|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pytanie o tabletki ;)) ważne!!!
Cześć mam taką sprawę... a więc jestem umówiona na pierwszą wizytę u ginekologa na 27.05 ( czyli za 3 dni) a chcę brać tabletki. Wiedziałam, że mogę trafić na okres, nom i trafiłam. Dostałam okres w nocy z 22 na 23.05, a przeważnie trwa mi 3-4, badz 5 dni, więc zakladam ze moze sie skonczyc 26-27. Więc własnie co mam zrobić?? Przelozyc wizytę na tydzien dalej?? czy nie przekladac i isc świeżo po, bądz w czasie okresu... A jest jakaś szansa, że będę mogla zacząć brać jeszcze tabletki teraz?? a nie dopiero od rozpoczęcia się następnej miesiączki ??
Z góry dzięki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o tabletki ;)) ważne!!!
możesz sobie zacząć i w środku cyklu, ale przy pierwszym opakowaniu nie będziesz zabezpieczona. więc już pytanie czy chcesz koniecznie brać jedno opakowanie na darmo czy nie lepiej poczekać do 1 dnia następnego okresu i być zabezpieczonym od razu.
a wizytę ja bym na twoim miejscu przełożyła, bo i tak lekarz powinien pobrać ci cytologię przed przepisaniem tabletek a w trakcie okresu zdaję się nie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wiem ze można
![]() ![]() Nom właśnie tez tak myślę, bo nie chce żeby mnie od niechcenia przebadał i już. Chyba ze normalnie do niego pójdę i tylko pogadam o tym bo i tak do następnego okresu będę miała miesiąc czasu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
majac miesiaczke poszlam do lek I kontaktu i poprosilam o tabsy, te ktore chcialam. Po miesiaczce czyli dzis bylam u gina i dostalam kolejna recepte na to samo. Ja wiem ze jesli sie zacznie tabsy w srodku cyklu to wystarczy 7 dni dodat zabezpieczenia, ja przynajmniej to zastosowalam a i tak luby stosowal przerywany ze strachu. Mama nie jestem. Ale kto sie boi niech stosuje to ile chce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wiec jest normalnie szansa ze moge po wizycie zaczac brac tabletki ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
nom tak ta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wiec jest ryzyko gdy bez badan przepisze i zaczne brac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
zaden z moich lekarzy nie robil badan - poza fotelem. cytologia to swoja droga
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytologie trzeba robic i bez piguł, z morfologii nie wynika za wiele w sprawie hormonów ,trzeba by zrobić badania hormonów,tarczycy ,bardziej opłaca się przepisać w ciemno pigułki na podstawie wywiadu i wyglądu pacjentki niz przepisywac każdej badania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak już pisałam conajmniej trzy moje koleżanki dostały tabsy, tylko na podstawie ogólnego badanie ginekologicznego:confused :
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
ja bylam juz u 4 roznych ginekologow, i nfz i prywatnie i jedyne badania to fotel i opcjonalnie usg
I ginekolog u jakiej bylam nie omieszkala mnie poinformowac o cytologi. internet to skarb wiedzy wtedy przeczytalam o tych badaniach i poprosilam o cytologie i o proby watrobowe. na to drugie stwierdzila ze sa zbyteczne. II ginka pracujaca na jej miejscu tez nie robila badan, ale jak poszlam do lek I kontaktu i uslyszal o tabsach to dopisal mi dodatkowe badania na watrobe i krzepliwosc z kolei 3 tygodnie po operacji, i po I miesiaczce pooperacyjnej nie zrobila mi usg, zwazywszy ze skarzylam sie na wode w pochwie (jednorazowy incydent) wczoraj zmienilam jak sie wydaje na fajniejsza ginke i jutro mam usg bo nowa dr chce sprawdzic jak tam jajniki po operacji (11.03) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
dzieki za wiele wypowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli nie upomnisz się o badania to mało który lekarz je wykona przed przepisaniem tabletek. Zważy, sprawdzi ciśnienie, fotelik i tyle...
Na Twoim miejscu z braniem tabletek zaczekałabym już do następnego okresu. Bo rozumiem, że nie bierzesz ich w związku z nieregularnymi miesiączkami czy coś tylko po prostu jako zabezpieczenie. Tak więc po co teraz brać tabletki anty i jeszcze dodatkowo np. gumki stosować. A w czasie tej przerwy zdążysz jeszcze iść na wizytę w razie gdybyś nie mogła teraz zrobić badań ze względu na okres. Oczywiście to tylko takie moje zdanie ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Tak jak powiedziała przedmówczyni , mało który gin zrobi Ci badania. Jak coś Ci nie będzie pasowało to przyjdziesz i zmienisz tabsy.
Ja bym teraz poszła i zaczęła brać tabletki. Ja przy pierwszym opakowaniu miałam parę wpadek które (gdybym w tedy współżyła) mógł by się ciążą skończyć, po za tym podczas pierwszego opakowania można plamic. Więc ja wychodzę z założenia że pierwsze opakowanie jest "przygotowawcze", niby się nie trzeba zabezpieczać ale trzeba się przyzwyczaić do ich brania(chodzi mi o to że bierz i stosujcie np. gumkę), im szybciej zaczniesz brać tym szybciej skończą Ci się plamienia i na wakacje będziesz miała to z głowy ;] Na pewno Ci to nie zaszkodzi jak zaczniesz brać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nom tak wlasnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od lekarza który nawet cytologii by mi nie zaproponował a hormony ochoczo przepisał uciekłabym czym prędzej; na prawdę są rzeczy gorsze niż zabezpieczanie się gumką miesiąc dłużej. znalezienie dobrego lekarza [bo tu już nawet o nie 'dobry-niedobry' chodzi, tylko o kompetentny-niekompetentny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja poszłam do lekarza poprosiłam o tabletki po których nie będę tyła i będą do 20 zł. Dostałam cilest, jestem po 4 opakowaniu i prócz plamienia w pierwszym miesiącu, bólu piersi i niewielkich humorków jest ok. Jak coś Ci nie będzie pasowało to pójdziesz i zmienisz ;] A badania, jeśli Ci zależy, możesz zrobić w późniejszym terminie. Nie wpływa to na skuteczność. Mdłości, plamienia itd. są normalne w pierwszy a nawet przez pierwsze trzy bistry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
andziuska - kazde tabletki zabezpieczaja nie zaleznie od dawki hormonu(chyba ze bierzesz leki, albo ma sie nadwage)
bardziej chodzi tu o skutki uboczne majac 17 lat poprosilam o takie za 10 zl i dostalam diane. teraz bylam u lekarza I kontaktu i poprosilam o naraye bo przed operacja bralam yaz ale chcialam brac tansze zamienniki. lekarka powiedziala ze skoro naraya jest zamiennikiem to jeden pies ktore bede brac i mnie jest to nawet na reke ginekolog to samo powiedziala. wczoraj po usg dostalam kartke pacjenta dla lek I kontaktu ze w razie czego moge poprosic o naraye gdybym miala problem z recepta u ginekologa :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.