ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-09, 11:07   #1
camellia10
Raczkowanie

Question

ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości

Witam,

Nie chcę się odchudzić ani zbudować masy mięśniowej, a to jest w 99% tematyką podobnych wątków.
Mam 1,7 wzrostu, 29 lat, 56kg wagi, zawsze byłam szczupła (budowa drobna, czuję się zbyt chuda) i raczej mało aktywna fizycznie. Mam wrażenie, że moje ciało jest lekko otłuszczone (przy tej wadze pewnie niektórych to rozbawi ), mam wystający brzuch.

CEL: poprawa kondycji, zdrowa dieta, przytycie, wymodelowanie ciała, grubsze nogi (łydki), ewentualnie zarys mięśni zamiast otłuszczenia i cellulitu.

Mam lekką niedoczynność tarczycy i hashimoto. Zabrałam się ostatnio za zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną (taką, która sprawia mi po prostu przyjemność) i wygląda to następująco:

FITNESS - 4-5x w tyg spinning (45min), 1-2x w tyg. stretching, czasami ćwiczę w domu mięśnie brzucha + hula hop (po 2 tyg zauważyłam zmniejszające się boczki )

DIETA: wyliczyłam zapotrzebowanie kaloryczne (ponoć mam obniżone ze względu na niedoczynność) na ok. 1850kcal w tym: ok. 110g białka (żeby podkręcać metabolizm-hashimoto), 200g węglowodanów, 60g tłuszczu.
Staram się jeść 5-6 posiłków, mocno ograniczam słodycze, jem lekkostrawne posiłki. Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyłam zanim zaczęłam chodzić na spinning i stretching.
Błędy, które popełniam: zdarza mi się zbyt mała ilość kcal (1200 kcal) w ciągu dnia (tryb życia), przekraczanie mojej "normy" dla węgli i tłuszczu też się zdarza, często dostarczam zbyt mało białka. Najczęściej dziennie wychodzi mi 2000 kcal.
Problem: czasami brak energii (wczoraj dosłownie padłam po 1h spinningu, a przeważnie "po" tryskam energią, nie dałam rady iść na kolejne zajęcia fitness, które planowałam)

Nie wiem czy założone ilości kcal, węglowodanów itp są odpowiednie? Może jakieś wskazówki kiedy i co przyjmować (po ćwiczeniach wilczy głód)? Czy powinnam zmodyfikować rodzaj ćwiczeń (chociaż nie chciałabym, siłownia jest zupełnie nie dla mnie)?
Proszę o pomoc

Edytowane przez camellia10
Czas edycji: 2013-04-09 o 13:57
camellia10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 10:19   #2
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości

Cytat:
Napisane przez camellia10 Pokaż wiadomość
Witam,

Nie chcę się odchudzić ani zbudować masy mięśniowej, a to jest w 99% tematyką podobnych wątków.

CEL: poprawa kondycji, zdrowa dieta, przytycie, wymodelowanie ciała, grubsze nogi (łydki), ewentualnie zarys mięśni zamiast otłuszczenia i cellulitu.
Hmmm...nie chcesz zbudować masy mięśniowej, ale chcesz podkręcić metabolizm i do tego jeszcze stworzyć zarys mięśni??? Ale nie da się powiększyć mięśni bez powiększenia masy mięśniowej. To znaczy można, na przykład, nażreć się suplementów i napompować mięśnie, a potem stracić efekt. No ale chyba nie warto.

Ja bym radziła jednak zaprzyjaźnić się z siłownią. Wiele ćwiczeń jest superfajnych. I na pewno znajdzie się coś, co polubisz. Na przeciętnej siłowni maszyn masz co niemiara.
Dobrze wybrać się tam w grupie znajomych, wtedy ćwiczenia mogą stać się świetną zabawą. Może wydaje Ci się, że siłownia to jest miejsce dla naszprycowanych sterydami pakerów, a wątła niewiasta nie ma tam czego szukać? Nic bardziej mylnego Ja jako niewiasta, na przykład (nie wątła wprawdzie, ale jednak-niewiasta) odnajduję się tam doskonale. Ba! Bawi mnie to i raduje, jak nauczę się na nowej maszynce coś robić albo na starej ulubionej lepiej mi wychodzi.

Oczywiście, jakkolwiek byś tego nie nazwała-chodzi Ci o zwiększenie masy mięśniowej. Więc pamiętaj o białku, mięśnie od powietrza nie rosną.

Ponadto, porozmawiaj może z lekarzem prowadzącym o swojej diecie?

Edytowane przez nosferatku
Czas edycji: 2013-04-15 o 10:20
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 13:41   #3
camellia10
Raczkowanie

Dot.: ile kcal? prośba o pomoc w dobraniu wartości

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Hmmm...nie chcesz zbudować masy mięśniowej, ale chcesz podkręcić metabolizm i do tego jeszcze stworzyć zarys mięśni???
Tzn. chyba źle się wyraziłam - priorytetem jest dla mnie w tej chwili ogólna poprawa kondycji, a nie np. zarys mięśni na brzuchu czy innej konkretnej części ciała.

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Ja bym radziła jednak zaprzyjaźnić się z siłownią. Wiele ćwiczeń jest superfajnych. I na pewno znajdzie się coś, co polubisz. Na przeciętnej siłowni maszyn masz co niemiara.
Dobrze wybrać się tam w grupie znajomych, wtedy ćwiczenia mogą stać się świetną zabawą. Może wydaje Ci się, że siłownia to jest miejsce dla naszprycowanych sterydami pakerów, a wątła niewiasta nie ma tam czego szukać? Nic bardziej mylnego Ja jako niewiasta, na przykład (nie wątła wprawdzie, ale jednak-niewiasta) odnajduję się tam doskonale. Ba! Bawi mnie to i raduje, jak nauczę się na nowej maszynce coś robić albo na starej ulubionej lepiej mi wychodzi.
Oczywiście, jakkolwiek byś tego nie nazwała-chodzi Ci o zwiększenie masy mięśniowej. Więc pamiętaj o białku, mięśnie od powietrza nie rosną.
Ponadto, porozmawiaj może z lekarzem prowadzącym o swojej diecie?
Z tą siłownią to napisałam, że jest nie dla mnie, bo najpierw chcę poprawić kondycję, a nad resztą popracuję później. Jakoś nie mam chętnych znajomych na ćwiczenia, więc chodzę najczęściej sama. A głównie spinning dlatego, że sprawia mi frajdę. Uwielbiam taki wysiłek i do tego ćwiczenia w grupie + muzyka. Ćwiczę dla przyjemności . Poza tym w grupie mam motywację. Ale dzięki za rady o siłowni - spróbuję .
Co do lekarza to zalecił dietę wysokobiałkową (nawet od czasu do czasu uzupełnianie niedoborów - czyli jeżeli w ciągu dnia nie jestem w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości białka - odżywką białkową) i dał listę rzeczy zalecanych i niedozwolonych, co staram się uwzględniać. Na szczęście dieta nie jest jakąś kluczową sprawą. Te moje problemy to dla mnie nie choroba. Przeszkadza mi tylko spowodowana chorobą obniżona kondycja.
camellia10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości