|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Praktyka zawodowa
Witam serdecznie
![]() Na początek chciałabym się Was spytać czy ktoś z Was uczył się w technikum hotelarskim, albo uczy się i jakie ma doświadczenia, wnioski po uczęszczaniu na praktykę zawodową. Czy Waszym zdaniem jest to zawód z przyszłością? Ja jestem w III klasie technikum hotelarskiego. Rok temu miałam praktykę w hotelu 4* jako służba pięter. W tym roku czeka mnie praktyka w gastronomii i na recepcji. Jestem z trójmiasta, i nie wiem jaki hotel na praktykę wybrać. Zastanawiam się czy lepiej hotel 4*, czy może niższej kategorii. Na pewno chciałabym się czegoś nauczyć, ale też odbyć praktykę w miłej atmosferze. Moje pytanie jest takie: Czy ktoś z Was miał może praktykę w hotelach w trójmieście. Jakie są Wasze opinie, w jakim hotelu. Może coś doradzicie ![]() Czekam na odpowiedzi ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez agataa92 Czas edycji: 2011-01-17 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
po prostu Em :)
|
Dot.: Praktyka zawodowa
Zasada jest generalnie taka, że im bardziej wypasiony wybierzesz sobie hotel, tym na niższym stanowisku będziesz w nim pracować. Jeśli nie chcesz przez całą praktykę myć garów wybierz obiekt o mniejszej ilości gwiazdek, tam masz szansę naprawdę się czegoś nauczyć, a dodatkowo zwiększyć swoje szanse na pracę w tym miejscu.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Oni nie mogą mnie wsadzić tam gdzie że tak powiem chcą. My dostajemy plan praktyk. Rok temu mieliśmy tylko służbę pięter a w tym roku mamy gastronomie i recepcje.
U nas w szkole jest tak, że jedna Pani mówi, że powinniśmy brać w hotelach 4,5* a druga mówi że w takich i tak nie przejmują i nie damy sobie rady i mamy iść do niższych kategorii. Co do tego czy przyjmują to się nie zgadzam, bo wiem że przyjmują ![]() Dlatego chcę i poznać opinie Wasze, a może akurat ktoś miał praktykę w trójmieście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
po prostu Em :)
|
To, że masz ustalone z góry w jakim będziesz dziale nie ma większego znaczenia. Naprawdę myślisz, że "na recepcji" nie można znaleźć dla Ciebie żadnej brudnej roboty, której nikomu innemu nie chce się wykonywać?
Więc piszę - generalnie zasada jest taka, że im fajniejsze i bardziej rozwijające zadania, tym niższy standard hotelu.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Aha. A Ty miałaś praktyki gdzieś?
Ja też myślę, że wiele zależy od hotelu. A w tym co ja byłam rok temu, to nie wykorzystywali mnie, a robiłam to co do moich zadań należy. Ale też tak myślałam, i uważam że też tak opdrazu na recepcje mnie nie posadzą. Moje koleżanki były, co prawda na zajęciach praktycznych ale miały recepcje, to nic nie robiły tam, nic ich nie nauczyli w sumie, a był w dwóch hotelach 3*. Pewnie wiele zależy od hotelu i pracowników. Może po prostu trzeba mieć szczęście hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z tym, że im gorszy hotel tym lepiej, się zgadzam.
Jestem ze Śląska, więc Ci nie pomogę zbytnio, ale na prawdę.. w dobrych hotelach porafią zajechać człowieka. Ja jestem Technikiem Organizacji Usług Gastronomicznych i najczęściej ląduje na kuchni, gdzie wcale nie jest kolorowo (a piszesz, że idziesz na gastronomie).
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Aha. Ja mam gastronomie, ale w to wchodzi obsługa sali, nie żadne gotowanie itp. Moja jedna koleżanka mówiła że jak miała w hotelu Hanza w Gdańsku to jeśli chodzi o sale (gastronomie ten dział) to musiała sprzątać na sali konsumenckiej, zbierać zastawę stołową, nakrywać, jeśli chodzi o kuchnie to układała do zmywarki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Już wolę kuchnię niż kelnerstwo
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja się cieszę, że nie jestem w technikum gastronomicznym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hotelarstwo czy gastronomik.. dla mnie jeden kij. i tak nie bede pracowac w tym zawodzie
![]() chociaz dla mnie hotelarstwo wydaje sie gorsze, bo raz jak mialam praktyki i sie nudzilam, to sie zgodzilam pomagac hotelarzom na pokojach. noł łej nigdy wiecej. chociaz po Tobie widac ze lubisz swoj kierunek a to polowa sukcesu
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Lubię swój kierunek. Ale nie zamierzam spocząć na laurach i przez całe życie sprzątać pokoje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dot.: Praktyka zawodowa. Pomóżcie!!
Właśnie zakończyłam praktyki i mam napisać pracę. proszę o pomoc
![]() tutaj macie o temat zadania. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych. Opisz w tej pracy zakład w którym odbywasz praktykę (np. stołówka szkolna). Pomóżcie mi jak mam to zacząć i w ogóle. Proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.