![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyniki :D
Cześć, mam jeszcze jedno pytanko. Czy przy niezdaniu jednego przedmiotu i poprawce w sierpniu dostanę do wglądu wyniki pozostałych matur? Czy będę musiała czekać do września, aż sprawdzą? Jak to jest?
I chciałam jeszcze zadać pytanie odnośnie drugich/trzecich naborów na studia. Czy przy ostatnich naborach na kierunki, na które zostaną wolne miejsca patrzą też na wyniki, czy przyjmują każdego kto się zapisze? Teoretycznie wiem, że liczy się wynik z "konkursu świadectw" jednak na te kierunki najmniej oblegane przy trzecim lub drugim naborze liczy się już chyba tylko czy jest zdana matura.... ? ![]() Liczę na to że gdzieś się jeszcze jednak w tym roku załapię żeby w domu nie siedzieć a za rok albo po połówce semestru może będzie okazja się przenieść. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wyniki :D
Moja koleżanka dwa lata temu nie zdała i dostała wyniki i kartkę z informacją, ile jej brakowało żeby zdać... nie wiem jak to teraz wygląda.
A co do rekrutacji - owszem, na drugim czy trzecim naborze przyjmuje się raczej wszystkich chętnych (ale to głównie dlatego, że zostają miejsca na teologiach, biofizykach czy filologiach bułgarskich, więc nie ma chętnych po prostu - w razie czego zastanów się, czy nie lepiej pójść do jakiejś policealnej i zdobywać doświadczenie w pracy, zamiast iść na siłę na coś, co kompletnie nie spełnia twoich oczekiwań, bo to tylko źródło frustracji i niepotrzebnego stresu). A póki co nie martw się, matury naprawdę ciężko jest nie zdać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Sporo szkol teraz wprowadzilo nabor w grudniu/styczniu, pierwszy semestr to semestr letni od marca. Moze poszukaj czegos takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że matury ciężko nie zdać ale z matmy nie uzbieram tych 15 punkcików niestety, sprawdzałam. ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Cytat:
No i w grę wchodzą tylko uniwersytety, nie żadne politechniki ani akademie ekonomiczne, niestety nie nadaję się na to. :P A z tego co się orientuję, na uniwersytetach nie ma naborów na semestr zimowy. sry za offa, ale nie wiem jak zacytować oba fragmenty na raz. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dobry zart, ze ktos po tych 7 semestrach zdazy na rekrutacje, i tak wszyscy maja przymusowe polroczne wakacje bo obrony sa do czerwca
![]() Ale wiem, ze sa na I stopien na semestr letni tez w niektorych szkolach, no musialaby autorka poszukac. Wiem ze chyba latwiej znalezc zaoczne od semestru letniego niz dzienne. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-05-17 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-05-17 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
U mnie moj kierunek ma II stopien co dwa lata, i tak mam szczescie ze akurat to wypada na ten pazdziernik (a do tej pory wakacje). Ale na innych uczelniach juz bym nie zdazyla na rekrutacje, mialabym 2 dni na zlozenie podania od obrony, znalezienie sobie mieszkania, odebranie papierow z uczelni z tymi wszystkimi podpisami na obiegowce (a zajelo mi to 3 tygodnie zeby dyplom dostac). Ciagle tu jest za duzo 'zalezy gdzie' a za malo systematyki i synchronizacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Na politechnice warszawskiej jest nabór śródroczny na niektóre I stopnia.
![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No chyba że mi się spodoba akurat... różnie bywa. ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Ja i politechnika- ![]() nie nadaję się i tyle :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Jest sens robić coś takiego? Nie lepiej iść do pracy na rok?
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Myślę, że nie. Dostań pracę po samym liceum, bez żadnego doświadczenia. Oczywiście pewnie bym coś znalazła, ale nie uśmiecha mi się harować dla kogoś za 700 zł na zmywaku albo sprzątając komuś.
A wyjazd za granicę nie wchodzi w grę bo nie mam się gdzie zaczepić, nie mam bliższych znajomych za granicą którzy ewentualnie mogliby mi coś załatwić. A tak pójdę na studia, np. na filologię polską jeżeli zostaną jeszcze miejsca i albo zostanę tam do końca albo po semestrze czy też po roku się przeniosę. Nie wyobrażam sobie siedzieć cały rok bezczynnie w domu, posiedzę kilka dni i już mnie "nosi". Lato, wiosna- jeszcze jest ok, ale jak przyjdzie zima czy jesień to jakoś sobie tego nie wyobrażam. Poza tym jaką mam gwarancję, że kiedy teraz przerwę naukę, wrócę na studia za rok? Słyszałam o wielu takich przypadkach, że przerwali, z różnych powodów i już nie wrócili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem jeśli chcesz iść na studia, to prędzej czy później na nich wylądujesz - przecież ta decyzja zależy tylko od Ciebie, Twoim znajomym widocznie się odechciało, ale to nie znaczy, że u Ciebie będzie identycznie. A chyba nie ma sensu iść na byle co tylko po to, żeby być na studiach. Tak mi się osobiście wydaje. Pracę przecież da się dostać, nie tylko na wakacje. Jesteś dorosła, masz średnie wykształcenie, a doświadczenie jakoś się zdobywa. Tak, wiem, że jest ciężko, bo sama szukam teraz pracy sezonowej, ale nie wszyscy wymagają kilku lat pracy w podobnym zawodzie w wieku 19 lat.
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Zresztą przecież jak w wakacje popracujesz za te 700 zł, choćby roznosząc ulotki, to masz już to słynne doświadczenie, żeby startować do pracy za 1500. Nie oczekuj cudów.
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2011-05-18 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Kurczę, dziewczyno, jeśli po tylu latach edukacji nie ogarnęłaś matematyki na poziomie maturalnym to nie wiem czy poradzisz sobie na studiach. Elementy matematyki są wszędzie, np. logika czy statystyka z tym że wtedy na przygotowanie jest tylko semestr, w najlepszym przypadku - dwa.
Mówię to zupełnie bez złośliwości, u mnie z roku sporo osób odpadło ze względu na matematykę. Co z tego mają? Stracone pół roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym pokaż mi, gdzie przydadzą się te "umiejętności" matematyczne, które sprawdzane są na maturze, większość z tych działów NIGDY nie przyda się osobie na studiach humanistycznych ani tym bardziej w życiu codziennym. Trzecia rzecz, uważam się za osobę inteligentną, znam wielu przysłowiowych głąbów, którzy dostali się na studia i jakoś na nich ciągną, a niektórzy z nich nawet pisać nie potrafią (chodzi o zasady ortografii oczywiście). To, że mi się nie udało z matematyką wcale nie znaczy, że się nie nadaję, natomiast Twoim znajomym może powinęła się noga z innego powodu, no chyba że "chómaniści" poszli na politechnikę bądź inny kierunek dla ścisłowców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie tracić wysokiej samooceny przez niepowodzenie to dobra rzecz, ale ocenić rozsądnie swoje możliwości to drugie.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-05-20 o 14:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Logika wcale nie jest taka łatwa na jaką wygląda. Moi znajomi również poszli na humnistyczne studia - filologie polskie, socjologie. I mimo że zdali mature z matematyki to noga im sie powinęła. Wybacz ale ja uważam że jeśli ktoś nie jest w stanie zdać tych trzech obowiązkowych matur, których poziom jest żałosny to po prostu nie nadaje sie na studia. Ba, ja uważam że również wiele osób, które te matury zdały nie nadają się na studia.
PS. Znasz kogoś kto nie uważa, że jest inteligentnym człowiekiem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Nie mów hop, póki czegoś nie poznasz ![]() ![]() Na studiach ten przedmiot jest okropny. To już nie liczenie średniej czy mediany albo rysowanie słupków, to np: "Wariancja zmiennej losowej - jest równa wartości oczekiwanej kwadratu odchylenia wartości zmiennej losowej od swojej wartości przeciętnej" - dalej uważasz to za najłatwiejszy dział w matmie? W szkole średniej poznaje się 5% całej statystyki, nie da się na tej podstawie okreslić czy jest łatwa czy trudna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Mój chłopak studiuje administracje i żadnej statystyki nie miał, więc to zależy od uczelni. Natomiast ja studiuje zarządzanie, na którym statystyka była w I semestrze i była prosta (miałam 4,5), a obecnie z matematyką mam problemy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() choć nie spodziewałam się że takie okropności nawet na pedagogice czyhają ![]() co do statystyki na administracji - chłopak już ją skończył i nie miał staty? bo jeśli jest w trakcie to pewnie jeszcze będzie mieć. w planie studiów administracji jest statystyka, to jest narzucone odgórnie, nie od uczelni. jeśli faktycznie nie ma - to coś tu jest nie halo i mogą być kłopoty.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
no tak a co myslisz ze jak skonczysz jakis super kierunek humanistyczny( bo widze z matma wybitnie źle) to nagle praca sie znajdzie? i to za dobra kase? teraz liczy sie doswiadczeniea a nie sam mgr przed nazwiskiem. No i nie ma tak ze jak pojdziesz na filo. polska to sie przenosisz na inny kierunek.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Fajnie, wszyscy powtarzają pusty frazes. A gdzie można być zatrudnionym mając tylko maturę? I nie pytam o pracę w charakterze kelnerki, barmanki, hostessy etc. etc., tylko w tym osławionym "zawodzie". Liczy się doświadczenie, ale doświadczenie się zdobywa albo studiując, albo zaraz po. Zgadzam się, że papierek bez doświadczenia nic nie znaczy, ale w drugą stronę też to tak działa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
w biurze jako asystent odpowiedniego działu. ja tak pracuję jako asystentka marketingu. w rzeczywistosci niczym sie to nie rozni od zwyklej sekretarki ale jest doswiadczenie w zawodzie ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() logika owszem, też jest. nawet nie wiem czy na filologii polskiej nie ma logiki, coś tak mi się wydaje, ale mogłam pomylić z innym kierunkiem. tak piszecie o tym doświadczeniu, ok, fakt, po maturze doświadczenia zawodowego się nie zdobędzie, ale ja wolałabym już pójść do pracy za tą kelnerkę niż studiować byleby studiować, głupio by mi było brać przez ten rok kasę od rodziców, a tak to sama bym zarobiła, miała na własne widzi-mi-się, byłabym choć trochę niezależna ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.