![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kto kupuje oryginalne płyty, filmy, książki?
Tak mnie naszła refleksja po wizycie w Empiku...
Moi znajomi zwykle robią wielkie oczy, gdy mówię, że kupuję oryginalne płyty. Nie tylko z muzyką, ale również filmy i seriale. Owszem, korzystam z dobrodziejstw sieci, ale jeżeli coś mnie naprawdę zachwyci, lubię "mieć to na własność". Okazuję w ten sposób szacunek artyście/twórcom za ich pracę i talent. Do e-book'ów miałam dwa podejścia i wiem, że to po prostu nie dla mnie. Pomijam kwestię czystej przyjemności posiadania biblioteczki wypełnionej książkami i wieży płyt ![]() A jak jest u Was? Czy naprawdę jestem dinozaurem? ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kto kupuje oryginalne płyty, filmy, książki?
nie jestes bo empik jeszcze istnieje i zarabia jakoś na sprzedaży tych rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja również lubię kupować książki w empiku ![]() ![]() ![]() Moi znajomi czytają ksiązki w necie, a ja tak nie potrafie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie kupuję płyt, bo moja wieża nie bardzo chce je odtwarzać, więc i tak na nic mi się nie przydadzą. Natomiast książki, jak najbardziej, kupuję bardzo chętnie. Książki na studia najczęściej kseruję (mówię o takich grubych księgach, z których mam zaczerpnąć np. tylko parę rozdziałów). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim kupuje książki. Czytałam może dwa-trzy e-booki i muszę powiedzieć, że zdecydowanie mi nie pasują, bo raz, od długiego wpatrywania się w monitor zaczynają boleć oczy, a dwa, książka ma dla mnie specyficzny klimat. Lubię przewracać kartki, czytać w łóżku, lubię zapach kartek i nie powiem, że półki zawalone książkami też mi się podobają, chociaż ostatnio nie mam gdzie ich układać i zaczyna się zbierać stosik na podłodze. (
![]() Co do muzyki, to jest różnie. Płyty kupuję, ale jestem biedną licealistką (właściwie, to od miesiąca nią nie jestem), więc raczej nie mogę sobie pozwolić na to za często. Mam stosik ulubionych płyt, a wszelkie nowości przesłuchuję na youtube. W każdym razie, marzy mi się, że kiedy będę miała pracę i część wypłaty do przeznaczenia na 'przyjemności' to uzupełnią kolekcję. Filmy kupuję najrzadziej. Również ze względów finansowych. Na to co 'muszę' zobaczyć, chodzę do kina. Resztę pożyczam od znajomych, rzadziej z wypożyczalni. Niewiele jest filmów, które oglądam kilkakrotnie, więc mogę żyć z brakiem własnych egzemplarzy.
I'd love to stay and chat, but you're a total bi*ch. wymiana książek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155 Edytowane przez kas!a Czas edycji: 2010-05-19 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;19437166]nie jestes bo empik jeszcze istnieje i zarabia jakoś na sprzedaży tych rzeczy.[/QUOTE]
A swoją drogą: czy polityka Empika wprowadzania do sprzedaży różnych zabawek, przyborów hobbystycznych, durnostojek i innych upominków nie jest właśnie efektem łatwego dostępu do internetowych dóbr, sposobem na utrzymanie się na rynku?
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kiedy chce przeczytac jakas ksiazke, wypozyczam ja z biblioteki ![]() co do plyt - niektore kosztuja nawet w granicach 70-80 zl, wiec nie mow mi, ze to niewiele ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Też kupuję oryginalne płyty, filmy i książki.
![]() Najczęściej filmy. ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
tylko oryginały, najczęściej książki i gry na konsole (kilka razy w miesiącu). Mam taka własna biblioteczkę i cały czas ją poszerzam. Co prawda, zawsze jest problem, w trakcie przeprowadzek, ale cóż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim kupuję książki. Sporo czytam i nie wyobrażam sobie "sciągania" książek z sieci.
Filmy też mi się zdarza kupować. Mój ostatni zakup - Avatar ![]() Aha! I oczywiście koncerty na dvd również kupuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Starannie wybieram książki, zanim je kupię. Kupuję zazwyczaj te, których jestem pewna i wiem, że pożyczę znajomym, lub kiedyś do nich wrócę. Podobnie jak kas!a lubię ich zapach, dotyk, lubię je trzymać w ręku i się nimi delektować.
Muzyki w ogóle nie słucham, a na empetrójce mam jakieś stare hity od znajomych. Nie mam więc potrzeby kupowania płyt. Z filmami jest gorzej. Jestem zagorzałą obserwatorką zagranicznych rankingów filmowych i szlak mnie trafia, jak największe hity, bądź filmy wartościowe trafiają do nas po pół roku (jak już cały świat je zobaczył), a dvd wydane zostaje jeszcze później. Ja nie mam takiej cierpliwości, bo chcę na żywo uczestniczyć w dyskusjach filmowych, które odbywają się na różnorakich forach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Gdy mieszkalam w UK, plyta kosztowala mnie w granicach 10-15 funtów. Jakis film czy muzyka nienajnowsza - na promocji - ok. 5 funtów.
Kupowałam 3-5 oryginalnych plyt miesiecznie. W Polsce: plytki kosztuja ok 80 PLN. Przeliczam. W UK za całą pensję moglam kupic okolo 100 oryginalnych plyt. W Polsce - moglabym kupic ok. 20. Tak wiec nie kupuję. Z wyzej wymienionego powodu ![]() Nie stac mnie. Gdyby byly tansze, kupowalabym na 100%. A, odnosnie ksiazek: E-booki mnie męczą, mam kilka ale nie umiem tego czytac. Ksiazki kupuje, bardzo czesto - uzywane na allegro. Polowe albo i wiecej tansze niz w ksiegarni. Tez ze wzgledu na cene. Edytowane przez shiava Czas edycji: 2010-05-19 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Kupuje orginalne filmy, płyty i książki. Niestety wielu znajomych uważa to za przejaw uwaga swego radzaju snobizmu.
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Polemizuję: 10-15 funtów to odpowiednio ok. 48-72 złote. Płyty polskie i objęte akcją "zagraniczna płyta - polska cena" (czyli sporo wbrew pozorom) kosztują w granicach 40 zł. Na dowód mój dzisiejszy zakup - dwupłytowa edycja albumu Lady Gaga "The fame monster" (czyli najbardziej trendi, dżezi, foksi, hipi i generelanie na czasie) w cenie 42.99 zł. Większe zarobki w UK dają inną prespektywę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
na oryginalne płyty/filmy mnie nie stać, za to kupuję w empiku książki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
płyt nie kupiuje
głowny powód to to, że rzadko słucham muzyki, może z raz w tygodniu włącze coś na youtube, a na komputerze nie mam dosłownie nic, w telefonie słucham radia z filmów.. na to co mnie naprawdę interesuje chodzę do kina czyli na jakieś lepsze produkcje bądź co głębsze filmy( w kinie jestem dość często, czasem mam fantazje i pójdę 2/3 razy na jeden film) płyt nie kupuje, mam mini laptopa bez stacji dysków a i z telewizora nie korzystam w domy oglądam praktycznie tylko i wyłącznie horrory.. i nie mam tutaj produkcji kinowych ( to co ja oglądam to nawet nie widuje wydania tego na dvd czy czymś) typu piła a po prostu wszystkie mocno płytkie merytorycznie filmidła najlepiej z grupką ludzie zabijanych po kolei przez kanibali/potwory/obcych/wampiry ![]() ![]() aha i oglądam seriale ale ja mam taką schizę że np. oglądam po 5-6 odcinków naraz, część mam kupioną/ z gazet( to zawsze dobre okazje na własne seriale) ale teraz nie mogę póki co korzystać bo jw. problem techniczny książki kocham ![]() najbardziej lubie papierowe ale z braku laku mam też kilka e-booków ale zakupionych legalnie raz ściągnęła serie zmierzchu niezbyt legalnie, przeczytałam całość w tydzień.. i kupiłam papierowe bo nie mogłam oprzeć się chęci posiadania oprogramowanie mam legalne jak moge to place, nie mam jakiejs glebokiej potrzeby zeby wszystko posciagac i miec za darmo
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Książek nie lubie czytac .. a jak czytam to z biblioteki ..
Czasem zdarzy mi się przeczytać książkę, którą wygram w konkursie .. ale zazwyczaj lądują one na allegro. Muzy słucham tylko na kompie .. z Youtube zazwyczaj.. nie mam miejsca na kompie zeby zasyfiać go piosenkami.. Filmów nie mam kiedy oglądać to i ich nie ściągam.. Oprogramowanie mam legalne.. to kilka stówek na cale życie w moim przypadku to się poświęcę ![]() Na kompie mam bezpłatne programy, bo w sumie korzystam tylko z neta .. nic innego nie robie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Płyt nie kupuję, bo sprowadzanie japońskich wykonawców kosztowałoby mnie ojojoj i jeszcze więcej, o ile bym dorwała. Nie wspominając o tym, że generalnie nie katuję napędów w lapkach i wszystko co mogę, kopiuję, by ruszało z dysku (żadnej wieży nie mam).
Filmów nie kupuję, za to czatuję na to, co jest w gazetach. ![]() I książki, jak najbardziej. Ebooki wielbię, ale generalnie jest to dla mnie sposób na zapoznanie się z twórczością autora, by nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Na dniach mamy z TŻtem zrobić większe zakupy książkowe, z których się oboje cieszymy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
|
Tak, kupuję.
![]() Najczęściej książki, ale nie po cenach okładkowych-czekam na promocje, wyprzedaże w księgarniach internetowych, buszuję w tanich księgarniach i na Allegro. Wymieniam się również na Wizażu i Podaju. Po podliczeniu rocznych wydatków wychodzi 10-12 zł za książkę. E-booków nie znoszę, za to moją powiększająca się biblioteczkę-owszem. ![]() Filmy oglądam rzadko, ale i tak wolę kupić za kilka złotych gazetowe wydanie (a wiele świetnych filmów było dodatkami do gazet) niż czekać, aż ściągnie mi się jakiś ogromny plik. ![]() ![]() Z muzyką bywa różnie, bo słucham jej głównie na komputerze lub mp3, mam talent do niszczenia oryginalnych płyt, a poza tym są one dość drogie. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez elsha Czas edycji: 2010-05-19 o 21:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz racje. Ale kiedy ja mieszkalam w UK, funt byl wart 6 zl. Niewazne. Porownalam moje zarobki w Anglii z zarobkami na tym samym stanowisku w Polsce. Nie przeliczajac na zlotówki. Rozumiesz? Gdy mieszka sie w UK, nie zastanawia sie ile zloty kosztuje, kupujesz w tamtejszych cenach. Przeliczylam moja tamtejsza pensje na ilośc płyt. Tutaj - to samo stanowisko, w TEJ SAMEJ firmie. - Moge kupic tylko 1/5 z tego co w Anglii. Rozumiesz roznice? Mowiac najjasniej jak tylko potrafie: Gdybym wydała całą pensje w Anglii na plyty, bylabym w stanie kupic 100 lub wiecej oryginalnych plyt. Gdybym moja cala pensje wydala w Polsce, kupilabym dokladnie 26 płyt. Widzisz roznice? Edytowane przez shiava Czas edycji: 2010-05-19 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
biegam dla Zabawy
|
Książki, które czytam dla przyjemności kupuję (sporo w tzw.tanich książkach) albo pożyczam z biblioteki. Te, które po przeczytaniu, wiem, że będą się tylko kurzyć u mnie przekazuję dalej albo puszczam na all. Z ebookami się nie polubiłam. Z tych na studia kserowałam tylko to z czego potrzebowałam naprawdę fragment. Reszte mam w originałach.
Muzyki nie słucham, albo raczej słucham radia, więc płyt nie kupuję - może jedną na rok. Filmy - no cóż, albo kino albo mało legalnie - bo lubię oglądać to co jest na czasie , świeżo po premierze, i podobnie jak wesna, dyskutować na forach. Może sporo kupowałabym na płytkach poźniej, żeby mieć do czego wracać, ale cena odstrasza. Chociaż nie powiem, koło 5 na rok kupuję, kilka dostaję w ramach prezentów, więc trochę niepiratów mam ![]() Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2010-05-19 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie kupuję nic.
Filmy oglądam w kinie i telewizji, częściej chodzę do teatru, ale najczęściej oglądam na vod.onet.pl ![]() Muzyki słucham z youtube. Książki wypożyczam z biblioteki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy jednak nie liczysz w ten sposób, że cena płyty w Polsce to 80 zł (jak podałaś w pierwszym poście) a nie tyle samo co w UK?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Kupuję oryginalne wszystko to, co nie jest legalnie dostępne w Internecie (pomijając książki - nie czytam ebooków.)
Nie ściągam muzyki, filmów, czy gier - to dla mnie zwykła kradzież. ![]() Płyt, które chcę przesłuchać przed kupieniem, słucham na YouTubie albo Wrzucie, potem kupuję. Filmów oglądam mało, czasami na jakichś serwisach on-line, ale głównie w TV albo kinie. Książki - tylko papierowe. I też dziwnie patrzą na mnie znajomi, szczególnie na to, że kupuję płyty CD. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja też uwielbiam czytać książki, bardzo często wracam do ulubionych fragmentów czy przeczytać n-ty raz. Nie mogłabym ich wypożyczać z biblioteki, bo ja lubię np jeść czytając czy wyginać okładki. Dlatego lubię mieć je na własność.
Na uczelnię wszystko wypożyczam w uczelnianej bibliotece, bo jest świetnie wyposażona, poza tym są tam książki niedostępne na rynku, które na allegro osiągają zawrotne ceny. Kolejnym plusem są bezcenne notatki na marginesach w skryptach, wyniki, rozwiązania czy pytania z wejściówek. ![]() Oprogramowanie mam darmowe jako studentka ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() Edytowane przez panierrka Czas edycji: 2010-05-19 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Je tez mam to zboczenie, ze zginam rogi i jem okladki. Autentycznie, nie to ze jem, bom głodna, ale po prostu zagryzam rożki tych ksiazek ![]() Jakos tak zeby sie odstresowac. Ale to tylko swoje. Nie robie tego z cudzymi/bibliotecznymi/pozyczonymi ksiazkami. (Hehe to nadaje sie do wątku o psychozach) Edytowane przez shiava Czas edycji: 2010-05-19 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
płyt z muzyką nie kupuje, od tego mam muzodajnie. dużo taniej wychodzi i mogę sobie wybrać co ja chce dokładnie, a nie cała płyta jak leci (rzadko kiedy podoba mi się cała płyta).
książki kupuje i nie kupuje. takie do czytania dla mojej przyjemności - kupuje. te, które potrzebuje na studia, zależy od tego czy potrzebuje całej czy tylko fragmentu. btw co za idiota kupuje jeden egzemplarz do wypożyczania do biblioteki na 3 wydziały to ja tego nie wiem a z filmami jest różnie. chodze do kina albo oglądam w domu i w tedy decyduje czy chcę ten film kupić. i nieważne jaka cena, spodobał mi się film, kupuje oryginał
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.