![]() |
#1 | |
Zakorzeniona
|
Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?
Ten artykuł jest może stary, ale temat aktualny jak najbardziej:
http://www.polskatimes.pl/fakty/kosc....html?cookie=1 Najbardziej rozwalił mnie fragment: Cytat:
![]() Nie ma się co oszukiwać - księża w Polsce rzadko kiedy stosują się do tego, do czego się kiedyś zobowiązali. Mają kobiety, dzieci, drogie samochody, internet, kablówkę, sprzątaczkę, mieszkanie... Żyć nie umierać. Tylko czy tak powinno być? Czy księża powinni prowadzić wystawne życie za pieniądze parafian, pobierać drogie opłaty za udzielanie sakramentów, brać pieniądze od schorowanych staruszek podczas wizyty duszpasterskiej i nauczać wiernych, skoro sami świadomie grzeszą? Przeszkadza Wam to? A może uważacie, że to żaden problem i że to wszystko im się należy? PS. Oczywiście, że zdarzają się "porządni" księża, ale to promil zjawiska. Niestety, większość przyzwala na wyżej opisane przeze mnie zachowania swoim kolegom z parafii, bo sami robią to samo. Ksiądz pedofil co najwyżej jest przenoszony do innej parafii, a ten mający dziecko z kobietą robi z niej gosposię na plebani... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?
Szczerze to moi księża są w porządku, nie mogę narzekać na swojego proboszcza - super człowiek - oczywiście że księża są różni. Jakos nie przeszkadza mi że ksiądz ma internet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jaki dumny tytuł
![]() To ja wrzucę moją wypowiedź z poprzedniej dyskusji: Przykład numer 1: Ksiądz mieszkający od wielu lat z młodą "gosposią". Elegancko odremontowana plebania, jeżdzą przyzwoitymi samochodami, kupują drogie rasowe psy, dary z Caritasu rozdawane są wśród znajomych...i nieważne, że może gdzieś na wsi w zapadłej chałupie jakaś biedna babinka ze smakiem by zjadła te herbatniki. Z gosposi w ogóle niezły numer, zdarza się, że nie rozlicza się z pieniędzy. Do tego kupione mieszkanie w mieście? Za co? Przykład numer 2: Ksiądz zatrudniający osobę do sprzątania kościoła i obejścia przez...UP. I tak to państwo sponsoruje księdzu sprzątaczkę. Bo samemu żal wydać te kilkaset złotych z własnej kabzy. Dookoła kościoła i na cmentarzu zawsze parafianie robią, księdza z grabiami tam nie uświadczysz ![]() Przykład numer 3: Ksiądz jeżdzący chyba najlepszym samochodem z parafii, opieprzający na mszy wiernych, żeby sobie nie myśleli, że jak wrzucą te 50 groszy na tacę raz na tydzień, to wszystko mają zalatwione. Przykład numer 4 - last but not least: Ojciec dyrektor. Chyba więcej nie trzeba dodawać. I tak, wszystko z mojego życia, osobiscie znane przypadki. Kto normalny i rozsądny będzie się składał na zywot takich księży? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ksiądz w Polsce to przedstawiciel Boga na ziemi co dla niektórych. Dlatego różne dziwne zachowania księżom uchodzą i mało kto protestuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak zwany personel naziemny. Albo urzędnicy Pana B.
Pisałam parę razy na forum o swoim znajomym, który poszedł do seminarium. W liceum miał problem z nauką, niczego praktycznie nie był w stanie ogarnąć ![]() ![]() I jak teraz pomyślę, że takiemu księdzu stare babki będą wręcz ręce całować i kłaniać się w pas, a ludzie słuchać mądrości płynących z ust jego, to słabo mi się robi. A śmiem twierdzić, że nie jest to przypadek odosobniony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
To jest złe i tyle. Chyba innej opinii nie można miec. Wiele osób twierdzi, że celibat powinien byc zniesiony, ale już sobie wyobrażam co by się wtedy działo: "on wszystko wydaje na swoją rodzinę", "płacimy tylko na dzieciaki" itp. Tak źle, i tak niedobrze.
Ja na szczęście w swoim otoczeniu mam raczej fajnych księży, nie zdarzyło mi się trafic na takich o jakich się często słyszy. Ale też prawdą jest, że przeważnie nagłaśniane jest to, co ludzi zaciekawi, a to, że jakiś ksiądz pomaga innym lub zamiast zatrudniac parafian to sam np. biega z kosiarką raczej nikogo nie zainteresuje: "dobry ksiądz? ach, jeden na kilkuset". Szkoda tylko tych dzieci, które nie rozumieją do końca wszystkiego i którym to zaburza światopogląd. A już kompletnie nie rozumiem kobiet, które same się pchają do łóżka księdzu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Księża są jednym z powodów z których to oddalam się od kościoła.
Sama, osobiście na własne oczy widziałam mojego księdza (który uczył mnie w szkole religii) z jakąś panienką. Myślicie, że się skrępował, zawstydził? E tam, nawet swojej dziewczyny za pośladek nie puścił. I nie, nie twierdze, że wszyscy są tacy. Zdarzyło mi się spotkac księdza z powołaniem, zresztą mój kuzyn teraz jest w seminarium.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Właśnie sobie przypomniałam, że w domu rodzinnym mieliśmy książkę "Tajemnice spod sutanny", aż chyba ją sobie pożyczę od rodziców
![]()
![]() |
#9 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dorzucić moją historyjkę?
![]() ![]() Młody kleryk na wiejskiej, ale bardzo dużej parafii. Raz wyskoczył do ludzi (na niedzielnym kazaniu z ambony!) że klękają jak bydło, że krowa z większą gracją się kładzie, a ludzie się tak w kościele zachowują. Do mnóstwa starszych osób młody g... zaraz po seminarium się tak zwrócił. A potem nasz proboszcz za niego przepraszał, no cyrk nie z tej ziemi. Punktem kulminacyjnym okazała się próba pobicia dziecka komunijnego - koleś źle trafił, bo dzieciak był z domu ludzi na poziomie i rodzice powiedzieli że mu nie popuszczą - narobili szumu. O tym że w jednej z sąsiednich parafii ksiądz ma stałą partnerkę i dzieci od kilkunastu lat wiedzą wszyscy w promieniu chyba kilkudziesięciu kilometrów. Bardzo dobrze im się wiedzie - nikt nic z tym nie robi. A miałam wujka księdza co też czasami opowiadał różne cuda (mama mi czasem wspomina). Niestety - spotkać księdza z powołaniem to jak znaleźć igłę w stogu siana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby tacy byli w Polsce księża jak tamten pastor, to pewnie ludzie by tak przestali gadać. Tyle, że u nas łapczywość na kasę jest ogromna, więc pewnie dzieci księdza by szpanowały Ray Banami w szkole ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Widzę że na prawdę założyłyście ten wątek
![]() oj tak ![]() Ja tu powiem tak zupełnie szczerze... Jak to w innych tematach często się mówi - jestem hipokrytką... tzn. wierząca-niepraktykująca... Ale co tu zrobić jak w samego Boga się wierzy, chce brać udział w sakramentach, a księża swoim postępowaniem odpychają od kościoła ![]() Też zacytuję co napisałam w innym wątku: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja do ksiezy tez jestem uprzedzona
![]() ![]() Inny ksiadz z mojej miejscowosci i mojej parafii. dosc kontrowersyjny czlowiek ![]() ![]() Jednak jest tez w moim miescie ksiadz ktory jest naprawde ksiedzem z powolania. Postawil kosciol wygladajacy jak szopa po czym wzial sie za budowe centrum dla mlodziezy. Nie inwestowal w kosciol tylko w dzieciaki. W centrum sa komputery (w czasach gdy budowal nie wiele osob kompa mialo), jest ping-pong, tennis itp. Oprocz tego organizuje kolonie i zimowiska dla dzieci. I wszystko za darmo. Dopiero nie dawno wzial sie za stawianie normalnego kosciola ![]() Z innej beczki. Ostatnio zalatwialam pogrzeb taty. Z siostrami zdecydowalysmy sie nie brac ksiedza tylko kapucyna. I nie chodzilo o oszczednosci tylko tata po prostu lubil kapucynow a ksiezy nie. Jednak jesli chodzi o kase to wiadomo ze jak sie pojdzie do ksiedza to jest co laska ale zawsze doda jedni daja tysiac drudzy dwa i ogolnie maja ustalony cennik. Z takim tez nastawieniem poszlysmy do kapucynow. I kiedy dowiedzialysmy sie ze co laska to zapytalysmy ile to co laska wynosi. Brat kapucyn odpowiedzial ze u nich nigdy nie bylo i nie bedzie cennika. Wiec polozylam do koszyka 600zl. Kiedy wyszlysmy wybiegl za nami i powiedzial ze on z reguly nie zaglada ile kto kladzie ale my sie chyba pomylilysmy i dalysmy za duzo. Musze Wam powiedziec ze az sie poplakalam...
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-02-25 o 11:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To ja wrzuce tylko linka - nie dotyczy bezposrednio ksiedza,ale pracownika kosciola -owszem. Poprzedni proboszcz latami patrzył przez palce co ten pan robi ,mało tego,obecny proboszcz tez go kryje
![]() http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...AT08/509702858 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A jeszcze kolejny, jakoś w ubiegłym roku, zostawił parafię, uciekł do swojej kobiety, a potem - napadł na bank, żeby zdobyć pieniądze. Sprawa była dość głośna, mówiono o tym w mediach. Takie przykłady niestety zniechęcają ludzi do kościoła ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
Edytowane przez a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d Czas edycji: 2011-02-25 o 12:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25350609]U nas kościół sprzątają parafianie, jest wywieszony grafik, co tydzień ludzie z innej klatki w bloku.[/QUOTE]
U mnie też. A kto nie chce ze szmatą po kościele latać, ten musi zapłacić. Niby na kwiaty ![]()
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Autorko, piszesz że zdarzają się porządni księża.
Jest zupełnie na odwrót: Księża są porządni, a zdarzają się nieporządni. ![]()
![]() |
#19 |
BAN stały
|
"Mój" Proboszcz to równy gość, zawsze pomoże, jak to sie mówi - rzeczy niemożliwe załatwia od ręki, cuda zajmują mu troszke więcej czasu
![]() Także nie narzekam na ojca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25351036]Zabrzmiało tak, jakby proboszcz był Twoim ojcem
![]() hehe ![]() Zwracam sie tak do niego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja również jak któraś z moich poprzedniczek zrezygnowałam z kościoła z powodu księży
![]() W liceum miałam 3 różnych którzy uczyli nas religii. Swoim hmm niestosownym zachowaniem strasznie mnie zniechęcili do tego przedmiotu. Choć był on nieobowiązkowy i chciałam na niego chodzić. Teksty : " zamknij morde" pamiętam do tej pory ;-)
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
widze ze nie tylko ja tak mam.
razem z mezem nie chodzimy do koscioła- wierzymy w boga ale to nam wystarczy do zycia nie chce rowniez chrzcic dziecka nioe bedzie calej szopki z chrztem- zaproponowal nam w tyg na zakrysti bo dziecko "za duze" prawie 1,5 roku!!!!!!!!!!!!!!!!! za co niby mam im dawac po kolendzie jak chodzi? ze poblogoslawi mi dom jak potrzebowalismy pomocy- maz stracil prace i nie bylo ciuszkow dla dzidzi kosciol nam nie pomogl niech sobie moherki chodza my kosciolowi mowimy stanowcze nie a pozniej jakmaly by szedl do komuni chwalenie sie prezentami??? obled moze byc szykanowany ze nie chodzi na religie ale wtedy ja sobie porozmawiam z nimi;p;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
O tych dobrych, pracowitych się nie mówi, bo to nuda...
![]() Tłuszcza woli historie niesamowite, erotyczne, kryminalne. Lepiej opowiadac coś ciekawego niż to, że ksiądz normalnie wykonuje swoją pracę i mozolnie zasuwa w winnicy Pana ![]() Sama znam różnych księży. Przeróżniastych. Wiem, że im kto dalej od Kościoła, tym bardziej zwraca uwagę na zasłyszane ciekawostki. Po prostu przez rzadką obecność nie jest dane takim ludziom poznać tych cichych księży z powołaniem. Tą szarą masę, którą przeciętni ludzi się nie interesują, bo nie ma czym. I wiem jedno, każdy ma swoją ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2011-02-25 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
U mnie w parafii jest ksiądz, który ma stałą partnerkę i dzieci - taka ot tajemnica poliszynela.
To tak tytułem wstępu, teraz historia właściwa: Znajoma pracuje w sklepie z dziecięcymi ubrankami (ceny kosmiczne). Kiedyś wchodzi do sklepu ów ksiądz (ze swoją, hmmm...rodziną?), więc ona odruchowo, dość głośno i radośnie: "Szczęść Boże!". Mina księdza podobno bezcenna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.