielkości jezior czy długości rzek nie są potrzebne, raczej ważniejsze jest znajomość najdłuższych rzek w kolejności czy coś w tym stylu ![]() ![]() Ja największy problem miałam z tymi zadaniami na logikę co był jakiś tekst, albo wykres i trzeba do niego się odnieść, ale po zrobieniu kilku arkuszy wypracowałam sobie pewien schemat. Ogólnie geografia nie jest zła, bez jakiegoś wkuwania regułek i ilości np. ludzi w danym kraju (u mnie w szkole zdarzali się tacy geniusze, którzy całe roczniki i zmiany ludności znali na pamięć ![]() ![]() Będzie dobrze zobaczysz ![]() ![]() a przygotowywać się zaczęłam jakoś końcem marca gdy się obudziłam, że miesiąc do matury został ![]()
![]() ![]() jesteś moją prywatną złotą rybką ![]() Edytowane przez Queer Czas edycji: 2011-02-21 o 16:13 Powód: skleroza :P |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zdawałam w 2009r geografię, polecam słynne Vademecum Operonu, dodatkowo zbierałam jakieś artykuły z 'mądrych' gazet.. Generalnie myślę, że jeśli do maja ogarniesz to Vademecum spokojnie zdasz na zadowalający wynik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
miałam vademecum z operonu ale go w ogóle nie użyłam, byłam raz czy dwa na fakultetach i we ferie zrobiłam kilka testów tyle chyba było z mojej nauki zdałam na 68% a w lo geografię miałam na poziomie podstawowym i tylko przez 2 lata także no stres ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
zdawałam z geografii, ale to było jakieś 5 lat temu czy 4
![]() bardzo lubiłam geografię, interesowałam się nią, więc nauka tego przedmiotu przychodziła mi łatwo, dużo zapamiętywałam z lekcji, bo nauczycielkę mieliśmy naprawdę świetną, nie dyktowała tylko regułek, ale pięknie o wszystkim opowiadała przed maturą rozwiązywałam testy, czytałam książki, uczyłam się i powtarzała to co było na lekcjach przez całe LO oraz wracałam do tego z wcześniejszych lat i oczywiście chodziłam na fakultety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak,zdawałam w 2009 roku rozszerzenie
![]() ![]() ![]() ![]() A do nauki przystąpiłam hmmm... z 3 miesiące przed? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
a ja zdawałam geografię na rozszerzeniu w 2010
![]() Uczyłam się z Vademecum Operonu, niektóre tematy czytałam z podręcznika, trochę przestudiowałam atlas no i oczywiście rozwiązywałam arkusze z poprzednich lat. Nie pamiętam na ile przed zaczęłam naukę, może na 2, 3 miesiące przed. Rozszerzenie jest rzeczywiście głównie na myślenie, zadania na liczenie były może dwa, chociaż parki narodowe zaskoczyły wszystkich i jednak to trzeba było mieć wyuczone ![]() ![]() Gdybym mogła wrócić i coś zmienić ze swojego uczenia się to na pewno większą uwagę przykuwałabym do tych tabelek chociażby w Operonie i rzeczy, które uważa się za łatwe czy których nie będzie (wspomniane wcześniej parki narodowe). Myślę, że dobre vademecum + samo zainteresowanie geografią, jakimiś programami na Discovery dadzą dobry wynik ![]() Powodzenia! Edytowane przez sophisti Czas edycji: 2011-02-21 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zdawałam poziom rozszerzony- 58%.
Nie uczyłam się w sumie wcale, zrobiłam kilka arkuszy i jedyne co to nauczyłam się jakiś tam wzorów. Chodziłam na kurs przygotowujący ( bo w szkole geografie mialam tylko przez 2 lata i to jeszcze na slabym poziomie), jednak na nim tez nie zakuwałam raczej, wiec operowałam raczej tym co zapamietalam z zajeć ![]() uważam, że jak na w sumie nieuczenie sie wynik calkiem calkiem ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja zdawałam mature z geografii i bardzo dobrze mi poszlo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Zdawałam geografię na rozszerzonym w 2007 roku, wynik niezły-60kilka%...
Czytałam intensywnie podręcznik, poza tym mieliśmy świetnego nauczyciela, który doskonale przygotował nas do matury-odpowiedzi ustne i sprawdziany formułował tak jak polecenia na maturze, lekcje prowadził "pod maturę", reszta klasy miała luźniejsze lekcje, mniejsze wymagania a Ci, którzy zdecydowali się na geografię siedzieli skupieni w jednym miejscu i wymagano od nas sporo. Nazywał nas NEONAMI (od Neo z Matrixa, w sensie, że był wybrańcem tak jak my jako, że zdawaliśmy geo-wspaniały człowiek z tego nauczyciela) Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę: na czytanie mapy, czytanie i rozumienie diagramów, wykresów, obliczanie skali mapy i wyznaczanie/zadania na współrzędnych. Bardziej od nazw geograficznych przyłożyć się do procesów geograficznych, rozumienie i umiejętność wytłumaczenia zjawisk. Pamiętam, że pytanie, które u nas zebrało spore żniwo było występowanie "cienia opadowego" w jakimś regionie w Polsce i skąd się to bierze, czym jest to zjawisko. Absolutne must know: -mapa świata i Polski -rolnictwo i przemysł na świecie (import/export, gdzie czego najwięcej) -procesy urbanizacyjne -geologia -szczególną uwagę zwrócić na lodowce! Aaa-nie rozwiązywałam zadnych testów, nie kupowałam żadnych specjalnych podręczników, vademecum maturalnych-wystarczył mi podręcznik, notatki i wiedza wyniesiona z lekcjii, wspaniały nauczyciel-ale ja chodziłam do klasy z profilem na geografię, więc mieliśmy jej nieco więcej godzin niż normalnie. Powodzenia na maturze ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.