![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dlaczego tak piszecie??
Moze moje pytanie wyda sie glupie ale pewna rzecz straaasznie mnie nurtuje. Czytac posty czesto napotykam sie na takie formy> Jak podobaja sie TOBIE moje makijaze. Dzisiaj w jednym z postów Zlosliwca: Zmienilem CIEBIE (z czegos na cos, mniejsza z tym). Dlaczego ta forma, choc w srodku zdania, jest tak rozbudowana? Dlaczego nie zwyczajne: ci. Nie pytam ze zlosliwosci, tylko tak czesto napotykam sie tu na takie wypowiedzi ze zaczelam sie zastanawiac czy to nie jakas netykieta
![]() Ps: Pytanie jest wynikiem zboczenia zawodowego (studiowego):polonistka ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego tak piszecie??
Tifo, ja też się przyłączam do pytania, bo jako dziecko zboczone polonistycznie i ortograficznie
![]() ![]() ![]() PS Proszę nie brać tego za złośliwość a jedynie za zwyklą ludzką ciekawośc i zboczenie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
hehe, nie jestem sama
![]() Moze to rzeczywiscie jakis regionalizm...bo ja sie nie spotakalam z czyms takim u mnie.Zawsze zdawalo mi sie ze w srodku sa zazwyczaj krotsze formy, zreszta podobnie jest w ang.z zaimkami dzierzawczymi (This is my book ale This book is mine). Alez mnie to zaintrygowalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie Tifa chyba to nie żadna netykieta, tak raczej po prostu niektórzy piszą
![]() Była tu nawet jedna taka ankieta "jak się Tobie podoba nowe forum?" czy coś w tym stylu. Osobiście dostaję drgawek na taką odmianę, jeden chłopak, z którym się spotykałam pisał smsy cytuję: "przepraszam Ciebie", "spać mnie się chce" , itp ![]() ![]() ![]() P.S. Bez urazy oczywiście dla nikogo, tak sobie tylko luźno duskutujemy, każdemu wolno tu pisać jak chce ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja czesto uzywam tej dluzeszej formy "Ciebie" , "Tobie" w srodku zdania. Wydaje mi sie ona po prostu ladniejsza niz "Ci". A z tego co wiem nie jest to bledem jezykowym - w srodku zdania mozna stosowac obie formy. Natomiast niedopuszczalna jest skrócona forma na pocztaku zdania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
"spać mnie się chce" to juz konstrukcja - na moje oko - niepoprawna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pralinko troche trudno umiescic "Tobie, ciebie" na poczatku zdania, hehe:P Czyli to jednak raczej osobistwe wyczucia niz jakies normy internetowe.Az spytam mojej "gramatyczki" bo cos mi tu nie pasuje ;P A moze to tylko tzw. próba bycia hiperpoprawnym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
hmm no ale jaka widzisz w takim razie róznice miedzy spac mnie sie chce a czy podoba sie tobie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja mam lekkie zboczenie na punkcie tych wszystkich skrotow i pelnych form (jego-go, jemu-mu itp)
![]() Sama bardzo tego pilnuje a i mojego chlopaka zawsze poprawiam jak cos zle powie ![]() No nic na to nie poradze, tak to juz ze mna jest ![]()
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A np: "Ciebie kocham"? "Tobie tylko ufam"? Od dawna studiujesz polonistykę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dłuższe formy stosujemy aby zaakcentować wyraz "Tobie". Np: "Czy Ci się podoba..." (akcent znaczeniowy na "podoba sie") "Czy Tobie podoba sie... " (akcent znaczeniowy na "Tobie", bo na przyklad komuś-tam-innemu sie nie podoba...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja zawsze mówie Mnie się
bo "mi się" to są w lesie ![]() takie zboczenie male tak samo: tu jest napisane a nie; tu pisze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie gorsze niż takie niepoprawne zdania są wpisy Capsem czy też "pOkEmOnAmI"
![]() ![]() ![]() PS.Zwracacie uwagę jak ktoś robi błędy ortograficzne?? ![]() ![]()
to klucz do życia Edytowane przez natii4 Czas edycji: 2005-05-25 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
hehehe, no mysle ze to raczej nie dlugosc studiow wplywa na umiejetnosc konstruowania zdan
![]() ![]() ale co do tego srodka to mnie malo przekonuje akcent. W mowie potocznej owszem, wtedy mozna sobie robic kombinacje. Ale w jezyku pisanym jakos MNIE to nie pasuje:P Moze tez kwestia zapisu. Zdanie: <A tobie, jak to sie podoba> wyglada juz lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
a co do tego : tu pisze. Tez mnie to mierrrrrzi...ale niestety juz dopuscili do powszechnego uzytku i nie jest bledem. Ehh..no ale niedlugo to wszystko bedzie wolno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
To pytanie wydaje mi się tym bardziej "dziwne" że zadała je polonistka....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No jak napisalam jestem dopiero studiujaca polonistka ;P a zreszta samo ukonczenie studiow nie daje wiedzy na monopol. Az sama sie zdziwilam jak czesto wykladowcy (polonisci) zastanawiaja sie nad tym jakiej fromy slowa uzyc, czy jest ona poprawna, sprawdzaja pytaja. Kto pyta nie bladzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
mialo byc oczywscie monopolu na wiedze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do wszelakich bledow i wyrazen na wizazu to polecam lekture: http://www.wizaz.pl/html/regulamin.php Zaznaczam, ze nie ma ani kropli zlosliwosci w mojej wypowiedzi ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
hmm...czyli mówisz ze taki zarcik niewinny ;P Jednak pojawia sie to tak czesto ze sama nie wiem, zmowa jakas czy co??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
scenka pierwsza: A: Czy mnie kochasz? b: Kocham (Cię/Ciebie)! - akcent na slowo "kocham", słowo "Cię/Ciebie" można nawet opuścic... scenka druga: A: Kogo kochasz? B: Ciebie kocham! (Albo: Kocham Ciebie) - akcent na "Ciebie"; bez sensu jest w tym przypadku odpowiedz "Kocham Cię" - "cię" nie da sie ładnie zaakcentować, a w pytaniu chodzilo przecież własnie o osobę ("kogo?") To tyle z mojego wcale-nie-polonistycznego punktu widzenia. Edytowane przez Pralinka Czas edycji: 2005-05-26 o 09:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
No błagam was ktoś napisał, że zawsze używa "Mnie" zamiast "Mi" Czyli, że właśnie mówisz "Podoba mnie się to" ???? Aż mnie dreszcze przeszły, najlepiej jeszcze mówić "podobuje mje sie to ło" HAHA
![]() |
#24 |
🦄
|
Wydaję mi się, że ta dłuższa forma powinna być używana wtedy gdy chodzi o podkreślenie osoby (np. sonda internetowa "jak CI się podobają moje makijaże?", ale "Agnieszko, a jak TOBIE podoba się mój makijaż?" w rozmowie kilku koleżanek).
A jeszcze co dopierwszej scenki Pralinki to przyszło mi do głowy: scenka pierwsza: A: Czy mnie kochasz? b: PEWNIE ech... dobry humor od rana :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nikomu tego nie wypominam, ale zwracam i czasem zęby mnie bolą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
oo tak bynajmniej też denerwuje
![]() Scenka: A: Podoba Ci się ten mężczyzna? B: Bynajmniej. Tu w znaczeniu, że osobie B się ten mężczyzna nie podoba. A "przynajmniej" to chyba każdy wie co znaczy ![]()
![]() |
#27 | |
🦄
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
![]()
"Bynajmniej" oznacza "ani trochę".
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
🦄
|
Tego się obawiałam- jakoś tak zawsze myślałam, że jak chcę zaprzeczyć to byłoby "bynajmniej nie" a normalne bynajmniej byłoby pozytywne... Ale człowiek uczy się całe życia, nawet na Wizażu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Z tegoo co ja pamiętam z polskiego, to używanie zwrotu "Ci" jest tak samo nie poprawne jak "tu pisze". Powinno się mówić "Tobie". Ale skoro "tu pisze" uznaje się teraz za poprawne to może i "Ci" także....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.