Co ja powinnam zrobić??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-17, 18:00   #1
Twilight89
Raczkowanie

Co ja powinnam zrobić???

Cześć,

przepraszam bo pewnie to nie odpowiednie miejsce na takie pytanie ale bardzo bym prosiła o odpowiedz jeśli ktoś mial też taki problem i wie co należy zrobić. a mianowicie:

ktoś włamał się na moje konto na facebooku zmienil moje haslo i usunął dane kontaktowe więc w żaden sposób nie moge się dostac na moje konto.
niewiem do czego temu komus moje konto i co powinnam zrobić z tym? czy mam to zgłosić gdzieś czy jak?
dodam że wcześniej miałam komunikat przy logowaniu że to ktoś z texasu:/

z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi
Twilight89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 18:04   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Co ja powinnam zrobić???

Cytat:
Napisane przez Twilight89 Pokaż wiadomość
Cześć,

przepraszam bo pewnie to nie odpowiednie miejsce na takie pytanie ale bardzo bym prosiła o odpowiedz jeśli ktoś mial też taki problem i wie co należy zrobić. a mianowicie:

ktoś włamał się na moje konto na facebooku zmienil moje haslo i usunął dane kontaktowe więc w żaden sposób nie moge się dostac na moje konto.
niewiem do czego temu komus moje konto i co powinnam zrobić z tym? czy mam to zgłosić gdzieś czy jak?
dodam że wcześniej miałam komunikat przy logowaniu że to ktoś z texasu:/

z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi
Zgłoszenie do administracji portalu, a jak to nic nie da to na policję, jeżeli Ci zależy.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 18:15   #3
Twilight89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Zgłoszenie do administracji portalu, a jak to nic nie da to na policję, jeżeli Ci zależy.
To to jest taka poważna sprawa żeby na policję?
Stary 2011-03-17, 18:24   #4
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
To to jest taka poważna sprawa żeby na policję?
Oczywiście, włamywanie się do e-skrzynek, na czyjeś konto, to przestępstwo ścigane prawem - można dostać za to do 3 lat więzienia. Najpierw jednak zgłoś administratorowi portalu, komuś za to odpowiedzialnemu. Na pewno nie jesteś pierwszą na świecie osobą, która im zgłosi coś takiego. Działaj lub olej, ale wtedy licz się z tym, że ktoś to Twoje przejęte konto może w jakiś głupi sposób wykorzystać.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 18:42   #5
Twilight89
Raczkowanie

Działaj lub olej, ale wtedy licz się z tym, że ktoś to Twoje przejęte konto może w jakiś głupi sposób wykorzystać.[/QUOTE]

Właśnie tego się obawiam... eh

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

A jak to się zgłasza temu administratorowi???
Stary 2011-03-17, 19:00   #6
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Działaj lub olej, ale wtedy licz się z tym, że ktoś to Twoje przejęte konto może w jakiś głupi sposób wykorzystać.
Właśnie tego się obawiam... eh

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

A jak to się zgłasza temu administratorowi???[/QUOTE]
Zakładka: Konto -> Centrum pomocy
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 19:10   #7
Twilight89
Raczkowanie

Dzięki
Stary 2011-03-18, 19:27   #8
Twilight89
Raczkowanie

Zgłosiłam to na policje a tam z ironicznym uśmiechem powiedział że to nie jest żadne przestępstwo żeby mogli co kolwiek zrobić bo nie poniosłam zadnych kosztów finansowych (?) i jeśli już coś to musiala bym udać się do ambasady stanów zjednoczonych bo to ich nie dosiega.
Stary 2011-03-18, 19:34   #9
Cykaneczka
Raczkowanie

A to dziwne :| mi się kiedyś ktoś włamał na allegro i policja zajęła się sprawą (mimo, że nie ponosiłam żadnych strat finansowych)
Cykaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 19:36   #10
kocurek04
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cykaneczka Pokaż wiadomość
A to dziwne :| mi się kiedyś ktoś włamał na allegro i policja zajęła się sprawą (mimo, że nie ponosiłam żadnych strat finansowych)
No Allegro to co innego. ktos mógł róznosci zamówić na Twoje konto i adres dostawy podac inny, bo na allegro jest taka opcja :/
w którym rozpoczyna się miłość.
Nie jakieś tam zakochanie,
ale miłość

BLOG
kocurek04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 19:37   #11
landryneczqa
Przyczajenie

Przecież jak Cie ktoś zgwałci to też nie ponosisz żadnych strat finansowych- a przecież to jest przestępstwo. Na jakiegoś palanta musiałaś trafić. Takie sprawy jak najbardziej są karalne!
landryneczqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 19:40   #12
Cykaneczka
Raczkowanie

Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

I jeszcze tu można poczytać:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...wiezienie.html

Edytowane przez Cykaneczka
Czas edycji: 2011-03-18 o 19:48
Cykaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 00:53   #13
Twilight89
Raczkowanie

To ja jutro pojadę do innego komisariatu i zobaczymy co tam powiedzą...
(bo tu gdzie teraz byłam ten funkcjonariusz dzwonil gdzieś i pytal czy to Wogole jakieś przestępstwo jest
, a potem tak jak wczesnie pisalam mi powiedzial)

a mam dziwne obawy że wyjdzie z tego wszystkiego coś niedobrego (dla mnie)
Stary 2011-03-19, 23:46   #14
landryneczqa
Przyczajenie

Nic sie nie bój. Jak tylko chce Ci się w to bawić- ja bym była nawet skłonna zainteresować tym telewizję. Podłącz ukrytą kamerę podczas wizyty na Policji i niech sie nagra jak to policjant Cie odprawia z kwitkiem... Moze wreszcie po tej akcji zaczna powaznie traktowac takie PRZESTEPSTWA!
Stary 2011-03-20, 01:31   #15
Asiaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Zgłosiłam to na policje a tam z ironicznym uśmiechem powiedział że to nie jest żadne przestępstwo żeby mogli co kolwiek zrobić bo nie poniosłam zadnych kosztów finansowych (?) i jeśli już coś to musiala bym udać się do ambasady stanów zjednoczonych bo to ich nie dosiega.
szczerze to się nie dziwie... przecież to tylko jakiś FB i wątpie by komuś chciało się takim czymś zajmować.. nawet jeśli już to ok przyjmą zgłoszenie i na tym się skończy

---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ----------

Cytat:
Napisane przez landryneczqa Pokaż wiadomość
Przecież jak Cie ktoś zgwałci to też nie ponosisz żadnych strat finansowych- a przecież to jest przestępstwo. Na jakiegoś palanta musiałaś trafić. Takie sprawy jak najbardziej są karalne!
no faktycznie porównanie pierwsza klasa

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:28 ----------

Cytat:
Napisane przez landryneczqa Pokaż wiadomość
Nic sie nie bój. Jak tylko chce Ci się w to bawić- ja bym była nawet skłonna zainteresować tym telewizję. Podłącz ukrytą kamerę podczas wizyty na Policji i niech sie nagra jak to policjant Cie odprawia z kwitkiem... Moze wreszcie po tej akcji zaczna powaznie traktowac takie PRZESTEPSTWA!
czym zainteresować ? sory i co pojdziesz do telewizji i powiesz proszę zrobić reportaż o tym, że ktoś mi się włamał na FB zmienił hasło, zgłosiłam na policję ale oni to olali ? nie żartuj sobie nawet

31.08.2006
Aparatka:
Góra 23.04.2012
Dół 16.07.2012
24.03.2014 koniec

odwyk
Asiaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 08:48   #16
landryneczqa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Asiaa90 Pokaż wiadomość
szczerze to się nie dziwie... przecież to tylko jakiś FB i wątpie by komuś chciało się takim czymś zajmować.. nawet jeśli już to ok przyjmą zgłoszenie i na tym się skończy

No ja sie też nie dziwie, ale jak dziewczynie zależy i to jest poważna sprawa wg niej to czemu tego nie zgłaszać? Policja powinna chociażby sprawiać pozory i przyjąć zgłoszenie!!

---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ----------

Cytat:
no faktycznie porównanie pierwsza klasa
Porównanie wg mnie dobre bo tak samo są kary za przestepstwo jakim jest wlamanie na "glupiego" facebooka i tak samo za gwałt- dlaczego bowiem wlamanie sie komus na konto jest tak poblazliwie traktowane?
Oczywiscie wiadomym jest, ze gwalt to kompletnie cos innego, cos miliardy razy powazniejszego. Chcialam tylko pokazac, ze policjant mowiac dziewczynie, że jeśli nie stracila pieniedzy to to nie jest przestepstwo, nie miał racji.
Wiem że porownanie było dosyć dtrastyczne ale ja lubie wszystko dobitnie ukazywac

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:28 ----------

Cytat:
czym zainteresować ? sory i co pojdziesz do telewizji i powiesz proszę zrobić reportaż o tym, że ktoś mi się włamał na FB zmienił hasło, zgłosiłam na policję ale oni to olali ? nie żartuj sobie nawet
Mysle ze to ciekawy temat jak poblazliwie ostatnio traktowane jest prawo. Czytałaś ostatnio hmmm... chyba Newsweek? Było właśnie o gwałtach (ależ się uczepiłam ). Tam było dokładnie opiasne. nie pamietam w tej chwili dokladnych liczb ale to bylo cos kolo tego ze w stanach około 30 czy 40 gwalcicieli rocznie uniewinniaja a w polsce jakos kolo 400. Jest roznica?? Ogromna! Mam nadzieje ze zrozumialas do czego sie odnosze.
Mysle ze w polsce jest samowolka, kazdy robi co chce. Po co stwarzac przepisy i kodeksy skoro sie ich nie przestrzega?
I pod tym katem dalabym to do telewizji
Tzn. ja nie, bo nie chcialoby mi sie w to bawic, ale jesli dziewczyna ma czas i jej zalezy to czemu nie sprobowac

Ja w ogole zdziwilam sie ze dziewczynie sie chcialo isc z tym na policje. Ja bym to olała.
Gratulacje
Stary 2011-03-20, 10:12   #17
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Ta w Polsce to ostatnio wszystko jest zgodne z prawem ;/ To teraz kazdy moze sie kazdemu wlamywac na konta i nie poniesie zadnych konsekwencji, super :/
Ja uwazam ze powinni cos z tym zrobic, a co jesli wlamala sie jakas osoba, którą znasz bo ma jakies niecne zamiary i np. porozsyła twoim znajomym jakies chamskie teksty a oni będą mysleli, ze to Ty?
W moim liceum kiedys dziewczyna włamała się na konto obecnej dziewczyny swojego byłego tyle, że na nk i tak zrobiła - porozsyłała im jakieś chamskie teksty.
Nie wiem czy to sprawa na policje, moze i nie, ale ktoś się powinien tym zajac, a jesli nie i to jest zgodne z prawem to po prostu znajdz sobie jakiegos hakera, ktory teraz z powrotem wlamie sie na to konto i namierzy osobe, która Ci tak zrobila :P
Stary 2011-03-20, 14:07   #18
szara_orchidea
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Ta w Polsce to ostatnio wszystko jest zgodne z prawem ;/ To teraz kazdy moze sie kazdemu wlamywac na konta i nie poniesie zadnych konsekwencji, super :/
Ja uwazam ze powinni cos z tym zrobic, a co jesli wlamala sie jakas osoba, którą znasz bo ma jakies niecne zamiary i np. porozsyła twoim znajomym jakies chamskie teksty a oni będą mysleli, ze to Ty?
W moim liceum kiedys dziewczyna włamała się na konto obecnej dziewczyny swojego byłego tyle, że na nk i tak zrobiła - porozsyłała im jakieś chamskie teksty.
Nie wiem czy to sprawa na policje, moze i nie, ale ktoś się powinien tym zajac, a jesli nie i to jest zgodne z prawem to po prostu znajdz sobie jakiegos hakera, ktory teraz z powrotem wlamie sie na to konto i namierzy osobe, która Ci tak zrobila :P
Pewnie że to jest sprawa na policję, ale oni wolą nagadać że to się nic nie da zrobić, tylko jak chcesz to masz prawo złożyć doniesienie a oni muszą je przyjąć. Mają tam specjalne druki, wypełniają i do prokuratury muszą wysłać.
A najlepiej sama napisz do prokuratury. Opisz co się stało, podaj dane tego swojego konta, jak wiesz kiedy było włamanie (którego dnia) to też napisz. Takie zwykłe podanie piszesz : Wniosek o zabezpieczenie dowodów.
szara_orchidea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 11:08   #19
Twilight89
Raczkowanie

Kobietka a jak mam odpisac administratorowi żeby to dobrze było?

1. Potwierdź, że jesteś właścicielem przejętego konta, którego
dotyczy Twoja prośba o pomoc.
2. Potwierdź, że jesteś właścicielem adresu e-mail, z którego
wysyłasz wiadomość.
3. Podaj krótki opis napotykanego problemu.
Jeśli nie dołączyłeś(aś) kopii wydanego przez organ administracji
publicznej dowodu tożsamości ze zdjęciem do oryginalnego zgłoszenia,
prosimy dołączyć ją do odpowiedzi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości