Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 10:32   #1
invisible_01
Zakorzeniona

Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?

Ten artykuł jest może stary, ale temat aktualny jak najbardziej:

http://www.polskatimes.pl/fakty/kosc....html?cookie=1

Najbardziej rozwalił mnie fragment:

Cytat:
- Celibat to zakaz małżeństwa i nakaz samotności - precyzuje prof. Baniak. - Ale to nie oznacza braku seksu. Ksiądz nie może mieć żony, ale to nie znaczy, że nie ma kobiet. Gdyby jednak się ożenił - byłby wyrzucony z Kościoła.

Nie ma się co oszukiwać - księża w Polsce rzadko kiedy stosują się do tego, do czego się kiedyś zobowiązali. Mają kobiety, dzieci, drogie samochody, internet, kablówkę, sprzątaczkę, mieszkanie... Żyć nie umierać. Tylko czy tak powinno być? Czy księża powinni prowadzić wystawne życie za pieniądze parafian, pobierać drogie opłaty za udzielanie sakramentów, brać pieniądze od schorowanych staruszek podczas wizyty duszpasterskiej i nauczać wiernych, skoro sami świadomie grzeszą? Przeszkadza Wam to? A może uważacie, że to żaden problem i że to wszystko im się należy?

PS. Oczywiście, że zdarzają się "porządni" księża, ale to promil zjawiska. Niestety, większość przyzwala na wyżej opisane przeze mnie zachowania swoim kolegom z parafii, bo sami robią to samo. Ksiądz pedofil co najwyżej jest przenoszony do innej parafii, a ten mający dziecko z kobietą robi z niej gosposię na plebani...
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:38   #2
żurawinka
Zakorzenienie

Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?

Szczerze to moi księża są w porządku, nie mogę narzekać na swojego proboszcza - super człowiek - oczywiście że księża są różni. Jakos nie przeszkadza mi że ksiądz ma internet , niemal każda parafia ma swoją stronę internetową
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:39   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Jaki dumny tytuł

To ja wrzucę moją wypowiedź z poprzedniej dyskusji:

Przykład numer 1:
Ksiądz mieszkający od wielu lat z młodą "gosposią". Elegancko odremontowana plebania, jeżdzą przyzwoitymi samochodami, kupują drogie rasowe psy, dary z Caritasu rozdawane są wśród znajomych...i nieważne, że może gdzieś na wsi w zapadłej chałupie jakaś biedna babinka ze smakiem by zjadła te herbatniki. Z gosposi w ogóle niezły numer, zdarza się, że nie rozlicza się z pieniędzy. Do tego kupione mieszkanie w mieście? Za co?

Przykład numer 2:
Ksiądz zatrudniający osobę do sprzątania kościoła i obejścia przez...UP. I tak to państwo sponsoruje księdzu sprzątaczkę. Bo samemu żal wydać te kilkaset złotych z własnej kabzy.
Dookoła kościoła i na cmentarzu zawsze parafianie robią, księdza z grabiami tam nie uświadczysz

Przykład numer 3:
Ksiądz jeżdzący chyba najlepszym samochodem z parafii, opieprzający na mszy wiernych, żeby sobie nie myśleli, że jak wrzucą te 50 groszy na tacę raz na tydzień, to wszystko mają zalatwione.

Przykład numer 4 - last but not least:

Ojciec dyrektor.
Chyba więcej nie trzeba dodawać.

I tak, wszystko z mojego życia, osobiscie znane przypadki.
Kto normalny i rozsądny będzie się składał na zywot takich księży?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:52   #4
GosienkaC
Rozeznanie

Ksiądz w Polsce to przedstawiciel Boga na ziemi co dla niektórych. Dlatego różne dziwne zachowania księżom uchodzą i mało kto protestuje
GosienkaC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:58   #5
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GosienkaC Pokaż wiadomość
Ksiądz w Polsce to przedstawiciel Boga na ziemi co dla niektórych.
Tak zwany personel naziemny. Albo urzędnicy Pana B.

Pisałam parę razy na forum o swoim znajomym, który poszedł do seminarium.
W liceum miał problem z nauką, niczego praktycznie nie był w stanie ogarnąć Pod względem etycznym też jakoś specjalnie wiele sobą nie prezentował, lubił chwalić się firmowymi ciuchami Ale mamusia wymarzyła sobie synka-księdza. Wiadomo - kto ma ksiedza w rodzie, tego bieda nie ubodzie, czy jakoś tak.

I jak teraz pomyślę, że takiemu księdzu stare babki będą wręcz ręce całować i kłaniać się w pas, a ludzie słuchać mądrości płynących z ust jego, to słabo mi się robi. A śmiem twierdzić, że nie jest to przypadek odosobniony.
Stary 2011-02-25, 11:06   #6
reverse
Zadomowienie

To jest złe i tyle. Chyba innej opinii nie można miec. Wiele osób twierdzi, że celibat powinien byc zniesiony, ale już sobie wyobrażam co by się wtedy działo: "on wszystko wydaje na swoją rodzinę", "płacimy tylko na dzieciaki" itp. Tak źle, i tak niedobrze.

Ja na szczęście w swoim otoczeniu mam raczej fajnych księży, nie zdarzyło mi się trafic na takich o jakich się często słyszy. Ale też prawdą jest, że przeważnie nagłaśniane jest to, co ludzi zaciekawi, a to, że jakiś ksiądz pomaga innym lub zamiast zatrudniac parafian to sam np. biega z kosiarką raczej nikogo nie zainteresuje: "dobry ksiądz? ach, jeden na kilkuset".

Szkoda tylko tych dzieci, które nie rozumieją do końca wszystkiego i którym to zaburza światopogląd. A już kompletnie nie rozumiem kobiet, które same się pchają do łóżka księdzu Dobrze wiedzą co je czeka, a potem jest lament.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:10   #7
kasieńka:)
Rozeznanie

Księża są jednym z powodów z których to oddalam się od kościoła.
Sama, osobiście na własne oczy widziałam mojego księdza (który uczył mnie w szkole religii) z jakąś panienką. Myślicie, że się skrępował, zawstydził? E tam, nawet swojej dziewczyny za pośladek nie puścił.

I nie, nie twierdze, że wszyscy są tacy. Zdarzyło mi się spotkac księdza z powołaniem, zresztą mój kuzyn teraz jest w seminarium.

kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:12   #8
pani-jesień
Zakorzenienie

Właśnie sobie przypomniałam, że w domu rodzinnym mieliśmy książkę "Tajemnice spod sutanny", aż chyba ją sobie pożyczę od rodziców
Stary 2011-02-25, 11:13   #9
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dorzucić moją historyjkę? Kurna, jak ktoś jest z tamtych okolic to powinien skojarzyć, głośno o tym było

Młody kleryk na wiejskiej, ale bardzo dużej parafii.

Raz wyskoczył do ludzi (na niedzielnym kazaniu z ambony!) że klękają jak bydło, że krowa z większą gracją się kładzie, a ludzie się tak w kościele zachowują. Do mnóstwa starszych osób młody g... zaraz po seminarium się tak zwrócił. A potem nasz proboszcz za niego przepraszał, no cyrk nie z tej ziemi.

Punktem kulminacyjnym okazała się próba pobicia dziecka komunijnego - koleś źle trafił, bo dzieciak był z domu ludzi na poziomie i rodzice powiedzieli że mu nie popuszczą - narobili szumu.

O tym że w jednej z sąsiednich parafii ksiądz ma stałą partnerkę i dzieci od kilkunastu lat wiedzą wszyscy w promieniu chyba kilkudziesięciu kilometrów. Bardzo dobrze im się wiedzie - nikt nic z tym nie robi.

A miałam wujka księdza co też czasami opowiadał różne cuda (mama mi czasem wspomina).

Niestety - spotkać księdza z powołaniem to jak znaleźć igłę w stogu siana.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:16   #10
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
To jest złe i tyle. Chyba innej opinii nie można miec. Wiele osób twierdzi, że celibat powinien byc zniesiony, ale już sobie wyobrażam co by się wtedy działo: "on wszystko wydaje na swoją rodzinę", "płacimy tylko na dzieciaki" itp. Tak źle, i tak niedobrze.
Kiedyś lubiłam oglądać serial "Siódme niebo".
Gdyby tacy byli w Polsce księża jak tamten pastor, to pewnie ludzie by tak przestali gadać. Tyle, że u nas łapczywość na kasę jest ogromna, więc pewnie dzieci księdza by szpanowały Ray Banami w szkole
Stary 2011-02-25, 11:29   #11
agusiajnw
Zakorzenienie

Widzę że na prawdę założyłyście ten wątek

Cytat:
Napisane przez kasieńka:) Pokaż wiadomość
Księża są jednym z powodów z których to oddalam się od kościoła.
oj tak

Ja tu powiem tak zupełnie szczerze... Jak to w innych tematach często się mówi - jestem hipokrytką... tzn. wierząca-niepraktykująca...
Ale co tu zrobić jak w samego Boga się wierzy, chce brać udział w sakramentach, a księża swoim postępowaniem odpychają od kościoła

Też zacytuję co napisałam w innym wątku:

Cytat:
a ja znam przypadek jak chodził kościelny spisywać kto przyjmie księdza po kolędzie i gdy kobitka powiedziała "chciałabym ale nie mam pieniążków" to burknął "aha" i skreślił jej nazwisko z listy
i takich przykładów jest mnóstwo, włączając w to mój osobisty przypadek, jak to ksiądz podczas wpisywania na termin ślubu kościelnego powiedział bez ogródek, że oni to biorą 500 zł, bo jak zapewne wiemy że z czegoś trzeba żyć, a oni żyją ze ślubów i pogrzebów, a z dwojga złego lepiej na szczęściu zarabiać
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 11:33   #12
Akashka
Zadomowienie

Ja do ksiezy tez jestem uprzedzona Bylam kiedys na wieczernikach misyjnych. Jako opiekunowie byla siostra zakonna (wspaniala kobita), mlody kleryk (wspanialy facet) i ksiadz... Ow ksiadz wieczorami wsiadal do swojego super samochodu i jechal do baru. w srodku nocy wracal zygzakiem. Jak mielismy jakies tam spotkanie i siedzielismy wszyscy spiewalismy jakies religijne piosenki to potrafil przyjsc pijany i spiewac z nami tyle ze na swoja melodie i swoj tekts Ogolnie w tym miasteczku mial opinie pijaka i dziwkarza...
Inny ksiadz z mojej miejscowosci i mojej parafii. dosc kontrowersyjny czlowiek Rowniez lubil sie napic. Idac po koledzie potrafil przejsc po calym mieszkaniu, pozwalac wszystko z polek i zapytac czemu tu tak brudno? Wydarl sie jesli za malo bylo wlozone do koperty. Kiedys chcial rozjechac samochodem mojego brata bo go nie lubil. Mial jednak tez dobre strony. Ochrzcil kazde dziecko, niewazne czy rodzice mieli slub koscielny. Nigdy nie robil problemow kiedy trzeba bylo pochowac samobojce. Zostal przeniesiony po tym jak postrzelil kogos z wiatrowki z okna plebani
Jednak jest tez w moim miescie ksiadz ktory jest naprawde ksiedzem z powolania. Postawil kosciol wygladajacy jak szopa po czym wzial sie za budowe centrum dla mlodziezy. Nie inwestowal w kosciol tylko w dzieciaki. W centrum sa komputery (w czasach gdy budowal nie wiele osob kompa mialo), jest ping-pong, tennis itp. Oprocz tego organizuje kolonie i zimowiska dla dzieci. I wszystko za darmo. Dopiero nie dawno wzial sie za stawianie normalnego kosciola

Z innej beczki. Ostatnio zalatwialam pogrzeb taty. Z siostrami zdecydowalysmy sie nie brac ksiedza tylko kapucyna. I nie chodzilo o oszczednosci tylko tata po prostu lubil kapucynow a ksiezy nie. Jednak jesli chodzi o kase to wiadomo ze jak sie pojdzie do ksiedza to jest co laska ale zawsze doda jedni daja tysiac drudzy dwa i ogolnie maja ustalony cennik. Z takim tez nastawieniem poszlysmy do kapucynow. I kiedy dowiedzialysmy sie ze co laska to zapytalysmy ile to co laska wynosi. Brat kapucyn odpowiedzial ze u nich nigdy nie bylo i nie bedzie cennika. Wiec polozylam do koszyka 600zl. Kiedy wyszlysmy wybiegl za nami i powiedzial ze on z reguly nie zaglada ile kto kladzie ale my sie chyba pomylilysmy i dalysmy za duzo. Musze Wam powiedziec ze az sie poplakalam...

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:38   #13
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akashka Pokaż wiadomość
Zostal przeniesiony po tym jak postrzelil kogos z wiatrowki z okna plebani

Cytat:
Z innej beczki. Ostatnio zalatwialam pogrzeb taty. Z siostrami zdecydowalysmy sie nie brac ksiedza tylko kapucyna. I nie chodzilo o oszczednosci tylko tata po prostu lubil kapucynow a ksiezy nie. Jednak jesli chodzi o kase to wiadomo ze jak sie pojdzie do ksiedza to jest co laska ale zawsze doda jedni daja tysiac drudzy dwa i ogolnie maja ustalony cennik. Z takim tez nastawieniem poszlysmy do kapucynow. I kiedy dowiedzialysmy sie ze co laska to zapytalysmy ile to co laska wynosi. Brat kapucyn odpowiedzial ze u nich nigdy nie bylo i nie bedzie cennika. Wiec polozylam do koszyka 600zl. Kiedy wyszlysmy wybiegl za nami i powiedzial ze on z reguly nie zaglada ile kto kladzie ale my sie chyba pomylilysmy i dalysmy za duzo. Musze Wam powiedziec ze az sie poplakalam...
Ja mam jednak wrażenie, że tacy porządni, uczciwi księża jednak giną w natłoku tych, dla których bycie księdzem to sposób na proste i wygodne życie.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-02-25 o 11:39
Stary 2011-02-25, 11:54   #14
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

To ja wrzuce tylko linka - nie dotyczy bezposrednio ksiedza,ale pracownika kosciola -owszem. Poprzedni proboszcz latami patrzył przez palce co ten pan robi ,mało tego,obecny proboszcz tez go kryje A miasto huczy,ofiary tego typa kazdy zna,dzis to dorosli ludzie,którzy w imie spokoju wola nic nie mówić.Poza tym "to nie wypada"..Paranoja..

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...AT08/509702858
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:11   #15
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Nie ma się co oszukiwać - księża w Polsce rzadko kiedy stosują się do tego, do czego się kiedyś zobowiązali. Mają kobiety, dzieci, drogie samochody, internet, kablówkę, sprzątaczkę, mieszkanie... Żyć nie umierać. Tylko czy tak powinno być? Czy księża powinni prowadzić wystawne życie za pieniądze parafian, pobierać drogie opłaty za udzielanie sakramentów, brać pieniądze od schorowanych staruszek podczas wizyty duszpasterskiej i nauczać wiernych, skoro sami świadomie grzeszą? Przeszkadza Wam to? A może uważacie, że to żaden problem i że to wszystko im się należy?
Znam przykłady dobrych księży, ale też trafiłam na paru, którzy nie świecili przykładem W liceum uczył mnie ksiądz, który wprost mówił, że wybrał ten zawód (dla niego był to zawód, nie powołanie) ze względu na pieniądze, że pracując gdzie indziej nie miałby tak wiele jak będąc księdzem. Inny z mojej parafii związał się z zakonnicą...
A jeszcze kolejny, jakoś w ubiegłym roku, zostawił parafię, uciekł do swojej kobiety, a potem - napadł na bank, żeby zdobyć pieniądze. Sprawa była dość głośna, mówiono o tym w mediach. Takie przykłady niestety zniechęcają ludzi do kościoła

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
JPrzykład numer 2:
Ksiądz zatrudniający osobę do sprzątania kościoła i obejścia przez...UP. I tak to państwo sponsoruje księdzu sprzątaczkę. Bo samemu żal wydać te kilkaset złotych z własnej kabzy.
Dookoła kościoła i na cmentarzu zawsze parafianie robią, księdza z grabiami tam nie uświadczysz
U nas kościół sprzątają parafianie, jest wywieszony grafik, co tydzień ludzie z innej klatki w bloku.

Edytowane przez a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Czas edycji: 2011-02-25 o 12:38
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:14   #16
pani-jesień
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25350609]U nas kościół sprzątają parafianie, jest wywieszony grafik, co tydzień ludzie z innej klatki w bloku.[/QUOTE]

U mnie też. A kto nie chce ze szmatą po kościele latać, ten musi zapłacić. Niby na kwiaty
Stary 2011-02-25, 12:16   #17
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
U mnie też. A kto nie chce ze szmatą po kościele latać, ten musi zapłacić. Niby na kwiaty
Eee, tego to u nas na szczęście nie ma Chociaż zdarzyło się, że ksiądz z ambony wyczytał, że z takiej to a takiej klatki nikt na sprzątanie nie przyszedł
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:17   #18
blackamor
Zakorzenienie

Autorko, piszesz że zdarzają się porządni księża.
Jest zupełnie na odwrót: Księża są porządni, a zdarzają się nieporządni.

Stary 2011-02-25, 12:21   #19
0sa
BAN stały

"Mój" Proboszcz to równy gość, zawsze pomoże, jak to sie mówi - rzeczy niemożliwe załatwia od ręki, cuda zajmują mu troszke więcej czasu
Także nie narzekam na ojca.
0sa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 12:25   #20
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 0sa Pokaż wiadomość
"Mój" Proboszcz to równy gość, zawsze pomoże, jak to sie mówi - rzeczy niemożliwe załatwia od ręki, cuda zajmują mu troszke więcej czasu
Zabrzmiało tak, jakby proboszcz był Twoim ojcem
Stary 2011-02-25, 12:26   #21
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Zostal przeniesiony po tym jak postrzelil kogos z wiatrowki z okna plebani
No, ale został przeniesiony, więc teraz ksiądz pijak i dziwkarz odprawia msze w innym kościele Jaki to ma sens?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:27   #22
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 0sa Pokaż wiadomość
Brzmi to dwuznacznie
Stary 2011-02-25, 12:28   #23
0sa
BAN stały

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25351036]Zabrzmiało tak, jakby proboszcz był Twoim ojcem [/QUOTE]
hehe fakt

Zwracam sie tak do niego
0sa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:34   #24
malwinac
Zadomowienie

Ja również jak któraś z moich poprzedniczek zrezygnowałam z kościoła z powodu księży
W liceum miałam 3 różnych którzy uczyli nas religii. Swoim hmm niestosownym zachowaniem strasznie mnie zniechęcili do tego przedmiotu. Choć był on nieobowiązkowy i chciałam na niego chodzić.
Teksty : " zamknij morde" pamiętam do tej pory ;-)

malwinac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:45   #25
madizorek
Raczkowanie

Smile Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?

widze ze nie tylko ja tak mam.
razem z mezem nie chodzimy do koscioła- wierzymy w boga ale to nam wystarczy do zycia
nie chce rowniez chrzcic dziecka
nioe bedzie calej szopki z chrztem- zaproponowal nam w tyg na zakrysti bo dziecko "za duze" prawie 1,5 roku!!!!!!!!!!!!!!!!!
za co niby mam im dawac po kolendzie jak chodzi?
ze poblogoslawi mi dom
jak potrzebowalismy pomocy- maz stracil prace i nie bylo ciuszkow dla dzidzi kosciol nam nie pomogl
niech sobie moherki chodza
my kosciolowi mowimy stanowcze nie
a pozniej jakmaly by szedl do komuni chwalenie sie prezentami???
obled
moze byc szykanowany ze nie chodzi na religie ale wtedy ja sobie porozmawiam z nimi;p;p
madizorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:46   #26
dzustam
Zakorzenienie

O tych dobrych, pracowitych się nie mówi, bo to nuda...

Tłuszcza woli historie niesamowite, erotyczne, kryminalne. Lepiej opowiadac coś ciekawego niż to, że ksiądz normalnie wykonuje swoją pracę i mozolnie zasuwa w winnicy Pana

Sama znam różnych księży. Przeróżniastych.

Wiem, że im kto dalej od Kościoła, tym bardziej zwraca uwagę na zasłyszane ciekawostki. Po prostu przez rzadką obecność nie jest dane takim ludziom poznać tych cichych księży z powołaniem. Tą szarą masę, którą przeciętni ludzi się nie interesują, bo nie ma czym.

I wiem jedno, każdy ma swoją do pilnowania. I nie mówię tego, żeby rozwalić wątek. Bo sama też znam kilka ciekawych historii , ale od kiedy zdałam sobie sprawę, że potem i tak każdy indywidualnie będzie musiał rozliczyć się ze swojego, to ich życie mi wisi i powiewa .

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2011-02-25 o 12:49
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:47   #27
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwinac Pokaż wiadomość
Ja również jak któraś z moich poprzedniczek zrezygnowałam z kościoła z powodu księży
W liceum miałam 3 różnych którzy uczyli nas religii. Swoim hmm niestosownym zachowaniem strasznie mnie zniechęcili do tego przedmiotu. Choć był on nieobowiązkowy i chciałam na niego chodzić.
Teksty : " zamknij morde" pamiętam do tej pory ;-)
U mnie w podstawówce ksiądz uczący religii był całkiem sympatyczny Jak byłam za głośno, to kazał mi tylko za karę zakładać okulary, których nienawidziłam i unikałam ich noszenia jak ognia Do tej pory mnie to bawi
Stary 2011-02-25, 12:47   #28
mushroomhunter
Zadomowienie

U mnie w parafii jest ksiądz, który ma stałą partnerkę i dzieci - taka ot tajemnica poliszynela.

To tak tytułem wstępu, teraz historia właściwa:

Znajoma pracuje w sklepie z dziecięcymi ubrankami (ceny kosmiczne). Kiedyś wchodzi do sklepu ów ksiądz (ze swoją, hmmm...rodziną?), więc ona odruchowo, dość głośno i radośnie: "Szczęść Boże!". Mina księdza podobno bezcenna . Oczywiście w sklepie więcej już nie zawitał;].
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:48   #29
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
U mnie w podstawówce ksiądz uczący religii był całkiem sympatyczny Jak byłam za głośno, to kazał mi tylko za karę zakładać okulary, których nienawidziłam i unikałam ich noszenia jak ognia Do tej pory mnie to bawi
Mnie akurat uczyli całkiem fajni księża, mieli dobre podejście do dzieciaków, z chłopakami grali na przerwach w piłkę
Stary 2011-02-25, 12:50   #30
szmyrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
O tych dobrych, pracowitych się nie mówi, bo to nuda...

Tłuszcza woli historie niesamowite, erotyczne, kryminalne. Lepiej opowiadac coś ciekawego niż to, że ksiądz normalnie wykonuje swoją pracę i mozolnie zasuwa w winnicy Pana

Sama znam różnych księży. Przeróżniastych.

Wiem, że im kto dalej od Kościoła, tym bardziej zwraca uwagę na zasłyszane ciekawostki. Po prostu przez rzadką obecność nie jest dane takim ludziom poznać tych cichych księży z powołaniem. Tą szarą masę, którą przeciętni ludzi się nie interesują, bo nie ma czym.

I wiem jedno, każdy ma swoją do pilnowania. I nie mówię tego, żeby rozwalić wątek. Bo sama też znam kilka ciekawych historii , ale od kiedy zdałam sobie sprawę, że potem i tak każdy indywidualnie będzie musiał rozliczyć się ze swojego, to ich życie mi wisi i powiewa .
Oho, dzustam, cos w podobnym klimacie chcialam napisac, ale mnie ubieglas, oczywiscie zgadzam sie z Toba
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości