![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zwierzak dla pięciolatki
Mam pytanie. Piecioletnia córeczka męczy mnie o psa. Ponieważ oboje z mężem spędzamy dużo czasu poza domem, niestety muszę jej odmówić. Jakie zwierzątko - kontaktowe, a mało kłopotliwe - polecacie? Z góry dziekuję za pomoc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Zwierzak dla pięciolatki
Cytat:
Jeżeli masz pewność, że dziecko potrafi delikatnie obchodzić się ze zwierzętami to może kot albo chomik? Koty nie muszą wychodzić na dwór. Są bardzo sympatycznymi domownikami. Nie są złośliwe czy fałszywe. Pełno kotów i kociąt jest w schroniskach. Są osoby które biorą ze schronisk koty i są tzw "domami tymczasowymi"- opiekuja się nimi i nadal szukają im stałego domu. Więc wiedzą jak kot sprawuje się w domu, jakie ma podejście do dzieci, czy jest strachliwy czy ewentualnie problemowy, itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Szczury
![]() ![]() Szczury mają bardzo 'psią' naturę ![]() as_78, widzę, że jesteś rozsądną i myślącą kobietą. Ale muszę to napisać, inaczej zejdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kup jej pluszowego misia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dzieci powinny wychowywać sie ze zwierzątkami, psami, kotami czy innymi aby odbierać wychowanie w poszanowaniu zwierząt i uczyć sie obcowania ze zwierzętami - nauczy to je odpowiedzialności. Takie dzieci później jako dorosłe będą obowiązkowe, wrażliwe na los zwierząt i odpowiedzialne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale rodzic powinien nauczyc dziecko jak obchodzic sie z tymi istotami. W momencie kiedy dziecko przyswoi wiedze, jak postepowac ze zwierzetami (co wolno, a czego nie) wtedy mozna zostawic je sam na sam. Chociaz tez bylabym z tym ostrozna, poniewaz mowimy tu o 5 letnim dziecku, ktore czasem nie zdaje sobie sprawy z tego co robi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Zwróciłam uwage na to, ze dziecko 5 lat nie może byc zostawiane bez opieki w domu samo.... A skoro bedzie z opiekunem to nie podejrzewam aby ktokolwiek pozwolił na meczenie zwierząt. To, ze dziecko musi być nauczone obcowania ze zwierzakiem (kazdym) to wydaje sie oczywiste. Biorąc pod uwagę wpis rodzica z pytaniem o zwierzątko - wnioskuję , ze taki rodzic jest na pewno na tyle odpowiedzialny aby nauczyć swoje dziecko stosunku do zwierzęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie nie istnieja zwierzeta malo klopotliwe. Dlatego uwazam, ze trzeba to dobrze przemyslec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
in love with life
|
Nie kupuj chomika. Chomiki nie są kontaktowe, a jesli córka złapie go ze złej strony to ją ugryzie. Poza tym chomiki w dzień spią, a buszują w nocy, więc dziewczynka i tak będzie miała z nim zerowy kontakt.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Imho żadne nie nadaje się dla 5latki. Czytałam nawet niedawno, że to czy dziecko wychowuje się ze zwierzakiem czy nie nie ma żadnego wpływu.
Jeśli dziecko podrośnie,będzie bardziej odpowiedzialne i mądrzejsze wtedy zdecydujcie się na zwierzaka.
![]() |
![]() |
#11 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() I co również bardzo ważne, chomiki mają bardzo delikatny kręgosłup, więc niefortunne wypadnięcie z rąk dziecka może zakończyć się dla chomika kalectwem lub śmiercią. Poza tym -zależy również od gatunku- chomiki krótko żyją, 2-3 lata, więc będziesz również musiała wytłumaczyć małej, dlaczego chomika już nie ma. A chomiki, które żyją dłużej, nie nadają się dla początkowych hodowców, a szczególnie dla 5latki ![]() ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
![]() Znam masę dzieci, wychowywanych z i bez zwierzaka, i wierz mi, różnicę w psychice itp. widać z daleka ! I wiele zależy od podejścia rodzica do zwierząt. Ja od małego przepadałam za zwierzętami, a jeszcze jak nie umiałam chodzić, a zobaczyłam psa... ![]() ![]() ![]() Mnie uczono szacunku do zwierząt i tego uczę też moich kuzynów, kuzynki i inne dzieci... No, dorosłych też. I nie pisz proszę, że : dziecko starsze= mądrzejsze... ![]() Chcesz przekazać, że 15 latek, który kazał rzucać 3 latkowi kotem o ścianę to miara odpowiedzialności !? ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moja córka wychowywała sie również od małego z psem, papuzkami - były również świnki morskie, kot, akwarium, chomik, króliczek. Obecnie mam wnuczka który od urodzenia wychowuje sie z psami. Wnuczek ma 4 lata - potrafi wyprowadzić psa na spacerek, bawi sie z nowo narodzonymi szczeniaczkami pod nadzorem oczywiscie. arked8.jpg ke_cc.jpg aqqv.jpg 12621bdc3012eda9.jpg ef15153ea55fce8e.jpg 646e9189fbc23222med.jpg 2r404tv.jpg las21.jpg xlhw0g.jpg pugke6.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zeby dziecko moglo obcowac ze zwierzetami, rodzice musza byc odpowiedzialni. Osobiscie uwazam, ze nie kazdy powinien miec zwierzaka, bo nie kazdy sie do tego nadaje.
Zgadzam sie, ze wszystko powinno byc pod nadzorem. A tutaj rodzicow ma nie byc calymi dniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam bardzo ale ja tak TYLKO czytałam. Nie powiedziałam, że tak uważam. A to różnica.
To zależy wszystko od wychowania i od rodziców. Sama się wychowywałam bez zwierząt a mam na ich punkcie świra i wiele osób może to potwierdzić. Pierwsze zwierzę miałam dopiero w gimnazjum. I bardzo się ciesze, że tak się stało bo dopiero teraz wiem jakby to wyglądało wcześniej. Ale jest tez odwrotnie ludzie, którzy nie lubią zwierząt je mają i co? Potem wychodzą rozmaite akcje. Ciebie Nimfo uczono, ale nie wszystkich uczą. I wcale nie chce nic przekazać bo nawet dorośli są idiotami, ale z biologicznego punktu widzenia powinno się być mądrzejszym, nie sądzisz?
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
nie da się wziąć zwierzaka tylko dla dziecka, zwierzaka bierze się dla całej rodziny
![]() ja polecam kota, bo jest z nim relatywnie mało roboty (szczur czy królik i całe sprzątanie klatki o rajuśku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Wiem, że można kupić psa/kota o pewnych cechach, które mogą prawie świadczyć o tym, czy będzie ono energiczny, czy też leniwy i pieszczotliwy, ale gwarancji nigdy nie ma. A tym bardziej z dachowcami ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia, jakie zwierzę nadaje się dla 5letniego dziecka, ale muszę napisać to:
Stellanova, piękne zdjęcia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Dziękuję pięknie za słowa uznania
![]() ![]() Jak będziesz miała chwilkę wolnego to serdecznie zapraszam do mojej wielkiej galerii a w szczególności tutaj do działu gdzie jest trochę zdjęć dziecka z psami: http://stellanova.mojeforum.net/view...r=asc&start=30 oraz tutaj gdzie są zdjęcia osób (np. kobiece metamorfozy) oraz zwierząt: http://stellanova.mojeforum.net/viewforum.php?f=4 Serdecznie zapraszam do oglądania ![]() ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-04-04 o 05:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
Cytat:
W porządku ![]() Wiem, że nie wszystkich uczą, niestety... ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam dwa koty. Mają swój charakter, włożyłam wiele pracy w ich układanie, wprowadziłam zasady, które koty przestrzegają. I nie powiem, że jest tak jak ja bym chciała by było. To są żywe stworzenia i trzeba nauczyć się żyć z ich "zwierzęcością". Owszem dachowce są inne od rasowych. Są bardziej dzikie ale wynika to z tego iż koty hodowlane od lat są kotami praktycznie tylko domowymi a dachowce (te rozmnażane lub rozmnażające się dziko) są znacznie bardziej związane z naturą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
|
Cytat:
![]() as_78 , a może faktycznie papuga ? Może na początek 2 faliste ? Poszukaj na YouTube filmiki o falistych. Mała na pewno będzie zachwycona zabawą 2 papużek ![]() Wiesz, proponuję najpierw Tobie i mężowi zakupić książki ( lub wypożyczyć) o zwierzętach, które wchodzą ' do wzięcia ' . Poczytaj o wymaganiach kota, rybek, papug itd. Musisz liczyć się z tym, że każde zwierzątko, niezależnie czy to myszka czy dog niemiecki, wymaga nakładów finansowych i od czasu do czasu wizyty u weterynarza. Ale papugi polecam ![]() ![]() A papugi są kontaktowe , nawet bardzo . W skrócie, może to Ci ułatwi wybór : 1. Polecam zrobienie dziecku testów alergicznych, bo nigdy nic nie wiadomo... 2. Weź pod uwagę choroby odzwierzęce, szczególnie w przypadku kota, gdyż dziecko może mieć styczność z odchodami. 3. Poczytaj o wymaganiach danego zwierzaka - klatka - akwarium - żywienie - podłoże ( żwir, piasek ) - ewentualne choroby 4. Jeżeli już nad którymś się zastanowisz, poszukaj w domu odpowiedniego miejsca na np. - klatkę ( papugi) , nie może stać w przeciągu - akwarium, nie może świecić na niego słońce - kocia kuweta powinna stać w dość intymnym miejscu, gdzie kot będzie mógł się spokojnie załatwić, i oczywiście, gdzie 'zapach' nie będzie uderzał w nozdrza, np. kuchnia... ![]() Jak coś mi się przypomni, to dopiszę ![]() Załączę zdjęcie moich nimf :
![]() |
![]() |
#22 |
in love with life
|
Jakie ladne
![]() ![]()
![]() |
#23 | ||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
![]() Śmiecą... Wiesz, każde zwierzę na swój sposób śmieci. Ale biorąc papugi wiedziałam o tym i nie żałuję. Na początku były w domu, ale później doszłam do wniosku, że na ogródku będzie im lepiej ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500017 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234260
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Papugi to wymagajace zwierzeta,opieka i tak zawsze spada na rodzicow.
Dla dwoch np nimf (ale i faliste by sie cieszyly z takiej klatki wielkiej) polecam np taka klatke http://allegro.pl/lotnia-100cm-wielk...545463256.html Jesli wybor padnie na ptaki to musicie wiedziec ze... -papugi halasuja(cwierkja,swierka ja,czasem sie dra,czasem wogole nic sie nie oddzywaja ale zazwyczaj to sa jakies ptasie rozmowy) -papugi smieca(zawsze i wszedzie) -papugi moga uczulac(pyla i pierza sie okolo 2 razy w roku)nawet osobe przyzwyczajona do zwierzat -papugi nie moga/nie powinny byc w pojedynke,samotna papuga potrzebuje czlowieka niemal 24 godz bo zaczyna go traktowac jako partnera... -maja dosc wymagajace zywienie(dobrej jakosci ziarno plus zielenina,kielki itd) -nie zawsze sie oswoja -sa gatunki bardziej i mniej kontaktowe i bardziej i mniej glosne. Do bardziej kontaktowych-faliste,nimfy,nierozlaczk i,ara nobbilis,rudosterki mniej kontaktowe-rozelle,aleksy bardziej glosne-zako,kakadu,aleksndretty, mniej glosne-faliste,nimfy,swiergotki, nierozlaczki Mozesz tez pomyslec nad drobna egzotyka,np amandynami,ryzowcami,ew kanarek? To sa fajne ptaszki i maja sliczne glosy ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-04-04 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może na początek zrobić testy (o ile nie były robione) alergiczne czy dziecko nie jest uczulone, i zastanowić się na dozwolonym zwierzątkiem,żeby potem nie było kłopotu?
Edytowane przez Lavi92 Czas edycji: 2011-04-04 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja bym sie nie pogniewala
![]() ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-04-04 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
|
Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o ' ćwierkanie ', to najczęściej robią to samce (samice też, aczkolwiek rzadziej ). No cóż, kot jest kotem i musi miauczeć, pies szczekać, a papuga ćwierkać. ' Dzieci i ryby głosu nie mają '' - przy czym co do dzieci, to się absolutnie nie zgadzam ![]() ![]() ![]() A klatka bombowa, szkoda, że parę lat temu jej nie wyczaiłam . Muszę albo dokupić 2 samice jeszcze, bo 2 samce mi się biją, albo ich oddzielić, albo oddzielić 2 samce i dokupić im samice. Tylko nie chcę, żeby mi się rozmnażały ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-04-04 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moje prosiaki czasem nawet o 4 rano domagają się już jedzenia
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:43.