Zabijanie kotów. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-25, 15:00   #1
coldold
Zakorzenienie

Zabijanie kotów.

Nie wiem czy dobrze umieszczam wątek, bo jako tako nie dotyczy pomocy zwierzakom, a pomocy mi w zorganizowaniu akcji rodem z TV.
Jakiś czas temu pisałam o sąsiedzie z gołębnikiem, który zabijał koty.
Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Mnie już nic nie zaszkoczy.
Na mojej ulicy notorycznie ginęły koty, m.in. moje dwa.
Podejrzewaliśmy sąsiada z gołębnikiem, ale nie mieliśmy dowodów.
Kiedyś młoda kotka koleżanki z ulicy wróciła resztkami sił do domu, tylko po to by nakarmić młode kocięta i zdechła. Znaleziono u niej śrut, nie pamiętam gdzie.
Wszystkim nam się rozjaśniło, co się stało z naszymi kotami.
Aż pewnego razu kotka sąsiada przyczołgała się do domu. Ratowali ją, operowali, ale niestety nic to nie dało, przedłużali tylko jej cierpienie. Na sekcji okazało się, że miała przestrzeloną wątrobę.
Zdesperowani właściciele poszli do gołębiarza i zapytali czemu to zrobił, udawał, że nie wie o co chodzi, na to właściciel powiedział, że ma zdjęcie (tamten myślał, że ktoś go w akcji uchwycił, ale chodziło o rentgena ze śrutem) i w tym momencie gołębiarz powiedział, że zapłaci za tego kota.
Sprawa poszła do sądu, dostał grzywnę chyba 200zł. miał zlikwidować gołębnik.
Z tym, że dziś dostaje pozwolenie na nowy gołębnik, a nasze koty (moje 3) znowu są w niebezpieczeństwie.
Najgorsza jest bezsilność...
Dziś znów zaginęła kotka sąsiadki, kotka była fakt faktem dzika (znaleźli ją w lesie), nie dała się trzymać w domu, mieszkała u nich w piwnicy i wychodziła na dwór kiedy chciała. Modlę się by wróciła, ale dziś jestem mądrzejsza o straszne doświadczenia, i chcę złapać chama na gorącym uczynku. Myślałam o monitoringu, nie wiem na ile to realne, żeby się nie zorientował, czy iść na policję, skoro nie mam żadnych dowodów?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 16:15   #2
_Nikki_
Zakorzenienie

Dot.: Zabijanie kotów.

Policja niestety potrzebuje dowodów... spróbuj coś wykombinować z nagrywaniem, ustaw jakoś tak dyskretnie kamere, zostaw na kilka godzin, tylko też musisz uważać gdzie, mogą ukraść ale jeśli masz spokojną okolice to dobrze. Zawsze można napisać do TOnZtu żeby sie tym zajęli. Znajomy kolega taty pracuje w TOnZcie ale żebym mogła coś zrobić z tym też niestety potrzebuje dowodów... życze powodzenia

_Nikki_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 16:24   #3
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Nikki_ Pokaż wiadomość
Policja niestety potrzebuje dowodów... spróbuj coś wykombinować z nagrywaniem, ustaw jakoś tak dyskretnie kamere, zostaw na kilka godzin, tylko też musisz uważać gdzie, mogą ukraść ale jeśli masz spokojną okolice to dobrze. Zawsze można napisać do TOnZtu żeby sie tym zajęli. Znajomy kolega taty pracuje w TOnZcie ale żebym mogła coś zrobić z tym też niestety potrzebuje dowodów... życze powodzenia
Jeśli będzie trzeba, nawet popodglądam go trochę.
Tato z nim pogada, powie, że znów giną koty, i żeby wiedział, że na niego padają podejrzenia. Z drugiej strony aż ciężko uwierzyć, że byłby takim kretynem, skoro już miał sprawę o to, to teraz już recydywa.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 08:53   #4
rula
Raczkowanie

A sąsiad ma dubeltówkę? co prawda to żaden dowód bo każdy może mieć ale skoro w ciałach kotów znaleziono śruty a w okolicy tylko gołębiarzowi koty przeszkadzają to jakieś podejrzenia skierowane na niego już są. Z kamerą bardzo dobry pomysł, możesz też sama
znienacka ( jak masz wolny czas) podejść sąsiada i aparatem fotograficznym zdjęcia robić. Dobrze byłoby przez dłuższy czas poobserwować go, niech wie, że czuwacie!
rula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 09:56   #5
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Okropieństwo!
Ani do psów ani do kotów nie wolno strzelać!
Powiesić takiego co co strzela do bezbronnych, ufnych zwierząt na szubienicy za jądra!
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 19:28   #6
Serduszka24
Raczkowanie

Nie znoszę takich ludzi! Co mu te biedne zwierzęta zrobiły?! Kamera to dobry pomysł! Jak ktoś wspomniał. Za jaja go! ;(
Serduszka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 23:52   #7
Brookit
Rozeznanie

Najpierw co można zrobić to pójść na policję i zgłosić, że facet ma broń. Oni powinni sprawdzić jaka to broń i czy jest na nią wymagane zezwolenie. aczkolwiek jak to zwykła śrutówka to wystarczy być pełnoletnim. Nie ważne. Ważne by sąsiad się zdziwił wizyta policji.

Jedynie co można zrobić to postarać się złapać go na gorącym uczynku (najlepiej kamerą nagrać). Bo ciężko będzie uchwycić na fotce jak sąsiad strzela i postrzelone zwierzę (jakiekolwiek). Nawet jak strzela do zwierząt leśnych powinno się to zgłosić. Bo na to mogą polować tylko myśliwi należący do kół myśliwych i w wyznaczonych rewirach łowieckich i nie o każdej porze roku i nie na każde zwierzę można polować.

Ale należy zachować cudzą prywatność... Tzn jak facet się skapnie, że go ktoś ciągle kameruje to moze nie być zbyt wesoło...
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości