|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak się pozbyć nerwowej przyjaciółki
Witam serdecznie dziewczyny.
Pamiętam, że kiedyś czytywałam Wasze forum i zawsze ktoś znalazł pomoc, a ja już dłużej nie mogę. Dziś był pierwszy dzień od 2 tygodni, kiedy uśmiechnęłam się znowu. Bo właśnie 2 tyg temu zadzwonila do mnie była przyjaciółka , z którą rok temu zerwałam kontakt. nie wiem, ona chyba nie umie przestać beze mnie życ , ale ja nie umiem żyć z nią.. zauważyłam dopiero po paru godzinach, że dzowniła, jako że byłam z TŻ u teściów. Po krótce, aby mniej więcej nakreślić, nie chcę się z nią nigdy więcej widzieć, (mimo, że mamy kilku wspólnych znajomych, do tej pory się to jakimś cudem udawało) napiszę o powodach: jest nerwowa, wredna, obgaduje wszystkich mimo że ma 27 lat. Na miłość boską, przez nią i ja taka byłam! nie umiałam się jej przeciwstawić nigdy (ogólnie jestem słaba psychicznie, choć nikt o tym nie wie, w pracy, na studiach zachowuję się normalnie, wręcz nazywają mnie duszą towarzystwa), a jednak.. z nią czuję jakbym tonęła a raczej czułam) kiedy widzę jej numer w telefonie gdy dzwoni to aż chce mi się krzyczeć i płakać. żeby było jasne usunęłam kiedyś jej numer, ale nigdy go nie zapomnę.. wszystkie dobre duszyczki w moim otoczeniu nie potrafią tego zrozumieć. 'normalnie', mówią 'powiedz jej spier**laj!'. (wszyscy wiedzą jaka jest, mało kto chce z nią dzień w dzień przeżywać, byłego narzeczonego o mało nie pobiła;|) aha.. jasne, 'spier**laj', a skad mam wiedziec jak zareaguje? i co? spotkam ją w jakims miejscu i co odwrócimy się od siebie i pójdziemy na drugie strony ulicy?! nie chcę do końca życia bać się ją spotkać, ale nie chcę też powiedzieć jej co leży mi na duszy, nie chcę by wiedziała jak przez nią cierpię.. jak to załatwić, żeby było asertywnie, ale nie chamsko, wszyscy się dziwią, że jeszcze się nie domyśliła.. pare osób się od niej odwróciło, ale ona NIGDY nie zabiegała o ponowną ich znajomość, oprócz znajomości ze mną! szukałam i na tym forum i na innych , wpisywałam różne frazy, ale wciąż pokazywało mi to samo, tamte już czytałam i w końcu nikt nic nie radził tylko: mam to samo. i kropka. albo 'to WAMPIR ENERGETYCZNY, KUP MEDALION ZE ŚW, BENEDYKTA'. what?!. czy może któraś z Was ma taki sam problem? czuję , że się duszę ![]() wybrałabym się do psychiatry, ale w mojej mieścinie ciężko znaleźć dentystę a co dopiero psychiatrę. Edytowane przez neurotyczka25 Czas edycji: 2011-04-09 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: jak się pozbyć nerwowej przyjaciółki
nie odbierać telefonu?
nie oddzwaniać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
powiedz jej prawdę, mam wrażenie że ona się do ciebie nie odwróciła do tej pory czy nie domyśliła że nie chcesz się z nią spotykać bo jej nie powiedziałaś tego wprost. Musisz się zebrać na odwagę i spokojnie z nią porozmawiać. Chcesz asertywny tekst-proszę bardzo: nie che się z tobą spotykać/widywać. Ona-ale dlaczego mnie zostawiasz ja cie lubię, jak możesz, jest mi przykro etc. Ty: rozumiem że jest ci przykro ale nie będę/nie chcę się z tobą spotykać. Poczytaj o asertywności-metodzie zdartej płyty, No i nie ulegaj jej bo mam wrażenie że żyjesz z nią w jakimś toksycznym związku-odetnij się i tyle. No i przestań jej w końcu ściemniać i ja zwodzić-powiedz jej prawdę ale w przystępnej formie. A jak powiesz jej ostrzej to się najwyżej obrazi jak na innych a efekt będzie osiągnięty
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
dziękuję za odpowiedzi!!!! naprawę
![]() Amazoniak, Twoje rady są naprawdę bardzo trafne i dziękuję. Najważniejsze jest to, że nie oceniasz mnie, a starasz się pomóc.. Mawis, no własnie samo NIEODBIERANIE mi nie pomoze, bo zawsze będę odczuwała to samo, a nie chcę całe zycie uciekać. myślałam już, żeby nawet jak się spotkamy udawać zadufaną w sobie, ona myśli, że zmieniłam się przez męża (nie znosi go, mimo że ogólnie jest bardzo lubiany). kiedyś życzyła wspólnej koleżance śmierci, bo.. spóźniła się na imprezę;| albo myślalam tez o tym, by nasza wspólna znajoma, która generalnie nie opowiada się po żadnej stronie, ale czuję , że mnie rozumie, powiedziała jej, ze (jak ta sie zapyta, czy np zadzwonią do mnie, zebym sie z nimi spotkala) -'ty to znaczy wiesz, wtedy jak pytałaś co u niej, to nie powiedziałam ci wszystkiego,ona coś orzebąkiwała, że teraz jest szczęśliwa, że jest zadowolona z tego z jakimi ludźmi się rozstała, a jakich ma w swoim życiu i nie chce niczego zmieniać..'' moze się domyśli. wiem, że to tcórzostwo ale ja tchórzem jestem. Amazoniak, chyba jednak skorzystam z Twoich rad, ale powoli, pomału muszę jeszcze do tego dojrzeć. zresztą obawiam się , że mnie zbluzga, tzn zbluzga.. zrobi takie PFFF i powie OSZALAŁAŚ?! albo po prostu się wkurzy tak, że aż pioruny będą strzelać, jej reakcja może być naprawdę nieprzewidywalna.. i co wtedy? powiedzieć: ja powiedziałam swoje I JUŻ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
obudziłam się dopiero jak spotkałam tz i jego przyjacioł i zobaczyłam że można inaczej też nie chcę jej nigdy widzieć, nie dostanie nawet zaproszenia na ślub ![]() ja przestałam odbierać telefony ![]()
Edytowane przez vainilla Czas edycji: 2011-04-09 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
cieszę się wobec tego , że nie jestem sama! ale oczywiście nie cieszę się że Ciebie to spotkało, bo to ostro złe uczucie. poradziłaś sobie, extra gratuluje
![]() ![]() tak się zastanawiam, jak ludzie potrafią się nie przejmować takimi rzeczami.. mieć jak to mówią: zero smutków , zero złości, wyje*ane po całości.. ja taka nie jestem, chociaż w głębi duszy wiem, że NIC MI SIĘ NIE STANIE, to widzę i czuję jak ona niszczy podświadomie, nawet nie będąc przy mnie moją psychikę. mnie też namawiała do złego, przez nią o mało się nie rozstałam ze swoim, o mało nie straciłam przyjaciół, bo mawiała jacy to oni 'fe', a ja idiotka słuchałam. brak mi hmm pewności siebie? nie. nie brak. więc nie wiem jak nazwać ten brakujący 'element', który nie pozwala mi być asertywną i silną kobietą. ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
Edytowane przez neurotyczka25 Czas edycji: 2011-04-09 o 11:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Opcja dla mniej asertywnych: Nie odbieranie telefonów, nie odzwanianie, brak reakcji na próby kontaktu drugiej strony. Każda średnio inteligentna i nienamolna osoba po paru próbach załapie i da sobie spokój.
Opcja dla bardziej asertywnych: Rozmowa, otwarte postawienie sprawy osobiście, telefonicznie, smsowo, mailowo: " Przykro mi, ale znajomość z Tobą jest dla mnie toksyczna, nadajemy na innych falach.Proszę, nie kontaktuj się ze mną więcej."
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po prostu przestałam odbierać telefony, miałam dość. Wcześniej rozmawiałyśmy codziennie, a ja po prostu przestałam odpisywac i odbierać. A jak już po pewnym czasie odebrałam, powiedziałam że nie mam czasu rozmawiać, zbywałam ją. i tak się to rozpadło. ostatnio zadzwoniła do mnie - minął jakiś rok od ostatniej rozmowy- z 'prośbą' - przespała się z facetem i stwierdzila że chce go mieć na stałe, chciała poprosić żebym wysłała informacje do jego laski że to zrobiła - oczwyście wtedy kiedy ona będzie z nim, żeby jej nie podejrzewał. żal jednym słowem, od tego dnia nie mamy kontaktu dalej
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie dam się zastraszyć! teraz tak to widzę, w tym momencie. mam nadzieję, że jak zadzwoni któregoś wieczora to nie ogarną mnie znowu czarne myśli. bo odbierać mogę nie odbierać. ale ciekawe jak z tym moim czarnowidztwem, że pewnie cos knuje.. ehhh co ona ze mną porobiła |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
No no ja miałam tak samo jak Wy...to bardzo świeża sprawa, rozpadło się dosłownie na dniach, obraziła się na mnie że zrobiłam inaczej niż ona uważa więc wykorzystałam moment i poblokowałam co się dało! Mam nadzieję że się odwali na zawsze. Moje kontakty ze znajomymi też się pogorszyły i ona była wiecznie na NIE, wszystkie moje koleżanki były puste i głupie, każdy mój facet też był beznadziejny. Ludzi traktowała z góry, miała o sobie takie mniemanie że hoho, inni ludzie to były śmieci... A ja się czuję odrodzona bez niej, dzięki obecnemu TŻowi tak jak jedna z Was zobaczyłam, że można inaczej niż wg jej dyktanda.
Moja rada? Odetnij się. Nie czujesz się na siłach by jej odmówić, to nie odbieraj, zablokuj maila, gg, fb i co tam jeszcze. Życzę powodzenia, wiem jakie to wyczerpujące żyć w takiej relacji, gdy ktoś udaje że jesteś dla niego ważna Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-04-09 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
tym bardziej cieszę się, że istnieje taki temat! pewnie jest wiele takich osób jak my
![]() a jeszcze więcej tych 'wampirów emocjonalnych'! a Tobie droga Weronikopr życzę by ta pipa nigdy więcej się do Ciebie nie odezwała! oby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- dokładnie...trzeba radykalnie a potem jest już z górki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem najlepiej byc szczerym.Psycholog poradziłby Ci zebys sie z nia spotkala i powiedziala jej pare slow. Dokladnie dalby Ci taki diagram ktory i ja dostalam
![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- PS: Dokladnie jak Weronika dodam-jak nie czujesz sie na siłach,kompletnie nie chcesz jej widziec,to nie reaguj na nią. Ale mi sie zdaje,ze dobrze jest być wobec niej fair(pomimo,ze Ona wobec innych nie jest) i powiedziec jej wprost to co myslisz i dac spokoj ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
dziewczyny
![]() Clemence powiedziałabym jej to wszystko, ale jak ja spotkam się z przyjaciółmi, znamy się od lat, i ona się zjawi(bo to wspólni znajomi) to mam uciec? nie spojrzałabym jej w twarz, po powiedzeniu jej że robi mi przykrość, nie chcę by czuła że się jej boję. ona ma właśnie nie wiedzieć o tym, nie czuć, że jest górą. chyba te nieodbieranie, albo po prostu powiem jej kiedyś: słuchaj, zadzwonię jakby co.. JAKBY CO. i wtedy już powinna zrozumieć na 100% ŻE NIE CHCĘ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
No tak wspólne towarzystwo to jest problem.
Ale przecież ona nie musi wiedzieć że się jej boisz, nie musisz jej tego mówić. Nie masz ochoty kontynuować znajomości i już. Sorry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wątpię ,zeby czuła się górą jeżeli jej powiesz,ze nie chcesz z nią kontaktu :P bo dlaczego ma się poczuć górą ? wiesz ja bym się spotykała gdzieś z boku ze znajomymi bo wiesz,jak nie chcesz z nią się spotykać to i razem zapewne się nie spotkacie,bo Twoi znajomi raczej będą wiedzieli,ze nie chcesz sie z nia widziec.. chyba,ze Tworzycie paczkę to jest niezła lipa :/ ale wiesz ja wolalabym jej powiedziec,ze po prostu nie bardzo chcesz się z nia przyjaźnić, bo ona tez bedzie na pewno wiedziała,ze wprost jej to powiedziałaś.Nie wykreci sie pozniej nigdzie,ze jest nie fair czy cos.. bo sie z nia umowilas,obgadalas temat.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
no tak, dzieki dziewczyny za wszystkie rady, którąś na pewno wykorzystam, kiedy tylko ją spotkam (daj Bóg nigdy:P)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Hej neurotyczka25
![]() Doskonale Cię rozumiem, miałam bardzo podobną sytuację... Na początku studiów zakumplowałam się z taką dziewczyną, na początku było naprawdę fajnie - świetnie nam się rozmawiało, dogadywałyśmy się, spędzałyśmy razem czas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście się obraziła ![]() I wiesz co - po tym jak zakończyłam tę "znajomość" - odżyłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więc z całego serca życzę Ci odwagi (wiem dobrze, że to nie jest proste) byś podjęła w końcu dobrą decyzję ![]() ![]() Edytowane przez 4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa Czas edycji: 2011-04-10 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
[1=4ac7eae5f92dfa622d89f02 4e559f952d8de277a_657b977 4600aa;26273162]Hej neurotyczka25
![]() Doskonale Cię rozumiem, miałam bardzo podobną sytuację... Na początku studiów zakumplowałam się z taką dziewczyną, na początku było naprawdę fajnie - świetnie nam się rozmawiało, dogadywałyśmy się, spędzałyśmy razem czas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście się obraziła ![]() I wiesz co - po tym jak zakończyłam tę "znajomość" - odżyłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więc z całego serca życzę Ci odwagi (wiem dobrze, że to nie jest proste) byś podjęła w końcu dobrą decyzję ![]() ![]() raisab! dzięki Ci wielkie, za to że tu napisałaś ![]() Dobrze że zerwałaś z nią kontakt i to właśnie bardzo asertywnie! ![]() Ja powoli też przymierzam się do zrobienia 'czegoś' w tym kierunku, na zawsze się od niej nie odetnę bo mamy wspólnych znajomych i na pewno co jakiś czas będziemy na siebie wpadać, ale coś się zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
eee...czegoś nie rozumiem... Nie możesz jej powiedzieć eufemistycznie "spierdalaj", bo się boisz, że ją zobaczysz na ulicy? No to co, że ją zobaczysz? Nie bardzo rozumiem podstawy tego strachu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
nie chcę jej spotkać, bo ona natychmiastowo zaczyna obejmować mnie swoimi mackami. a to to a to tamto, i ten jej wzrok ku*wa szatana.
nie powiem jej spier*alaj, bo ona nie bedzie wiedziała o co chodzi, toż nie powiem jej: 'NIE CHCĘ SIĘ Z TOBĄ WIDZIEĆ BO MI PRZEZ CIEBIE PRZYKRO ![]() no zmiłuj się. spier*alaj nie powiem, bo jeszcze nawyciaga nasze stare zdjęcia, powpieprza na neta , albo porozgaduje dla wszystkich niestworzone historie na mój temat. nie znasz jej . i jestem pewna że nie chciałabyś znać! nawet jak jej powiem 'spierdalaj' to później co, razem ze znajomymi na ognisku, 4 osoby, ona przyjdzie i co. mam udawać wielce obrażoną?! i mamy po sobie cisnąć do końca?! ja chcę to tak załatwić, żeby ona po prsotu zrezygnowała z chęci przyjaźni ze mną, a nie do usranej śmierci użerać się z nią docinkami. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
A moja "gwiazda" wczoraj mi wysłała 2 smsy jak gdyby nigdy nic (nru nie umiem zablokować niestety). Nie odpisałam. Ale wiem co czujesz mówiąc o tych mackach, bo poczułam się dziwnie chociaż to tylko smsy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
ojej to współczuję, ten typ tak ma, kompletnie nic nie czai i pisze jakby sie kur*a nic nie stało!!!!
nic nie odpisuj, jak tym razem nie skuma bazy to będziemy myśleć dalej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja mowilam co bym zrobila,ale generalnie jak bym ja zobaczyla to jazda gdzies w kącik zeby nie widziala
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
wczoraj koorwa dzwonila znow, ale nie odebralam, a dzis widzialam ja z daleka jak wracalam ze sklepu.. zachodzila wlasnie do wspolnej znajomej - mieszka domek obok , i takie jaja;] gadalam z kolezanka, ktora tez sie od niej odwrocila to powiedziala zeby miec wyje*ane, chyba tak w koncu zrobie , bo nie ma wyjscia z tej sytuacji, tak czy siak bede ja spotykac..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja tam w koncu zbiorowo bym się umowila i powiedziala zeby dala nam wszysktim spokoj..jedna laska ktora zapewne jest jakąś pindzią a tyle zamieszania i kazdy się jej boi..
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.