|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomóżcie !! Bardzo ważne /umowa zlecenia
WITAM!
Mam zawartą umowę zlecenia na czas od 1.12.2010 do 30.06.2011r. Pracuję co drugi dzień w galerii handlowej po 11 godzin dziennie. W pracy muszę się wstawić i otworzyć stoisko ponieważ właściciel poniósłby karę pieniężną za nie otwarcie stoiska.Mając tak określone godziny pracy prawnie nie powinnam mieć umowy o pracę?. W umowie mam zapisane,że do moich obowiązków należy pakowanie towaru, pakowanie upominków do sprzedaży oraz prace porządkowe. Moje pytanie brzmi: Czy zwalniając się z dnia na dzień mogę mieć jakieś konsekwencję?. Wiem że umowa zlecenia może być przez zleceniobiorce zerwana z dnia na dzień.Jednak gdy zlecenie jest odpłatne a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu to przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę. I moje drugie pytanie brzmi. Mając taki zakres obowiązków zapisany w umowie zleceniodawca nie może chyba ponieść żadnych szkód?. Nadmienie jeszcze że w umowie mam zawarte że zleceniodawca wypłaca mi kwotę 300zł brutto a tak na prawdę zarabiam więcej. Bardzo proszę o szybką odpowiedź! pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pomóżcie !! Bardzo ważne /umowa zlecenia
to jaką masz umowe zależy od pracodawcy, i możesz nawet więcej godzin wyrabiać niż w umowie o prace poniewaz umota twoja nie naklada takiego obowiazku poracodawcy. dla pracodawcy umowa zlecenia jest duzo tansza i wygodniejsza bo nie musi ci placic za ubezpieczenie zdrowotne, nadgodziny. jesli chodzi o umowe i zrywajac ją z dnia na dzien to trzeba sie dogadac z szefem czy mozesz tak zrobic czy nie, bo jesli nie to masz okres wypowiedzenia 2 tygodnie powinnas miec to zapisane w umowie przeczytaj sobie, inaczej pracodawca chyba moze jakąs skargę wniesc? jesli chodzi o zarobki to hmm duzo firm tak robi ze pracownic mniej zarabia na papierze niz w rzeczywistości.
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomóżcie !! Bardzo ważne /umowa zlecenia
Przy umowie zlecenia nie ma kogoś takiego jak pracodawca, składki zdrowotne są zasadniczo obowiązkowe (poza wyjątkami), okres wypowiedzenia musiałby wynikać bezpośrednio z zapisu, jeżeli go nie ma to można ją wypowiedzieć w dowolnym czasie, ale jeśli nie ma ku temu ważnego powodu, a narazi się tym zleceniodawcę na koszty to można za nie odpowiadać (podstawą jest kodeks cywilny). Uważam, że raczej nie powinnaś mieć jednak z tym problemu, ponieważ Twoja umowa ma duże znamiona umowy o pracę- zanim poczynisz jakiekolwiek kroki możesz skontaktować się z PIP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:23.