|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Amatorsko :)
Do aparatu dorwałam się dopiero trzy miesiące temu, tak sobie cykam hobbystycznie. Zupełnie się na tym nie znam, więc przydałyby mi się jakieś wskazówki
![]() Edytowane przez joyka Czas edycji: 2011-03-22 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Amatorsko :)
słabe rozmycie tła- używasz jakiś obiektywów? Czym fotografujesz tak w ogóle?
![]() Prześwietlone zdjęcie przy oknie no i niby nie ucina się łokci jak zdjęcie lekko prześwietlone, bo dziwnie wygląda ręka wyłaniająca się spod kadru ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kurcze, masz rację z tą ręką, nawet uwagi nie zwróciłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
No właśnie na niektórych zdjęciach rozmyte tło, na niektórych nie
![]() Robić masę zdjęć, aż załapiesz ![]() ![]() Wytrwałości życzę ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Rozmyte tło nie jest trudne do uzyskania. Proponuję poczytać w necie o głębi ostrości, to po prostu trzeba zrozumieć. W skrócie, to głębia ostrości zależy od przysłony i ogniskowej obiektywu. Oba parametry możesz sama ustawić. Portrety wymagają małej głębi ostrości, tło powinno być rozmyte. Proponuję z portretami wyjść w plener, wybrać mało pstrokate tło, dzień pochmurny, ustawić małą głębię ostrości i zrobić kila zdjęć. Kilka zdjęć, nie tysiące, ale przyłożyć się do nich. Zapewniam, że będziesz zadowolona. Oczywiście zdjęcia pokaż na forum, może dostaniesz inne cenne wskazówki. Zachęcam do nauki fotografowania, nie trzeba całej wiedzy przyswoić od razu, zacznij od głębi ostrości, co nie jest trudne, ale dosyć ważne. Aparat masz do tego bardzo dobry. Czekamy na fotki.
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
nie powinnaś ucinac osób np łokci i musisz koniecznie dobrac odpowiednie światło, bo 1 i 3 zdjęcie woła o pomstę do nieba. Porterty nie są łatwymi zdjęciami i trzeba miec do nich dobre oko. co do pozostałych zdjec - tam gdzie modelką jest dziewczyna z rudymi włosami, to np uważam, że zdjęcie nr 7 byłoby o niebo lepsze gdybyś stanęła na rpost niej, bo uchwyciłabyś światłocień, na pozostałych zdjęciach jets bałagan w tle, którego też nie może byc. no i krzywo trzymasz aparat, postudiuj najpierw fotografowanie jabłka np w odpowiedniej porze dnia, najpierw trzeba zaczynac od podstaw a nie od razu na głęboką wodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
podoba mi się fotka w kapturze oraz modelka krojąca pomidora,reszta bardzo amatorska,dodam,że faktycznie brakuje może głębi,jednakże nie zawsze jest ona wskazana,wiele fotografów robi fotki własnie bez rozmycia tła i sa extra,czekam a więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
moje trzy grosze
![]() jak dla mnie 4 zdjecie najlepsze i kadrowo i ulozenie rak i ten kaptur fajnie modelke oplata, szkoda troszke ze tlo nie jest takie samo po dwoch stronach modelki 6 tez jest calkiem niezle... ale ja widzialabym je w kwadracie, bez miseczki i pudelka platkow na szafce... fajna poza...swietnie gra tu tlo - obrazki na scienie... 2 przekadrowalabym tak zeby zostawic mniej dolu troche burzy on to zdjecie w 5 usinajac to drzewko i scianie i kawalek kolan skupimy uwage na twarzy modelki 8 tez do prezkadrowania najlepiej chyba do kwadratu uciac kaloryfer i troche firany, wyprostowac fotke ![]() 1 wcale nie musi byc zle przez to ze jest poucinane wazne zeby bylo poucinane swiadomie... ja bym je jeszcze bardziej pociela i troche koka sciela ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.