|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
swędząca skóra głowy
Od dawna mam problem ze swędzącą skórą głowy.
Mam łupież (suchy), który co jakiś czas pojawia się i znika, ale nie to jest największym problemem. Otóż po każdym myciu głowy pojawia się okropne swędzenie. Próbowałam przeróżnych szamponów - przeciwłupieżowy Clear do wrażliwej skóry, jakieś ekologiczne, Pharmaceris do wrażliwej skóry i wiele innych, bez większych skutków. Nie używam szamponów silnie perfumowanych, staram się zawsze wybierać te do wrażliwej skóry, próbowałam również ziołowych ze składnikami z ekologicznych upraw (NaturVital). W niektórych przypadkach przez kilka pierwszych myć było ok, potem problem wracał. Czy ktoś ma podobny problem i mógłby ewentualnie coś polecić? Ogólnie włosy mam gęste i zdrowe, tylko sama skóra głowy jest problemem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: swędząca skóra głowy
ja mam ŁZS, tłuste włosy i łupież... idź do dermatologa.
mi dermatolog przepisała szampon Stieprox (czy jakoś tak), ale jeszcze nie używałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja za to mam łuszczycę (jeszcze dość lekkie stadium, więc nie narzekam aż tak), swędzi mnie głowa, sypie się ze mnie - też łupież suchy. Zimą zrobiły mi się już strupki na głowie... Nieprzyjemnie było.
Radziłabym Ci wybrać się do dermatologa. Z mojej strony mogę Ci polecić szampon Pharmaceris H-Purin łupież suchy do skóry wrażliwej. Używam go w razie największej potrzeby (jak mam zaostrzone objawy) przez tydzień, dwa tygodnie. Później przez miesiąc mam spokój, tylko raz w tygodniu go używam, profilaktycznie. Generalnie tylko dermatolog może Ci pomóc, bo jeśli to łuszczyca, to lepiej się od razu tym zająć.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Właśnie niedawno kupiłam szampon H-Pharmaceris ale ten do skóry wrażliwej...Włosom służy, są po nim miękkie, nie przetłuszczają się szybko, ale...skóra jak swędziała, tak swędzi. Może kiedyś spróbuję przeciwłupieżowy tej firmy no i macie rację, trzeba też wybrać się do dermatologa. Odstrasza mnie tylko późniejsza konieczność smarowania się milionem maści, na co zazwyczaj brakuje czasu i ochoty....A dermatolodzy często w takich sytuacjach przepisują mnóstwo różnych drogich specyfików, np moja siostra (miała spory problem z łupieżem) musiała robić jakieś roztwory i potem smarować sobie wacikiem (!) skórę głowy miejsce po miejscu, potem chodzić pół godziny w czepku i dopiero potem myć włosy....Zajmowało to wszystko razem ponad godzinę a efekty miały być widoczne dopiero po 2-3 tygodniach takiej kuracji
![]() Dlatego też chciałam najpierw wypróbować szampony, ale chyba jednak w końcu wybiorę się do dermatologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Miałam podobny problem, ale mi pomogła zmiana szamponów (a też wiele wypróbowałam) na szampony dla niemowląt
![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
witam, czy możecie mi polecić jakiś szampon, bardzo delikatny, dla skóry wrażliwej? będę go używał na zmianę ze Stieproxem (na ŁZS)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Szampony dla dzieci są delikatne, np. z serii Babydream lub Oilatum Soft... I takim mogłabyś myć włosy, ja tak robię w przerwach używania przeciwłupieżowych.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
jestem chłopakiem, ale dzięki
![]() właśnie dziś sprawdzałem w drogerii - lepszy Babydream z Rossmana czy szampon Johnsons baby? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
jeżeli masz krótkie to bez różnicy chyba większej. jak masz dłuższe albo tendencje do kołtunienia się włosów wybrałabym ten rossmanowski. johnson strasznie plącze włosy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dłuższe, cienkie do ramion
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, nie zwróciłam uwagi na formę
![]() Johnson będzie plątał długie włosy, Babydream nie powinien. Ja go używam do ciała i nie zostawia zapachu na skórze, więc na włosach nie zostawi prawdopowdobnie też. A według mnie to on ładnie pachnie właśnie ![]() Możesz też spróbować szamponów Pharmaceris (ja mam H-Purin na łupież suchy - łuszczycowa jestem), ale są już droższe niż dzieciowe. Mają taki do wrażliwej skóry głowy, niebieski kolor bodajże.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2011-04-16 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
na forum o ŁZS ktoś polecił płyn do higieny intymnej do mycia włosów... podobno "doskonale się do tego nadaje"... to prawda ?:p
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...luronowym.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Płynem do higieny intymnej można się myć (ciało na przykład), ale czy włosy... Jak chcesz, ale przy długich to może być katorga
![]() Możesz spróbować, nic Ci nie zaszkodzi.
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;26203638]Od dawna mam problem ze swędzącą skórą głowy.
Mam łupież (suchy), który co jakiś czas pojawia się i znika, ale nie to jest największym problemem. Otóż po każdym myciu głowy pojawia się okropne swędzenie. Próbowałam przeróżnych szamponów - przeciwłupieżowy Clear do wrażliwej skóry, jakieś ekologiczne, Pharmaceris do wrażliwej skóry i wiele innych, bez większych skutków. Nie używam szamponów silnie perfumowanych, staram się zawsze wybierać te do wrażliwej skóry, próbowałam również ziołowych ze składnikami z ekologicznych upraw (NaturVital). W niektórych przypadkach przez kilka pierwszych myć było ok, potem problem wracał. Czy ktoś ma podobny problem i mógłby ewentualnie coś polecić? Ogólnie włosy mam gęste i zdrowe, tylko sama skóra głowy jest problemem.[/QUOTE] Na fryzjerskim jest cały wątek na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=102571 nawet tytuł taki sam ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.