Ubezpieczenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-16, 11:44   #1
Lola202020
Przyczajenie

Ubezpieczenia

Hej. Przyszłam tu z poradą (i chciałabym żeby został ten post przyjęty delikatnie bez oburzeń)bo nie wiem co mam kompletnie zrobić. Otóż jestem mamą rocznej dzidzi i siedzę w domu z nią. Mój partner pracuje od 6/16:30. Mieszkamy na wiosce gdzie nie ma żłobka ani opiekunki. Nie mam prawo jazdy... Więc głównie chodzi o to że nie mogę iść do pracy bo nie mam jak... Gdy zarejestrowałam się w urzędzie pracy wyrejestrowano mnie bo nie jestem gotowa by zacząć pracować i tu też chodzi o moje ubezpieczenie, nie stać mnie na prywatne więc jak potrzebowałabym lekarza bym musiała zapłacić co też nie jest tanie 🥺 nie wiem czy mogę coś z tym zrobić, nie wiem gdzie się udać by ktoś pomógł mi chociażby się ubezpieczyć czy pomóc w jakiś sposób z opieką nad dzieckiem? Mój partner utrzymuję nas troje i nie jest łatwo a nie pobieramy żadnych pieniędzy z opieki czy gdzieś jeszcze bo grosze przekraczają ( tylko podkreślam że nie przysługują nam a nie że chcemy ciągnąć z państwa pieniądze) Chcemy się wyprowadzić do miasta ale to potrzebuje czasu a mnie martwi moja sytuacja. Może ktoś wie co mogłabym zrobić z tym albo gdzie się udać z pomocą?
Lola202020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 12:25   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Ubezpieczenia

Cytat:
Napisane przez Lola202020 Pokaż wiadomość
Hej. Przyszłam tu z poradą (i chciałabym żeby został ten post przyjęty delikatnie bez oburzeń)bo nie wiem co mam kompletnie zrobić. Otóż jestem mamą rocznej dzidzi i siedzę w domu z nią. Mój partner pracuje od 6/16:30. Mieszkamy na wiosce gdzie nie ma żłobka ani opiekunki. Nie mam prawo jazdy... Więc głównie chodzi o to że nie mogę iść do pracy bo nie mam jak... Gdy zarejestrowałam się w urzędzie pracy wyrejestrowano mnie bo nie jestem gotowa by zacząć pracować i tu też chodzi o moje ubezpieczenie, nie stać mnie na prywatne więc jak potrzebowałabym lekarza bym musiała zapłacić co też nie jest tanie 🥺 nie wiem czy mogę coś z tym zrobić, nie wiem gdzie się udać by ktoś pomógł mi chociażby się ubezpieczyć czy pomóc w jakiś sposób z opieką nad dzieckiem? Mój partner utrzymuję nas troje i nie jest łatwo a nie pobieramy żadnych pieniędzy z opieki czy gdzieś jeszcze bo grosze przekraczają ( tylko podkreślam że nie przysługują nam a nie że chcemy ciągnąć z państwa pieniądze) Chcemy się wyprowadzić do miasta ale to potrzebuje czasu a mnie martwi moja sytuacja. Może ktoś wie co mogłabym zrobić z tym albo gdzie się udać z pomocą?

Weźcie ślub cywilny, niewiele kosztuje: 84 zł, czyli mniej niż 1 wizyta prywatna u lekarza.
Po ślubie, mąż będzie mógł bez żadnych kosztów dodatkowych, podpiąć pod swoje ubezpieczenie Ciebie.

No chyba że pracuje na czarno, wtedy to nie wiem. Tragedia po prostu.
A jak rodziłaś? Jak wtedy byłaś ubezpieczona, na kogo?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 12:31   #3
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Weźcie ślub cywilny, niewiele kosztuje: 84 zł, czyli mniej niż 1 wizyta prywatna u lekarza.
Po ślubie, mąż będzie mógł bez żadnych kosztów dodatkowych, podpiąć pod swoje ubezpieczenie Ciebie.

Kobieta w ciąży nie musi być objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, świadczenia przysługują jej z automatu.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 12:33   #4
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:

kobietom w ciąży i w połogu przysługuje darmowa opieka zdrowotna, bez względu na status ubezpieczenia

jw. ślub cywilny rozwiązuje wszystkie problemy
Stary 2021-03-16, 13:30   #5
kennedy
Zakorzenienie

wezcie slub cywilny.

Autorka ma roczne dziecko a nie jest po porodzie wiec nie ma dostepny do automatycznych swiadczen.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 21:39   #6
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Jak wyżej: ślub cywilny. Nikt nie musi wiedzieć.
Stary 2021-03-17, 06:12   #7
Mimiko
BAN stały

Niech mąż Cię ubezpieczy. Można chyba też samodzielnie oplacać ubezpieczenie. Nie wiem jakie to są koszty, wię musiałabyś się zorientować.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-03-17, 07:03   #8
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Niech mąż Cię ubezpieczy. Można chyba też samodzielnie oplacać ubezpieczenie. Nie wiem jakie to są koszty, wię musiałabyś się zorientować.

Ona nie ma męża.
A dobrowolne zdrowotne to obecnie prawie 500 zł miesięcznie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-17, 07:11   #9
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Ona nie ma męża.
A dobrowolne zdrowotne to obecnie prawie 500 zł miesięcznie.
Naprawdę to aż tyle? Wow to w takim razie koniecznie ślub. Zakładam, że dziecko jest ubezpieczone, więc facet pracuje legalnie. Po ślubie bez problemu dołączy autorke do swojego ubezpieczenia.

Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-17, 08:32   #10
ladylajla
Zakorzenienie

Dziecko mogą zgłosić też dziadkowie, jeśli pracują lub pobierają emeryturę/rentę.
Jeśli nikt w rodzinie nie ma tytułu do ubezpieczenia, to do 18 r.ż. każdemu przysługują bezpłatne świadczenia z nfz. Nie wiem tylko, jak z refundacją recept.
Stary 2021-03-26, 17:55   #11
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladylajla Pokaż wiadomość
Dziecko mogą zgłosić też dziadkowie, jeśli pracują lub pobierają emeryturę/rentę.
Jeśli nikt w rodzinie nie ma tytułu do ubezpieczenia, to do 18 r.ż. każdemu przysługują bezpłatne świadczenia z nfz. Nie wiem tylko, jak z refundacją recept.
Dziecko zgłasza ojciec. Problem ma autorka jako partnerka. Jeśli w rodzinie nikt nie mógłby ubezpieczyć dziecko to robi to zgłasza do ubezpieczenia mops lub szkoła (starsze dzieci). Trzeba zgłosić, bo inaczej ośrodek udzielający świadczeń nie dostanie zwrotu kasy we właściwy sposób.

To jest sytuacja, że akurat ślub się przydaje.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości