|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Magiczne książki!
Poszukuję książek magicznych tzn w stylu Mistrza i Małgorzaty, Sto lat samotności czy Siostry. Bardzo proszę o pomoc, gdyż strasznie ciężko znaleźć coś takiego. Nie chodzi mi o książki typowo fantastyczne. Chodzi o to, żeby obok realizmu były elementy magiczne, fantastyczne. Np jak w filmie "labirynt fauna"
.Z góry dzięki za pomoc.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Magiczne książki!
Jeśli chodzi Ci o klimaty zbliżone do Marqueza, to polecam M.A. Asturiasa, A. Carpentiera, J. Rulfo, może Cortazara.
To z pewnością nie jest lit. fantasy, ale elementy magiczne się pojawiają (z większym lub mniejszym natężeniem )Nie widziałam filmu, który wspominasz, ale może moje propozycje Ci się spodobają
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Wielkie dzięki, właśnie dzisiaj szperałam w bibliotece w literaturze hiszpańskiej, ale jakoś nic nie znalazłam
. Tyle jest książek i ciężko znaleźć tę właściwą.Czekam na dalsze propozycje.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że poniższe tytuły Ci się spodobają - są to jedne z moich ulubionych pozycji i zapewniam, że nie tylko mi wyjątkowo przyjemnie się je czytało.
1) Susanna Clarke - trylogia 'Jonathan Strange i pan Norrell' 2) Witalij Ruczynski 'Powrót Wolanda, czyli nowa diaboliada' 3) Michel Faber 'Pod skórą' 4) wszystkie pozycje Jaspera Fforde'a 5) i teraz czytana przeze mnie 'Żona podróżnika w czasie' Audrey Niffengger - ta książka to połączenie romansu, obyczajówki, fantasy... wymyka się wszelkim podziałom gatunkowym. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia jesteś kochana
A już zaczełam się zastanawiać czy wyraziłam się zrozumiale...po prostu chodzi mi o książki, które nie są typowymi fantastycznymi, tylko są takie pomieszane, mają trochę elementów metafizycznych, trochę magii, realność miesza się ze snem, halucynacjami. Bardzo mi się takie coś podoba. A wiem, że trudno takie książki znaleźć. Ja ze swojej strony dla innych miłośników takiej literatury polecam "Siostrę" Jachyma Topola, jest długa, ale naprawdę fajna. Buziaki.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Lemko, w pełni zrozumiałam, bo ja też lubię tego typu książki
![]() Poczytaj ich opisy, może gdzieś uda Ci się upolować ich fragmenty. Clarke, Faberem i Ffordem już zaraziłam co najmniej kilka dziewczyn na forum, zaś Niffengger to moje najświeższe odkrycie, bo zaczęłam ją czytać zaledwie wczoraj, a już przekroczyłam połowę książki ![]() Na półce czeka na mnie zbiór opowiadań Susanny Clarke - 'The Ladies of Grace Adieu'. Zapewne przeczytam go zaraz po skończeniu 'Żony podróżnika w czasie', więc wtedy podzielę się wrażeniami, czy jest tak dobry jak powieść ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam, znakomita książka:
http://www.allegro.pl/item182678352_...ej_xix_i_.html Żeby nie było -> to nie moja aukcja
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie wczoraj obejrzałam The Illusionist - film, który wpisuje się w tę konwencję magiczności. Bardzo polecam,a na zachętę mogę dodać, że rolę główną zagrał Edward Norton
.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
hm...ja od siebie polecilabym "Maga" Jonathana Fowlesa...konczy sie niesamowicie i przewrotnie,a i tresc niczego sobie
![]() widze,ze nikt nie polecal Gaardnera i jego "przepowiedni jockera" wiec ja pierwsza wstukam ![]() w ogole Gaardner pisze ciekawie,bardzo plastycznie i wciagajaco-przynajmniej ja to tak odczuwam ![]() hm...a cos innego Kalibru-to mozeby cos Stephena Kinga?mowi sie o nim,ze to mistrz horroru,ale w jego ksiazkach znajduje sie cos znacznie glebszego niz zwykly horror-od siebie polecam "lśnienie" i "desperację" mam nadzieje,ze jakos pomoglam
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Yedanna - tytuł filmu Nocna Straż - oglądałam i bardzo mi się podobał. Muszę powiedzieć, że jak na film o wampirach naprawdę dobry, bez niepotrzebnych dziwnych stworów(choć te też czasami się przydają
, bez bezsensownego rozlewu krwi. Nigdy bym nie przypuszczała, że Rosjanie mogą nakręcić tak dobry film o tej tematyce. Trafiłaś w mój gust idealnieKredkova - "Maga" Jonathana Fowlesa w orginale szukam już od jakiegoś czasu i coś nie mogę znaleźć
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Alchemik - Coelha? :P
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Versa - Alchemik to już dawno przeczytany
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam 1 tom 'Jonathan Strange i pan Norrell' i jestem pod wrażeniem. Bardzo mi się podoba i nie mogę się doczekać, kiedy zdobędę kolejny. Wogóle podobają mi się opowieści o magii, magicznych światach i elfach. Szkoda, że mam tak mało czasu na czytanie
.
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
To niezmiernie się cieszę, że trafiłam w Twój gust
Jak dla mnie ta trylogia jest niesamowita. 'The Ladies of Grace Adieu' to zbiór opowiadań, które rozszerzają nieco historie różnych bohaterów 'Jonathana...', bądź opowiadają o miejscach, które gdzieś tam mimochodem pojawiły się w trylogii. Wersja brytyjska posiada piękne ilustracje otwierające każde opowiadanie. Cud, miód i orzeszki (Pytałam się przedstawiciela Wydawnictwa Literackiego czy planują tę książkę wydać po polsku i odpowiedziano mi, że niestety nie ![]() Pozdrawiam! Edit: Na zachętę, parę fotek wnętrza książki
Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-04-19 o 21:40 |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasio
. Ale będę szukać dalej.P.S. Wypożyczyłam 'Pod skórą', zobaczymy czy też mi się spodoba, a w poniedziałek lecę po kolejny tom "Jonathana...'. Buziaki.
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co zaś się tyczy Fabera, to ta książka jest niesamowicie zaskakująca. Czytasz, czytasz, czytasz, w pewnym momencie czujesz znudzenie i bach, nagle dowiadujesz się czegoś niesamowitego Tu link do wątku o Faberze (ale nie zaglądaj dopóki nie przeczytasz, bo wątek może spalić element zaskoczenia : http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=121591Tu fragment mojej recenzji: Powieść zaczyna się jak typowy dreszczowiec. Jednak każda kolejna linijka, budując napięcie, wyprowadza nas z atmosfery grozy w całkowitą fantastykę. Książka jest niesamowicie przewrotna. Jest to pierwsza pozycja, podczas czytania której, targała mną nieodparta pokusa rzucenia nią o ścianę, obrzydzenie, a równocześnie niesamowity pociąg do poznania dalszej treści... Pozdrawiam! Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-04-20 o 15:21 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny! Myślę że moglybyście mi bardzo pomóc
Szukam dobrej książki dla chorej koleżanki która po ustaleniu diagnozy musi przeleżeć w łóżku 3 miesiące. Chciałabym jej coś podarować żeby wiedziała że nie jest sama a jednocześnie w miarę możliwości umilić jej czas w domu. nie muszę chyba dodawać że nie mają być to żadne smutasy ![]() Słyszałam o "Spalony tost... czyli życiowa filozofia Teri" (Teri Hatcher) albo "Smażone zielone pomidory" (Fannie Flagg) Może macie jakieś ciekawe pomysły? Może jakaś płyta z muzyką? ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

.

)
. Tyle jest książek i ciężko znaleźć tę właściwą.