|
Notka |
|
Konkurs Rossmann - Szał Ciał Załóż swój wątek na dedykowanym forum "Szał ciał" - czyli sposób na piękną figurę do lata. Opisz w tym wątku jaki masz sposób na osiągnięcie pięknej figury. Czy masz jakieś ulubione ćwiczenia, diety, czy sprawdzone sposoby na piękne, zadbane ciało? |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca na konkurs.
"Bieganie sposobem na piękną sylwetkę"
Od dwóch lat trenuję w klubie sportowym lekkoatletykę, a dokładniej bieganie. Sport sprawia mi mnóstwo radości, po wysiłku fizycznym wydzielają się endorfiny szczęścia, dlatego zawszę chodzę z uśmiechem na twarzy ![]() Osiągnięcie pięknej figury w moim wypadku to regularne uprawianie sportu połączone ze zdrowym i rozsądnym odżywianiem. Plan moich treningów układa mi trener, długodystansowiec lat 60, który ma bardzo duże doświadczenie w tej branży. Biegam zazwyczaj po 5-6 razy w tygodniu po lekcjach na stadionie, w parku, a niekiedy wykonuję ćwiczenia siłowe na sali. Treningi zaczynamy od solidnej rozgrzewki, bez której nie wyobrażam sobie właściwego treningu! Dlatego zazwyczaj poprzedzamy bieganie 10-30 minutowym truchtem w umiarkowanym tempie oraz rozciąganiem mięśni, w celu uniknięcia kontuzji. Nasze treningi w skórcie dzielą się na: - biegi ciągłe, w których biegamy żywszym tempem niż trucht po kilka kilometrów bez przerwy - treningi siłowe, podczas których wykonujemy przeróżne ćwiczenia i szybkie odcinki poprawiające naszą szybkość i budujące mięśnie - crossy, czyli biegi ciągłe z tym, że połączone z bieganiem po nierównym terenie z dużą ilością podbiegów i zbiegów - "zabawy biegowe" - tak ten termin jest wyjątkowo sarkastyczny, biorąc pod uwagę to, że po takim treningu jesteśmy wykończeni! Zabawy biegowe polegają na bieganiu ciągłym bez przerwy, z tym, że wykonujemy kilka, kilkanaście szybszych czasami 15 sekundowych, czasami 3 minutowych odcinków. Nie ma mowy o zatrzymaniu ![]() - wybiegania, czyli najbardziej relaksująca forma biegania, podczas której wykonuje się średnio od 6 km w górę. Zawsze podczas wybiegań można porozmawiać z innymi, spalając przy tym kalorie i zapominając o tym, że się w ogóle biegnie ! Na sali wykonujemy typowe ćwiczenia budujące nasze mięśnie. Są to oczywiście: - brzuszki, wykonywane po 100 powtórzeń w seriach, czasami z użyciem piłki lekarskiej w celu zwiększenia obciążenia na klatce piersiowej - pompki, taak my dziewczyny również robimy pompki. Czasami nawet po 50.... ale w seriach ![]() - przysiady, również w seriach. Biegacze często mają problemy z kolanami, dlatego wtedy są zwolnieni z przysiadów. Oraz masę innych ćwiczeń, po których nadchodzi czas na zabawę, teraz już taką prawdziwą, kiedy przechodzimy na większą salę i gramy w siatkówkę, bądź koszykówkę. Oprócz biegania, chodzę na basen 2 razy w tygodniu. Pływanie jest jedną z moich ulubionych form spędzania czasu. Prawdę mówiąć wolę spędzać czas we wrocławskim aquaparku, ale nie pogardzę basenem z pięcioma torami, pływaniem w czepku i śmiesznych okularkach. Czasami, kiedy nie idę na trening, razem z moimi rodzicami, którzy również bardzo aktywnie spędzają czas, albo z moim bratem(wielkim miłośnikiem piłki nożnej i Arsenalu ![]() Przechodząc do kwestii jedzenia staram się przestrzegać kilku zasad, które poprawiają nie tylko wygląd naszej sylwetki, ale także mają kluczowy wpływ na nasze samopoczucie. - Piję 2-3 litry wody dziennie, w celu uzupełnienia strat gospodarki wodnej mojego organizmu - Jem pożywne śniadanie. Najczęściej jest to owsianka zrobiona na wodzie, którą zalewam jogurtem i jem z dodatkiem owoców, które akurat mam pod ręką ![]() - Aktualnie nie jem słodyczy. Jestem na poście, który jednak nie uwzględnia niejedzenia wszystkich produktów, które mają w składzie sacharozę. Nie wyobrażam sobie bowiem życia bez jogurtów owocowych, które zawsze w składzie mają cukier, niestety ten krystalicznie biały... - Nie piję napojów gazowanych! A precz z tym świństwem. Tablicę Mendelejewa wolę przyswajać sobie z lekcji chemii... - Spożywam pełnowartościowe białko, aby zapewnić sobie budulec moich mięśni, które biedne tyle muszą znosić ![]() - Przyjmuję witaminy w formie dżemu w 100% z naturalnych składników, które mają udowodnione działanie antynowotworowe - Nie jem parówek i wysokoprzetworzonych produktów - Jem dużo warzyw, a także owoców, które często zaspakajają moją ochotę na słodycze Tak wygląda mój sposób na utrzymanie szczupłej i wyrzeźbionej sylwetki, który wymaga motywacji, silnej woli, ale w zamian daje super efekty ![]() Edytowane przez baku_s Czas edycji: 2011-04-04 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Praca na konkurs.
5 gwiazdek na dobry początek
![]() kilka kilometrów biegasz uff ja nie dałabym rady podziwiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ode mnie również 5
![]() ![]() ![]()
#4 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo za pozytywne oceny, jest mi bardzo miło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
powodzenia dużo tych ćwiczeń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.