|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() 'Dziwne' nowe włosy...
Witam,
ten wątek poruszyłam na forum Dermatologia, ale może tu lepiej będzie pasował tematycznie. Zauważyłam, że rosną mi na głowie dziwne włosy - czarne (jestem szatynką), grubsze niż moje 'normalne' włosy, a powierzchnia pojedynczego włosa nie jest gładka. Nie są podatne zbytnio na układanie. Oczywiście jest ich znacznie mniej niż moich włosów naturalnych. Ponadto można je dość łatwo wyrywać z cebulkami, prawie bezpobeśnie, co nie zdarza sie przy 'normalnych' włosach. Obawiam się, że włosy te będą wypadać. Nie wiem, czy są one zdrowe czy też dotknięte jakąś chorobą...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 'Dziwne' nowe włosy...
witam z twojego opisu wydaje mi sie ze to sa wlosy paciorkowate.
http://www.termedia.pl/showpdf.php?a...pdf&priority=1 poszukaj w internecie : Monilethrix- wlosy paciorkowate.a najlepiej koniecznie udaj sie do dermatologa lub endykronologa-zbadac hormony. pozdrawiam.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
O matko ja też tak mam ale myślałam że to normalne...
![]() nie straaaszcie ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witam, widze ze olunek nie ma pojecia czym jest schorzenie o nazwie monilethrix. Monilethrix to schorzenie genetyczne z którym człowiek sie rodzi. Występuje bardzo, ale to bardzo rzadko. Raz na kilkanascie milionow osob. Żyje z tym już 20 lat. Nigdy nie mialam włosów dłuższych niz kilka-kilkanaście milimetrów. Włosy są bardzo rzadkie, suche, cały czas sie łamią (szczególnie w okresach gdy orgnizm jest osłabiony). Niestety schorzenie towarzyszyć mi bedzie całe życie. Moje szczęscie ze nie mam bardzo zaawansowanej odmiany. Tak wiec Ine8394 moge uspokoic i poradzic zeby poszla do dobrego dermatologa, a onulkowi radze zeby zanim cos odpowie dobrze sie zastnowila i zorientowala o czym pisze. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ina mam podobnie jak ty, z natury mam proste wlosy a miedzy nimi rosna wlasnie czarne, bardzo grube i poskrecane wlosy, chropowate w dotyku, naturalne sa proste, miekke, gladkie, te chore wlosy odstaja i jest ich tak duzo ze powoduj wrazenie sianowatosci wlosow, wiecej ich jest na czubku glowy niz w dolnych partiach.. niestety nie wiem dlaczego takie wlasnie rosna, moze to jakas choroba cebulek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Na "dziwne" włosy mój dermatolog skierował mnie na badanie trichoskopia. Ja jestem zapisana do dr Rakowskiej (w Warszawie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:36.