|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prezent ślubny
Problemem jest jak w temacie - prezent ślubny. Chrzestny zaproponował nam ze w ramach prezentu ślubnego opłaci nam przelot do Dubaju natomiast hotel, wyżywienie itd. musimy opłacić sami. Problem jest taki, że dzisiaj mieliśmy wpłacić kasę za zarezerwowany wyjazd do Egiptu (ślub jest 3 września więc termin goni). Chcemy poleżeć na plaży, nie nastawialiśmy się zbytnio na zwiedzanie, a w Dubaju raczej wszystkie hotele są bardziej w centrum, jeżeli przy plaży to mega drogie - nie stać nas obecnie bo wykańczamy dom. Znaleźliśmy jeden hotel ale wychodzi taniej przez biuro podróży czyli cena jest podana w całości i tu jest pies pogrzebany bo nie wiem jak to dyplomatycznie załatwić... Bo nie wiem ile Oni chcieli przeznaczyć na ten przelot, dodam, że oni bardzo dużo/często podróżują po świecie i pewnie znaleźli już jakiś okazyjny przelot. Czy lepiej tak nie kombinować i po prostu odmówić? A może powiedzieć, że jeżeli tak to mogli by nam kupić jakich vaucher wakacyjny ale już do wykorzystania w przylym roku... Wujek nieświadomie otworzył tą propozycją puszkę pandory bo za bardzo nie wiem jak mam się zachować, jest mi glupio tak dyskutować na temat prezentu, pokłóciłam się z TŻ a w dodatku jutro trzeba sprawę rozwiązać bo czas goni...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prezent ślubny
Myślę, że taki voucher na wyjazd to lepszy pomysł. Wujek powinien zrozumieć, że w tej chwili nie macie innej możliwości. A może powiedzcie, że już zarezerwowaliście wycieczkę do Egiptu czy gdzieś indziej? I że chętnie skorzystacie z jego prezentu w innym terminie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja bym powiedziala ze juz mam wycieczke zaklepana i np z oplaconym depozytem czy cos zeby nie moc odwolac. A chrzestnego wlasnie spytala o jakis voucher czy chociazby pieniadze.
Nie znam Twojej rodziny ale mysle ze nie powinni sie obrazic. Ogolnie uwazam ze lepiej dac pieniadze niz na sile uszczesliwiac tak jak w tym wypadku. Ja po slubie nadal mam chyba 5 zastaw porcelanowych to wiesz:P Jakbym wiedziala co chca mi dac to bym szeptala o czyms innym:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tylko Oni akurat wiedzą, że dzisiaj mieliśmy płacić więc opcja z tym, że mamy już coś zaklepane/zapłacone odpada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Więc może po prostu powiedzcie wprost? Jeśli macie normalne stosunki z rodziną, to sądzę, że nie będzie żadnego problemu. Powiedzcie, że w tej chwili nie możecie sobie pozwolić na taki wydatek, że macie inne plany itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Powiedz zwyczajnie, że was na pobyt w Dubaju nie stać i wolelibyście coś w granicach waszych możliwości, albo np. ten voucher.
Ogólnie dla mnie to jest trochę nieprzemyślany prezent, kurde, przelot załatwić, ale co na miejscu to sobie radźcie, nawet jakbyście mieli spać w namiocie na plaży? A jeśli z jakiegoś powodu nie moglibyście lecieć w zarezerwowanym przez chrzestnego terminie (chociażby choroba, puk puk, odpukać) to co, prezent przepada? Moim zdaniem na takie konkretne okazje prezenty powinny być bardziej uniwersalne.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmmm no to wymowki nie ma.
Najlepiej wprost w takim razie jak tu napisalas. Bo jak na sile macie szukac hotelu w Dubaju i wiecej kasy tracic, a dodatkowo jechac w inne miejsce niz chcieliscie to troche bez sensu. Ja tu innego wyjscia nie widze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Z takimi prezentami może być kłopot, wujek powinien brać to pod uwagę
![]() Pieniądze są zawsze najlepszym wyjściem jako prezent na ślub, młodzi zazwyczaj dużo potrzebują (wspomniany dom) i dużo wydają na wesele..Albo ewentualnie jeśli nie kasa to voucher na przyszly rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Do Dubaju
![]() Zgadzam się z poprzedniczkami. Voucher to zawsze jest dobry prezent i nie przedawnia się tak jak niewykorzystany bilet samolotowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No prezent dosc dziwny
![]() Powiedz ze w tym roku plany juz macie i ze ma na zime wykupic ![]() Jeszcze lepszym prezentem byloby wykupienie hotelu gdzie panstwo mlodzi nie mieliby na lot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko wątku, powiedz po prostu, że nie - ten prezent nie jest dla Ciebie. Skorzystaj z rad dziewczyn lub poproś o coś całkiem innego. Skoro on Ci wyskoczył z tak konkretną propozycją, to i Ty możesz coś zaproponować - co Tobie sprawi przyjemność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
.
|
powiedz wujkowi wprost, ze nie stac was na pobyt w dubaju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
ja bym brała ten przelot i mieszkała w takim hotelu na jaki mnie stać, bo na opalanie/leżenie na plaży w Dubaju nie ma co się nastawiać (temp VI-IX sięgają średnio 40'C!!!) a pozwiedzać te złote molochy...hmmmm...raz na ile się trafia?
Egipt nie ucieknie a i parę razy tańszy jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości sprawdziłam sobie ceny lotów z Gdańska (do tego lotniska mam najbliżej) do Dubaju na początku września z wylotem w poniedziałek i powrotem w niedzielę. Można kupić bilet za niecałe 3 tysiące złotych, więc powiedzmy sobie szczerze, że wszystko zależy co to za lot wujaszek ma zamiar zasponsorować, bo jak jakiś "zwykły" to w sumie... lepiej sobie darować i samemu polecieć jak człowieka będzie stać w pasującym mu terminie...
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnnie mzesz zapytać o cenę przelotu,raczej Ci podadzą :P albo jednak ten voucher,bo ostatecznie np można oplacic dalej z własnej kieszeni np wyzywienie jak vouchera nie starczy
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Powiem Wam szczerze, że nie rozumiem takich wątków. Gdzie tu jest problem? Przecież wystarczy wprost, aczkolwiek grzecznie wytłumaczyć wujkowi, że się nie będzie mogło z takiego prezentu skorzystać. I albo ustalić wspólnie inny prezent, albo czekać na kolejną niespodziankę.
Czy szczerze rozmowa jest naprawdę taka trudna, że trzeba takie wątki na wizażu zakładać? ![]()
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też przytaknę ![]() A swoją drogą to dla mnie taki prezent jest do ![]() Bez urazy, ale to tak jakby komuś kupić radio do auta i powiedzieć żeby auto sobie kupił sam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie się naprawdę wydaje, że wujek bilety wygrał / dostał za coś i teraz próbuje wcisnąć jako "super" prezent. Ja rozumiem prezenty pt. bilety na loty dookoła świata, albo na kilka przelotów w różne fajne miejsca - np. lecicie raz do Paryża, raz do Barcelony, ale ni w pięć, ni w dziesięć akurat do Dubaju? Jakieś takie to dziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Haha nie na pewno nie wygrał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ale nie rozumiem w cym problem? po prostu odmów i powiedz, ze macie inne plany.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
nie wiem sama. Troszkę głupio. Ale skoro opłaca Wam lot to może możecie odsprzedać bilety?
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Skoro macie dobre stosunki z wujkiem to może powiedzcie prawdę jak wygląda sytuacja na pewno się nie obrażą a przynajmniej rozwiążecie problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.