|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wasze sposoby na nauke jezykow obcych
Jako ze ostatnio moim glownym zajeciem jest przygotowywanie sie do Toefl-a moim pierwszym watkiem bedzie cos z tym zwiazane. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze nie zaluje spedzonych w Polsce lat na nauce gramatyki (tego glownie wymagano w mojej szkole) I chociaz przyjezdzajac do Kanady nie moglam wydusic z siebie zdania po czasie kiedy osluchalam sie z akcentem nauka przychodzi w mi latwiej niz gdybym miala uczyc sie teraz wszystkiego na raz. Przez pierwsze miesiace mialam b a r d z o znikomy kontakt z tym jezykiem. Duzo uczylam sie w domu, ale bylam na biezaco z gramatyka i pisownia z Polski, potrzebowalam nauki konwersacji i rozumienia ze sluchu (Wyobrazcie sobie ze nie odbieralam telefonow kiedys bo wlasnie mialam straszny problem ze zrozumieniem kogos u kogo nie widzialam ukladu ust) Pozniej poszlam na kurs (wtedy stac mnie bylo tylko na 4 h w tygodniu a to byla kropla w morzu) Wlasciwie to przelom nastapil w momencie mojej przeprowadzki do Montrealu (chociaz nalezy do francuskiej prowincji) Zaczelam sie spotykac ze znajomymi meza i wprawialam sie w sluchaniu i mowieniu. Na poczatku za nimi nie nadarzalam ale teraz jest duzo lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wasze sposoby na nauke jezykow obcych
dziewczyno, Ty robisz wszystko co mozliwe.. i jeszcze sie pytasz
![]() Ja uwazam, ze najlepiej to miec meza Amerykanina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Podziwiam Cie
![]() ja niemam nerwow do uczenia sie na zasadzie ze np planuje uczyc sie kilku slowek dziennie,nie jestem systematyczna.Moj sposob to ogladam mase filmow z napisami (teraz to juz bez napisow)i jak czegos niewiem to pytam sie meza-zawsze odpowiada i tlumaczy ale jak w wypowiedziach popelnie blad to nigdy mnie nie poprawi ![]() Nienawidze esejii pisac po angielsku,kiedys bardzo lubilam pisac opowiadania ale po polsku,ale po angielsku to nie to samo,TOEFL pewnie bede musiala zdac jak mi bedzie potrzebny do szkoly ale na razie uciekam przed tym egzaminem bo nie jestem pewna czy go zdam dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jako anglistka i byla psorka
![]() Gdy sa watpliwosci, podzielcie sie nimi tutaj, Wizazanki zawsze chetne do pomocy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio klade duzy nacisk na czytanie ksiazek po angielsku i wypisywanie slowek, ktorych nie znam. TZ robi mi pozniej testy z tych slowek, zazwyczaj musze ukladac z nimi zdania. Po roku bycia tutaj zauwazylam naprawde duzy postep, mimo ze wczesniej uczylam sie angielskiego (CEA) to dopiero przebywajac w USA tak naprawde ruszylam do przodu. Moja slaboscia sa rozmowy telefoniczne, nie wiem jak to ugryzc, po prostu czasami to co slysze w sluchawce zlewa mi sie w jedno. Niedlugo mam isc do pracy w ktorej bede musiala odbierac telefony, tego sie boje najbardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wszystko jest kwestia praktyki, przestalam sie troche bac, jak kumpela mnie przekonala, ze wystarczy poprosic o powtorzenie i nikt sie nie bedzie czepial. A mi bylo zawsze glupio prosic... ehhh, ale i tak lubie te robote ![]() Powodzenia! ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ufff....ja tez probuje sie uczyc sama, czytac ksiazki, ogladac telewizje, molestowac lubego o wyjasnianie slowek. Ael niestety mam slomiany zapal i tyle....
Najbardziej irytuje mnie to ze ludzie mnie nie poprawiaja jak mowie zle. To jest chyba najlepszy sposob na nauke niuansow jezyka. Poza tymmam problem bo w Szwajcu mowia dialektem. Niby to jest niemiecki ale z niemieckim mam malo wspolnego. Tego neistety nie da sie nauczyc z ksiazek. dO tego w kazdej miejscowosci maja swoj akcent i slowa wiec to juz jest na prawde masakra. A telefonow dalej nie odbieram jak nie wiem kto dzwoni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Tanzanit mam do Ciebie pytanko odnosnie Szwajcarii.. Czy to prawda, ze tam nie mozna dostac obywatelstwa? I ze tylko osoby, ktorych rodzicie urodzili sie w Szwajcarii je dostaja automatycznie..ale jesli rodzice sa obcokrajowcami to juz nie ma co liczyc na obywatelstwo? Jak to jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Maz mojej kolezanki nie jest Szwajcarem, mieszka tam juz kilka lat i z tego co wiem, po 10 latach moze sie starac o obywatelstwo. Ale nie znam szczegolow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
To jest tak:
Dziecko nawet urodzone w Szwajcu ale nie posiadajace przynajmniej jednego z rodzicow o obywatelstwie CH nie dostaje go automatycznie. Pozostali smiertelnicy moga sie zaczac starac chyba po 12 latach (roznie w roznych kantonach). Warunek trzeba chyba 6 lat przesiedziec w jednym kantonie bez zadnych migracji do innego( ale tu dokladnie nie wiem jak to jest). Zamazpojscie za obywatela pozwala chyba na staranie sie po 6 latach. Wszystkie lata sa w przyblizeniu. Jedyny pewniak to te dzieci. W sumie te przepisy bardzo mi sie podobaja bo nie beda miec problemu takiego jak Niemcy z Turkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
To o wiele bardziej rygorystycznie to wyglada niz w Kanadzie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
U nas po 3 latach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
No Szwajc ma to bardzo rygorystycznie i scisle okreslone. Ale dzieki temu nie maja bajzlu i nadmiaru "niechcianych gosci" dzieki czemu chronia swoj rynek pracy i porzadek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W Monachium wszyscy zyja obok siebie Niemcy, Wlosi, Amerykanie, Turcy, Serbowie, Polacy, Czesi i wiele innych nacji i jakos ani getta sie nie tworza, ani nie ma jakiejs wrogosci. Wszyscy zyja normalnie. A przepisy wcale nie sa takie lagodne. Zeby otrzymac nieograniczone prawo pobytu nalezy mieszkac tu legalnie przez 5 lat i przez minimum 60 miesiecy wplacac skladki na emeryture. Do tego dochodza dodatkowe warunki.
Potłuczydło. Edytowane przez svenja Czas edycji: 2005-08-30 o 02:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Kanada potrzebuje emigrantow (tym lepiej dla mnie)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czy to prawda ale podobna Kanada bardzo chetnie przyjmuje mlodych, wyksztalconych ludzi z calego swiata. Mile widziane sa tez rodziny z malymi dziecmi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.