|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wesprzyjcie, proszę...;(
Hej Wizażanki
![]() Zawsze byłam świetną uczennicą, w podstawówce i gimnazjum- średnia ponad 5..wiele nagród itp. W liceum słabiej mi szło, ale przynosiłam 3,4,5.Niestety ostatnio (jestem w 3 klasie liceum) opuściłam się...i tu pojawia się problem- moja mama. O ile mnie oceny nie przeszkadzają( nie mam zadnej 2 na koniec), mojej mamie baaardzo.Zrobiła straszną afere o te kilka trójek...Juztro jest zakończenie a ja boję się wrócić ze świadectwem do domu, bo o ocenach wie, ale o tym, że załatwilam sobie zwolnienie z wf-u i będę miala dobre zachowanie to nie...Boję się, nawet tego, że wyrzuci mnie z domu...błagam pomóżcie, co ja mam robić? Wiem, że to moja wina, ale musiałam się komuś wygadać, bo stres mnie wykańcza...;(;(;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wesprzyjcie, proszę...;(
Jeśli z powodu takiej pierdoły, jak dobre zachowanie czy kilka 3, matka jest w stanie wywalić cię z domu- to kij z taką matką, ruszaj w świat.
Rozumiałabym stres, gdybyś na koniec miała nieodpowiednie zachowanie (bo jak z takim świadectwem gdzieś iść?) i groziło ci powtarzanie klasy (sama wściekłabym się na swego syna w takim wypadku), a ona nic by wcześniej nie wiedziała. Ale to nie jest powodem aż takiego stresu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No to chwilkę ,tobie oceny nie przeszkadzaja więc gdzie tu twoja wina ?w czym zawiniłaś ?
w olaniu nauki -owszem ,ale uczysz się dla siebie-strasznie wyświechtany frazes ale prawdziwy . Dlaczego zrezygnowałaś z lepszego świadectwa ?szczególnie w ostatniej klasie ? Co zrobić ?idż i o tym powiedz bo jutro matka dostanie szału . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-04-28 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Powiedz, że to żart albo prowokacja..?
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
blackamor- bardzo bym chciała, żeby to był żart, ale niestety nie jest...;( Moja mam ma fioła na tym punkcie...
paula78- Właściwie sama nie wiem...wiem, że stać mnie na więcej, ale po prostu mi się nie chciało, uznałam, że matura jest ważniejsza niż oceny... Niestety nie przewiziałam konsekwencji...;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Może już teraz przygotuj na to mamę?
Ale chyba nie myślisz, że wyrzuci Cię z takiego powodu z domu... To nie jest koniec świata. Bierz się za naukę do matury i obiecaj, że wówczas dasz z siebie wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale matura JEST ważniejsza od ocen na świadectwie, ba- często zdarza się, że oceny nie odzwierciedlają faktycznej wiedzy zdającego. To maturę, nie oceny bierze się pod uwagę przy rekrutacji na studia. Bo mogę zrozumieć, że olałaś oceny, ale jeśli olałaś też przygotowania do matury- to skrzywdziłaś przede wszystkim siebie; matka może się wściekać, ale i tak konsekwencje takiego zachowania w maturalnej klasie tylko ty poniesiesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cóż.. Na pewno nie wyrzuci Cię z domu ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Gyby to bylo takie proste...
Ona jest tak wybuchowa..nie zdziwię się jak mnie uderzy Albo nie bedzie sie odzywac tydzien...;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja mysle, ze ty przesadzasz.
Jestem w stanie uwierzyc, ze twoja mama ma fioła na punkcie nauki, ale już na pewno nie wyrzuci cie z domu z powodu dobrego zachowania (ja miałam w 2 klasie LO nawet nieodpowiednie i nikt mi nic nie zrobił) i jakichś trójek. Moze ma takie sposoby mobilizacji i motywacji ciebie i mysli, ze jak pokrzyczy to zaczniesz sie uczyc, ale juz na pewno nie wierze, zeby wyrzuciła cie z domu bo musiałaby być chora psychicznie i miec jakies skrajnie chore ambicje...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
zartujesz
![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- oo taaaak.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Żyjecie w idealnym świecie, że takie zachowania matki wydają się wam byc na tyle nieprawdopodobne, że to na pewno prowo?
Co do autorki: trudno musisz przeżyc. Co do w-efu nie wiem po co kombinowałaś. Co do zachowania za co masz obniżone? Czy po prostu ciężko było dostac wzorowe? Tak czy siak przygotuj sobie w głowie rozmowę z matką jutro. Powiedz, że skupiłaś się na maturze. Burza przejdzie i będzie po burzy.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice mogą to skomentować, ale bez przesady ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w kazdym LO jest inny poziom nauczania. Sa surowe szkoly i sa bardziej light'cikowe. Kazda uczelnia o tym wie. Zas matura jest jedna i ta sama. Edit: Powiedz jej, ze swiadectwo masz tak dobre, ze pokazesz jej je w oprawie wraz z wynikami z matury aby byla z ciebie podwojnie dumna naraz! ![]() To ci powinno zapewnic spokoj do matury i pozwoli ci sie skupic na nauce ![]() A potem - poczekaj z wynikami z matury i swiadectwem na informacje gdzie sie na studia dostalas. I zaprezentuj jej wszystko wtedy na raz. Nawet jak sie wkurzy to za chiwile bedziesz ja miala czym uspokoic! A w pracy, nikt na swiadectwo z LO nie patrzy tylko co najwyzej na mature. I nie na wyniki tylko fakt ze jest. A jak masz studia skonczone to matura sie wogole nie liczy.
![]() Edytowane przez koralik24 Czas edycji: 2011-04-28 o 23:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście nie raz i nie dwa dostałam od matki w twarz za tzw. brak szacunku. Z czego nie miało znaczenia czy nie mówiłam nic, czy próbowałam ją uspokoic, czy powiedziałabym co tylko chce usłyszec byle nie zaogniac sprawy. Od dostawałam bo na kimś musiała się wyżyc. Dobra koleżanka ma ojca, który mówi do niej: spierd**** stąd, nie chcę na Ciebie patrzec. Nie dlatego, że go wkurzyła. Po prostu miała byc chłopcem i jakoś nie wyszło. A.le jak czytam takich ludzi jak ty to się cieszę. Bo to znaczy, że istnieją jeszcze normalni rodzice na świecie i ludzie, którzy mieli normalne życie rodzinne. To dobrze, bo daje nadzieję na to, że to jest możliwe.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moi rodzice mieli Autorko bardzo podobne podejscie do Twojej mamy, ale ja nigdy nie pozwoliłam sobie na 3 na swiadectwie czy zachowanie inne niz wzorowe. U mnie awantura byla o tę jedną, jedyną 4 na świadectwie maturalnym....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ta no.. moją koleżanką ojciec wyzywa i bije bo jest 'gruba' (a wcale nie jest)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ale to wszystko co opisujecie wynika z jakichś chorych ambicji rodziców, moja siostra cioteczna (właściwie obie siostry) ma np. matkę (moja ciotka), która też po prostu ma fioła na punkcie nauki, w gimnazjum musiała w 3 klasie siedzieć i od początku roku rozwiązywać codziennie inny test gimnazjalny! W liceum musiała zdawać co najmniej 3 przedmioty na rozszerzeniu, żeby dostać się na dobre studia, od 5 roku życia rodzice kazali uczyć się jej angielskiego a jak miała 11 lat już musiała czytać książki po angielsku, ale pomimo, że matury wcale rewelacyjnie nie zdała i nie dostała się na najlepsze studia, tylko na troche gorsze, to rodzice jej z domu nie wywalili. Robili awantury o każdą 2, ojciec ją kiedys nawet zbił za zrobienie błędu ortograficznego w 2 klasie podstawówki, ale to wynikało z ich ambicji i tego, że chcieli jak najlepiej i chcieli, aby ona zyskała jak najlepsze wykształcenie tylko po prostu obrali bardzo złą drogę, bo mujsiała się ciągle uczyć i wręcz ją zmuszali do tego.
A znam jeszcze lepszy przykład. Znam pewną kobietę, ok. 46 lat, ma jedyną 5letnią córkę, której już teraz wybrała szkoły uniwersytety i już jej planuje przyszłość! Dziewczynka miała 2 latka jak pierwszy raz poszła do szkoły ![]() Także są niestety takie przypadki... ale mysle, że matka autorki nie wywali jej z domu, po prostu ma takie chore ambicje, ale żeby wywalić własne dziecko z domu musiałaby dodatkowo nie mieć chyba uczuc i sumienia. Zreszta w momencie, kiedy wywaliłaby Cie z domu musiałabys isc do pracy a nie na studia, a przeciez ona chyba tego nie chce ;D
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co jest najgorsze? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka miała takie sytuacje ze swoja mama i ojczymem. Może głupia rada bo nie rozwiąże sytuacji,ale ... Poszłyśmy z nią do faceta,który pracował w ksero i miał inne takie bajery, za 5 dych podrobił świadectwo i wszyscy byli zadowoleni. Dziewczyna nauczona doświadczeniem bo rok wcześniej ze łzami w oczach wracała do domu,awantura na całego,a ona przez pewien czas mieszkała u babci bo w domu nie miała życia. A to wszystko przez niespełnione ambicje rodziców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Ja miałam koleźankę w klasie, której rodzice mieli fioła na punkcie nauki i dobrych ocen. Czerwone paski, oceny celujące były na porządku dziennym.
Potrafiła błagac, podlizywać się byle tylko zdobyć lepsze oceny. Bo rodzice... Co tam u niej słychać po 6 latach? Widziałam ją raz... Smutne, zmęczone oczy... I to jest fair? Uczymy się dla siebie nie dla rodziców... Nie wyobrażam sobie nękać psychicznie moje dziecko za 4 na świadectwie... ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
Dobrze, że moi rodzice nie byli az tak wymagający...
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale widzac po sobie- wiem, że tacy rodzice istnieją i niestety wcale nie są tacy rzadcy. Ale to się da przeżyc. Szkoda tylko, że rodzice w ten sposób traktujący swoje dzieci (czy to jesli chodzi o oceny czy cokolwiek innego) nie myślą o tym, co będzie, gdy dzieci dorosną. Bo niestety może być tak jak u mnie- że nie mam ochoty na częstszy niz sporadyczny kontakt z moimi rodzicami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bo jak tu się uchronić przed taką matka??? ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- [QUOTE=klempaa;26612411]Hm, ja z jednej strony jestem zadowolona, że się uczyłam- bo nawyk został mi do dzis, uczyć się lubię (i dobrze, bo bym nie zdzierżyła na moich studiach ![]() ![]() Ale widzac po sobie- wiem, że tacy rodzice istnieją i niestety wcale nie są tacy rzadcy. Ale to się da przeżyc. Szkoda tylko, że rodzice w ten sposób traktujący swoje dzieci (czy to jesli chodzi o oceny czy cokolwiek innego) nie myślą o tym, co będzie, gdy dzieci dorosną. Bo niestety może być tak jak u mnie- że nie mam ochoty na częstszy niz sporadyczny kontakt z moimi rodzicami. Niewiem czy się ze mną zgodzisz ale czasami mam wrażenie, że chodzi tu tez o wyścig. Byłam kiedyś z 7 letnią siostrzenicą na placu zabaw. Ciepło, słonecznie. Na ławeczkach siedzą kobietki i tak wychwalają się nawzajem swoimi dziecmi. Czego to nie osiągnęły, jak to piątki na świadectwie dostają. Może każdy rodzic chce dla dziecka jak najlepiej. Tylko czemu akurat wybierają tą złą drogę? Krzykiem, biciem nic nie zyskają. Zmuszać do nauki, żeby pochwalic się innym- nie! Pokazywać bez agresji i przymusu, że warto się dobrze uczyć bo to procentuje na przyszłość?- jak najbardziej.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na szczęście teraz już mam to gdzieś.... ale cóż, relacji z rodzicami już raczej nie naprawię.... i sami sobie na to zasłużyli.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Wiesz mi to generalnie już zwisa. I tak niedługo się wyprowadzam, teraz pracuje w wymiarze 9h dziennie i mnie nie ma. Da się przeżyc. Natomiast niestety wiem... że rodzice potrafią byc różni...
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o Ciebie droga Autorko - w podstawówce i gimnazjum też błyszczałam, ale w liceum postanowiłam skupić się na maturze i lepiej na tym wyszłam. Moja mama miała ambicje, żebym poszła w kierunku jej niespełnionych marzeń o przedmiotach ścisłych, a że zawsze noga byłam, to powiedziałam jej kiedyś, że po prostu nie umiem i tyle, że jestem lepsza w czymś innym. Zdziwiło mnie to, ale dotarło nie robiła więcej problemów ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.