|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ubezpieczenia
Hej. Przyszłam tu z poradą (i chciałabym żeby został ten post przyjęty delikatnie bez oburzeń)bo nie wiem co mam kompletnie zrobić. Otóż jestem mamą rocznej dzidzi i siedzę w domu z nią. Mój partner pracuje od 6/16:30. Mieszkamy na wiosce gdzie nie ma żłobka ani opiekunki. Nie mam prawo jazdy... Więc głównie chodzi o to że nie mogę iść do pracy bo nie mam jak... Gdy zarejestrowałam się w urzędzie pracy wyrejestrowano mnie bo nie jestem gotowa by zacząć pracować i tu też chodzi o moje ubezpieczenie, nie stać mnie na prywatne więc jak potrzebowałabym lekarza bym musiała zapłacić co też nie jest tanie 🥺 nie wiem czy mogę coś z tym zrobić, nie wiem gdzie się udać by ktoś pomógł mi chociażby się ubezpieczyć czy pomóc w jakiś sposób z opieką nad dzieckiem? Mój partner utrzymuję nas troje i nie jest łatwo a nie pobieramy żadnych pieniędzy z opieki czy gdzieś jeszcze bo grosze przekraczają ( tylko podkreślam że nie przysługują nam a nie że chcemy ciągnąć z państwa pieniądze) Chcemy się wyprowadzić do miasta ale to potrzebuje czasu a mnie martwi moja sytuacja. Może ktoś wie co mogłabym zrobić z tym albo gdzie się udać z pomocą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ubezpieczenia
Cytat:
Weźcie ślub cywilny, niewiele kosztuje: 84 zł, czyli mniej niż 1 wizyta prywatna u lekarza. Po ślubie, mąż będzie mógł bez żadnych kosztów dodatkowych, podpiąć pod swoje ubezpieczenie Ciebie. No chyba że pracuje na czarno, wtedy to nie wiem. Tragedia po prostu. A jak rodziłaś? Jak wtedy byłaś ubezpieczona, na kogo?
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jw. ślub cywilny rozwiązuje wszystkie problemy
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wezcie slub cywilny.
Autorka ma roczne dziecko a nie jest po porodzie wiec nie ma dostepny do automatycznych swiadczen.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jak wyżej: ślub cywilny. Nikt nie musi wiedzieć.
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Niech mąż Cię ubezpieczy. Można chyba też samodzielnie oplacać ubezpieczenie. Nie wiem jakie to są koszty, wię musiałabyś się zorientować.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dobrowolne zdrowotne to obecnie prawie 500 zł miesięcznie.
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziecko mogą zgłosić też dziadkowie, jeśli pracują lub pobierają emeryturę/rentę.
Jeśli nikt w rodzinie nie ma tytułu do ubezpieczenia, to do 18 r.ż. każdemu przysługują bezpłatne świadczenia z nfz. Nie wiem tylko, jak z refundacją recept.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest sytuacja, że akurat ślub się przydaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.