|
|||||||
| Notka |
|
| Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kosmetyki
Mam 14-letnią córkę która się już maluje. Oczywiście pozwalam jej na makijaż - puder i tusz. Sama nie chce na siebie nakładać więcej. I mam takie pytanie bo jest całkowicie bezradna. Szukam dla niej tuszu który nie podrażnia oczu (chyba większość jej podrażnia) i nie robi "gródek", i jest trwały. A co do pudru - coś fajnego, ale delikatnego bo ma trądzik. Próbowaliśmy z under twenty, ziaji nuno, revlon i lirene. Może coś poradzicie? JAkieś sprawdzone produkty?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kosmetyki
Cytat:
ale jak musi to proponuję krem tonujący, np. ziaja edit: doczytałam, że ziaja się nie sprawdziła. Jeśli ma trądzik to może lepiej zainwestować w dobry korektor? ale przede wszystkim udać się do dermatologa.
fight Edytowane przez ToTyLkoJa2 Czas edycji: 2011-05-03 o 14:26 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Zapewne wiesz, że leczenie trądziku to nie jeden czy dwa dni. Ma już wystarczająco dużo myśli depresyjnych z powodu oszpecenia jej twarzy przez trądzik. I jeśli czuje i myśli, że w pudrze czuje się lepiej nie będę jej tego zabraniać. Delikatny podkład w musie nie zaszkodzi. A poza tym do szkoły się nie maluje - sama dobrze wie, że jest zakaz w regulaminie szkoły. Popołudniu na oczyszczoną skórę twarz nakłada równomiernie i starannie podkład ale skoro jej się nie podoba myślę, że warto znaleźć chociaż coś polecanego. Nie szukałam tu porad, że 14-letnie dziecko nie może używać pudru, ani moich błędów wychowawczych
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
może coś z minerałów? myślę, że to by najmniej zaszkodziło cerze, a skutecznie ukryło krostki
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeszcze raz radzę wziąć córkę do dermatologa. Wizyta u specjalisty na pewno jej nie zaszkodzi a może bardzo pomóc.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dokladnie, to jest troszke drozsza impreza, jak na 14 lat ale uwazam ze warto. mozna wybrac wsrod podkladu mineralnego lub pudru mineralnego (tzw wykonczeniowki). sa to kosmetyki bez chemii i calego swinstwa, same mineralne skladniki pochodzenia naturalnego (jak cynk). koszt jednego sloiczka to ok 35 zł w wzwyz (w zaleznosci od firmy) , ale sa to kosmetyki bardzo wydajne, jeden sloiczek starcza na 8-10 mc codziennego uzywania. mozna zajrzec na podforum o kosmetykach mineralnych. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Co do trądziku wypowiadać się nie będę, bo sama nie mam - więc nie bardzo wiem jak z nim walczyć. Tuszu tez nie polecę, bo nie mam aż tak wrazliwych oczu.
Za to polecam z całego serca minerały - ale te prawdziwie, a nie typu Rimmel, Maybelline itd. Na podforum mineralnym jest sporo różnego rodzaju marek. Minerały mają to do siebie, ze zazwyczaj nie dobijają skóry, a wręcz często się okazuje, ze pomagają. U mnie zastosowanie praktycznie każdego możliwego podkąłdu z drogeryjnych, czy pudrów kończyło się wysypem pryszczy. Odkąd przerzuciłam sie na minerały wreszcie mam spokój
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Zajrzyj na watek mineralny - Lily lolo ma dobre opinie i można kupić próbki np. w sklepie costasy. Minerały nie powinny zaszkodzić a mogą pomóc.
Z tuszy - Clinique ma tusze, które nie powinny podrażnić oczu. |
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Tylko chodzi, że mieszkam w małym mieście i jedynym dostępnym sklepem kosmetycznym jest Rossmann. Dlatego te pudry mineralne raczej nie wiem czy dostanę ww. markecie odpowiednie. Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ich się nie kupuje w markecie
![]() Generalnie to na forum mineralnym możesz znaleźć informacje w jaki sposób je zamówić i gdzie. Jeśli nie chcesz zamawiać z zagranicy to możesz spróbować u polskich dystrybutorów LilyLolo i EverydayMinerals - tak na poczatek. Chociażby po to, żeby móc sobie określić kolor, bo wybór jest naprawdę duży. Zamawiasz próbki, pędzel, który zawsze Ci się przyda - naprawdę -, przychodzi pocztą/kurierem i sprawdzasz co Ci pasuje. Jest z tym trochę zachodu na początku. Ale naprawdę warto. Nie wiem czy po w PL dostaniesz jeszcze inne firmy - sama używam EDM i mi wystarczy, wiec nie szukam niczego innego. Na forum mineralnym dziewzcyny robią wspólne zamówienia - wtedy to nawet koszty przesyłki nie są juz takie tragiczne z zagranicy
Edytowane przez Aimee_J Czas edycji: 2011-05-04 o 14:08 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież napisałam, że Costasy to sklep w którym możesz kupić lililolo
http://lmgtfy.com/?q=Costasy A tusz Clinique chociaz by na stronie perfumeri Douglas - tam również jest sklep internetowy. Poza EDM i Lililolo w polsce są jeszcze polskie minerałki - Pixi Cosmetics |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
ja polecam synergen z rossmanna-taniutkie i antybakteryjne
trądzik zlikwidowałam antybiotykiem tetralysalem i teraz nie potrzebuje tylu kosmetyków, co przedtem. Wydawałam majątek na różne kosmetyki do pielęgnacji i makijażu, a wystarczyło pójść do dematologa. Teraz wystarczy mi krem nawilżający i chusteczki do demakijażu. Podkład revlon colorstay, sprawdza się w każdych warunkach i zostanie ze mną chyba na zawsze hi hi |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Popieram dziewczyny polecające minerały, mimo, że nastolatką już nie jestem, przez długi czas miałam trądzikową i nadal zdarza mi się mały "wysyp" - minerały ładnie i delikatnie to tuszują, a także pomagają w zaleczeniu krostek. Może warto też zainwestować w krem tonujący? Zdaje się, że Nivea ma coś takiego dla młodej cery - jednocześnie nawilża skórę i nadaje jej lekki kolor
W czerwcu kolorówka, pielęgnacja i pędzle https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post51679446 I parę ciuszków z sieciówek XS-M https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post50571226 Proszę odpisz u mnie - nie subskrybuję wątków |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą lepiej zainwestować w dobry krem apteczny i minerały - lepiej zadba się o cerę, dobierze kolor więc makijaż nie będzie wyglądał jak maska, a do tego efekt makijażu można stopniować w miarę potrzeb. Jeśli zdecydujesz się na minerały to pamiętaj jeszcze o zamówieniu pędzla do próbek. Może wydawać sie to zbędne podczas zamawiania na początek próbek - ale sam pędzel to połowa suckesu przy nakładaniu minerałów. Naprawdę. A nawet jak minerały okażą się nie tym czego się szuka - jest świetny do innych pudrów itd.. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.

jeszcze raz radzę wziąć córkę do dermatologa. Wizyta u specjalisty na pewno jej nie zaszkodzi a może bardzo pomóc.