![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ohydne skórki palców i paznokcie
Cześć.. Mam 17 lat, jestem chłopakiem i mam, jak dla mnie spory problem.. Otóż od kiedy pamiętam miałem ohydne skórki palców, paznokcie i jakąś dziwną skórę... To, że jestem chłopakiem chyba nie przeszkadza w tym, żeby o siebie dbać, nie chodzi mi , aby dbać jakoś szczególnie, tylko żeby to znikło i abym miał normalne paznokcie i bym mógł czuć się normalnie..
Mogę dodać, że mamy raczej twardą wodę i ze zdenerwowania czasami obgryzam paznokcie ![]() 1)mam ohydne skórki przy paznokciach, cały czas się zadzierają a jak coś ruszę to boli i leci krew ![]() ![]() ![]() ![]() 2) mam okropne paznokcie - przy początku paznokcia (od strony skóry) zadziera sie jakby jedna z warstw paznokcia, jest to niewiele małe fragmenty, ale wygląda to nieładnie. Przez to że obgryzam to paznokieć wygląda nieładnie i ma nierówny kształt.. 3) mam suchą i szorstką skórę - na całym ciele, ale na dłoniach szczególnie ![]() 4) na twarzy robi mi się taka kaszka, pewnie to po trądziku czy coś 9okres dojrzewania), wiek ze to jest normalne, ale chciałbym temu jakoś zaradzić, by zneutralizować to.. ![]() 5) mam suche włosy- SIANO.. jak je umyję to są yyy.. dziwne w dotyku jak bym po balonie ręka przesuwał taki dźwięk i odczucie.. PODSUMOWUJĄC: -nieładne paznokcie -sucha i szorstka skóra -suche włosy (jak umyj i są jeszcze mokre jak przejadę po nich ręką to tak słychać , jakbym tarł o napompowany balon) Potrzebuję porad jak sobie z tym poradzić i KONKRETNE NAZWY KREMÓW CZY MAŚCI, SZAMPONÓW CZY ODŻYWEK DO WŁOSÓW, ORAZ GDZIE MOŻNA JE KUPIĆ... kremy co cery suchej, po paznokci, do skórek, szampon, czy odżywka do włosów jestem chłopakiem i nie znam się na tych sprawach za bardzo, więc proszę o wyrozumiałość ![]() ![]() Z góry dziękuję za POMOC ![]() ![]() Edytowane przez leo17 Czas edycji: 2012-03-12 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ohydne króski palców i paznokcie
Włosy - olej Vatika, do kupienia na Allegro - nakładasz na noc, rano zmywasz szamponem, który dobrze oczyszcza włosy - dziewczyny pewnie coś polecą, potem nakładasz odżywkę, np Kallos Latte i zmywasz po 10-15 min. - też do nabycia na Allegro.
Paznokcie i skórki - możesz kupić w aptece bezbarwny gorzki lakier, który ograniczy obgryzanie + na noc gruba warstwa kremu na dłonie (np Isana 5% urea, do kupienia w Rossmannie) i na to rękawiczki. No i musisz przestać obgryzać paznokcie i skórki - to się będzie w dalszym ciągu jątrzyć i ropieć, jeśli nie przestaniesz.
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2012-03-12 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
taki ?
http://allegro.pl/dabur-vatika-kokos...153095431.html ale czy to działa ? jeżeli będę używał, to będą po jakimś czasie (wiadomo że nie od razu) widoczne efekty ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Działa - już po miesiącu lub mniej powinno być widać poprawę.
Tutaj możesz przeczytać recenzje zadowolonych kobiet ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...il.html&next=1 No i zmiana diety - więcej wszystkiego co służy włosom, w tym witaminy A, E. Tutaj więcej na temat: http://www.we-dwoje.pl/dieta;dla;wlo...ykul,4812.html i suplementy diety do włosów, skóry i paznokci, najlepiej zapytaj w aptece.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
a jakieś kremy do suchej i szorstkiej skóry na całe ciało czy coś ? może jakieś kąpiele cokolwiek ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Do kąpieli - olejek Balneum, lub prysznic z użyciem mydła Aleppo - od 20% oleju laurowego w górę - mydło dostaniesz na Allegro - naprawdę warto, mimo ceny, która wydaje się średnia. Sama go używam i nie mam już większych problemów ze suchą skórą. Mydło nadaje się również świetnie do twarzy z problemami i do suchych włosów i jest przy okazji mega wydajne. Tutaj więcej na jego temat: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...er.html&next=1
Po kąpieli: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...dy-lotion.html - świetny balsam ze świetnymi recenzjami, do kupienia często w promocji 2 za 1 w Superpharmie. Przy okazji wymieniłabym proszek do prania na delikatniejszy - bo problemy z suchą skórą mogą brać się również z alergii na proszek.
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2012-03-12 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak, dokładnie o to chodzi.
Fajnie, że chce Ci się o to zadbać - bo widuję niestety też facetów, którzy nic z tym nie robią. ![]()
![]() |
#9 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() bo zmiana diety to raczej w gre nie wchodzi - bo do domu przyjeżdżam późno i obiad już jest.. a poza tym cała rodzina by musiała się przestawić (czego pewnie nie będą chcieli zrobić;/ )... Czy witaminę A i E to mogę kupić tak normalnie w aptece i tez bedzie ok ? A i E to na paznokcie, a na skórki tez jakaś jest ? xd ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej o prostym składzie, bez silikonów.
Np https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...m-shampoo.html lub inne z tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=235025
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a to drugie pytanie ? ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- bo nie wiem czy takie witaminy kupione mogą być, czy lepiej naturalne ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
1. Skórki musisz nawilżać i nie urażać ich. Wiem, że wielu mężczyzn drażni lepkość i tłustość kremu, możesz spróbować użyć olejku rycynowego - kosztuje ok. 3zł i można go kupić w każdej aptece. Zanurzasz w nim patyczek kosmetyczny (taki do uszu) i smarujesz skórki i paznokcie. Na dzień możesz cieńszą warstwą, żeby nie przeszkadzały i nie tłuściły otoczenia, na noc trochę więcej. Krem oczywiście też się przyda - nawilżaj w miarę możliwości. Isana z 5% mocznika do rąk jest ciężka i lepka, ale jest wersja tego kremu do ciała (w słoiczku z czerwoną zakrętką), która też jest niedroga, działa podobnie, a ma słabszy zapach (co podejrzewam dla mężczyzny będzie wskazane
![]() 2. Do nieobgryzania paznokci i skórek potrzeba Ci przede wszystkim silnej woli. Jak się sam w sobie nie zaprzesz to nie przestaniesz. Mysl o tym, ze chcesz miec ładne dłonie i w końcu uwolnisz sie od tego nawyku - tylko sie nie poddawaj! 3. Olejowanie włosów to naprawdę świetna sprawa, ale niestety dośc problematyczna (trzeba myć włosy co rano, a to ciężka sprawa dla śpiochów i przeziębialskich). Wydaje mi się, że powinieneś zmienić szampon na delikatny (i nie mam tu na myśli szamponów dla dzieci, zaraz napiszę dlaczego) i po każdym myciu używać dobrej odżywki. Nie polecałabym Ci szamponów dla dzieci, bo one robią z włosów nieprzyjemny kołtun, włosy są po nich szorstkie, splątane i ogólnie nieprzyjemne. Odwiedź rossmanna i przyjrzyj się kosmetykom do włosów alterra. Mają bardzo przystępne ceny, a działają fajnie, mają naturalne składy i wygładzają włosy. Koniecznie po każdym myciu używaj odżywki! ![]() Co do kaszki na twarzy - wiadomo - skórę twarzy trzeba oczyszczać. Polecam Ci to robić jakąś delikatną gąbeczką lub szczotką (rossmann - gąbka konjac albo szczotka donegal do twarzy, jest sporo takich gadżetów). Chodzi o to, żeby dotrzeć do środka porów i oczyścić je z zawartości :P Palcami tam nie powalczysz, rozprowadzisz tylko kosmetyk po powierzchni skóry. Poszukaj kosmetyku do mycia twarzy, który nie będzie zawierał alkoholu (w sładzie unikaj "alcohol" i "alcohol denat." - inne alkohole są nieszkodliwe) Generalnie poprzedniczka radzi Ci dobrze, ale jej metody są hmmm... absorbujące, ja proponuję coś łatwiejszego dla mężczyzny do przełknięcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Kuźnia inspiracji
|
Najlepiej korzystać z natury, jednak jest sporo suplementów diety na włosy, skórę i paznokcie m.in Belissa (15-18zł) czy Capivit Total Action.
Co do skórek to polecam stosowanie olejku rycynowego, jest niedrogi,a ma bardzo fajne działanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Lepiej przyswajalne są w sposób naturalny, suplement diety nie służy temu, żeby zastępować nim prawdziwe jedzenie, tylko do uzupełnienia. Oj no, zmiana diety w tym sensie, żeby jeść więcej rzeczy, które Ci tą skórę i włosy naprawią - czyli:
Mięso, drób, ryby, owoce morza, jaja oraz płatki owsiane i otręby pszenne - zawierają metioninę i cystynę. Dostarczają one także sporo żelaza, cynku i miedzi. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze, makarony razowe - zawierają dużo witaminy B1. Pestki słonecznika, nasiona sezamu, kiełki pszenicy, orzechy - mają dużo witaminy B6, E i kwasu pantotenowego. Sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, natka pietruszki, koperek, brzoskwinie i melon to bogate źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Niegazowana woda mineralna (co najmniej 2 litry) - oczyszcza organizm. No i tłuszcze roślinne - oliwa z oliwek do sosów do sałatek na przykład. Nikt nie mówi o tym, żeby cała rodzina przestawiała się na jakiś gotowy program żywieniowy, chodzi o to żeby więcej było rzeczy, które zacytowałam wyżej - na obiad, kolację, śniadanie.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
CZYLI PODSUMOWUJĄC...
1) wcinam A+ E 2)do włosów na noc OLEJ VATIKA (na noc rano zmywam załóżmy-> -A.T.W., Wzmacniający szampon do włosów z zioła Azteków http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4796 + po umyciu wale KALLOS LATTE (10 - 15 min) 3) na paznokcie BEZBARWNY GORZKI LAKIER ( ZERO OBGRYZANIA) + olejku rycynowego patyckiem 4) na skórki olejek racynowy 5) na skórki ISANA 5% urea ( CZY COŚ INNEGO ?) Isana z 5% mocznika do rąk jest ciężka i lepka, ale jest wersja tego kremu do ciała (w słoiczku z czerwoną zakrętką) zdjęcie ? ;d 6)na skóre MYDŁO ALEPPO (20 i wiecej % oleju laurowego) + po kąpieli odzywka NEUTROGENA(czy jakoś tak xd) NORWESKA ta czerwona 7) na twarz allepo + wcieranie szczotką (rossmann - gąbka konjac albo szczotka donegal do twarzy) KURCZE PO TYCH CAŁYCH ZABIEGACH TO CHYBA DZIEWCZYNA ZE MNIE BĘDZIE :/ xd ??? coś jeszcze ? Edytowane przez leo17 Czas edycji: 2012-03-12 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do szamponu - to na Wizażu są dwie frakcje, zachwyconych i zdziwionych zachwytami - ja podczas mycia, nawet po olejowaniu czuję, że włosy są splątane - ale odżywka załatwia sprawę, jednak jeśli facet ma krótkie włosy, a'la 3 mm, to chyba tego nie poczuje. Ale seria Alterry do włosów z Rossmanna też jest okej. ![]() Co do kaszki na twarzy - wydaje mi się, że namydlenie twarzy Aleppo i masaż taką szczoteczką mógłby zlikwidować ten problem. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
![]() Po kąpieli balsam Neutrogena - ten w tubie ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
teraz dobrze ?
CZYLI PODSUMOWUJĄC... 1) wcinam A+ E -> Belissa czy Capivit Total Action. 2)https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.ph...t=38921&next =1 i odżywka też z tej serii 3) na paznokcie BEZBARWNY GORZKI LAKIER ( ZERO OBGRYZANIA) + olejku rycynowego patyckiem 4) na skórki olejek racynowy 5) na skórki ISANA 5% urea ( CZY COŚ INNEGO ?) Isana z 5% mocznika do rąk jest ciężka i lepka, ale jest wersja tego kremu do ciała (w słoiczku z czerwoną zakrętką) zdjęcie ? ;d 6)na skóre MYDŁO ALEPPO (20 i wiecej % oleju laurowego) + po kąpieli odzywka NEUTROGENA(czy jakoś tak xd) NORWESKA ta czerwona 7) na twarz allepo + wcieranie szczotką (rossmann - gąbka konjac albo szczotka donegal do twarzy) KURCZE PO TYCH CAŁYCH ZABIEGACH TO CHYBA DZIEWCZYNA ZE MNIE BĘDZIE :/ xd ??? coś jeszcze ? Edytowane przez leo17 Czas edycji: 2012-03-12 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Tak wygląda isana w słoiczku <klikusiamy>
Dzięki koleżance za poparcie ![]() ![]() Ja sie tylko zastanawiam, czy kupowanie drogiego oleju i odżywki fryzjerskiej jest potrzebne, może lepiej zacząć od czegoś tańszego i łatwiej dostępnego - a nuż wystarczy ![]() A co do szorstkości po użyciu szamponu dla dzieci - kolega pisał, ze po myciu jego włosy są niemiłe w dotyku, więc chyba jednak ma czego na tej swojej łepetynce dotykać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
a może jakiś inny szampon niż tu ? lepszy fajniejszy ?
jezeli ten to jak ok sie tak w ogole nazywa xd ? ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
coś takiego ![]() mniej wiecej ;d |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Upraszczając sprawę z włosami, możesz póki co spróbować Alterry:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra.html&next=1 + odżywka z tej samej serii lub https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...en.html&next=1 i odżywka też z tej serii, do kupienia w Rossmannie, jeśli nie zadziała, wtedy myjesz włosy mydłem z Aleppo - wiem, że to może brzmieć dziwnie, mycie włosów mydłem - ale pomaga. Jeśli Aleppo nie pomoże, wtedy opcja z olejowaniem.
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
dobrze teraz ułożyłem ten "sposób działania" ? ;d
takie środki mogą byc coś jeszcze coś odjąć ? ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- CZYLI PODSUMOWUJĄC... 1) wcinam A+ E -> Belissa czy Capivit Total Action. 2)https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.ph...t=38921&next =1 i odżywka też z tej serii 3) na paznokcie BEZBARWNY GORZKI LAKIER ( ZERO OBGRYZANIA) + olejku rycynowego patyckiem 4) na skórki olejek racynowy 5) na skórki I DŁONIE ISANA 5% urea - słoiczek https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-intensiv.html 6)na skóre MYDŁO ALEPPO (20 i wiecej % oleju laurowego) + po kąpieli odzywka NEUTROGENA(czy jakoś tak xd) NORWESKA ta czerwona 7) na twarz allepo + wcieranie szczotką (rossmann - gąbka konjac albo szczotka donegal do twarzy) Edytowane przez leo17 Czas edycji: 2012-03-12 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że okej
![]() Co na to koleżanka? ![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
koleżanka chyba off..
a teraz powiedz mi ile to wszystko będzie kosztowało tak na oko na miesiąc ;d ? PEWNIE SIĘ ZA GŁOWĘ ZŁAPIE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
KOleżanka jeszcze by wykreśliła aleppo, ale się nie upiera
![]() Balsam i szampon alterra -ok. 8zł (czyli razem 16, na krótkie włosy starczą na 2 miesiące myślę spokojnie) olejek rycynowy - ok. 3zł, starczy na dłuuuugo ![]() balsam do ciała ok. 10zł (starczy Ci na długo bo idę o zakład że nie będziesz używał regularnie:P) krem z mocznikiem - ok. 6zł (starczy na 2 miesiące ok.) Nie mam pojęcia ile kosztuje aleppo i gorzki paluszek ![]() A co do suplementów to nie wiem ile kosztują podane przez Ciebie, ale ja teraz stosuję humavit (drożdże-skrzyp-pokrzywa), działają ok (widzę zwłaszcza po skórze, bo o paznokcie mi dba odżywka, a o włosy... szkoda nawet wymieniać). Za kurację 2,5 miesiąca płacę 10zł ![]() Edytowane przez lolli_pop Czas edycji: 2012-03-12 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Kostka Aleppo starczy na 3 miesiące, cenowo to jest jakieś 20 zł.
Gorzki lakier kosztuje 5, do 10 zł.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
czyli ok 70/80 zł ;/ moje kieszonkowe ucierpi xd
---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- a teraz mi powiedzcie jak juz lakier działa nie obgryzam paznokcie rosna - jak je formować.. ? ponadto czesto skóra zachodzi na na paznokieć odciagac do tyłu patyczkiem po umyciu ręcznikiem i dopiero wtedy krem itd ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Póki Ci się nie zregenerują skórki to nic z nimi nie rób, jak będą zagojone to pomyślimy. Paznokcie miej zapuszczone tak na 2mm, zeby Ci znów przyrosły po okresie obgryzania - nic z nimi nie rób, nie dłub, nie wygrzebuj brudu, myj delikatnie szczoteczką. Broń boże pod nimi nie gmeraj niczym.
Serio wyliczyłeś 80zł? Trochę chyba wyolbrzymiasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
zrobię sobie spis co kupię i za ile to i wstawię - ale jutro
a witaminki A i E to w aptece nie ;d ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Tak, i olejek rycynowy i gorzki lakier (ale w sumie jeśli jesteś w stanie sam się zaprzeć że nie będziesz obgryzał to powinieneś się bez niego obejść, on nie ma żadnego resocjalizacyjnego działania, czysta prewencja)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
a odzywka z tego rossmana alterry to ile kosztuje i jak wygląda jakiś link ;d?
Edytowane przez leo17 Czas edycji: 2012-03-12 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.