|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() KONSOLIDACJA - studenci plizz ;-) ciut pilne :-)
sorry że tak z grubej rury na spokojnym wizazu
![]() Potrzebuje konkretnej informacji - przypadku akademickiego - najlepiej od studentow SGH ktorzy mieli zajecia z dr Wieclawem (nie za duzo wymagam? ![]() ![]() Chodzi o odpisywanie ujemnej wartości firmy przy polączeniach wg nowych przepisow (konkretnie ustalenie średnioważonej wartosci aktywow trwałych do jej odpisywania na dzien objecia kontroli) pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: KONSOLIDACJA - studenci plizz ;-) ciut pilne :-)
Dżizas, Pal.Po jakiemu Ty piszesz?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
hihi ja rozumiem co piszesz, ustawa o rachunkowości art 44b ust 10-12:
10. Od wartości firmy jednostka dokonuje odpisów amortyzacyjnych w okresie nie dłuższym niż 5 lat. W uzasadnionych przypadkach kierownik jednostki może wydłużyć ten okres do lat 20. Wydłużenie okresu amortyzacji należy podać w informacji dodatkowej wraz z jego uzasadnieniem. Odpisów amortyzacyjnych dokonuje się metodą liniową i zalicza się je do pozostałych kosztów operacyjnych. 11. Z zastrzeżeniem ust. 12, nadwyżkę wartości godziwej aktywów netto spółki przejętej nad ceną przejęcia, czyli ujemną wartość firmy, do wysokości nieprzekraczającej wartości godziwej nabytych aktywów trwałych, z wyłączeniem długoterminowych aktywów finansowych notowanych na regulowanych rynkach, jednostka zalicza do rozliczeń międzyokresowych przychodów przez okres będący średnią ważoną okresu ekonomicznej użyteczności nabytych i podlegających amortyzacji aktywów. Ujemna wartość firmy w wysokości przekraczającej wartość godziwą aktywów trwałych, z wyłączeniem długoterminowych aktywów finansowych notowanych na regulowanych rynkach, zaliczana jest do przychodów na dzień połączenia. 12. Ujemną wartość firmy odpisuje się w pozostałe przychody operacyjne do wysokości, w jakiej dotyczy oszacowanych w sposób wiarygodny przyszłych strat i kosztów, ustalonych przez spółkę przejmującą na dzień połączenia, niestanowiących jednak zobowiązania, o którym mowa w ust. 2. Odpis ten następuje w tym okresie sprawozdawczym, w którym straty i koszty wpływają na wynik finansowy. Jeżeli straty i koszty te nie zostały poniesione w uprzednio przewidywanych okresach sprawozdawczych, to dotyczącą ich ujemną wartość firmy odpisuje się w sposób określony w ust. 11. o to chodzi?
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]()
UoR znam - chodzi mi jak KONKRETNIE ustalic te wartości - typowo akademicki przypadek
![]() majac np wartośc nabycia 100 a Wartosc godziwa aktywow netto 120. Ujemna wartosć firmy - 20 - jak ja rozliczyc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ssmoki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
palomio ja się nie znam na tym nie znam
![]() ale chyba powinnaś jeszcze znac okres użyteczności?? a znalazłam gdzieś że ustalone w drodze wyceny wartości godziwe środków trwałych przedsiębiorstwa będą stanowiły ich wartość początkową w księgach spółki. I będą stanowiły podstawę dokonywania odpisów amortyzacyjnych. czyli 20 będzie wartością początkową? a okres amortyzacji ustalasz przez określenie okresu użyteczności?? i potem to byś chyba normalnie amortyzowała?? sama jestem ciekawa, coś nowego się nauczę. przede mną niestety nikt nie stawiał takich ciekawych zagadnień ![]()
![]() Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2005-05-19 o 17:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ssmoki ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dobra, to ja czekam na rozwiązanie
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jak bede miala to powiem
![]() Ale dziewczyny, jesli mozecie mnie na cos naprowadzic to walcie smialo ![]() /chlopaki tez/ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.