|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia a urwanie się ze smyczy.
hej, witam wszystkich
![]() Zarejestrowałam się tu żeby zobaczyć jak obcy ludzie patrzą na sytuację którą tu zaraz opiszę i czy uznają mnie za dziwadło czy nie. W październiku ubiegłego roku rozpoczęłam studia, jaki kierunek - mniejsza o to, nie ma to tak dużego znaczenia w kontekście całego tematu. Dla mnie było to najzwyczajniej w świecie kontynuowanie edukacji, zdobywanie wiedzy nt dziedziny, która mnie interesuje, wiadomo o co chodzi. Jednak znaczna większość ludzi na studiach jest nie do zniesienia. Panuje kult imprez i alkoholu. Nie wiem po co ci ludzie tam przyszli, jeśli głównym tematem są "balety" i kto ile wypił. Może ja jestem jakaś dziwna, ale puszką piwa mogłam się podniecać w wieku 16 lat, a nie 20. Nie wiem jaka jest przyczyna zachowania tych ludzi, być może wcześniej byli trzymani bardzo krótko przez rodziców i odrobina wolności zawróciła im w głowie? Cóż, nigdy nie musiałam się "targować" z rodzicami o której mam wrócić do domu, chodziłam na imprezy jako nastolatka, prowadziłam bogate życie towarzyskie, można powiedzieć, że się "wyszalałam". Alkohol był także owszem, ale nie w takich ilościach jak u nich teraz, a dziś nie ma go praktycznie - poza symbolicznym piwkiem ze znajomą. Nie wiem czy to ja jestem "sztywniara" i za szybko dorosłam, czy to one są jakieś dziwne. Zapraszam użytkowniczki do dyskusji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Studia a urwanie się ze smyczy.
No po prostu niektórzy lubią piwo i balety. Nie tylko na studiach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
na przekór do celu
|
Sama sobie odpowiedziałaś - Ty się wyszalałaś, inni niekoniecznie.
Każdy też potrzebuje innej ilości czasu na wyszumienie się. Mnie bliżej jest do Ciebie, ale nigdy nie dziwiło mnie zachowanie innych, bardziej imprezowych osób. Ot, każdy jest inny.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
"Wyszumianie się" to też nieco naciągany termin. Nie każdy traci upodobanie do imprezowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Masz rację, ale oni tak się tym podniecają i dorabiają ideologię, że szok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jak ci tak to przeszkadza to po prostu z nimi nie gadaj, nie czytaj postów na FB
![]()
![]() |
#7 |
na przekór do celu
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46903750]"Wyszumianie się" to też nieco naciągany termin. Nie każdy traci upodobanie do imprezowania.[/QUOTE]
Nie traktuję wyszumienia się jako upodobanie do imprezowania.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja na przykład miałam na studiach grupę zafascynowaną oglądaniem piłki nożnej i koszykówki. Gadali o tym ciągle. Ponieważ temat mnie nie interesuje, nigdy z nimi nie rozmawiałam. Możesz ze swoimi znajomymi ze studiów zrobić dokładnie tak samo. Czym wg ciebie jest 'wyszumienie się'? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jestem sfrustrowana, bo myślałam, że poznam na studiach ludzi o podobnych zainteresowaniach i z ciekawą wizją życia, a tu same mentalne dzieciaczki urwane ze smyczy. Każdy byle tylko zaliczyć na 3 i się upić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
na przekór do celu
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46904702]
Czym wg ciebie jest 'wyszumienie się'?[/QUOTE] Czymś podobnym do okresu buntu nastolatków, tylko na wyższym poziomie, związanym z poczuciem "wolności" jakie niektórym daje pójście na studia.
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
przepraszam, a jaki kierunek studiujesz? to też wbrew pozorom ma znaczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
właśnie, kierunek ma ogromne znaczenie, jeżeli jest coś typu socjologia/politologia/kulturoznawstwo to rzeczywiście lipa, że ludzie studiujący takie kierunki poszli na nie z przymusu i ich to nie interesuje. A potem się ludzie dziwią, ze po studiach pracy nie ma.
![]() Poza tym, nie wiem na jakim świecie ty żyłaś, że myślałaś, że ludzie nie będą imprezować, przecież wszystkie media wpajają społeczeństwu jacy to studenci nie są, piją, imprezują itp. I jednak normalniejsze jest picie w tym wieku niż w wieku 16 lat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, wszystko zależy od kierunku. U mnie jest tak, że imprezy organizowane przez samorząd są odwoływane z braku chętnych :c A jak już pijemy, to najczęściej żeby odreagować. Nie znaczy to jednak, że wyłącznie o tym gadamy, bo właściwie nawet na imprezach ludzie gadają o studiach i jest to bardzo męczące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Fakt, studiuję kierunek typowo humanistyczny
![]() Picie w każdym wieku jest normalne jak ma się nad tym kontrolę (no chyba, że w podstawówce), nie dorabia się ideologii i interesuje też innymi rzeczami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodziło mi raczej o kwestie nie wiem jak to nazwać, moralne(???), że normalniejsze jest że ktoś dorosły spożywa alkohol niż jak robi to 16 latek, nie ważne w jakich ilościach. Przynajmniej dla mnie. Ale typowe 'szalone życie' też mi bardziej pasuje do studentów niż do 16latków, nie wiem, widocznie to ja żyłam w innym świecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
To, że ktoś skończył 18 lat nie znaczy, że jest dorosły.
![]() Zresztą, 16 lat to moje pierwsze doświadczenia z alko, a nie jakieś picie na umór. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Trochę rozumiem, co masz na myśli, bo u mnie było właśnie tak, że: albo była ta grupa, która ciągle po prostu ekscytowała się imprezowaniem i ile to się nie wypiło i gdzie jaki melanż i generalnie to oburzenie, że ktoś czegoś wymaga na studiach, albo jakaś mniejsza grupka ludzi, którzy też wydawali się przeciągać w drugą stronę.
Znowu w liceum miałam w klasie sporą grupę ludzi, która na imprezie siadała sobie, niektórzy pili winko, i rozmawiali o sztuce, literaturze i to też było specyficzne, ale już chyba lepsze niż takie ekscytowanie się tymi imprezami (typu właśnie posty na FB, posty na grupie kierunku, zdjęcia, oznaczenia, komentarze...). Grunt to balans. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Życie, sam myślałem że idąc na studia ludzie będą się interesowali w jakimś tam stopniu kierunkiem, a gdzie tam byle zaliczyć. Jakaś dodatkowa akcja? A po co przecież tak ciężko jest bo tyyle nauki mają. Fakt, nie każdy ale dużo osób na uczelnie ma takie podejście.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:28.