|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bardzo drogie leczenie trądziku
Mam taki problem .Dzisiaj bylem u dermatologa (mniej wiecej juz 8 miesiecy minelo od poczatku leczenie tradziku) i powiedzial ze przepisze mi jeszcze jeden zestaw lekow jesli to nie pomoze to przydala by sie drozsza metoda leczenie tradziku.Chodzilo mu o 400 zl miesiecznie przez 6-7 miesiecy mial bym brac podobno jakies 3 tabletki dziennie.Moim zdaniem jest to troche dziwne nie mam az tak badzo duzego tradziku a lek podobno na ponad 60% zadziala to i tak malo jak na taka cene.Nie wiem co to za lek nie powiedzial ale cena jest bardzo duza jak dla mnie w przypadku ze chodze jeszcze do szkoly.Mama planuje mnie wyslac do prywatnego lekaza ale nie wiem czy to cos da poniewaz leki sa te same wiec pewnie bedzie mi przepisywal to samo a dodatkowo bede musial placic 100 zl za wizyte.Nie wiem czy to dobry temat i dobre forum ale kiedys czytalem tu rozne tematy i w akce desperacji postanowilem sie tutaj wypowiedziec.Co proponujecie czy ejst jakis spoosb zeby uniknac tak drogiego leczenia itp??Prosze o pomoc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Bardzo drogie leczenie trądziku
Możesz spróbować zmienić lekarza, albo rzeczywiście iść prywatnie, wtedy pewnie bardziej się postarają.. a jeśli będzie chciał Ci dać te same leki, powiesz , że Ci nie pomagają i już.
Edytowane przez 9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b Czas edycji: 2011-03-10 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chce Ciebie przeleczyć zapewne pochodną wit A doustnie czyli isotretinoiną. Ja od swego dermatologa słyszałam, że ten lek fakt kosztował 400zł, ale dawno temu, teraz kurację miesięczną da się zamknąć tym lekiem [polskim odpowiednikiem] za ok 80-90zł.
Poza tym dziwnie Ci to przedstawił procentowo. Ja słyszałam, że każdemu poprawia się skóra w mniejszym, bądź [najczęściej] w większym/ogromnym stopniu. Trądzik najczęściej nie wraca/jest dużo mniejszy. Ale oczywiście nie ma reguły. Przed rozpoczęciem leczenia isotretinoiną wykonuje się szereg badań, nie każdy się kwalifikuje na leczenie nią. Jeśli nie masz mega wysypanej buzi, to moim zdaniem nie warto. To nie jest reguła, że jak ktoś ma większy trądzik to wydaje więcej kasy na leczenie. Zalezy jak jest leczona, czyli zależy od dermatologa, czy bierze antybiotyki, jakie maści itd itp.
Edytowane przez niczka87 Czas edycji: 2011-03-10 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Skonsultowałabym się z innym lekarzem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No więc tak. Jest to możliwe, chociaż dla mnie to lekka przesada400z zł???? nieeeeee. Prawdopodobnie chodziło temu lekarzowi jak ktoś juz wyzej pisał o isotretinoinę. A cena jej jest zależna w jakiej części Polski mieszkasz i w jakiej aptece kupujesz, oraz od twojej masy ciała. Ponieważ lek ten przelicza sie na wagę. Ja mieszkam na podkarpaciu, moja dawka to jedna tabletka dziennie, i kupuje zamiennik tj AXOTRET cena 80 zł za opakowanie 30 sztuk, tzn. skład jest identyczny i działanie także jak przy izoteku który kosztuje od ok 120 zł wzwyż. Moja kuracja ma trwać rok. Moja kuzynka tez się leczy tym lekiem, ale jej dermatolog zapisał pdwojną dawkę a zmniejszył kuracje do pół roku, co za tym idzie wzrasta cena na miesiąc. Mój kumpel też jest na tym leku, a że jego waga ciała to coś koło 90 kg dawkę ma zwiększoną.
Jeśli będziesz wiedzieć, już na czym stoisz mogę odpowiedzieć na pojawiające się pytania i wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, leczenie i cena leków jest uzalezniona od masy ciała.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
nawet leczenie izotekiem nie kosztuje 400 zl miesiecznie a jest to jeden z najdrozszych lekow tego typu. a poza tym 60% to zadna gwarancja. w przypadku izoteku jest to powyzej 90%. ale jest kupe tanszych odpowiednikow rownie skutecznych... dawka zalezy od wagi, jak ktos juz pisal wczesniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
ja za aknenormin, wizytę, badania krwi i dojazd do lekarza- mieszkam na wsi- wydawałam miesięcznie 480 zł. i tak przez 8 miesięcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.