|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
hiszpanski latino czy europejski ?
mam pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: hiszpanski latino czy europejski ?
na poziomie podstawowym różnice są niewielkie, na początek radzę europejski, ja też tak zaczynałam, a teraz życie uczy mnie tej wersji latynoskiej heheh
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Hiszpański latino to trochę za ogólne pojęcie. Hiszpański jest bardzo specyficzny, bo w obrębie jednego kraju potrafią występować ogromne różnice, nie mówiąc już o różnicach między hiszpańskim z Argentyny a hiszpańskim z Kuby. Te różnice są naprawdę spore - znacznie większe niż między angielskim amerykańskim i brytyjskim. Nie istnieje takie coś jak hiszpańki latino. Np. formą specyficzną m.in. w Argentynie i Chile jest tzw. Voseo. Oprócz sporych różnic w gramatyce są tez kolosalne w wymowie. Kubańczyk z Argentyńczykiem mogą się nie dogadać. Moim zdaniem książka, która prezentuje "hiszpański latino" jest po prostu niepoważna. Jeśli już to ucz się hiszpańskiego "europejskiego", czyli po prostu norm językowych, które zatwierdziła RAE - Real Academia Espańola. To taki "wzorcowy" hiszpański. Trochę sztywny, ale z tego są egzaminy i to dobra baza, żeby potem kształtować taki hiszpański jaki będzie Ci potrzebny. Więc stanowczo europejski (chociaż jeśli chodzi o brzmienie to latynoski mi się bardziej podoba - nie seplenią i mówią wolniej i wyraźniej, a zarazem tak płynniej).
Dominiczkab - czemu życie Cię uczy? Mieszkasz w Ameryce Płd?
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
jestem w Hiszpanii, ale otoczona latynosami
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Acha, to faktycznie masz szkołę
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
uo matko tylko nie latynoWski
![]() ![]() nie wiem skąd ta tendencja do "spolszczania" , latynoski to latynoski. nie latynowski. taka tam luźna wstawka ode mnie :P ja sie troche uczyłam hiszpańskiego europejskiego ale jakos wole ten latino. mniej sepleni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
keep calm and contour on
|
latynoski jak już napisała valercia
![]() na początek oczywiście podstawy opanuj z hiszpańskiego 'europejskiego' - castellano. A odmiany z ameryki pd są dość specyficzne, mi osobiście nie podoba się sposób mówienia w Urugwaju, czy Argentynie. Kwestia gustu.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Warto zakupić te książki Beaty Pawlikowskiej? Da się nauczyć? Jakieś opinie? Bo jestem bardzo ciekawa i sama chętnie bym się pouczyła
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
dominiczkab dużo dała Ci ta książka?
Nauczyłaś sie zniej dużo,ogólnie to polecasz ją? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
wykopuje temat
![]() wpisując mój problem w google zauważyłam, że nie tylko ja miałam dylemat którą książkę Pawlikowskiej wybrać ![]() Kupiłam hiszpański europejski chociaż długo się zastanawiałam bo będę używać tego języka w USA. Bliżej Latyno niż Europy ![]() ![]() Zanim zdejmę folię z książki, polecacie ją dla początkujących? ![]()
'Ironia kiedy płacząc przez niego, tylko do Niego chciałabym się przytulić...' `Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu. Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?` 27.12.10 <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.