![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
Wątek powstały w wyniku zgromadzenia się dużej ilości dziewczyn zdających biologię w wątku Studniówkowiczki 2011
![]() jako że nie chcemy zaśmiecać tamtego wątku nudnymi pogawędkami o biologii, kierunkach studiów i różnorakich wnętrznościach ryb i stawonogów przenosimy się tutaj ![]() Mam nadzieję, że biologiczki będą się chętnie tutaj motywowały do nauki, dzieliły spostrzeżeniami, czy po prostu wyżalały jaka ta biologia jest fe ![]() Zapraszamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
stawiam się
![]() Zaczyna mnie ssać w żołądku jak myślę o tym jak mało umiem. W ile najszybciej da się przerobić cały materiał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
całe liceum na podstawie, a zdaję rozszerzenie. czasami się aż płakać chce, w tak ciemnej dupie jestem.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
też bym chciała to wiedzieć
![]() ![]() jak byłam na dniach otwartych na uczelni to jedna studentka powiedziała mi że zaczęła się uczyć do rozszerzonej w lutym, i zdała na 70.. kilka procent (chyba 77%) więc jak widać można ![]() (albo miała szczęście i tematy na maturze jej podeszły xD) --------------- baboo witaj w klubie :P Edytowane przez pingwinek=] Czas edycji: 2011-01-01 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale matura z 2010 była inna niż do tej pory, było więcej zadań na kojarzenie i czytanie ze zrozumieniem niż na widzę. I słabo poszła. Jest nadzieja, że w tym roku dadzą łatwiejszą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
w jakim dziale siedzicie w ogóle? czego się zdążyłyście nauczyć do tego czasu?
ja uwielbiam biologię, serio, ale wszystko mi z głowy ucieka. człowiek jednak głupi jest. ;d i męczę w kółko te same rzeczy i mam wrażenie, że nie umiem. zło.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
oo fajnie wiedzieć, nie wiedziałam że słabo poszła ;p
patrzcie co wynalazłam w necie: "Jak wynika z wielu badań, aby wytworzył się nowy nawyk, należy daną czynność wykonywać przez 21 dni. Czyli wnioskiem dla ciebie jest to, że jeśli chcesz robić coś codziennie, bez motywowania się (np. nauka języka obcego lub szybkiego czytania), to zrób z tego nawyk. Przez 3 tygodnie motywuj się i konsekwentnie powtarzaj czynność (o tej samej porze, w tych samych warunkach). Po tym okresie będzie to już czynnością nawykową." czyli uczymy się przez 21 dni, w męczarniach a potem będzie lżej, bez bólu ![]() kurczę a ja w wakacje UCZYŁAM SIĘ przez 2 tygodnie, nie wiedziałam że jak pociągnę to jeszcze przez tydzień to mi tak zostanie ![]() no ale dobra, może wypowiecie się skąd jesteście i na jakie studia się wybieracie? (ja jestem z Wawy, wybieram się na SGGW na architekturę krajobrazu) ------------ ciezko powiedziec w jakis jestem dziale, Xd na kursie mam teraz miesnie i szkielety, ale nie tylko czlowieka, bo np robaczkow tez) Edytowane przez pingwinek=] Czas edycji: 2011-01-01 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ostrołęka wybiera się na psychologię na UJ albo UW. taa, pozdrawiam. ;d to ja może pójdę te nawyki sobie wytworzyć. jakby sobie taki ładny wdrożyć - czytanie iluśtam stron dziennie. problemy z lekturami i brakiem czasu na nie by się rozwiązały od razu.
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zostały mi kobyłki: człowiek, rośliny, zwierzęta dokończyć i genetyka. Cytat:
![]() No to id dzisiaj trenujemy nawyki! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
dziewczyny spokojnie.. ja zdawałam biologie 2 lata temu.. chociaż cały czas byłam nastawiona na historie w ostatnim momencie zmieniłam na biologie, chociaż NIGDY sie jej nie uczyłam jakoś specjalnie..
przerobiłam 3 grube książki do liceum i do w zupełności wystarczyło żeby zdać wysoko.. tak więc bez nerwów.. najbardziej skupcie sie na obrazkach i hormonach, a dacie rade ![]() 3mam kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
baboo, zdaję wszystko to samo, co Ty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Więc ja też się dołączę
![]() Strasznie jestem leniwa, ale trzeba solidnie się do tego zabrać... Musiałabym też popracować nad matmą, nie jestem z niej najlepsza, a jest mi bardzo potrzebna... Ja niestety też muszę pisać rozszerzenie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jigoku, możemy się oficjalnie wspierać. z tego co patrzę, wcale tak mało nie umiesz. u mnie znacznie, znacznie gorzej, muszę się w obroty wziąć po prostu w nowym roku.
tak, obrazki są bardzo ważne. poza tym matura wygląda bardzo schematycznie i można sobie wypracować sukces po jakimś czasie ćwiczeń. pojawiają się te same typy zadań - tabelki, wykresy, praca z obrazkiem właśnie, formułowanie wniosków, hipotez. na szczęście to nie tylko pamięciówka, pytania raczej nie tak bardzo szczegółowe. tylko trzeba myśleć najpierw, czego ja oczywiście nie robię. poza tym na korkach dowiedziałam się paru przydatnych rzeczy - czego konkretnie się uczyć. i poświęcanie czasu na wkuwanie filogenezy jakiegoś zwierzątka albo systematyki jest raczej jego stratą. nie wiem co mówią wasi nauczyciele, ale możemy to skonfrontować. gorzej jak każdy inne bajki opowiada.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
O ten nawyk to może być całkiem niezła sprawa, nie tylko z biol
![]() Lublin => UM Lublin Lek. Ale jak wyjdzie zobaczymy ![]() A może zróbmy coś takiego, że każdego dnia/tygodnia będziemy pisać co każda zrobiła do matury? Może działać motywująco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wink dobrze prawi, na mnie to zadziała odpowiednio.
w tym tygodniu nie zrobiłam nic. ![]()
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jednak warto spróbować... Na razie poza uczeniem się na speca to ciężko z moją nauką... Ja chyba dopiero po studniówce (8.01.) zacznę sama powtarzać materiał... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, uczenie się systematyki (w Operonie takie rozdziałki pt. 'Przegląd systematyczny bla bla') jest bez sensu, ja sobie wybieram zazwyczaj 2 gatunki i tyle, tak żeby mieć pojęcie. Tylko ryby akurat trzeba dokładnie, bo u każdych (bezżuchwowych, chrzęstnych i kostnych) jest co innego. Cytat:
![]() No ot ja dzisiaj jestem w trakcie ryb i mam zamiar je dzisiaj skończyć i zacząć płazy, a do jutra zrobić gady i ptaki ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
O rozszerzonej nawet nie myślę. Materiał zrealizowany przez moją "panią profesor" to jest kpina. Uwaga przez 3 lata w systemie 2+1+1 udał nam się zakończyć 1 cz. książki [oklaski]. Na nastepnej lekcji wkraczamy w genetykę :/
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Współczuję, ja genetykę miałam w 2 klasie. Ale muszę zrobić jeszcze raz, bo na rozszerzeniu to zupełnie inna bajka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
czupula, wiem co czujesz. moja "pani profesor" omawiała gąbki przez 3 lekcje, a ominęła ssaki.
![]() w ogóle operonowska biologia jest śmieszna. rozbawiają mnie ich wstawki. pamiętam wstawkę o mitologicznej hydrze i herkulesie (bodajże) jako porównanie do superrgeneracji stułbii. myślałam, że to żart jakiś. a potem ja takie pierdoły pamiętam.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ooo ja bardzo chetnie sie wyspowiadam czego nauczylam sie przez tydzien
![]() a jesli chodzi o genetyke, to smieszna sytuacje mialam na kursie, robilismy wspolnie z prowadzacym zadanie, w ktorym byly cechy dom itd, i bylo trzeba przedstawic fenotypy i genotypy rodzicow, dzieci i wnuczat xD i profesor sie smial, ze w sumie to on nie wie do konca o co chodzi w tym zadaniu, bo on uwaza ze czlowiek to nie groszek i smierdzi mu tu kazirodztwem XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Grunt to nastawienie, trzeba się tym zainteresować to się łatwiej zapamiętuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Zdawanie biologii wymyśliłam sobie dopiero we wrześniu, gdy przysłali mi vademecum z operonu, byłam pewna, że zamiast podstawowej przysłali książkę z materiałem na rozszerzenie. Gdzie w podstawie botanika itd. Koleżanka zdająca maturę w 2010 roku ,powiedziała mi ze na maturze z biologii jest sam człowiek. A ja głupia uwierzyłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Na ostatniej próbnej maturze z operonu było kilka zadan z biocenozy i botaniki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Oj nie, nie przejmuj się tym w ogóle. Te matury z Operonu w ogóle są nieadekwatne do czegokolwiek, w niektórych szkołach przestano je robić, bo nie przekładają się na majową maturę, a tylko dołują uczniów. Na podstawie botaniki nie ma. Ale ekologia jest i tam mogą być małe elementy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Witam kochane wizażanki !
Przyszłyście mi z pomocą do motywacji w uczeniu się tego jakże ciekawego przedmiotu do matury ![]() Mogę się przyłączyć mimo tego, że maturę piszę w 2012? ![]() Jestem w klasie humanistycznej, więc chodząc na kurs przygotowawczy mogłabym cokolwiek zacząć robić w kierunku przyswajania wiedzy, a taki wątek jest idealny ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Oj demotywujesz mnie, ile bym dała, żeby cofnąć się o rok i zacząć naukę wcześniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczyny, także się dołączam.
U mnie będzie to chemia PR i biologia PR, już sięuczę, cisną nas w szkole, bom na profilu bio-chemicznym. Potem chyba startuję na farmację lub kosmetologię ![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.