|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Zapalenie, ale w końcu jakie?! Pomocy:(
Witam.
Jestem w ciąży (16 tydzień) i jest to moja pierwsza ciąża. 10 lutego robiłam badania (m.in. mocz, krew). Ale właśnie o ten mocz mi chodzi. Wczoraj zaczął boleć mnie pęcherz -liczyłam się z tym, że w ciąży będe częściej "biegać" do ubikacji, ale chodzę do ubikacji średnio co 10 minut, i przy oddawaniu moczu czuję ból. Dzisiaj oprócz tych dolegliwości pojawił się ogólny ból brzucha. Przestraszyłam się i poszłam do lekarza. Po określeniu co mi jest, i uprzedzeniu , że jestem w ciąży (powiedziałam, że przed ciążą często cierpiałam z tego powodu i teraz mam takie same objawy- ból przy oddawaniu moczu i parcie na pęcherz), Pani lekarka stwierdziła, że widziwiam i to nie jest wina pęcherza tylko warg sromowych. Wg niej jest to zapalenie warg sromowych (spowodowane przez stosunek z chłopakiem), powiedziałam jej, że od miesiąca nie kochałam się z moim chłopakiem, i że niepokoi mnie ten ból brzucha. Na co ona, żebym jej nie zawracała głowy i przepisała mi lek (maść ) dla partnera i dla mnie ![]() Koniec rozmowy.. Dodam, że w badaniach moczu (robionych 10 lutego) nic mi nie wyszło- tzn miałam robione standardowe (barwa, odczyn, ciężar, białko, cukier, urobilinogen, ciała ketonowe, nabłonki, krwinki białe/ czerwone,wałeczki i składniki mineralne w moczu) i wszystko jest w normie. Może doradzicie mi- bo jestem w kropce. Mnie to wygląda na problem z pęcherzem, a nie z wargami sromowymi- zresztą co mogła mi powiedzieć bez skierowania na badania? Poza tym wargi sromowe chyba powinny mnie boleć, jeżeli mam zapalenie, albo powinnam widzieć, że coś jest nie tak? Jakaś nadwrażliwość? A ja nie mam takich objawów.. Pomóżcie- czy wg Was lekarka mogła mieć racje? Czy lepiej pójść do innego lekarza? Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapalenie, ale w końcu jakie?! Pomocy:(
Kup sobie w aptece cos z zurawiną np. urinal ,no spę i wit c -powinno przejść
a jesli nie to lekarz powinnien wypisac jakis antybiotyk. Mialam to samo ,brałam Furagin ,na receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Piję witamine C juz od wczoraj, dzisiaj doszedł Urosept. Ale tak szczerze to nie pomaga.. Wiem, że nie mogę liczyć, że w ciągu jednego dnia mi przejdzie, ale w zasadzie to ja nie wiem co tak na prawdę mi jest:/ Mogę się tylko domyślać, że to ten pęcherz..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zmień ginekologa
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Urosept jest z korzenia pietruszki , kup lepiej coś z zurawina i weż dużą dawke regularnie przez 3 dni ,a potem możesz brac i profilaktycznie codziennie.
do tego no spa . Fakt ginekologa masz do wymiany . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda nie miałam zapalenia ale bakterie w moczu i żurawina wszystkie wypłukała dzięki temu obyło się bez antybiotyku
![]() Polecam pić soki , jest też suszona
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
polecam żurawit do kupienia w aptece, a jeśli wykupiłaś tą maść co Ci pani ginekolog przepisała to smaruj te wargi może z nimi też coś jest nie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie lekceważ tego dziewczyno.
Ja tak miałam w 2 ciążach, w pierwszej miałam kiepskiego ginekologa i nie skończyło się to dobrze, poszło na nerki i miałam odkłębuszkowe zapalenie nerek. Niestety w ciąży te sprawy z pęcherzem są częste. Czy kiedy robiłaś te badania moczu to też Cię bolało? Może warto je powtórzyć, bo to w moczu wychodzi. I udać się do innego lekarza. Doraźnie można wziąć Nospę, działa rozkurczowo i jest bezpieczna w ciąży. Zdrówka dla Ciebie i maleństwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja miałam robione już badania pod kątem zapalenia- takie same objawy jak teraz i zawsze wychodziło mi zapalenie pęcherza.. Dlatego jestem bardzo zdziwiona, że teraz niby co innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
weź skierowanie na posiew moczu koniecznie, bo w badaniu ogólnym nic Ci nie wyjdzie. Ból brzucha i częste oddawanie moczu wskazuje na zapalenie pęcherza...
Skierowanie na posiew może wystawić Ci każdy inny lekarz. I dla mnie totalną głupotą jest lekceważenie przez lekarza typowych objawów zapalenia pęcherza. Przecież jesteś w ciąży, od pęcherza może przejść na nerki. A to już nie jest zabawa. Dla mnie lekarz do którego trafiłaś to jakaś katastrofa. Pójdź do innego po skierowanie. A póki co to dużo płynów, żurawiny. Mi pomagały jeszcze b.ciepłe kąpiele, ubieranie porządnych zakrytych majtek, grubych rajstop i ciepłych spodni ![]()
15.10.2011 - (-24kg) 15.02.2012 - (+4kg) od kwietnia cd. Jeszcze "tylko" 19kg damy radę ![]() Edytowane przez marysia1189 Czas edycji: 2011-02-18 o 08:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Z ubiorem to mam tak samo- wolę , żeby było mi cieplej niż zimniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tego wylegiwania się to ja w ciąży leżałam w gorącej wodzie (nie we wrzątku tak jak przed ciążą), ale powiem szczerze, że nie miałam nawet pojęcia o tym, że nie powinnam...
15.10.2011 - (-24kg) 15.02.2012 - (+4kg) od kwietnia cd. Jeszcze "tylko" 19kg damy radę ![]() Edytowane przez marysia1189 Czas edycji: 2011-02-18 o 09:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
ból brzucha, i ból przy oddawaniu moczu, do tego ogólne rozdrażnienie i uczucie "niepokoju" w tych okolicach to typowe objawy zapalenia pęcherza... Jakaś ta ginekolożka dziwna...przecież to oczywiste .. Zgadzam sie z przedmówczyniami-zrób sobie posiew moczu (około 30zł) i kup żurawit i ja będziesz miała wyniki goń do lekarza rodzinnego albo nowej pani tudzież pana ginekolog!!
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Sami lekarze tu.
![]() Jeśli lekarz (do tego ogólny!) dostaje wynik moczu, na którym nic nie ma to nie może, powtarzam - NIE MOŻE - dać antybiotyku. Zwłaszcza w ciąży. Coś się stanie i potem będzie baba przed sądem odpowiadać za leczenie choroby, której nie było i straci prawo wykonywania zawodu. _______________ A teraz z innej beczki. Jeśli badanie masz 10go lutego, a Ciebie zaczyna piec 16 czy 17go lutego, to badanie trzeba zrobić raz jeszcze. Do zapalenia mogło dojść w międzyczasie. Do gina możesz iść zawsze, gdy coś się dzieje. Co znaczy, że nie dostaniesz się wcześniej? A jak zaczniesz krwawić, albo dostaniesz skurczy, co wtedy? Jeśli nie masz takiej opcji, by iść do lekarza w razie problemu, to radzę na czas ciąży go zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja oczywiście wiem, ze nie mogła mi nic przepisać, ale chodziło mi tylko o to skierowanie. Odnośnie ginekologa- w razie jak bym zaczęła krwawić, albo działo by się coś innego niepokojącego mam się zgłosić do szpitala. Taką informację dostałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z bólem brzucha na początku ciąży, bez krwawienia, większość szpitali odmówi Ci przyjęcia. Sama to przechodziłam. Pada pytanie o krwotok i jeśli mówisz, że nie, pada odpowiedź: to proszę iść do lekarza ginekologa. Skierowań tak chętnie nie dają w parę dni po badaniu. To kasa, którą przychodnia musi rozliczyć. Każde wydane skierowanie to mniej w puli przychodni. Taka rzeczywistość. ![]() Radzę dać te 5 czy 7 zł za badanie ogólne moczu i zrobić samemu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zainwestuj w sok 100% z żurawiny - leciutko rozrzedź go z wodą i pij kilka razy dziennie ( podobnie działa też sok z cytryny, ale trzeba go dużo cisnąć, rzadne tam dodatki do herbaty - pomoże też zrezygnowanie z cukru) Sama wit C i urosept i tabletki z żurawiny mają za słabe działanie a taka ilość wit C zawarta w soku żuraw. ( niesłodzonym -ważne ! ) lub cytrynie działa przeciwbólowo.
Dodam że kilka lat cierpiałam na przewlekłe zap. pęcherza, jestem w ciąży i też się przyplątało - zawsze się ratuje tymi sposobami i pomaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.