|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
co to jest? prosze pomocy!
okolo pol roku temu obudzilam sie z zaczerwieniona skora na wewnetrznej stronie lokcia. jestem uczulona na metale chyba nikiel . Nie moge nosic zegarkow ani paskow bo odrazu mnie swedzi w tym miejscu gdzie skora dotyka metalu . I tak wlasnie bylo wtedy jak sie obudzilam. skora byla czerwona i strasznie swedziala, zaczerwinienie bylo wielkosci 3 centymetrow na 4. im wiecej drapalam tym bardziej mnie swedzialo i tym wieksza sie stawala wysypka i rana, bo po paru dniach to juz byla rana, na poczatku sie nie martwilam bo dosc czesto tak mam np jak zaloze zegarek. wiec postanowilam sprobowac tego porostu nie drapac i dac sie zagoic . nie ruszalam tego przez pare dni i wydawaloby sie ze znika i jak juz myslalam ze jeszcze dzien i nic nie bedzie widac to na nastepny dzien znowu poczulam okropne swedzenie. no i tak znowu to samo , i tak w kolko i to sie ciagnie juz z 7 miesiecy. strasznie trudno jest przestac drapac bo normalnie tak mnie nigdy nic nie swedzialo. okropne to jest, kupilam jakas masc smaruje ale to i tak nic nie daje jezeli wciaz musze to drapac, aha i ostatnio pare dni temu jak znowu mi sie zaczelo goic i juz nie bylo wogule wysypki tylko skora byla troche innego koloru( tak jakby blizna bo juz tyle razy tam byla rana) to zauwarzylam ze tak jakbym stracila troche czucie w tym miejscu nie ze nic nie czuje ale jakbym lekko czyms dotykala to nic nie czuje. . no i nie wiem czy to zwykle uczulenie na metal czy nie bo zazwyczaj od zegarka to tydzien i po sprawie i nigdy nie nawracalo. jak myslicie? a moze dodac zdiecie? narazie nie mam jak, ale znalazlam w google i ja wlasnie mam to samo
www.theguanaco.com/wp-content/uploads/2011/01/nickel-allergy.jpg prosze o pomoc ! mysle ze to nie morze byc zwykle uczulenie na niekiel bo nic w tamtym miejscu przeciesz nie nosilam z metalu i to juz mam przez tak dlugi czas! pomocy ! |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: co to jest? prosze pomocy!
Niestety takie swędzące zmiany alergiczne mogą prowadzić do azs, które może pojawić się u alergika w każdym wieku. Powinnaś iść z tym do dermatologa, bo jeśli, jak mówisz drapałaś to tyle czasu, to mogło się to zainfekować i przydałaby się maść z antybiotykiem.
Do tego przydałaby się specjalna pielęgnacja jakimiś nawilżającymi dermokosmetykami. Niektóre działają jednocześnie łagodząco na przesuszone i podrażnione placki oraz likwidują swędzenie. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko dermatolog lub alergolog Ci pomoże, a na razie smaruj maściami i uważaj na to miejsce. Nie drap, tylko pogorszysz sprawę
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
idź koniecznie jak najszybciej do dermatologa...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Aż mnie wszystko swędzi jak pomyślę, że wytrzymałaś z tym 7 miesięcy
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
ja też nie mogę sobie wyobrazić jak z takim problemem można męczyć się tyle czasu...
|
|
|
|
|
#7 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
+ daj znać, jaki jest werdykt dermatologa, jak już zdecydujesz się do niego pójść, ciekawi mnie to
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.