|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
mieszkanie, dom- wynajem budowa, kupno?
hej dziewczyny! doradzcie mi... ja juz sie gubie ;p
chcialabym ze swpoim chlopakiem, w niedalekiej przyszlosci mezem usamodzielnic sie... on ma stala prace, ja natomiast szukam pracy (juz mam coraz czesciej z tego powodu dola). chcialabym mieszkac sama, bez rodzicow, tesciow. i tu moje pytanie. jak myslicie czy warto wynajac ajpierw mieszkanie czy kupic a moze budowac dom i mieszkac tak jak teraz mieszkam z rodzicami lub z tesciami w malej miejscowosci i pozniej jak juz bym znalazla w miescie prace w ktorym pracuje moj TŻ dojezdzac... mam po prostu metlik w glowie. wiadomo jak jest z rodzicami lub z tesciami. ciagle bedzie trzeba sie tlumaczyc z decyzji. ja tez chcialabym urzadzac dom czy tez mieszkanie po swojemu... eh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: mieszkanie, dom- wynajem budowa, kupno?
Nie pytaj na forum co lepsze, bo nikt cię tutaj nie zna i nikt ci tego na 100% nie powie, zajrzyj lepiej na konto bankowe i po ocenie funduszy zdecyduj, na co cię stać
![]() Gdybym ja stała przed taką decyzją, to z pewnością zaczęłabym budowę domu mieszkając z rodzicami, ale to ja, a Twoja sytuacja może się bardzo różnić od mojej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
tylko ja wlasnie chcialabym aby to byly subiektywne odpowiedzi z argumentem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli macie 5 K + dochodu na rękę miesięcznie i jakieś oszczędności - myślcie o budowie (najchętniej) lub zakupie. Jeśli macie 2 - 5 K i brak oszczędności - wynajmujcie. Jesli mniej niż 2 K siedź spokojnie z rodzicami... To moje zdanie tak pokrótce ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- To akurat nie jest żaden argument za kupnem, o ile nie stoją za nim finanse. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-04-07 o 19:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Heh no skoro ma być subiektywnie i liczbowo to ok
![]() Najpierw powinnaś pomieszkać jakiś czas ze swoim facetem, żeby sprawdzić, czy jesteście W OGÓLE się sami utrzymać - jeśli tak, to musicie sprawdzić, ile maksymalnie jesteście w stanie odłożyć (ale obiektywnie odłożyć, a nie na zasadzie "jak on dostanie podwyżkę a ja znajdę pracę to jakieś 3000zł"). Potem musicie podjąć decyzję, czy mieszkanie, czy dom - kupno pierwszego i budowanie drugiego jest trochę irracjonalne, wynajmowanie mieszkania i budowa domu wiąże się z podwójnymi kosztami (na wynajem i na budowę), więc najlepszą opcją byłoby mieszkanie z rodzicami na czas budowy domu, lub kupno mieszkania i mieszkanie w nim spłacając ewentualny kredyt. I nie rozumiem, dlaczego tak się wzbraniasz przed mieszkaniem z rodzicami - przecież nie jesteście już dziećmi, które muszą się tłumaczyć z każdej decyzji, a mieszkając z nimi przecież też mielibyście własny kącik, który mogłabyś urządzić - na początek takie rozwiązanie jest i tanie, i wygodne (no chyba że ktoś ma potworrrrną rodzinę to co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
o raczej maja truuudny charakter i mieszaja sie w nasze decyzje i je kwestionuja.. czasem mam dosyc... wiem, ze mieszkanie z rodzicami jest tanie ale nie wiem czy psychicznie dam rade... moj TZ zarabia ok 2tys, i wiem ze to nie jest duzo... mamy kilka tys oszczednosci. czasem mysle, ze nie uda nam sie nic zrobic swojego, ale to dlatego ze jestem pesymistka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kolejna kwestia to decyzja, czy chcecie kupić mieszkanie czy wybudować dom, bo tutaj różnica w kosztach też będzie spora... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Szczerze? Po prostu zostań w domu, przynajmniej póki nie znajdziesz pracy. Potem może wynajmijcie kawalerkę chociaż, jeśli już naprawdę nie da się wytrzymać z rodzicami. O kupnie raczej na razie nie macie co myśleć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
no dopoki nie znajde pracy to zostane z rodzicami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czasem jest trudne, czasem łatwe, ale jak się człowiek stara to wszystko się ułoży
![]() ![]() A wnioskuję że młodzi z Was ludzie to się jeszcze zdążycie dorobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Idz do banku i zapytaj ile dostaniesz kredytu to bedzie obiektwna opinia.
Wg. mnie majac 2 tys na reke to można sobie ani kupic ani wynająć samodzielnie a o budownie od zera to juz zapomnieć można. wynając mieszkanie z znajomymi można. A najlepiej znajdz robotę a potem urządzaj ne istniejace mieszkanie/dom. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Tez mamy podobny problem, choć nasza sytuacja jest nieco inna. Mieszkamy już razem, koszt samego mieszkania to ok. 500zł plus rachunki (wynajem), a razem dochodu mamy ok. 4000zł i oszczędności około 40 000zł wahamy się czy kupić mieszkanie czy się budowac (działka jest).. Wiadomo, że to też kwestia jakiegoś kredytu dodatkowo, ale może poradzicie co lepsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idz do banku i dowiedz sie ile dostaniecie kredytu. Jak dla mnie domu na lata z takim dochodem nie zbudujecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie napisałaś, czy wychowywaliście się w bloku czy we własnym domu - a wg mnie to dość istotne, bo jak ktoś jest przyzwyczajony do którejś z tych dwóch opcji to ciężko się nagle przestawić, np. ja mieszkałam zawsze w domu jednorodzinnym i nie wyobrażam sobie, żebym mogła na stałe mieszkać w mieszkaniu... Nie będę przytaczać argumentów optujących za domem albo mieszkaniem, bo to raczej nie o to chodzi, ale jeśli myślicie o budowie domu, to istotne będzie np czy macie w rodzinie kogoś, kto zna się na budowlance czy będziecie polegać tylko na firmach budowlanych (a to może zwiększyć koszty dwukrotnie ![]() Ale przy tych dochodach (oczywiście o ile macie stałą, stabilną pracę) nie bałabym się kredytu, tym bardziej że macie wkład własny i własną działkę - ja na Waszym miejscu na pewno budowałabym dom, ale to tylko moje osobiste zdanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest sprawa drugorzędna a nawet trzeciorzedna chyba ,że ma sie kupe kasy i mozna sobie filozofować ,kto ,gdzie sie wychował. Cytat:
decydujac sie na dom trzeba liczyc tylko na siebie a nie na kogos kto sie zna i gdzies kiedys postawil samodzielnie kurnik. Cytat:
Autorka ma 22 lata i chce się wpakowac w mega kredyt 40 tys oszczedności na co to starczy ?okna? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Paula to nie tak, że w wieku 23 lat (Tż jest sporo starszy) chce sie wpakowac w kredyt tylko myslę o przyszłości, wiadomo, że budowa domu nie trwa pół roku.. To źle, że chcemy zaplanować swoje dalsze życie? Wybacz, ale nie umiem żyć z dnia na dzien i nie martwić się o jutro...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to myśl o przyszłości ale mierz siły na zamiary. ![]() Poczytaj posty Szugar na temat budowania się ,projektów i sensu budowania się za grosze a potem warto odwiedzic bank. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-04-11 o 14:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
dzięki za cenna radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
AD. 2 - No faktycznie, TYLKO na siebie, bo np. jak jej ojciec sam wybudował dom albo zajmuje się budowlanką zawodowo, to już absolutnie nie może na niego liczyć ![]() AD. 3 - ma działkę, a to już kwestia kilkudziesięciu tysięcy złotych oszczędności, poza tym mają dochody pozwalające przynajmniej na myślenie o kredycie - w porównaniu z autorką wątku to już i tak niebo a ziemia... poza tym nie rozumiem twoich uwag, serduszkowa prosiła o rady, a nie opinię specjalisty - skoro jesteś taka obeznana, to możesz jej zaprezentować swoją fachową wiedzę pomijając moją wypowiedź, tym bardziej, że zaznaczyłam, że to subiektywna opinia... serduszkowa - życzę podjęcia dobrej decyzji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem oczekiwania sa wazne ale 20 latkowie nie muszą mieć willi z basenem,prawda? ciasne ale własne tez się liczy szczególnie ,ze trzeba liczyc sily na zamiary. Utrzymanie domu tez kosztuje wbrew pozorom nawet gdy nie placi sie czynsz do spółdzielni. A to jak ktoś mieszka z bloku to w domu robi sie jakiś dziki i wyje do ksiezyca na wielki tarasie ? ![]() Wiesz jest takie powiedzenie :"pierwszy dom dla wroga ,drugi dla teściowej a trzeci dla siebie." Nikt nagle nie idzie budowac domu ,trzeba się sporo naczytać a i tak 90% ludzi popełnia błędy i zostaje zrobionych w konia przez stare wygi w tym temacie , z wiedza o remoncie mieszkania to sie rodzimy ? Nie. Cytat:
poza tym to jak budowalo sie 20-30 lat temu nie oznacza ,że teraz tez się tak robi. Cytat:
![]() Od myslenia dom sie nie buduje ,trzeba iśc do banku. Moje rady są obiektywne ,twoje inne ,świetlane i optymistyczne ,przejrzyj oferty agencji i zobaczysz ile takich optymistów postawilo domy a teraz musi je sprzedac lub mieszka w nieotynkowanym potworze bo mileli 40 tys oszczędności i 4 tys dochodu. ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
no i dostała radę od ciebie ,pełną słońca i optymizmu. ![]() a może powinno zasięgnąć rady osoby fachowca zamiast pytać rówieśników tj. Ciebie na forum. ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-04-11 o 18:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Świetlana perspektywa, nie ma co. W Polsce powoli zaczyna się robic jak w USA, nagle wszyscy chcą domy budować, nawet ci, których ewidentnie na to nie stać. Wiemy, jak tam się to niekiedy skończyło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo w PL domy mają tylko bogaci a bida w blokowiskach sie gniezdzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.