Nauka języków poprzez oglądanie filmów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-13, 20:04   #1
Nerwus07
Raczkowanie

Nauka języków poprzez oglądanie filmów

Co sądzicie o tym sposobie? Uczycie się tak? Chcę nauczyć się tak języka angielskiego (na razie angielskiego, bo myślę, że później wezme się za hiszpański). Macie jakieś "stałe", wybrane, sprawdzone filmy? Po polsku z ang napisami? A może po angielsku z napisami w języku polskim?

Bardzo proszę o pomoc.
Stary 2012-04-13, 20:15   #2
Majka1503
EDUkator

Dot.: Nauka języków poprzez oglądanie filmów

Cytat:
Napisane przez Nerwus07 Pokaż wiadomość
Co sądzicie o tym sposobie? Uczycie się tak? Chcę nauczyć się tak języka angielskiego (na razie angielskiego, bo myślę, że później wezme się za hiszpański). Macie jakieś "stałe", wybrane, sprawdzone filmy? Po polsku z ang napisami? A może po angielsku z napisami w języku polskim?

Bardzo proszę o pomoc.
Chcesz się w ten sposób nauczyć języka od początku?
Bo ja po sobie widzę, że ten sposób uczy słownictwa, którego nie ma w szkole, podobnie gry komputerowe i takiego jakby potocznego.
Niestety gramatyki chociażby się tak nie nauczysz.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 20:16   #3
MissChievousTess
Zakorzenienie

Zacznij od kreskówek, filmów,które znasz w polskiej wersji językowej, potem weź się za seriale i filmy. Najpierw włącz sobie napisy polskie, potem przejdź na napisy angielskie a potem staraj się oglądać bez napisów.
Bez innych form nauki się nie obędzie ale oglądanie filmów to niezłe wspomaganie nauki języka.
Ucząc się języka obcego trzeba sporo czytać- podręczniki, książki, gazety ( ja czytam obcojęzyczne dzienniki on line). Filmy i piosenki to dobry wspomagacz ale z samych filmów języka się nie nauczysz.
Co do filmów mój TŻ jakieś 3 miesiące oglądał filmy z polskimi napisami, potem z angielskimi a teraz czasami używa angielskich napisów a czasem ogląda bez napisów-zależy od poziomu trudności filmu.
Ja sama znam bardzo dobrze angielski ale uczyłam się bardzo dużo z książek, na kursach, z audiobooków, rozmów, prasy itd. i w sumie uczę się cały czas. Bo języka obcego powinno się uczyć stale.
Możesz zacząć np. od Shreka i serialu Friends.
Z trudniejszych rzeczy ciekawy jest serial MASH- jest tam sporo żartów językowych, idiomów.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 20:18   #4
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:

Bardzo proszę o pomoc.
Po angielsku z polskimi napisami I też lepiej wybierać te z wersji DVD gdzie jako tako te tłumaczenia są sprawdzone.

Ale z braku laku można wejść na iitv lub inną stronę z serialami i oglądać jeden z kultowych tasiemców typu Gossip Girl, Pretty Little Liars, Vampire Diaries, 90210 lub inne. Używają tam dość prostego języka. Możesz zacząć z napisami, potem poszukać wersji z napisami angielskimi, a na koniec oglądać zupełnie bez napisów. To chyba najlepsza metoda
Stary 2012-04-13, 20:48   #5
jola0078
Rozeznanie

jeśli w ogóle nie znasz angielskiego to w ten sposób się go nie nauczysz, ale jeśli jesteś już na jakimś poziomie, to jest to naprawdę świetny sposób na przyswojenie sobie takiego codziennego języka ja na początku oglądałam filmy z napisami polskimi , następnie całkowicie zrezygnowałam z napisów, bo mnie rozpraszały. Obecnie wszystkie filmy anglojęzyczne oglądam w oryginalnych wersjach bez napisów, lektora, dubbingów
MissChievousTess dobrze mówi. zacznij od czegoś co już znasz

Edytowane przez jola0078
Czas edycji: 2012-04-13 o 20:49
jola0078 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 22:06   #6
Nerwus07
Raczkowanie

Podstawy znam. Dodam może, że jednak trudno mi ten angielski wchodzi, bo ucze się już kilka lat, a z obcokrajowcem się nie dogadam (o czym się już przekonałam próbując rozmawiać z Bułgarem z wymiany). Ale to może trochę z winy nieodpowiednich nauczycieli i braku chęci.
Stary 2012-04-13, 23:27   #7
dariak
Raczkowanie

A ja polecam oglądanie tego co się lubi ;D lubisz komedie romantyczne to oglądaj komedie romantyczne z napisami polskimi, potem spróbuj z angielskimi Jeśli masz ulubiony film i znasz go na pamięć spróbuj obejrzeć go z właśnie z angielskimi napisami Metoda sprawdzona na sobie (j. angielski i niemiecki) i szczerze mówiąc sporo słownictwa się można nauczyć.
Aha, jeśli ktoś zna już trochę język to polecam oglądanie jakiś seriali lub programów właśnie w tym języku bez napisów . Może niekoniecznie komediowych seriali bo co nam z tego że słyszymy śmiech jak nie rozumiemy o co chodzi Również sprawdzone przeze mnie w oparciu o niemiecki serial
dariak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 23:45   #8
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzaga1989 Pokaż wiadomość
Po angielsku z polskimi napisami I też lepiej wybierać te z wersji DVD gdzie jako tako te tłumaczenia są sprawdzone.
Nieee... tylko nie z polskimi. Z angielskimi jeśli już. Widzę sama po sobie, że jak mam polskie napisy, to w ogóle nie skupiam się na słowach wypowiadanych przez aktorów...
willy_nilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 07:57   #9
scatty princess
Zadomowienie

a gdzie można jakieś filmy po niemiecku online zdobyć ?
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 09:06   #10
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez willy_nilly Pokaż wiadomość
Nieee... tylko nie z polskimi. Z angielskimi jeśli już. Widzę sama po sobie, że jak mam polskie napisy, to w ogóle nie skupiam się na słowach wypowiadanych przez aktorów...
No to w takim razie trzeba zacząć się skupiać. Są różne szkoły, rozumiem, ale wydaje mi się że na poziomie 'beginner' lub 'elementary' oglądanie czegoś anglojęzycznego nawet z napisami angielskimi jest ciężkie do zrozumienia.

Podtrzymuję opinię, że dobrze jest oglądać coś co już się zna, lubi, widziało Wtedy można szybciej zrezygnować z polskich napisów i wrzucić angielskie bo już rozumie się o co mniej więcej chodzi w filmie.
Stary 2012-04-14, 10:56   #11
gosia_9508
Zakorzenienie

a co myślicie o oglądaniu wiadomości po angielsku? Ja czasami oglądam sobie tak przez pół godziny i trochę rozumiem o co chodzi, więcej się domyślam. Czy to w czymś pomaga? Mam też książkę po angielsku, trudniejsze wyrazy wytłumaczone są w przypisach, też po angielsku, ale prostymi wyrazami, myślę że gdyby była dołączona płytka do tego, nauka byłaby bardziej owocna.
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 12:48   #12
UserOne
Rozeznanie

Cytat:

Bardzo proszę o pomoc.
Gramatyki to się raczej nie nauczysz. Ale słownictwo możesz z powodzeniem przyswoić. Tylko raczej wybieraj filmy dokumentalne, a nie papkę z Hollywood, typu mordobicie and wybuchy.

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
a co myślicie o oglądaniu wiadomości po angielsku? Ja czasami oglądam sobie tak przez pół godziny i trochę rozumiem o co chodzi, więcej się domyślam. Czy to w czymś pomaga? Mam też książkę po angielsku, trudniejsze wyrazy wytłumaczone są w przypisach, też po angielsku, ale prostymi wyrazami, myślę że gdyby była dołączona płytka do tego, nauka byłaby bardziej owocna.
To jest niezły pomysł. Przy czym warto opierać się o odpowiednie kanały np. CNN, BBC, Sky.

Edytowane przez UserOne
Czas edycji: 2012-04-14 o 12:49
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 12:59   #13
CremaCatalana
Rozeznanie

Na początek polecam lekkie sitcomy, jak "Przyjaciele". Najłatwiej się nauczyć z telewizji i zmieniając typ programów, np. wiadomości z trudniejszym słownictwem, a potem jakiś głupi program typu "Mam talent". Ja ucząc się hiszpańskiego właśnie wtedy, kiedy brałam wszystko "jak leci" (łącznie z reklamami - po prostu na godzinkę dziennie włączałam tv), najwięcej się nauczyłam.
Stary 2012-04-14, 13:13   #14
dariak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scatty princess Pokaż wiadomość
a gdzie można jakieś filmy po niemiecku online zdobyć ?
Programy i seriale Voxnow, filmy Chomikuj (jest ich naprawdę dużo- z punktu widzenia etyki nie do końca legalne). Pewnie na youtube też coś jest, na stronie deutsche welle są różne słuchowiska i krótkie filmiki bądź seriale tworzone dla osób chcących się nauczyć języka niemieckiego.
A w przypadku osób chcących się nauczyć angielskiego to oczywiście BBC ;]
Na Iplex można legalnie i za darmo oglądać filmy z lektorem polskim bądź napisami polskimi, ale tylko jeden mi się kojarzy z niemieckich Leila i Nick.
Stary 2012-04-14, 13:54   #15
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dariak Pokaż wiadomość

Programy i seriale Voxnow, filmy Chomikuj (jest ich naprawdę dużo- z punktu widzenia etyki nie do końca legalne). Pewnie na youtube też coś jest, na stronie deutsche welle są różne słuchowiska i krótkie filmiki bądź seriale tworzone dla osób chcących się nauczyć języka niemieckiego.
A w przypadku osób chcących się nauczyć angielskiego to oczywiście BBC ;]
Na Iplex można legalnie i za darmo oglądać filmy z lektorem polskim bądź napisami polskimi, ale tylko jeden mi się kojarzy z niemieckich Leila i Nick.
Dzięki
Voxnow napewno dziś będę męczyła!
a z Chomikuj to problem właśnie jest taki, że po pierwsze to mało zgodne z prawem, a nawet jak już to olać to trzeba sobie za kasę jednak doładowywać to konto. A każdy woli za darmoche
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 14:39   #16
dariak
Raczkowanie

Kiedyś można było oglądać też na np. rtl now ale została wprowadzona blokada na kraj :/ można oglądać jedynie na terenie Niemiec, póki co na Vox jeszcze tego nie wymyślili ;]
Stary 2012-04-14, 23:36   #17
mln
Rozeznanie

Cytat:

Bardzo proszę o pomoc.
To dobry sposób, ale raczej nie dla uczących się od początku. Ja oglądam seriale (Gossip Girl, Pretty Little Liars i po hiszpańsku El barco), a oprócz tego filmy. Nie wybieram ich specjalnie, po prostu zawsze staram się znaleźć wersję z napisami.
Co do drugiego pytania - wypróbowałam chyba wszystkie możliwe kombinacje (angielski z polskimi napisami, angielski z angielskimi, polski z angielskimi, hiszpański z polskimi, angielski z hiszpańskimi, hiszpański z angielskimi ) i nie wiem, która wersja jest najlepsza. Generalnie każda mi odpowiada.
Ktoś pisał o uczeniu się przez oglądanie wiadomości - tak też czasem robię i myślę, że to bardzo dobry sposób. Wiadomości oglądam bez napisów (w końcu nikt ich nie tłumaczy) i nigdy nie mam problemów ze zrozumieniem, a w filmach jednak wolę mieć napisy.
mln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-27, 10:04   #18
gosia_9508
Zakorzenienie

A jak określiłybyście swój język?
-Czy wszystko rozumiecie bezproblemowo i bezbłednie odpowiadacie?
-Czy wszystko rozumiecie, ale nie potraficie odpowiedzieć?
-Czy nie rozumiecie np. kilku wyrazów z dłuższej wypowiedzi i układacie z domysłu jakies konkretne zdania?
-Dogadacie się tylko prostymi wyrażeniami?
-W ogóle się nie dogadacie?
-Jak chcecie coś powiedzieć to brakuje wam słow?
-Jakoś inaczej?
Piszcie, bo to naprawde dobrze mieć takie porównanie, by wiedzieć czego się można jeszcze nauczyć i jest to bardzo ciekawe. Bo niektórzy piszą, że są np. komunikatywni, ale jacy własciwie to są komunikatywni

Edytowane przez gosia_9508
Czas edycji: 2012-05-27 o 10:16
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 11:55   #19
NattiTt
Wtajemniczenie

Hmm, a ja mam problem z takim uczeniem się przez oglądanie filmów.

Angielski znam dość dobrze, na poziomie B2/C1, spokojnie umiem porozumieć się z obcokrajowcami (nawet z jednym Irlandczykiem, omg ten akcent! ciężko ), Gosia - bezproblemowo rozumiem i odpowiadam w większości przypadków, ale nie lubię za bardzo czytać/oglądać po angielsku, bo chociaż 95% zrozumiem, to czasem ktoś ma niewyraźny akcent, użyją jakiegoś nieznanego mi idiomu, nie zrozumiem jednego słówka i po prostu tego nie lubię :/ jak już coś oglądam, chcę to rozumieć w 100%.
Mimo to, gdy mam jakiś głód na nowy odcinek skinsów, a napisów ani widu ani słychu, to obejrzę.

Po niemiecku próbowałam, ale to jeszcze nie ten poziom i nie znam nic fajnego, co byłoby oryginalnie po niemiecku.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości