![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Matura z polskiego
Boże, siedzę dziś chora w domu i dopadają mnie wątpliwości.
Otóż, moja polonistka wręcz kazała zdawać mi rozszerzenie z tego języka, mówi, że po prostu mam talent do interpretowania. Zresztą, sama to widzę, gdy piszę maturę z podstawy mam mniej procent niż na rozszerzeniu, gdzie trzeba napisać tylko wypracowanie i zamiast opierać się na wiedzy z lektur, analizować i stosować naukowe słownictwo, nazywać zabiegi itd. Interesuję się tym, czytanie vadmecum z polskiego to nawet dla mnie można powiedzieć przyjemność więc zdecydowałam się na ten poziom. Jednak, tu moje wątpliwości. Jestem taka zabiegana, że zawsze wybierałam streszczenia szczegółowe zamiast lektur. Przeczytałam może ze dwie, z czego dwa razy Wertera (wiem, wszyscy mówią, że tragedia to jest), a mi się właśnie podobał ![]() Może po prostu jestem leniem, ale są dni, w które wracam od 8 do 20 do domu no i jak sobie pomyślę, że mam siąść i czytać np. ,,Chłopów'' to aż mi niedobrze, nie czuję zupełnie fascynacji takimi książkami. Uwielbiam za to literaturę współczesną, za to mam jakąś barierę przed tymi lekturami. Myślicie, że jest o co się stresować? Pytam maturzystów jak i tych, którzy są po. Siedzę i obgryzam paznokcie jak głupia. Zależy mi na dobrym wyniku, bo jestem osobą dosyć ambitną, jednak serio, wolę 3 razy przeczytać streszczenie szczegółowe i mieć w małym palcu lekturę, niż czytać książkę, odłożyć i mieć wszystko niepoukładane. Bo wiem, że po prostu tak mam, czytając książkę w stresie, że będę miała sprawdzian z najmniejszych szczegółów. Jak myślicie? Co robić? Spiąć dupę, odpuścić inne przedmioty i zacząć czytać, czy skupić się np. nad angielskim, który też zdaję w rozszerzeniu i wiem co muszę poprawić, pracuję nad nim bardzo dużo od wakacji, a ciągle mam problemy z formami leksykalno-gramatycznymi.. A i muszę powiedzieć, że matematykę też muszę dobrze zdać (minimum 65 procent) a jestem kompletna noga, więc już uskuteczniłam koreczki i robię 40 zadań tygodniowo (znaczy w tym tygodniu robię pierwsze ![]() Po prostu nie chce się zamęczyć. Tu się odzywa trochę mój leń, wiem.. Ale uczę się systematycznie całe liceum, może jakoś dam radę. Poproszę jakieś obiektywne opinie, jest sens czytać, czy pozostać przy dobrych, szczegółowych streszczeniach i się wyluzować? ![]() Z góry dzięki za każdą opinie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Matura z polskiego
Ucz się tego, co najbardziej będzie brane pod uwagę przy wyborze kierunku studiów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ucz się tego, co Ci potrzebne do dostania sie na studia i tyle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
no zależy jaki kierunek wybiorę, ale polski rozszerzony właśnie się liczy w każdym, dlatego tak mi na nim zależy.
boję się 'umiejscowienia fragmentu w całości tekstu' .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ale Ty tez rozszerzony polski zdajesz dla siebie,bo jest potrzebny na studia, czy dla nauczycielki? Bo jak tylko dla nauczycielki i nie jest Ci to dalej potrzebne to zostan przy streszczeniach, jak będziesz potrzebować dobrze zdac maturę, żeby się dostac na studia to radzę czytać wszystko, w szczegolnosci, ze to nie jest chyba,az taki wysilek. Z drugiej strony ja byłam 1 rocznikiem zdawajacym nową maturę i wtedy po pisaniu matury podstawowej decydowało się czy sie piszę rozszerzoną. Razem z kolegą dla jaj zostalismy na rozszerzonej jako jedyni z naszej klasy, zadnego z tekstow, ktore interpretowałam nie znałam, ani nie czytałam wczesniej,a miałam jakos pod 70 %, juz nie pamietam. Ale mi to w założeniu nie było do niczego potrzebne, dlatego jesli Ty wiązesz studia z dobrze zdana matura z rozszerzenia to radze się solidnie do niej przygotować
Wiesz co...moze zaloz wątek na spolecznosciach (szkolna ławka czy jakos tak), gdzie sa osoby, ktore niedawno zdawały rozszerzony polski i mają większe rozeznanie w temacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
raczej popros moderatora o przeniesienie tego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz rozszerzenie wygląda trochę inaczej, znaczy zazwyczaj pojawia się tekst, którego nie powinnam znać, ale kto wie, co sobie wymyślą. Chodzę na kółko, na którym analizujemy obce nam teksty i serio, wychodzi mi to całkiem nieźle. Przygotowuję się do tej matury właśnie pod kątem tych wszystkich pojęć, epok, zagadnień, ale teraz doszła mnie ta wątpliwość co do lektur. A bardziej wyrzut sumienia, przecież nie nadrobię 3 lat w 3 miesiące, to nie są cienkie książki, a no mówię, nie tylko na polskim mi zależy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiem Ci, że na rozszerzeniu nie ma nawet lektur, lektury ponadprogramowe mogą Ci być jedynie potrzebne, by przywołać przykład z jakiejś lektury. Nie stresuj się tym polskim. Ja poszłam na rozszerzenie na totalnym spontanie, nie wiedziałam nawet na jakiej zasadzie oceniane jest wypracowane, a jednak zdałam go bez problemu ![]() Na jakiej zasadzie zdajesz polski rozszerzony? Jest to Twój obowiązkowy przedmiot czy dodatkowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Kurczę, ja mam zamiar zdawać rozszerzony polski, ale nawet przez chwilę nie miałam takich obaw... Chyba jestem dziwna, bo akurat tego przedmiotu wcale się nie obawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Rozszerzona matura z polskiego jest dość specyficzna i , co najważniejsze, nie ma się do niej za bardzo czego uczyć. Ja zdawałam dwa lata temu, dostałam dwa teksty , o których istnieniu nie miałam pojęcia, żadnego z nich nigdy nie czytałam. I tak jest na rozszerzeniu najczęściej.
Podejdź do tego na luzie, rozszerzenie nie jest obowiązkowe, jak go nie zdasz, to nic się nie stanie, chociaż szczerze mówiąc, nie zdać jest sztuką. Poza tym moja rada jest taka: matura to naprawdę nic strasznego. Wiadomo, jak się jest w tej klasie maturalnej, to wydaje nam się, ze to niewiadomo co, ale uwierz, zaczniesz studia, pierwsza sesja i wyda Ci się, że matura to był właściwie jakiś drobny sprawdzian... patrząc obiektywnie, żeby nie zdać matury w naszym kraju, trzeba być naprawdę wybitnym orłem. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-12-21 o 12:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie padłam ofiarą takiego gadania, bo do tej pory wierzyłam w swoje siły i też mówiłam to tylko matura. Ale gdy się człowiek tak nasłucha, że tu jeden robi milion zadań, tu drugi już korki z 4 przedmiotów, bo nie zdąży.. A ja siedzę na dupci i tylko sobie czasem coś zajrzę, ale serio nic nie robię
![]() Rozszerzenie jest dla mnie nawet zabawą z tego co już pisałam, po prostu serio, kocham wyszukiwać takie detale w tekstach ![]() Będę chyba zarabiać niższą krajową ale OJTAM OJTAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-12-21 o 13:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a ja powiem tak - lektury czytałam na bieżąco, chociaż wychodzę z założenia, że Sienkiewicz to grafoman i chętnie podpisałabym petycję, żeby zniknął z kanonu lektur szkolnych.
fakt faktem, wszystkie nudne lektury, jako oczywisty kanon, znać trzeba, bo po prostu trzeba i już, są za mocno zakorzenione w kulturze, żeby nie mieć o nich kompletnie pojęcia,a jednak elementarne braki to wstyd - jeżeli wiążesz swoją przyszłość w jakikolwiek sposób z rodzimym językiem. kolejna sprawa - nie wszystkie lektury,to wyżej wspomniany grafoman Sienkiewicz; powiem więcej - "Quo vadis" JEST do przeczytania i niekoniecznie powoduje torsje, mnóstwo jest innych lektur, które są zwyczajnie przyswajalne, że tak wspomnę Bułhakowa i Dostojewskiego - zasiądź chociaż przy niektórych, ale tylko w ramach uzupełniania braków elementarnych - na maturze przypuszczalnie nic Ci się nie przyda. ja do matury z polskiego nie przygotowywałam się w ogóle, nie tknęłam streszczeń ani żadnych bryków/opracowań, o gramatyce czy innych detalach kosmetycznych nie wspominając - wyglądasz na osobę, która wie co w trawie piszczy, więc podejrzewam, że i Tobie nauka się średnio przyda. jeżeli odczuwasz presję, że 'głupio tak nic nie robić przed maturą', to poprzeglądaj te streszczenia, ale tak naprawdę na rozszerzeniu istotne będzie to, jakie porównania i wnioski uda Ci się wydłubać z podanego tekstu. na wszelki wypadek, jeśli nie ufasz swojej pamięci i szybkiemu kojarzeniu faktów, zrób sobie taki indeks toposów - wypisz np. topos matki, topos domu, drogi, miłości, samotności, wyrzutów sumienia, itd. i dobierz do tych toposów odpowiednie lektury - na wypadek, gdyby trafiła Ci się np. symbolika matki, będziesz umiała odwołać się do innej książki (niekoniecznie lektury szkolnej!) i pokazać podobieństwa/różnice przedstawiania tego samego symbolu.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja zauważyłam że teraz modny jest trochę taki luźny stosunek do matury
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z pogrubionym się zgadzam , jednak przyznam się, że nie przeczytałam "Pana Tadeusza". Doszłam do 14 strony, i powiedziałam sobie dość. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisze z perspektywy własnej licealnej klasy, gdzie mało kto przeżywał maturę - niestety na wymarzone kierunki dostały się 3 osoby z klasy na 24, właśnie te które najwięcej się uczyły i wcześnie zaczęły powtórki. Co innego jednak być pieniaczem i panikować rok wcześniej jaka ta matura trudna i ciężka, ale przecież nie jest to jednoznaczne z rozsądna nauką. Korepetycje korepetycjom też nierówne, ja byłam na takich naprawdę rzetelnie prowadzonych i to mi zapewniło pełny sukces ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak zdaję sobie sprawę że niektórym bardzo wysokie wyniki są niepotrzebne, że na niektóre kierunki 70% to już bardzo dużo i pisząc na tyle maturę już się ma miejsce na liście przyjętych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A zdradzisz cos więcej na temat kierunku? Bo zaciekawiłaś mnie
![]() Bo mam wrażenie, że chyba bardziej chodzi o nauki ścisłe, jakby nie patrzeć z humanistycznymi przedmiotami to wygląda trochę inaczej. Ambicja to bardzo dobra cecha, jeśli się oczywiście nie przesadza . Mnie chyba szkoda byłoby nerwów, czasu i własnych spokojnych myśli na zastanawianie się czy uda mi się być na pierwszej stronie listy czy nie, ale każdy ma swoje cele i grunt, to czuć się z nimi dobrze. Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-12-21 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a ja nie stawiam sobie jakiegoś progu, na ile napiszę, na tyle napiszę. Oczywiście chcę jak najlepiej, ale niech się dzieje wola nieba
![]() Mi z rozszerzenia potrzeba co najmniej 80, ale co będzie to będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zdaję sobie sprawę że może to być różnie oceniane, ale kurczę lubię się angażować na całego w coś co jest moja pasją i w coś o czym marze całe życie. Teraz też tak mam, ale nie dotyczy to już egzaminów (chyba zmądrzałam? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Mów mi Rosia :)
|
![]() Cytat:
I nie, nie wszędzie honorują rozsz. polski. Zepnij poślady i przygotuj się - nie tylko do polskiego. Poza tym, o ile już wybrałaś, a raczej powinnaś, kładź nacisk na przedmioty, które honoruje uczelnia, na którą chcesz startować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Medycyna- to dużo zmienia. W takim razie matura z przedmiotów humanistycznych nie była Ci raczej potrzebna. A to tutaj właśnie często wiele niestety zależy od sprawdzającego, "trafienie w klucz", który przecież układają tylko ludzie, a ludzką cechą jest to, ze różnie się pewne rzeczy interpretuje.
Z przedmiotami ścisłymi rzeczywiście dużo łatwiejsze jest nauczenie się na tyle, żeby mieć pewność, że sama wiedza, bez pomocy szczęścia zagwarantuje taki wynik, jaki chcemy osiągnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najprzyjemniejsza była fizyka, bo tam liczysz i masz, mało zadań gdzie trzeba się wypowiadać ![]() ![]() ![]() Dlatego najważniejsze było dla mnie nauczenie się pisania pod klucz, właśnie dlatego żeby nikt nie obcinał mi punktów za pierdółki co jest możliwe w każdym przedmiocie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chyba jestem zbyt dużą oportunistką , żeby uczyć się pod klucz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Lektury nie są potrzebne do rozszerzenia, większość tekstów które się na nim pojawiają są spoza spisu. Zresztą skoro je znasz, to o co chodzi? Nie rozumiem trochę twojego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
To słabo widzę Twoje studiowanie...
![]() |
#30 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
![]() Autorko, na twoim miejscu podeszłabym do rozszerzonej z polskiego bez specjalnego przygotowania (jeśli tak świetnie trzaskasz próbne), a swój cenny czas przeznaczyła na naukę chemii, fizyki i biologii ![]() No i matmy. Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2011-12-21 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.