|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia we Wrocławiu, mieszkanie w Poznaniu?
Hej dziewczyny,
Zastanawiam się nad pewną opcją zmiany życiowej i jestem bardzo ciekawa waszego zdania z dystansu. Mianowicie: od roku studiuję zaocznie filologię hiszpańską we Wrocławiu. Zjazdy mam co dwa tygodnie, dojeżdżam na miejsce ze znajomymi co zajmuje nam jakieś niecałe 2 godziny. Praktycznie cały ten pierwszy rok przemieszkałam z rodzicami, chciałabym w końcu się usamodzielnić. Jednak problem w tym, że Wrocław po pierwsze w ogóle mi się nie podoba jako miejsce do życia, po drugie ceny mieszkań są zabójcze. Myślę więc nad tym, żeby przeprowadzić się do... Poznania. Odległość od rodzinnego domu jest podobna jak w przypadku Wrocławia, miasto bardzo mi się podoba, myślę, że lepiej bym się tam czuła. Jednak nie wiem czy taka kombinacja ma sens - studia we Wrocławiu, mieszkanie, życie i pewnie jakaś praca w Poznaniu. Musiałabym przez dwa lata dojeżdżać dwa razy w miesiącu pociągami do szkoły, bo nie chcę teraz się przenosić i zmieniać uczelni. Jak myślicie, taki pomysł jest sensowny?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia we Wrocławiu, mieszkanie w Poznaniu?
Moja koleżanka jeździ co dwa tygodnie z Gdańska do Katowic, inna do Bydgoszczy, jeszcze inna do Torunia. Wniosek - jak się chce, to wszystko się da, więc jeśli chcesz mieszkać w Poznaniu, to warto chociaż spróbować. Jedno "ale" - ceny mieszkań w Poznaniu chyba nie są niższe niż we Wrocławiu.
Ja bym wybrała Wrocław, w Poznaniu bym się bała mieszkać, tam mieszkają ci straszni ludzie, którzy chodzą na mecze Lecha ;]. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli będziesz w stanie się tam utrzymać, to nie widzę problemu. Poza tym Poznań chyba jest bardziej... hm, jak to powiedzieć... perspektywiczny od Wrocławia, więc warto zaryzykować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pewno nie jedź tam w ciemno - zorientuj się najpierw, jakie masz tam możliwości pracy, mieszkania itp. Wiem, że to prozaiczne, ale niektórzy nie biorą takich spraw pod uwagę, a potem marudzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Nie no, jasne, nie ma opcji jechać w ciemno. Muszę tam jeszcze trochę pojeździć, obczaić jakie są możliwości pracy. Najgorsze byłyby pewnie te dojazdy do szkoły. Boje się, że nie przekonam rodziców właśnie przez to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy dasz sobie radę, bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale takie rozbicie wydaje mi się kompletnie nielogiczne. Skoro w tygodniu chcesz pracować, co drugi weekend będziesz w szkole (tam też raczej nocleg, bo wracać się nie opłaca), a co drugi pewnie u rodziców, to nie znajdziesz czasu dla siebie. Chyba, że lubisz mieć wypełniony czas po brzegi
![]() Dodam tylko, że ja studiowałam właśnie we Wrocławiu z tym, że dziennie. Codziennie dojeżdżałam i bardzo lubię to miasto. Na szczęście nie mam zbytnio daleko i czasem wybieram się tam na zakupy itp. ![]()
![]() |
#9 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() a co do mieszkań - no to niestety prawda... właśnie. choć różnica jest, to nie wiem czy aż tak ogromna. dojazdy na uczelnie pewnie wyrównają ci koszta.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tak czytam i az nie wierze ze Wroclaw moze sie nie podobac
![]() Jak dla mnie cudowne miasto. Bradzo urokliwe i piekne, a ludzie rewelacyjni. Nie bez powodu mowi sie Wroclaw-miasto spotkan ;p zreszta caly czas cos sie w nim dzieje. Ale jak kto woli. Ja juz od czasow liceum usamodzielnilam sie od rodzicow, najpierw poszlam do internatu a teraz wynajmuje mieszkanie. Bedzie ciezko, ale nie zaluje ze tak szybko opuscilam dom. Dasz sobie rade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
WrocLove
![]() ![]() ![]() ![]() Według mnie to jest do zrobienia, ale po co? Zamieszkaj we Wrocku a po 2 latach w Poznaniu, przecież dojazdy kosztują, noclegi też, nie lepiej tą kasę przeznaczyć na coś innego? Poza tym po co na dojazdy marnować czas? Usamodzielnić się ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
też nie wierze jak wrocław może się nie podobać
![]() a pomysł nie jest głupi... ale zastanów się i zorientuj czy faktycznie będziesz miała pracę i mieszkanie w Poznaniu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
haha ja chciałabym mieszkać we Wro a studiować w Poznaniu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.