izotek i tabletki oslonowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-28, 15:25   #1
dada
Przyczajenie

izotek i tabletki oslonowe

Zacząłem brac aknenormin, w sumie juz ponad tydzien, ale Dermatolog nie przepisal mi żadnych tabletek oslonowych, moze nie potrzeba? Czy ktos brał jakies osłonowe tabletki na watrobe biorąc izotek?
dada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 18:59   #2
Tesori
Raczkowanie

Dot.: izotek i tabletki oslonowe

Cytat:
Napisane przez dada Pokaż wiadomość
Zacząłem brac aknenormin, w sumie juz ponad tydzien, ale Dermatolog nie przepisal mi żadnych tabletek oslonowych, moze nie potrzeba? Czy ktos brał jakies osłonowe tabletki na watrobe biorąc izotek?
Obecnie biorę izotek i sama na własną rękę kupiłam Esselive na wątrobę. Dermatolodzy raczej na osłony nic nie przypisują.
Tesori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 20:18   #3
dada
Przyczajenie

nie przepisują tabletek osłonowych dla izoteków, tak ? Bo jak brałem Unidox to miałem osłonowe , sama mi zapisała... A ten Esselive sprawdza sie dobrze?
Stary 2011-02-28, 20:36   #4
201604250941
Konto usunięte

Zaczynam 6 miesiac izoteku i nie bralam zadnych tabletek oslonowych, ale jakos nie odczuwam zadnych skutow ubocznych poki co.

Poza tym izotek raczej nie na watrobe wplywa co na żyły, podwyższa cholesterol i na to trzeba uwazac. Może i jest się młodym ale można już sobie na przyszłość pozatykać ;/

Izotek to nie jest antybiotyk tak poza tym, bo widziałam, że niektórzy tak piszą. On zmienia strukturę skóry, nie zabija bakterii tylko niszczy gruczoły łojowe, to są dwie różne rzeczy.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 20:48   #5
dada
Przyczajenie

zgadza się , aknenormin to retinoid i rzeczywiście sporo osób myli to z antybiotykiem... Dzięki za odp ;]
Stary 2011-02-28, 22:57   #6
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dada Pokaż wiadomość
zgadza się , aknenormin to retinoid i rzeczywiście sporo osób myli to z antybiotykiem... Dzięki za odp ;]
Tak, i trzeba o tym poczytać co to jest i jakie ma inne nazwy i gdzie w jedzeniu występuje.

Ogólnie z tego co zrozumiałam przy mojej podstawowej wiedzy chemicznej xD jest witamina A jako jeden zwiazek, zaleznie od ilosci takich połączonych związków (i odmian) ma inne nazwy. Dwie witaminy A to beta karoten, którego nie wolno jeść. Izotretynoina to najbardziej stężona wersja witaminy A. Nadmiar wiadomo jest trujacy, a objawy nadmiaru są korzystne dla cery trądzikowej.

Więc zamiast leków osłonowych trzeba poczytać co zawiera wit A i tego nie jeść.

Z tego co pamiętam nie wolno:
- żółtego sera
- czekolady
- smalcu i wszelkich innych stałych tłuszczów
- marchewki
- wątróbki
- szpinaku
- dyni
- suplementów typu centrum, vigor

Oliwa z oliwek za to wpływa dobrze na obniżenie poziomu cholesterolu, zaczęłam ją dodawać w małych ilościach i cholesterol z 213 mi spadł na 162 po miesiacu.
Polecam też kupić krople do oczu, a do ust polecam carmex i cold creme avene.

(się rozpisałam ale biorę już 6ty miesiac więc costam wiem to się podziele ;p)
Stary 2011-03-01, 14:36   #7
dada
Przyczajenie

kurde szkoda ze tej marchewki jesc nie mozna;/ dobrze że mi napisałaś bo jadlem to w niewiedzy;/ lubie marchewke i zawsze ją jem bo poprawia cerę.... ale przy izo rzeczywiscie lepiej odpuscic wit A z jedzenia , a jesli bym ją jadł rzeczywiście to jakies by były tego skutki? Popsuta wątroba... czy jeszcze cos innego ?
Stary 2011-03-01, 17:28   #8
201604250941
Konto usunięte

Jak to bierzesz to wprowadzasz sie w stan hiperwitaminozy, jak lekarz kazal brac 20 mg to jedzac marchewke i inne rzeczy zrobisz z tego np. 30 mg i zamiast lekkiej hiperwitaminozy zrobisz sobie ostre zatrucie.

Co sie moze stac (poza tym co w ulotce co raczej Cie nie spotka) :
- pogorszenie wzroku
- osteoporoza
- miażdżyca za pare lat
- silne krwotoki z nosa
- i owszem watroba tez nie bedzie szczesliwa
- bole glowy

Zapomnialam napisac ze żółtek jajek tez nie wolno i dobrze jest brac cos na wzmocnienie naczyn krwionosnych. Ale to zalezy, ja np. nie mialam nigdy krwotoku z nosa od izoteku ale siostrze jak zaczelo leciec to nie chcialo przestac ;/ wygladalo drastycznie.

Na wiki pisza ze byly przypadki, ze ktos keidys umarl (ale nie byl mna izoteku) po zjedzeniu watroby jakiegos zwierzecia, bo tam jest czesto bardzo duzo wit A. Dlatego marcheweczka i watrobka sa zabronione.
Stary 2011-03-01, 20:04   #9
dada
Przyczajenie

dzieki , dobrze ze to mi to napisałaś.... ; ]
Stary 2011-03-06, 09:45   #10
dada
Przyczajenie

sorki ze odświeżam ale nie mialem predzej mozliwości napisac , a moge chociaz łykac tabletki witamin plus http://allegro.pl/olimp-vita-min-plu...470276163.html , one są wlasnie tego typu co wigor.... i mają w swym skladzie 100% zapotrzebowania witaminy A 800ug , da rade to jakos połaczyc? Bo chodze na silownie i musze witaminki lykac i nie wiem sam...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości