Pytanie o tabletki ;)) ważne!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-24, 16:00   #1
Andziussska
Raczkowanie

Angry

Pytanie o tabletki ;)) ważne!!!

Cześć mam taką sprawę... a więc jestem umówiona na pierwszą wizytę u ginekologa na 27.05 ( czyli za 3 dni) a chcę brać tabletki. Wiedziałam, że mogę trafić na okres, nom i trafiłam. Dostałam okres w nocy z 22 na 23.05, a przeważnie trwa mi 3-4, badz 5 dni, więc zakladam ze moze sie skonczyc 26-27. Więc własnie co mam zrobić?? Przelozyc wizytę na tydzien dalej?? czy nie przekladac i isc świeżo po, bądz w czasie okresu... A jest jakaś szansa, że będę mogla zacząć brać jeszcze tabletki teraz?? a nie dopiero od rozpoczęcia się następnej miesiączki ??

Z góry dzięki )
Andziussska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 16:07   #2
monius9
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o tabletki ;)) ważne!!!

możesz sobie zacząć i w środku cyklu, ale przy pierwszym opakowaniu nie będziesz zabezpieczona. więc już pytanie czy chcesz koniecznie brać jedno opakowanie na darmo czy nie lepiej poczekać do 1 dnia następnego okresu i być zabezpieczonym od razu.

a wizytę ja bym na twoim miejscu przełożyła, bo i tak lekarz powinien pobrać ci cytologię przed przepisaniem tabletek a w trakcie okresu zdaję się nie można.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 16:13   #3
Andziussska
Raczkowanie

Wiem ze można nawet od 2-5 dnia cyklu, ale trzeba się zabezpieczać dodatkowo przez tydzień tylko. a nie cale opakowanie
Nom właśnie tez tak myślę, bo nie chce żeby mnie od niechcenia przebadał i już. Chyba ze normalnie do niego pójdę i tylko pogadam o tym bo i tak do następnego okresu będę miała miesiąc czasu wiec zdążę pójść na druga wizytę
Stary 2011-05-24, 16:50   #4
agusiamyszka
BAN stały

majac miesiaczke poszlam do lek I kontaktu i poprosilam o tabsy, te ktore chcialam. Po miesiaczce czyli dzis bylam u gina i dostalam kolejna recepte na to samo. Ja wiem ze jesli sie zacznie tabsy w srodku cyklu to wystarczy 7 dni dodat zabezpieczenia, ja przynajmniej to zastosowalam a i tak luby stosowal przerywany ze strachu. Mama nie jestem. Ale kto sie boi niech stosuje to ile chce
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 17:04   #5
Andziussska
Raczkowanie

Wiec jest normalnie szansa ze moge po wizycie zaczac brac tabletki ??))
Stary 2011-05-24, 17:05   #6
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Andziussska Pokaż wiadomość
Wiem ze można nawet od 2-5 dnia cyklu, ale trzeba się zabezpieczać dodatkowo przez tydzień tylko. a nie cale opakowanie
Nom właśnie tez tak myślę, bo nie chce żeby mnie od niechcenia przebadał i już. Chyba ze normalnie do niego pójdę i tylko pogadam o tym bo i tak do następnego okresu będę miała miesiąc czasu wiec zdążę pójść na druga wizytę
od 2 do 7 owszem, ale o dalszym niż 7 nie widziałam nigdy żeby jakaś ulotka wspominała. jak widać powyżej niektórzy stosują, chociaż ja bym nie polecała takich metod, wolę sobie poczekać 3 tygodnie niż się narażać na krwotoki po lekach na stawy nielegalnie kupionych za grubą kasę
Stary 2011-05-24, 17:13   #7
Andziussska
Raczkowanie

nom tak ta ale ja okres dostalam 23, wiec 27 bedzie 4 dzien okresu wiec sie "mieszczę" w kryterium 2-5 dni okresu przyjecia pierwszej tabletki. Mam racje??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-24, 17:26   #8
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
nom tak ta ale ja okres dostalam 23, wiec 27 bedzie 4 dzien okresu wiec sie "mieszczę" w kryterium 2-5 dni okresu przyjecia pierwszej tabletki. Mam racje??
o ile lekarz ci je przepisze bez zrobienia podstawowych badań. pewnie to zrobi, ale zasadniczo nie powinien
Stary 2011-05-24, 17:49   #9
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
o ile lekarz ci je przepisze bez zrobienia podstawowych badań. pewnie to zrobi, ale zasadniczo nie powinien
Wielu moim koleżankom ginekolodzy bez badań wypisywali tabletki, ja trafiłam na porzadnego lekarza. Jedna nawet nie chciała mi przepisać z pobudek praktycznie czysto osobistych, poszłam do innej lekarki z kompletem badań, dała mi skierowanie na USC piersi, cytologię miałam wykonywaną 2miesiące temu u innnego lekarza, ale w porzadku było więc powiedziała, ze za 3m-cy powtorzy. I dostałam receptę na tabletki

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 18:04   #10
Andziussska
Raczkowanie

Wiec jest ryzyko gdy bez badan przepisze i zaczne brac wiec co robic ?? odpuscic i czekac kolejny miesiac??
Stary 2011-05-24, 18:13   #11
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec jest ryzyko gdy bez badan przepisze i zaczne brac wiec co robic ?? odpuscic i czekac kolejny miesiac??
Ja bym odpuściła i czekała kolejny miesiąc

Sophia Loren
Stary 2011-05-24, 18:25   #12
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
no wiesz, myślę że jakbyś zaczęła brać bez badań to na zakrzepicę w ciągu miesiąca nie zejdziesz ani nic takiego , ale ja na twoim miejscu bym poczekała jeszcze miesiąc, przy okazji zakręciła się za jakimś dobrym lekarzem itd; pobierze ci cytologię, zrobi badania krwi, dowiesz się wszystkiego na spokojnie o braniu hormonów i od przyszłego cyklu bez problemu
Stary 2011-05-24, 19:25   #13
agusiamyszka
BAN stały

zaden z moich lekarzy nie robil badan - poza fotelem. cytologia to swoja droga
Stary 2011-05-24, 19:33   #14
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
no wiesz, myślę że jakbyś zaczęła brać bez badań to na zakrzepicę w ciągu miesiąca nie zejdziesz ani nic takiego , ale ja na twoim miejscu bym poczekała jeszcze miesiąc, przy okazji zakręciła się za jakimś dobrym lekarzem itd; pobierze ci cytologię, zrobi badania krwi, dowiesz się wszystkiego na spokojnie o braniu hormonów i od przyszłego cyklu bez problemu

Cytologie trzeba robic i bez piguł, z morfologii nie wynika za wiele w sprawie hormonów ,trzeba by zrobić badania hormonów,tarczycy ,bardziej opłaca się przepisać w ciemno pigułki na podstawie wywiadu i wyglądu pacjentki niz przepisywac każdej badania.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 19:50   #15
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Cytologie trzeba robic i bez piguł, z morfologii nie wynika za wiele w sprawie hormonów ,trzeba by zrobić badania hormonów,tarczycy ,bardziej opłaca się przepisać w ciemno pigułki na podstawie wywiadu i wyglądu pacjentki niz przepisywac każdej badania.
Właśnie ja miałam cytolgię, usg doopochwowo, usg piersi, badania krwi plus proby wątorobowe, hormony maja byc zbadane jak źle się będe czuła-tak mi lekarka powiedziała.

Tak jak już pisałam conajmniej trzy moje koleżanki dostały tabsy, tylko na podstawie ogólnego badanie ginekologicznego:confused :

Sophia Loren

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-25, 14:16   #16
agusiamyszka
BAN stały

ja bylam juz u 4 roznych ginekologow, i nfz i prywatnie i jedyne badania to fotel i opcjonalnie usg

I ginekolog u jakiej bylam nie omieszkala mnie poinformowac o cytologi. internet to skarb wiedzy wtedy przeczytalam o tych badaniach i poprosilam o cytologie i o proby watrobowe. na to drugie stwierdzila ze sa zbyteczne. II ginka pracujaca na jej miejscu tez nie robila badan, ale jak poszlam do lek I kontaktu i uslyszal o tabsach to dopisal mi dodatkowe badania na watrobe i krzepliwosc
z kolei 3 tygodnie po operacji, i po I miesiaczce pooperacyjnej nie zrobila mi usg, zwazywszy ze skarzylam sie na wode w pochwie (jednorazowy incydent)

wczoraj zmienilam jak sie wydaje na fajniejsza ginke i jutro mam usg bo nowa dr chce sprawdzic jak tam jajniki po operacji (11.03)
Stary 2011-05-25, 14:42   #17
Andziussska
Raczkowanie

dzieki za wiele wypowiedzi Wiec moze pojde normalnie do niej 27 jak ona zdecyduje bez badań pzepisać tabletki to zaczne brac , nom a jak powie ze trzeba poczekac na badania to zaczne z tabletkami za miesiac. Co wy na to ?
Stary 2011-05-26, 10:14   #18
malajaa
Wtajemniczenie

Jeżeli nie upomnisz się o badania to mało który lekarz je wykona przed przepisaniem tabletek. Zważy, sprawdzi ciśnienie, fotelik i tyle...
Na Twoim miejscu z braniem tabletek zaczekałabym już do następnego okresu. Bo rozumiem, że nie bierzesz ich w związku z nieregularnymi miesiączkami czy coś tylko po prostu jako zabezpieczenie. Tak więc po co teraz brać tabletki anty i jeszcze dodatkowo np. gumki stosować.
A w czasie tej przerwy zdążysz jeszcze iść na wizytę w razie gdybyś nie mogła teraz zrobić badań ze względu na okres. Oczywiście to tylko takie moje zdanie
Pozdrawiam

malajaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 11:18   #19
Vanique
Zadomowienie

Tak jak powiedziała przedmówczyni , mało który gin zrobi Ci badania. Jak coś Ci nie będzie pasowało to przyjdziesz i zmienisz tabsy.
Ja bym teraz poszła i zaczęła brać tabletki. Ja przy pierwszym opakowaniu miałam parę wpadek które (gdybym w tedy współżyła) mógł by się ciążą skończyć, po za tym podczas pierwszego opakowania można plamic. Więc ja wychodzę z założenia że pierwsze opakowanie jest "przygotowawcze", niby się nie trzeba zabezpieczać ale trzeba się przyzwyczaić do ich brania(chodzi mi o to że bierz i stosujcie np. gumkę), im szybciej zaczniesz brać tym szybciej skończą Ci się plamienia i na wakacje będziesz miała to z głowy ;] Na pewno Ci to nie zaszkodzi jak zaczniesz brać
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-26, 18:04   #20
Andziussska
Raczkowanie

Nom tak wlasnie a np. Jak przepisze mi bez badań tabletki, to jest mozliwosc ze wpadnę?? ( Wiadomo, tydzień trzeba dodatkowo sie zabezpieczac) , Czy po prostu mogą być żle dobrane i bede miala po nich skutki uboczne?? O to najbardziej mi chodzi
Stary 2011-05-26, 18:34   #21
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Nom tak wlasnie a np. Jak przepisze mi bez badań tabletki, to jest mozliwosc ze wpadnę?? ( Wiadomo, tydzień trzeba dodatkowo sie zabezpieczac) , Czy po prostu mogą być żle dobrane i bede miala po nich skutki uboczne?? O to najbardziej mi chodzi
badania mają wykluczyć sytuacje, w których nie powinno / nie można brać tabletek [niepoprawna cytologia, uszkodzona wątroba, niezidentyfikowane zmiany w piersiach, cukrzyca, nadciśnienie, zbyt wysoka krzepliwość]. nie ma to wpływu na to czy tabletki będą działać atykoncepcyjnie czy nie; chodzi o twoje zdrowie podczas brania hormonów.

ja od lekarza który nawet cytologii by mi nie zaproponował a hormony ochoczo przepisał uciekłabym czym prędzej; na prawdę są rzeczy gorsze niż zabezpieczanie się gumką miesiąc dłużej. znalezienie dobrego lekarza [bo tu już nawet o nie 'dobry-niedobry' chodzi, tylko o kompetentny-niekompetentny nawet ulotki od tabsów mówią o koniecznościach badań przy ich braniu!] nie jest kosmicznym wyzwaniem, zwłaszcza przy coraz większej popularności portali typu dobrylekarz i innych takich.
Stary 2011-05-26, 22:03   #22
Vanique
Zadomowienie

Ja poszłam do lekarza poprosiłam o tabletki po których nie będę tyła i będą do 20 zł. Dostałam cilest, jestem po 4 opakowaniu i prócz plamienia w pierwszym miesiącu, bólu piersi i niewielkich humorków jest ok. Jak coś Ci nie będzie pasowało to pójdziesz i zmienisz ;] A badania, jeśli Ci zależy, możesz zrobić w późniejszym terminie. Nie wpływa to na skuteczność. Mdłości, plamienia itd. są normalne w pierwszy a nawet przez pierwsze trzy bistry
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 10:17   #23
agusiamyszka
BAN stały

andziuska - kazde tabletki zabezpieczaja nie zaleznie od dawki hormonu(chyba ze bierzesz leki, albo ma sie nadwage)

bardziej chodzi tu o skutki uboczne

majac 17 lat poprosilam o takie za 10 zl i dostalam diane. teraz bylam u lekarza I kontaktu i poprosilam o naraye bo przed operacja bralam yaz ale chcialam brac tansze zamienniki. lekarka powiedziala ze skoro naraya jest zamiennikiem to jeden pies ktore bede brac i mnie jest to nawet na reke

ginekolog to samo powiedziala. wczoraj po usg dostalam kartke pacjenta dla lek I kontaktu ze w razie czego moge poprosic o naraye gdybym miala problem z recepta u ginekologa :P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości