Prezent ślubny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-08, 22:43   #1
A_D
Raczkowanie

Prezent ślubny

Problemem jest jak w temacie - prezent ślubny. Chrzestny zaproponował nam ze w ramach prezentu ślubnego opłaci nam przelot do Dubaju natomiast hotel, wyżywienie itd. musimy opłacić sami. Problem jest taki, że dzisiaj mieliśmy wpłacić kasę za zarezerwowany wyjazd do Egiptu (ślub jest 3 września więc termin goni). Chcemy poleżeć na plaży, nie nastawialiśmy się zbytnio na zwiedzanie, a w Dubaju raczej wszystkie hotele są bardziej w centrum, jeżeli przy plaży to mega drogie - nie stać nas obecnie bo wykańczamy dom. Znaleźliśmy jeden hotel ale wychodzi taniej przez biuro podróży czyli cena jest podana w całości i tu jest pies pogrzebany bo nie wiem jak to dyplomatycznie załatwić... Bo nie wiem ile Oni chcieli przeznaczyć na ten przelot, dodam, że oni bardzo dużo/często podróżują po świecie i pewnie znaleźli już jakiś okazyjny przelot. Czy lepiej tak nie kombinować i po prostu odmówić? A może powiedzieć, że jeżeli tak to mogli by nam kupić jakich vaucher wakacyjny ale już do wykorzystania w przylym roku... Wujek nieświadomie otworzył tą propozycją puszkę pandory bo za bardzo nie wiem jak mam się zachować, jest mi glupio tak dyskutować na temat prezentu, pokłóciłam się z TŻ a w dodatku jutro trzeba sprawę rozwiązać bo czas goni... Dodam że mamy luźne kontakty w rodzinie więc myśle że nikt sie nie powinien niczym poczuć urażony no "ALE" Z górdzy dziękuje za wszystkie porady.
A_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 22:55   #2
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Dot.: Prezent ślubny

Myślę, że taki voucher na wyjazd to lepszy pomysł. Wujek powinien zrozumieć, że w tej chwili nie macie innej możliwości. A może powiedzcie, że już zarezerwowaliście wycieczkę do Egiptu czy gdzieś indziej? I że chętnie skorzystacie z jego prezentu w innym terminie.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 22:57   #3
Cristinedeville
Raczkowanie

Ja bym powiedziala ze juz mam wycieczke zaklepana i np z oplaconym depozytem czy cos zeby nie moc odwolac. A chrzestnego wlasnie spytala o jakis voucher czy chociazby pieniadze.
Nie znam Twojej rodziny ale mysle ze nie powinni sie obrazic. Ogolnie uwazam ze lepiej dac pieniadze niz na sile uszczesliwiac tak jak w tym wypadku.

Ja po slubie nadal mam chyba 5 zastaw porcelanowych to wiesz:P Jakbym wiedziala co chca mi dac to bym szeptala o czyms innym:P
Cristinedeville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 23:01   #4
A_D
Raczkowanie

Tylko Oni akurat wiedzą, że dzisiaj mieliśmy płacić więc opcja z tym, że mamy już coś zaklepane/zapłacone odpada.
Stary 2011-08-08, 23:04   #5
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Więc może po prostu powiedzcie wprost? Jeśli macie normalne stosunki z rodziną, to sądzę, że nie będzie żadnego problemu. Powiedzcie, że w tej chwili nie możecie sobie pozwolić na taki wydatek, że macie inne plany itd.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 23:04   #6
Narrhien
Zakorzenienie

Powiedz zwyczajnie, że was na pobyt w Dubaju nie stać i wolelibyście coś w granicach waszych możliwości, albo np. ten voucher.

Ogólnie dla mnie to jest trochę nieprzemyślany prezent, kurde, przelot załatwić, ale co na miejscu to sobie radźcie, nawet jakbyście mieli spać w namiocie na plaży? A jeśli z jakiegoś powodu nie moglibyście lecieć w zarezerwowanym przez chrzestnego terminie (chociażby choroba, puk puk, odpukać) to co, prezent przepada?

Moim zdaniem na takie konkretne okazje prezenty powinny być bardziej uniwersalne.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 23:06   #7
Cristinedeville
Raczkowanie

Hmmm no to wymowki nie ma.
Najlepiej wprost w takim razie jak tu napisalas. Bo jak na sile macie szukac hotelu w Dubaju i wiecej kasy tracic, a dodatkowo jechac w inne miejsce niz chcieliscie to troche bez sensu.

Ja tu innego wyjscia nie widze.
Cristinedeville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 23:21   #8
laisla
Zakorzenienie

Z takimi prezentami może być kłopot, wujek powinien brać to pod uwagę
Pieniądze są zawsze najlepszym wyjściem jako prezent na ślub, młodzi zazwyczaj dużo potrzebują (wspomniany dom) i dużo wydają na wesele..Albo ewentualnie jeśli nie kasa to voucher na przyszly rok.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 00:44   #9
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Do Dubaju

Zgadzam się z poprzedniczkami. Voucher to zawsze jest dobry prezent i nie przedawnia się tak jak niewykorzystany bilet samolotowy
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 06:15   #10
KarolinaK
Zakorzenienie

No prezent dosc dziwny . Skad wie ze Wy w ogole chcecie do tego Dubaju leciec.

Powiedz ze w tym roku plany juz macie i ze ma na zime wykupic bedziecie miec czas na znalezenie odpowiedniego miejsca. A zima jak znalazl bo bedziecie tesknic za cieplem.

Jeszcze lepszym prezentem byloby wykupienie hotelu gdzie panstwo mlodzi nie mieliby na lot .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 08:34   #11
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
No prezent dosc dziwny . Skad wie ze Wy w ogole chcecie do tego Dubaju leciec.

Powiedz ze w tym roku plany juz macie i ze ma na zime wykupic bedziecie miec czas na znalezenie odpowiedniego miejsca. A zima jak znalazl bo bedziecie tesknic za cieplem.
(...)
Może wujek wygrał / wylatał sobie darmowy przelot do Dubaju (bo często podróżuje i to jakiś bonus) i stąd ta - rzeczywiście nieco dziwna - propozycja?

Autorko wątku, powiedz po prostu, że nie - ten prezent nie jest dla Ciebie. Skorzystaj z rad dziewczyn lub poproś o coś całkiem innego. Skoro on Ci wyskoczył z tak konkretną propozycją, to i Ty możesz coś zaproponować - co Tobie sprawi przyjemność.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-09, 09:26   #12
skazana_na_bluesa
.

powiedz wujkowi wprost, ze nie stac was na pobyt w dubaju.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 09:39   #13
sandrina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
powiedz wujkowi wprost, ze nie stac was na pobyt w dubaju.

sandrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 10:06   #14
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

ja bym brała ten przelot i mieszkała w takim hotelu na jaki mnie stać, bo na opalanie/leżenie na plaży w Dubaju nie ma co się nastawiać (temp VI-IX sięgają średnio 40'C!!!) a pozwiedzać te złote molochy...hmmmm...raz na ile się trafia?
Egipt nie ucieknie a i parę razy tańszy jest
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 11:46   #15
hihi
Zakorzenienie

Z ciekawości sprawdziłam sobie ceny lotów z Gdańska (do tego lotniska mam najbliżej) do Dubaju na początku września z wylotem w poniedziałek i powrotem w niedzielę. Można kupić bilet za niecałe 3 tysiące złotych, więc powiedzmy sobie szczerze, że wszystko zależy co to za lot wujaszek ma zamiar zasponsorować, bo jak jakiś "zwykły" to w sumie... lepiej sobie darować i samemu polecieć jak człowieka będzie stać w pasującym mu terminie...
Stary 2011-08-09, 11:57   #16
Clemence
Zakorzenienie

Jak dla mnnie mzesz zapytać o cenę przelotu,raczej Ci podadzą :P albo jednak ten voucher,bo ostatecznie np można oplacic dalej z własnej kieszeni np wyzywienie jak vouchera nie starczy

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 12:33   #17
enviee
Rozeznanie

Powiem Wam szczerze, że nie rozumiem takich wątków. Gdzie tu jest problem? Przecież wystarczy wprost, aczkolwiek grzecznie wytłumaczyć wujkowi, że się nie będzie mogło z takiego prezentu skorzystać. I albo ustalić wspólnie inny prezent, albo czekać na kolejną niespodziankę.

Czy szczerze rozmowa jest naprawdę taka trudna, że trzeba takie wątki na wizażu zakładać?

enviee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 13:01   #18
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez enviee Pokaż wiadomość
Powiem Wam szczerze, że nie rozumiem takich wątków. Gdzie tu jest problem? Przecież wystarczy wprost, aczkolwiek grzecznie wytłumaczyć wujkowi, że się nie będzie mogło z takiego prezentu skorzystać. I albo ustalić wspólnie inny prezent, albo czekać na kolejną niespodziankę.

Czy szczerze rozmowa jest naprawdę taka trudna, że trzeba takie wątki na wizażu zakładać?
też racja
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 15:38   #19
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

A to tak swoją drogą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-09, 15:48   #20
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:

ja też przytaknę

A swoją drogą to dla mnie taki prezent jest do
Bez urazy, ale to tak jakby komuś kupić radio do auta i powiedzieć żeby auto sobie kupił sam
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 15:53   #21
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
(...)
Bez urazy, ale to tak jakby komuś kupić radio do auta i powiedzieć żeby auto sobie kupił sam
Doskonałe porównanie.

Mnie się naprawdę wydaje, że wujek bilety wygrał / dostał za coś i teraz próbuje wcisnąć jako "super" prezent. Ja rozumiem prezenty pt. bilety na loty dookoła świata, albo na kilka przelotów w różne fajne miejsca - np. lecicie raz do Paryża, raz do Barcelony, ale ni w pięć, ni w dziesięć akurat do Dubaju? Jakieś takie to dziwne.
Stary 2011-08-09, 17:17   #22
A_D
Raczkowanie

Haha nie na pewno nie wygrał Byli ostatnio w Dubaju po prostu i zachwalali, z resztą ja też mówiłam, że fajnie by tam było wyskoczyć (ale bez żadnych konkretów). Pogadałam prawdopodobnie będą po prostu bilety na przyszły rok
Stary 2011-08-09, 17:40   #23
yoona
Zakorzenienie

ale nie rozumiem w cym problem? po prostu odmów i powiedz, ze macie inne plany.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-09, 18:12   #24
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

nie wiem sama. Troszkę głupio. Ale skoro opłaca Wam lot to może możecie odsprzedać bilety?
Stary 2011-08-09, 18:22   #25
Maziunia88
Raczkowanie

Skoro macie dobre stosunki z wujkiem to może powiedzcie prawdę jak wygląda sytuacja na pewno się nie obrażą a przynajmniej rozwiążecie problem
Maziunia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości