|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jarmark świąteczny - Wiedeń
Witam,
warto jechać na Jarmark Świąteczny w Wiedniu? Była któraś z Was? Jakie wrażenia? ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jarmark świąteczny - Wiedeń
Cytat:
Jeśli tylko uda mi się kupić tanio (max 30 zł w obie strony / główka) bilety na PB to też będę chciała pojechać. Tylko kiedy ja to wszystko zdołam upchnąć? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Oczywiście ze warto. Wieden ma klimat a jarmarki nadają mu jeszcze atrakcyjniejsza atmosferę. A jeśli dodamy najlepsze zabytki to miasto plasuje się w pierwszej 10 przynajmniej według mnie.
Edytowane przez adam12345 Czas edycji: 2012-10-16 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Udało mi się w zeszłym roku przed świętami kupić bilety za złotówkę to stwierdziłam, że pojadę na jeden dzień (rano przyjazd, wieczorem tego samego dnia wyjazd) i zobaczę.
Generalnie cała świąteczna otoczka średnio mnie kręci, ale Wiedeń w połączeniu z tymi wszystkimi jarmarkami, światełkami jeszcze bardziej mi się spodobał, o dziwo chyba bardziej niż latem ![]() Fajne jest to, że w sumie na każdym większym placu w centrum są te targi i można sobie spacerować po całym mieście i co chwilę zrobić na jarmarkach przerwę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na Christkindlmarkt w Wiedniu byłam w 2009 roku. Polecam chociaż nie wiem czy jest to tak wielka atrakcja aby organizować cały wyjazd wokół niego. Osoby które o Świętach myślą cały rok to na pewno nie będą zawiedzione
![]() Warto przejść się po zmierzchu, bo wtedy jest taki prawdziwy zimowy klimat. Ceny są dość wysokie ale wiele przedmiotów na prawdę pięknych i dobrych jakościowo. Ceny śnieżnych kuli na zdjęciu poniżej wahały się w okolicach 80 euro. Poza tym duży wybór słodyczy, ciastek i pierników. Polecam spróbować grzanego wina, które jest przepyszne (dodatkowo gratka dla osób kolekcjonujących kubki) oraz zatrzymać się przy PotatoJim na pieczonego ziemniaka z różnymi dodatkami: nawet udało mi się uchwycić cennik na zdjęciu!
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kupił ktoś tanie bilety do Wiednia w tym czasie? PB już kilka(naście?) dni temu odblokowali bilety na ten czas (planowałam w granicach 18 grudnia jechać), ale zalepiłam (zawsze muszą to robić w dzień!), więc najtaniej teraz koło 50 zł w jedną stronę (wolę chyba jechać/lecieć do Niemiec, na pewno łatwiej zorganizuję coś taniej). Jedzie ktoś z Was w tym roku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie informacje!!
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na drobne pamiątki oczywiście wystarczy, z podkreśleniem na drobne. Ja w tamtym roku byłem na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Wiedniu, w tym roku na wiosnę byłem na Jarmarku Wielkanocnym. ![]() W tym roku, dosłownie za kilka tygodni wybieram się na Jarmark Bożonarodzeniowy do Budapesztu, a stamtąd bezpośrednio wyruszam na przegląd czeskiej Pragi. ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi!
![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jeszcze mam pytanie odnośnie języka.. Rozumiem, że niemiecki, ale czy ewentualnie po angielsku się dogadam?
A na to Kłapouhy: - Dziękuję Ci Puchatku. Prawdziwy z Ciebie przyjaciel. Edytowane przez Paulina Katarzyna 90 Czas edycji: 2012-11-14 o 19:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Po angielsku jak najbardziej można się porozumieć.
![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
świetnie, niemiecki to dla mnie koszmarny język, jakieś tam podstawy znam, ale zdecydowanie lepiej czuję się w angielskim
![]() dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
rónież jadę w tym roku do Wiednia. Jak myślicie, co warto zwiedzić w przewie od kiermaszy świątecznych? Jakieś galerie sztuki, must see
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() `Zwiedzanie miasta: Ringstrasse, Opera, Ratusz, Katedra św. Stefana, Hofburg, Parlament, Teatr.`
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
witam,
również rozważam wyjazd do Wiednia w tym roku ale z noclegiem.Czy ktoś z Was może polecić hotel/pensjonat, blisko stacji metra by łatwo dotrzeć do jarmarku przy Glównym Rynku?Nie musi być Grand za 5 tysi za noc ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
asia_aisa jedzie do Wiednia w środę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
No więc byłam, więc z kronikarskiego obowiązku muszę się podzielić wrażeniami
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyjazd był bardzo udany, rano załatwiłam sobie jeszcze kilka zakupowych kwestii. Następnego dnia byłam we Wrocławiu na Jarmarku zlokalizowanym na Rynku. Choć zdecydowanie mniejszy, to jednak ma klimat i także bardzo fajne atrakcje. Mimo to jednak poncz gorszy niż w Wiedniu. Podsumowując, było super ![]() Edit: jeszcze co do jarmarku wiedeńskiego - tam co druga osoba idzie z zakupionym na jarmarku napojem rozgrzewającym (cokolwiek wybierze, nie tylko poncz oferują), więc warto uważać ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-12-24 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.