![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ryż w kościele
Nie wiem czy taki lub podobny wątek był ale ciekawi mnie jedna sprawa. Chodzi o sypanie ryżu. Tradycją jest również sypanie czy rzucanie monet ale ryż też jest bardzo popularny. Spotkałyście się z zakazem takich praktyk w kościele? Znalazłam coś takiego o kościele w lubelskim:
http://www.itvl.pl/news/sypiesz-ryz-to-placisz Zdarza się to częściej? Ksiądz może żądać dodatkowej kasy za sprzątanie jak i tak dostaje pokaźną "łapówkę" za samą ceremonie? A ciekawe czy pieniądze każe sprzątać co do jednej monetki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ryż w kościele
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jest raczej odwrotnie - ryż staje się coraz mniej popularny
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
z tego co wiem coraz wiecej ksiezy wogole nie pozwala na takie praktyki z uwagi na to ze to poganski zwyczaj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
u nas raczej nie ma z tym problemu
![]() ![]() Jednak już coraz mniej tego ryżu jest. Coraz częściej zastępuje się go serduszkowym konfetti, płatkami róż, czy bańkami mydlanymi ![]()
Edytowane przez karoolecka Czas edycji: 2013-02-21 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
U nas tez ksiądz prosi, żeby nie sypać ryżem. Po pierwsze, że to jedzenie, po drugie nie ma kto później tego posprzątać. Ja nie mam za to do nikogo żalu. Na ślubie siostry prosiłam gości, żeby nie rzucali, ale niestety z pół kilograma poleciało, także po życzeniach sprzątałam.
U mnie będą tuby z płatkami no i też postaram się wcześniej kogoś poprosić, żeby trochę to pozgarniał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
ksiądz nam powiedział,że owszem ryż i grosiki mogą być ale nie....
konfetii. Dlatego,że ciężko je później sprzątać. Łatwo się trzymają ziemi i ciężko ogarnąć to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
U mnie ksiądz prosi żeby nie sypać. Argumentuje to że szkodzi ptakom które potem ten ryż zjadają (a może po prostu chodzi o wszechobecne kleksy jak takie ptaki się przyzwyczają że regularnie coś tam się sypie?)
![]() Cytat:
Poza tym sprzątanie po Twoich gościach nie należy do jego obowiązków. To tak jakby Tobie kazano sprzątać po znajomej z drugiej strony biurka która w miejscu pracy postanowiłaby zrobić imprezę. Chciałoby Ci się? Nie sądzę... Tym bardziej jeśli to nie należałoby do Twoich obowiązków. Więc w sumie albo dajesz coś w rękę i kościelny sprząta albo przyjmij życzenia, wyślij gości na salę a sama podwiń kieckę, złap za miotłę i ogarnij bałagan który zostawiła Wasza rodzina.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
u mnie ksiądz sprząta.Przyznał się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A u nas kościelnemu też się płaci:/
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc to się zastanawiam czy tez nie zapłacić, żeby kościelny posprzątał. Głupio mi prosić świadków np. żeby potem z miotłą latali. U nas płacimy kwotę jaką chcemy na mszę/dla księdza, osobno za organistę i osobno za wystrój (ale są to naprawdę groszowe sprawy).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
u mojego brata ksiadz zakazal, bo jak twierdzil - to marnowanie jedzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3937042 1]bo to tez jest prawda. jest mnostwo osob ktorym brakuje jedzenia a na slubach sie nim sypie na ulice[/QUOTE]
zgadzam się. Mnie akurat to co powiedział ksiądz nie rozsmieszyło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3937042 1]bo to tez jest prawda. jest mnostwo osob ktorym brakuje jedzenia a na slubach sie nim sypie na ulice[/QUOTE]
Akurat tony tego ryzu nie zuzylismy, bez przesady, zeby o garsc ryzu sie rzucac... Tym bardziej, ze rzucalismy tez platkami roz i pieniedzmi (swoja droga, wielu ludzion na swiecie pieniedzy tez brakuje i jakos nikt nie ma pretensji, ze rzucanie monetami to brak szacunku do pieniadza czy marnotrawstwo ) ![]() bardziej jednak chodzilo mu o to, ze jest potem brudno i kto to ma posprzatac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
u nas padł ten sam argument i w sumie jest słuszny
![]() mieliśmy tuby z płatkami róż i grosiki ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie popadajmy w paranoje jakas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
U nas ksiądz powiedział że,możemy stroić kościół przez firmę dekoratorską i oni są zobowiązani do posprzątania kościoła po mszy oraz przed kościołem,druga możliwośc to dajemy 200zł siostrom i one stroją i sprzątają,ew dajemy 100zł siostrom i przynosimy swoje kwiaty.Nam ksiądz powiedział że ten kto dekoruje kosciół powinien posprzątać w kościele i przed kosćiołem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy postrzega, to inaczej.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Firma dekoratorska powinna posprzątać a jeżeli takiej się nie zatrudnia to nalezy komuś zapłacić dodatkowo,no nie wiem ,może kościelnemu albo siostrom zakonnym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
U nas na szczęście były tylko pieniążki, ale uważam że jeśli się robi bałagan to albo się go sprząta albo płaci za sprzątanie
Poza tym ryż naprawę szkodzi ptakom, piszę bo padł tekst o tym.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
ryż się pląta , konfetti trudno zebrac najmniej problemów robią bańki w ogóle nie trzeba sprzątać
![]() Cytat:
do tego jednka jest to manrowanie jedzenie, ptakm szkodzi - więcej argumentów na nie [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3936610 3]z tego co wiem coraz wiecej ksiezy wogole nie pozwala na takie praktyki z uwagi na to ze to pogański zwyczaj[/QUOTE] welon też pogański ![]() Według mnie ładniejsze i lepsze sa inne rzeczy -płatki konfetti ,cokolwiek byle by ładnie wyglądało i nie robiło problemów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Jest taki specjalny ryż, ale nie wiem czy dostępny w PL... Nie szkodzi ptakom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A Ty co, żona albo córka kościelnego, żeś się tak "naburmuszyła" ??? ![]()
Ciąża http://www.suwaczki.com/tickers/7470hqvkkbz2t44k.png Poród http://www.suwaczki.com/tickers/7470skjoll5khh75.png Edytowane przez niulka_1985 Czas edycji: 2013-02-22 o 08:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Nie musi byc zona koscielnego zeby sie wkurzyc. prawda jest taka ze jestescie w kosciele goscmi i musicie sie dostosowac do zwyczajow tam panujacych. jak Ci przeszkadza ze musisz mu placic to idz gdzie indziej on Cie tam nie trzyma na sile. Ty chcesz miec w tym kosciele slub i Ty sie musisz dostosowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3938581 5]Nie musi byc zona koscielnego zeby sie wkurzyc. prawda jest taka ze jestescie w kosciele goscmi i musicie sie dostosowac do zwyczajow tam panujacych. jak Ci przeszkadza ze musisz mu placic to idz gdzie indziej on Cie tam nie trzyma na sile. Ty chcesz miec w tym kosciele slub i Ty sie musisz dostosowac.[/QUOTE]
Masz totalne wypaczone pojęcie Kościoła - to nie jest lokal, który się wynajmuje na godziny, a kościelny nie jesta tam recepcjonistą! Jak mi się kościelny nie podoba, to ja mam zmienić kościół, w którym przyjęłam wszystkie sakramenty, co sobotę przynosiłam kwiaty, grabiłam wokół niego, sprzątałam NIE BIORĄC ZA TO ZŁOTÓWKI - a to też moja praca była! A ja teraz płacąc kościelnemu za nic 100 zł mam mu jeszcze dopłacać, gdyby goście ryżem sypnęli (chociaż u nas nie ma tego zwyczaju)? Każdy by chciał, aby było mu płacone za nic..... To jest tak, jakby do Ciebie przyszli klienci zamówić bukiety, a Ty byś im kazała przynieść swoje kwiaty, samemu je ułożyć i jeszcze byś za to kasę wzięła...
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
O lol. wez sie uspokoj co? w tym kosciele jest zwyczaj ze koscielnemu soie placi i nic na to nie poradzisz. a skoro ksiadz mowi ze syp ale sprzatnij to sie do tego dostosuj a nie sie rzucasz ze o bosz koscielny bierze kase
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.