Ryż w kościele - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-20, 13:40   #1
kamilka909
Przyczajenie

Ryż w kościele

Nie wiem czy taki lub podobny wątek był ale ciekawi mnie jedna sprawa. Chodzi o sypanie ryżu. Tradycją jest również sypanie czy rzucanie monet ale ryż też jest bardzo popularny. Spotkałyście się z zakazem takich praktyk w kościele? Znalazłam coś takiego o kościele w lubelskim:
http://www.itvl.pl/news/sypiesz-ryz-to-placisz
Zdarza się to częściej? Ksiądz może żądać dodatkowej kasy za sprzątanie jak i tak dostaje pokaźną "łapówkę" za samą ceremonie? A ciekawe czy pieniądze każe sprzątać co do jednej monetki
kamilka909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 09:54   #2
niulka_1985
Zadomowienie

Dot.: Ryż w kościele

Cytat:
Napisane przez kamilka909 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy taki lub podobny wątek był ale ciekawi mnie jedna sprawa. Chodzi o sypanie ryżu. Tradycją jest również sypanie czy rzucanie monet ale ryż też jest bardzo popularny. Spotkałyście się z zakazem takich praktyk w kościele? Znalazłam coś takiego o kościele w lubelskim:
http://www.itvl.pl/news/sypiesz-ryz-to-placisz
Zdarza się to częściej? Ksiądz może żądać dodatkowej kasy za sprzątanie jak i tak dostaje pokaźną "łapówkę" za samą ceremonie? A ciekawe czy pieniądze każe sprzątać co do jednej monetki
Pojęcia nie mam.... a z drugiej strony - kościelny to niby za co tą stówę bierze???? Dekoracje robi firma, obrączki podaje ministrant, a on co??? Nic, tylko kościół otwiera i zamyka. Za taką robotę też bym chciała kasę zarabiać. Reasumując - NIECH KOŚCIELNY SPRZĄTA!!!!
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 09:55   #3
melleczka
Zakorzenienie

Jest raczej odwrotnie - ryż staje się coraz mniej popularny A to dlatego, że wchodzi gdzie popadnie - we włosy, za suknię, za dekolt Kiedyś sypanie ryżem było obowiązkową tradycją, dziś już mniej się to praktykuje.
Stary 2013-02-21, 10:06   #4
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

z tego co wiem coraz wiecej ksiezy wogole nie pozwala na takie praktyki z uwagi na to ze to poganski zwyczaj
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 10:13   #5
karoolecka
Zadomowienie

u nas raczej nie ma z tym problemu Ksiądz mojej koleżance powiedział, że ryż może być, ale bardzo ładnie ich poprosił, żeby ktoś to posprzątał później

Jednak już coraz mniej tego ryżu jest. Coraz częściej zastępuje się go serduszkowym konfetti, płatkami róż, czy bańkami mydlanymi

Edytowane przez karoolecka
Czas edycji: 2013-02-21 o 10:14
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 11:07   #6
madziocha
Zadomowienie

U nas tez ksiądz prosi, żeby nie sypać ryżem. Po pierwsze, że to jedzenie, po drugie nie ma kto później tego posprzątać. Ja nie mam za to do nikogo żalu. Na ślubie siostry prosiłam gości, żeby nie rzucali, ale niestety z pół kilograma poleciało, także po życzeniach sprzątałam.
U mnie będą tuby z płatkami no i też postaram się wcześniej kogoś poprosić, żeby trochę to pozgarniał.
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 11:18   #7
paula1109
BAN stały

ksiądz nam powiedział,że owszem ryż i grosiki mogą być ale nie....

konfetii.

Dlatego,że ciężko je później sprzątać. Łatwo się trzymają ziemi i ciężko ogarnąć to.
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 11:48   #8
Kyiia
Zakorzenienie

U mnie ksiądz prosi żeby nie sypać. Argumentuje to że szkodzi ptakom które potem ten ryż zjadają (a może po prostu chodzi o wszechobecne kleksy jak takie ptaki się przyzwyczają że regularnie coś tam się sypie?)

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Pojęcia nie mam.... a z drugiej strony - kościelny to niby za co tą stówę bierze???? Dekoracje robi firma, obrączki podaje ministrant, a on co??? Nic, tylko kościół otwiera i zamyka. Za taką robotę też bym chciała kasę zarabiać. Reasumując - NIECH KOŚCIELNY SPRZĄTA!!!!
Nie wiem jak jest u Ciebie w Parafii, ale u mnie prócz otwierania i zamykania kościoła kościelny jeszcze rozkłada dywan, znosi krzesła i klęczniki i sprząta przed ślubem żeby mimo wszystko jakoś to wyglądało. I oczywiście nie wszędzie obrączki podaje ministrant i tak samo nie wszędzie firma dekoratorska może wejść żeby przystroić kościół. Są kościoły gdzie dekoracją zajmują się księża/zakonnice/kościelni czy inne osoby za to odpowiedzialny i z zewnątrz nikogo się nie wpuszcza.

Poza tym sprzątanie po Twoich gościach nie należy do jego obowiązków. To tak jakby Tobie kazano sprzątać po znajomej z drugiej strony biurka która w miejscu pracy postanowiłaby zrobić imprezę. Chciałoby Ci się? Nie sądzę... Tym bardziej jeśli to nie należałoby do Twoich obowiązków.

Więc w sumie albo dajesz coś w rękę i kościelny sprząta albo przyjmij życzenia, wyślij gości na salę a sama podwiń kieckę, złap za miotłę i ogarnij bałagan który zostawiła Wasza rodzina.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 11:51   #9
paula1109
BAN stały

u mnie ksiądz sprząta.Przyznał się
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 13:01   #10
melleczka
Zakorzenienie

A u nas kościelnemu też się płaci:/
Stary 2013-02-21, 13:07   #11
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
A u nas kościelnemu też się płaci:/
Szczerze mówiąc to się zastanawiam czy tez nie zapłacić, żeby kościelny posprzątał. Głupio mi prosić świadków np. żeby potem z miotłą latali. U nas płacimy kwotę jaką chcemy na mszę/dla księdza, osobno za organistę i osobno za wystrój (ale są to naprawdę groszowe sprawy).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 13:14   #12
garfieldek
Zakorzenienie

u mojego brata ksiadz zakazal, bo jak twierdzil - to marnowanie jedzenia

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 13:22   #13
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez garfieldek Pokaż wiadomość
u mojego brata ksiadz zakazal, bo jak twierdzil - to marnowanie jedzenia
bo to tez jest prawda. jest mnostwo osob ktorym brakuje jedzenia a na slubach sie nim sypie na ulice
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 13:43   #14
madziocha
Zadomowienie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3937042 1]bo to tez jest prawda. jest mnostwo osob ktorym brakuje jedzenia a na slubach sie nim sypie na ulice[/QUOTE]

zgadzam się. Mnie akurat to co powiedział ksiądz nie rozsmieszyło.
Stary 2013-02-21, 13:52   #15
garfieldek
Zakorzenienie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3937042 1]bo to tez jest prawda. jest mnostwo osob ktorym brakuje jedzenia a na slubach sie nim sypie na ulice[/QUOTE]

Akurat tony tego ryzu nie zuzylismy, bez przesady, zeby o garsc ryzu sie rzucac... Tym bardziej, ze rzucalismy tez platkami roz i pieniedzmi (swoja droga, wielu ludzion na swiecie pieniedzy tez brakuje i jakos nikt nie ma pretensji, ze rzucanie monetami to brak szacunku do pieniadza czy marnotrawstwo )

bardziej jednak chodzilo mu o to, ze jest potem brudno i kto to ma posprzatac

Wymianka
Stary 2013-02-21, 14:06   #16
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez madziocha Pokaż wiadomość
zgadzam się. Mnie akurat to co powiedział ksiądz nie rozsmieszyło.
u nas padł ten sam argument i w sumie jest słuszny
mieliśmy tuby z płatkami róż i grosiki

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Tym bardziej, ze rzucalismy tez platkami roz i pieniedzmi (swoja droga, wielu ludzion na swiecie pieniedzy tez brakuje i jakos nikt nie ma pretensji, ze rzucanie monetami to brak szacunku do pieniadza czy marnotrawstwo )
Wiesz grosiki PM zbiorą i zabiorą ze sobą - z ryżem tego nie zrobisz

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 14:11   #17
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość
u nas padł ten sam argument i w sumie jest słuszny
mieliśmy tuby z płatkami róż i grosiki

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Wiesz grosiki PM zbiorą i zabiorą ze sobą - z ryżem tego nie zrobisz
Ale duzo wiecej jedzenia jest marnowane ot tak, na co dzien i jakos nikt sie nie rzuca, a czepiaja sie garstki ryzu na slubie

nie popadajmy w paranoje jakas

Wymianka
Stary 2013-02-21, 14:17   #18
laska4
BAN stały

U nas ksiądz powiedział że,możemy stroić kościół przez firmę dekoratorską i oni są zobowiązani do posprzątania kościoła po mszy oraz przed kościołem,druga możliwośc to dajemy 200zł siostrom i one stroją i sprzątają,ew dajemy 100zł siostrom i przynosimy swoje kwiaty.Nam ksiądz powiedział że ten kto dekoruje kosciół powinien posprzątać w kościele i przed kosćiołem
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 14:40   #19
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Ale duzo wiecej jedzenia jest marnowane ot tak, na co dzien i jakos nikt sie nie rzuca, a czepiaja sie garstki ryzu na slubie

nie popadajmy w paranoje jakas
Widzisz, ja doskonale zdawałam sobie sprawę z tego że marnowałam w domu dużo jedzenia ale zmieniłam to i już go nie marnuję... A garstka x ilość ślubów w roku to już są większe ilości

Każdy postrzega, to inaczej.

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 15:14   #20
roksana111
BAN stały

Firma dekoratorska powinna posprzątać a jeżeli takiej się nie zatrudnia to nalezy komuś zapłacić dodatkowo,no nie wiem ,może kościelnemu albo siostrom zakonnym
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 20:17   #21
Angel_00
Zakorzenienie

U nas na szczęście były tylko pieniążki, ale uważam że jeśli się robi bałagan to albo się go sprząta albo płaci za sprzątanie
Poza tym ryż naprawę szkodzi ptakom, piszę bo padł tekst o tym.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:23   #22
Dione
Zakorzenienie

ryż się pląta , konfetti trudno zebrac najmniej problemów robią bańki w ogóle nie trzeba sprzątać

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Jest raczej odwrotnie - ryż staje się coraz mniej popularnyA to dlatego, że wchodzi gdzie popadnie - we włosy, za suknię, za dekolt Kiedyś sypanie ryżem było obowiązkową tradycją, dziś już mniej się to praktykuje.
dokładnie niepraktyczny jest
do tego jednka jest to manrowanie jedzenie, ptakm szkodzi - więcej argumentów na nie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3936610 3]z tego co wiem coraz wiecej ksiezy wogole nie pozwala na takie praktyki z uwagi na to ze to pogański zwyczaj[/QUOTE]
welon też pogański Chodzi chyba nie tyle o pochodzenie tylko o to że sypanie ryżem - czy pieniędzmi -bylo uważane za przynoszące dobrobyt (monety) czy płodność (ryż) ,a to już zabobon

Według mnie ładniejsze i lepsze sa inne rzeczy -płatki konfetti ,cokolwiek byle by ładnie wyglądało i nie robiło problemów
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:37   #23
misiadelko
BAN stały

Jest taki specjalny ryż, ale nie wiem czy dostępny w PL... Nie szkodzi ptakom...
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:39   #24
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Jest taki specjalny ryż, ale nie wiem czy dostępny w PL... Nie szkodzi ptakom...
Preparowany?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ry-preparowany-biay-150g.jpg (35,1 KB, 5 załadowań)
Stary 2013-02-22, 05:59   #25
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
ryż się pląta , konfetti trudno zebrac najmniej problemów robią bańki w ogóle nie trzeba sprzątać

dokładnie niepraktyczny jest
do tego jednka jest to manrowanie jedzenie, ptakm szkodzi - więcej argumentów na nie

welon też pogański Chodzi chyba nie tyle o pochodzenie tylko o to że sypanie ryżem - czy pieniędzmi -bylo uważane za przynoszące dobrobyt (monety) czy płodność (ryż) ,a to już zabobon

Według mnie ładniejsze i lepsze sa inne rzeczy -płatki konfetti ,cokolwiek byle by ładnie wyglądało i nie robiło problemów
Gorzej jak taka bańka rozpadnie się na czyimś ubraniu ;-) to chyba plamy na 100 procent?

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 08:22   #26
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kyiia Pokaż wiadomość
U mnie ksiądz prosi żeby nie sypać. Argumentuje to że szkodzi ptakom które potem ten ryż zjadają (a może po prostu chodzi o wszechobecne kleksy jak takie ptaki się przyzwyczają że regularnie coś tam się sypie?)

Nie wiem jak jest u Ciebie w Parafii, ale u mnie prócz otwierania i zamykania kościoła kościelny jeszcze rozkłada dywan, znosi krzesła i klęczniki i sprząta przed ślubem żeby mimo wszystko jakoś to wyglądało. I oczywiście nie wszędzie obrączki podaje ministrant i tak samo nie wszędzie firma dekoratorska może wejść żeby przystroić kościół. Są kościoły gdzie dekoracją zajmują się księża/zakonnice/kościelni czy inne osoby za to odpowiedzialny i z zewnątrz nikogo się nie wpuszcza.

Poza tym sprzątanie po Twoich gościach nie należy do jego obowiązków. To tak jakby Tobie kazano sprzątać po znajomej z drugiej strony biurka która w miejscu pracy postanowiłaby zrobić imprezę. Chciałoby Ci się? Nie sądzę... Tym bardziej jeśli to nie należałoby do Twoich obowiązków.

Więc w sumie albo dajesz coś w rękę i kościelny sprząta albo przyjmij życzenia, wyślij gości na salę a sama podwiń kieckę, złap za miotłę i ogarnij bałagan który zostawiła Wasza rodzina.
U nas nie robi NIC oprócz brania kasy. Jak siostra brała ślub, to musieli sami przyjść dzień wcześniej, rozkładać krzesła i klęczniki, dekorować ławki kokardami, bo Jaśnie Wielmożny Pan nie mógł tego zrobić - a kasę swoją drogą wziął. Poza tym MOJA rodzina nie zostawia bałaganu, bo nie sypią ryżu, tylko grosiki.
A Ty co, żona albo córka kościelnego, żeś się tak "naburmuszyła" ???

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2013-02-22 o 08:27
Stary 2013-02-22, 08:28   #27
Konto usunięte

Nie musi byc zona koscielnego zeby sie wkurzyc. prawda jest taka ze jestescie w kosciele goscmi i musicie sie dostosowac do zwyczajow tam panujacych. jak Ci przeszkadza ze musisz mu placic to idz gdzie indziej on Cie tam nie trzyma na sile. Ty chcesz miec w tym kosciele slub i Ty sie musisz dostosowac.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-22, 10:18   #28
niulka_1985
Zadomowienie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3938581 5]Nie musi byc zona koscielnego zeby sie wkurzyc. prawda jest taka ze jestescie w kosciele goscmi i musicie sie dostosowac do zwyczajow tam panujacych. jak Ci przeszkadza ze musisz mu placic to idz gdzie indziej on Cie tam nie trzyma na sile. Ty chcesz miec w tym kosciele slub i Ty sie musisz dostosowac.[/QUOTE]

Masz totalne wypaczone pojęcie Kościoła - to nie jest lokal, który się wynajmuje na godziny, a kościelny nie jesta tam recepcjonistą! Jak mi się kościelny nie podoba, to ja mam zmienić kościół, w którym przyjęłam wszystkie sakramenty, co sobotę przynosiłam kwiaty, grabiłam wokół niego, sprzątałam NIE BIORĄC ZA TO ZŁOTÓWKI - a to też moja praca była!
A ja teraz płacąc kościelnemu za nic 100 zł mam mu jeszcze dopłacać, gdyby goście ryżem sypnęli (chociaż u nas nie ma tego zwyczaju)?

Każdy by chciał, aby było mu płacone za nic..... To jest tak, jakby do Ciebie przyszli klienci zamówić bukiety, a Ty byś im kazała przynieść swoje kwiaty, samemu je ułożyć i jeszcze byś za to kasę wzięła...
Stary 2013-02-22, 10:26   #29
Konto usunięte

O lol. wez sie uspokoj co? w tym kosciele jest zwyczaj ze koscielnemu soie placi i nic na to nie poradzisz. a skoro ksiadz mowi ze syp ale sprzatnij to sie do tego dostosuj a nie sie rzucasz ze o bosz koscielny bierze kase
Stary 2013-02-22, 10:28   #30
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Masz totalne wypaczone pojęcie Kościoła - to nie jest lokal, który się wynajmuje na godziny, a kościelny nie jesta tam recepcjonistą! Jak mi się kościelny nie podoba, to ja mam zmienić kościół, w którym przyjęłam wszystkie sakramenty, co sobotę przynosiłam kwiaty, grabiłam wokół niego, sprzątałam NIE BIORĄC ZA TO ZŁOTÓWKI - a to też moja praca była!
A ja teraz płacąc kościelnemu za nic 100 zł mam mu jeszcze dopłacać, gdyby goście ryżem sypnęli (chociaż u nas nie ma tego zwyczaju)?

Każdy by chciał, aby było mu płacone za nic..... To jest tak, jakby do Ciebie przyszli klienci zamówić bukiety, a Ty byś im kazała przynieść swoje kwiaty, samemu je ułożyć i jeszcze byś za to kasę wzięła...
Zapytaj wprost jakie są obowiązki kościelnego i po sprawie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości