|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości
Witam,
Nie chcę się odchudzić ani zbudować masy mięśniowej, a to jest w 99% tematyką podobnych wątków. Mam 1,7 wzrostu, 29 lat, 56kg wagi, zawsze byłam szczupła (budowa drobna, czuję się zbyt chuda) i raczej mało aktywna fizycznie. Mam wrażenie, że moje ciało jest lekko otłuszczone (przy tej wadze pewnie niektórych to rozbawi ![]() CEL: poprawa kondycji, zdrowa dieta, przytycie, wymodelowanie ciała, grubsze nogi (łydki), ewentualnie zarys mięśni zamiast otłuszczenia i cellulitu. Mam lekką niedoczynność tarczycy i hashimoto. Zabrałam się ostatnio za zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną (taką, która sprawia mi po prostu przyjemność) i wygląda to następująco: FITNESS - 4-5x w tyg spinning (45min), 1-2x w tyg. stretching, czasami ćwiczę w domu mięśnie brzucha + hula hop (po 2 tyg zauważyłam zmniejszające się boczki ![]() DIETA: wyliczyłam zapotrzebowanie kaloryczne (ponoć mam obniżone ze względu na niedoczynność) na ok. 1850kcal w tym: ok. 110g białka (żeby podkręcać metabolizm-hashimoto), 200g węglowodanów, 60g tłuszczu. Staram się jeść 5-6 posiłków, mocno ograniczam słodycze, jem lekkostrawne posiłki. Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyłam zanim zaczęłam chodzić na spinning i stretching. Błędy, które popełniam: zdarza mi się zbyt mała ilość kcal (1200 kcal) w ciągu dnia (tryb życia), przekraczanie mojej "normy" dla węgli i tłuszczu też się zdarza, często dostarczam zbyt mało białka. Najczęściej dziennie wychodzi mi 2000 kcal. Problem: czasami brak energii (wczoraj dosłownie padłam po 1h spinningu, a przeważnie "po" tryskam energią, nie dałam rady iść na kolejne zajęcia fitness, które planowałam) Nie wiem czy założone ilości kcal, węglowodanów itp są odpowiednie? Może jakieś wskazówki kiedy i co przyjmować (po ćwiczeniach wilczy głód)? Czy powinnam zmodyfikować rodzaj ćwiczeń (chociaż nie chciałabym, siłownia jest zupełnie nie dla mnie)? Proszę o pomoc ![]() Edytowane przez camellia10 Czas edycji: 2013-04-09 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości
Cytat:
Ja bym radziła jednak zaprzyjaźnić się z siłownią. Wiele ćwiczeń jest superfajnych. I na pewno znajdzie się coś, co polubisz. Na przeciętnej siłowni maszyn masz co niemiara. Dobrze wybrać się tam w grupie znajomych, wtedy ćwiczenia mogą stać się świetną zabawą. Może wydaje Ci się, że siłownia to jest miejsce dla naszprycowanych sterydami pakerów, a wątła niewiasta nie ma tam czego szukać? Nic bardziej mylnego ![]() Oczywiście, jakkolwiek byś tego nie nazwała-chodzi Ci o zwiększenie masy mięśniowej. Więc pamiętaj o białku, mięśnie od powietrza nie rosną. Ponadto, porozmawiaj może z lekarzem prowadzącym o swojej diecie? Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2013-04-15 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co do lekarza to zalecił dietę wysokobiałkową (nawet od czasu do czasu uzupełnianie niedoborów - czyli jeżeli w ciągu dnia nie jestem w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości białka - odżywką białkową) i dał listę rzeczy zalecanych i niedozwolonych, co staram się uwzględniać. Na szczęście dieta nie jest jakąś kluczową sprawą. Te moje problemy to dla mnie nie choroba. Przeszkadza mi tylko spowodowana chorobą obniżona kondycja. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:13.