![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zimowe zakupy ubraniowe
Zastanawiam się nad zorganizowaniem ubioru zimowego. Chodzi mi konkretnie o kurtkę, płaszcz i buty.
Przez całe życie kupowałam sieciowkowe kurtki zimowe, mam jeden płaszcz sprzed 6? lat z House. Obecnie posiadam buty sztyblety z Lasockiego, które uważam za badziew. W czym problem? Otóż chciałabym zakupić raz a porządnie coś, z czego będę zadowolona. Co do kurtki: mam dwie, jedna porzadna, mega ciepła z membranami ale... czuję się w niej jak nieatrakcyjny bałwan (chociaż chetnie załączyłabym zdjęcie, może wydziwiam). Mogę ją założyć na większe wyprawy. Druga to zwykła sieciówka, czarna z niby futrzanym kołnierzem (mój facet mówi, że jak od kloszarda) ![]() Płaszcz chciałabym wymienić na PORZĄDNY, tak samo buty. Ogólnie jestem zmotoryzowana i teraz większą część zimy przechodziłam w jesiennych kurtkach, bo bach do samochodu, ogrzewanie i jazda ale nie raz zmarzłam. Dlatego chcę mieć coś i ładnego i ciepłego. Kompletnie nie wiem gdzie i CZEGO szukać. Na jakie materiały zwracać uwagę? Co do cen, to chciałabym się zmieścić do 500 zł za rzecz lecz nie będę się upierać, chce coś ekstra porządnego i wyglądającego. Z góry dziękuję za jakieś porady 😉 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zimowe zakupy ubraniowe
Najlepszy materiał płaszcz to wełna z dodatkiem kaszmiru, inne dodatki nie powinny przewyższać 20%. Sprawdź Simple i sklepy z garniturami w Outlet Factory, czesto maja tez płaszcze damskie. Czasem w Mango mozna tez cos przyzwoitego wyczaic.
O butach chętnie posłucham rekomendacji, sama mam sztyblety i kozaki z Lasockiego i uważam że są świetne, ale pewnie moze byc lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
O, to już coś 😉
Ja mam drugie buty z Lasockiego, pierwsze to właśnie były kozaki i niestety jestem niezadowolona. Sprawdzę sobie tę firmę, którą poleciłaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Może płaszcze Huna? Mają 70-80% wełny, są ładne, do kupienia na allegro.
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o buty to u mnie sprawdzaja sie timberland na zime. Jedne mam czarne wysokie kozaczki juz 3 sezon, a drugie kowbojki do kostek kupilam teraz na wyprzedazach zimowych. Ten klasyczny model jest brzydki, ale zawsze mozesz wybrac cos w stylu bardziej miejskim, tak jak ja. Cena regularna tez wysoka, ale kupuje w outlecie czy na promocji, wtedy nie jest tak zle. Natomiast warto, bo komfort noszenia wysoki i sa nieprzemakalne.
Poza tym ecco tez robi niezle buty, tez sa niezbyt tanie, ale trzeba polowac na promocje. I tez bywa problem z modelami, ale jak cos Ci wpadnie w oko i ma gore tex, to mysle, ze warto. Nie polecam geox - na szczescie kozaczki tej firmy udalo mi sie odsprzedac i szybko sie ich pozbylam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Timberlandy też polecam, albo buty z Kazara, teraz są ogromne przeceny właśnie na koniec sezonu, Lasocki to fakycznie badziew... co do płaszcza to faktycznie szukaj wełny/kaszmiru, bo teraz będą przeceny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Co do plaszcza to faktycznie najlepsza welna, lub welna i kaszmir. Tylko odradzam jasny kolor na zime. Ja bylam taka madra i kupilam w kolorze camel. Widac na nim kazda krople deszczu i latwo sie brudzi mimo, ze zaimpregnowalam w pralni chemicznej. Na szczescie to nie moj jedyny plaszcz i na deszcze nosze puchowke z kapturem w kolorze granatowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z butów polecam Sorel. Ciepłe, wygodne, atrakcyjne jak na mój gust. Mam ich śniegowce Joan of Arctic i botki Conquest - są naprawdę warte swojej ceny, ale dobrze poczekać na wyprzedaże.
https://www.eobuwie.com.pl/sniegowce...black-089.html
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Z butów polecam Vagabond - mam ich kozaki już 3 zimę i wyglądają jak nowe, do tego są bardzo wygodne i śliczne. Nie są ocieplane, ale mi akurat to odpowiada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
zielony stworek
|
Ecco na zimę najlepsze. Teraz chyba powinny się sklepy wyprzedawać ze starej kolekcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pani Mizantrop
|
Jesli chodzi o buty bardziej eleganckie, to rowniez polecam Vagabond, a do codziennego noszenia polecam traperki Toms Summit, mega wygodne i cieple.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wskazówki, już wiem czego mniej więcej szukać.
Te buty Vagabond mnie urzekły 😍 a Timberlandy naprawdę warto kupić? W sensie nie przemakają i są ciepłe? Najczęściej buty tej firmy widuję ale u facetów. Ogólnie liczę, że coś uda się skompletować na wyprzedażach i będę miała spokój na dobre kilka lat. A możecie mi jeszcze powiedzieć, czy używacie softshelli? Jeśli tak to z jakiej firmy najlepiej albo z jaką membraną? Bo to jest coś, co też się bardzo przydaje jak nie ma ekstra mrozów ale wieje czy pada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Miałam softshell z Patagonii, polecam. Nie wiem z jaką membraną niestety
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Faceci nosza te zolte trapery sznurowane timberland najczesciej. Ja mam damskie czarne kozaczki na zamek i botki z fredzlami na maly obcasie. Na pewno zaden facet by tego nie nosil.
Softshell nie mialam i tez mnie zainteresowaly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
timberlandy to moim zdaniem są specyficzne i nie zawsze pasują musztardowe czy różowe trapery.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() podobały mi się sniegowce love moschino, nie wiem jak z jakością https://szafa.pl/c24462379-sniegowce...8-40-nowe.html ---------- Dopisano o 03:31 ---------- Poprzedni post napisano o 03:31 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja mam takie kowbojki do kostek z timberland https://www.timberland.fr/shop/fr/tb...1kecd51#hero=0
Mieli tez czarne, ale wybralam akurat kolor musztardy. Do dzinsow sa ok, ale moglam wziasc jednak czarne. Te kozaczki co mam to juz stary model i nie moge znalesc link, kupilam je 3 lata temu w outlecie, a juz wtedy byla to stara kolekcja. Te jednak sa czarne i potwierdzam na zime najlepiej miec czarne buty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
To mnie ładnie oświeciłyście z tymi Timberlandami, myślałam że tylko można tych żółtych traperów się spodziewać
![]() Ja mam softshell taki zwykły z Hi-Tec, 5000 membrana ale chciałabym coś porządniejszego. Mój facet ma softshell z dopinanym polarem i w sumie nie zdarza mu się narzekać na zimno. Ostatnio dopadłam w TK Maxxie płaszczyk nazwany lightshellem ![]() ![]() Apropos: uważacie, że lepiej ubrać się na cebulkę czy jednak celować w hiperciepłą kurtałkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
To zalezy od twojego trybu życia. Ja wolę mieć na siebie 2 warstwy niż 3 czy 4. Bo jestem albo w ciepłym domu/biurze/sklepie albo na zimnie na zewnątrz, pośrednich sytuacji raczej nie mam. W poprzedniej pracy miałam zimnicę ciągłą, ale bardzo blisko z przystanku, więc warstwa pośrednia była dla mnie wazniejsza niz wierzchnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Na cebulke to na pewno bardziej na sportowo, duzo warstw ciezej skomponowac w elegancka calosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja starałam się ubierać na cebulkę w duże mrozy (tak -15 stopni rano), bo:
1) w biurze miałam mega ciepło i jakbym założyła gruby sweter to bym się w nim gotowała, a to jednak przynajmniej 8 godzin 2) do pracy dojeżdżam komunikacją miejską i zawsze się trochę na tym dworze spędza, wiec jakbym z kolei założyła lekką bluzkę pod spód to bym jednak zmarzła, mimo dosyć ciepłej kurtki Więc często zarzucałam na siebie jakiś grubszy cardigan, żeby było mi cieplej w drodze do pracy, a potem w biurze zdejmowałam - nie zależało mi więc żeby całość jakoś elegancko wyglądała, bo się w niej raczej nie pokazywałam ![]() Teraz jak już się ociepliło to nie mam takiej potrzeby, bo nie zmarznę aż tak bardzo na dworze nawet jak założę lżejszą bluzkę / koszulę. Ale oczywiscie jakbym miała mega ciepłą kurtkę, to może nie miałabym takiej potrzeby nawet w większe mrozy ale jeszcze się takiej nie dorobiłam ![]() Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2018-03-06 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja to akurat bardziej na sportowo się ubieram, jakąś suknię przyodzieję jak jest jakaś większa okazja/wyjście
![]() I w sumie jestem zmarzluchem, nie raz (czy nieraz, już sama nie wiem jak jest poprawnie) jest tak, że w pracy/w domu/ na imprezie wszystkim wielce gorąco a ja trzęsę się z zimna. I ręce mam zawsze chyba w temperaturze -20stopni Celsjusza ![]() Mam jednak o tyle plus, że jednak wszędzie samochodem, więc stanie na przystankach mi odpada, chociaż wiadomo, zdarza się i komunikacją poruszać jak jadę na jakieś piwo ze znajomymi. Wybaczcie, że nie cytuję ale piszę z telefonu i jak klikam po prostu "odpowiedz" to nie ma cytatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W telefonie mozesz zainstalowac aplikacje tapatalk.
W stylu sportowym to sa takie kurtki z goretexem, do ktorych mozesz przypiac lub odpiac polar w zaleznosci od temperatury. Ja wole styl elegancki, ale przy braku pogody, jednak sprawdza sie styl praktyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wizażowy Kot Igor
|
Podczytuję wątek bo podobnie jak Autorka poruszam się głównie autem, więc nie mam typowych zimowych ciuchów, co własciwie teraz, po przeczytaniu pierwszego postu sobie uświadomiłam
![]() Kurczę, jak mało człowiek jednak wie, bo i mnie Timberlandy dotąd kojarzyły się z męskimi traperami. Kiedys miałam zryw by uszyć zimowy płaszcz, to było chyba ze 4 lata temu a materiał nadal u zaprzyjaźnionej krawcowej leży.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bluzeczka może być elegancka i ciepła, a przy tym mieć grubość podobną do podkoszulki. Ważne, by to była czysta wełna. Tak samo płaszcz. Kiedyś Radzka nagrała film o płaszczach wełnianych i w komentarzach dużo propozycji ubraniowych się pojawiło. Buty zimowe, o ile temperatura nie spadnie poniżej -5 to jak dla mnie zwykłe botki/ traperki wystarczą, ale z wełnianą wkładką ( są w Rossmann ). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://www.uniqlo.com/eu/en/search?q=heat+tech
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.