![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Efekty po noszeniu aparatu ruchomego :)
Witam koleżanki
![]() Czy któraś z Was nosiła aparat ruchomy i czy wytrwałyście w tym? Są efekty? U mnie widać duże postępy. Co prawda noszę już trzeci rok, ale dwójka zrównała mi się z pozostałymi zębami. Teraz najbardziej wkurzają mnie te odstępy.. każdy ząb jest osobno ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Efekty po noszeniu aparatu ruchomego :)
przez 3 lata wyrównał Ci się jeden ząb??
![]() naprawdę gratuluję wytrwałości w noszeniu... ja nosiłam 3 lata aparat stały i mam zęby idealne, a Ty mówisz, ze masz jeszcze odstępy.. ![]() skoro juz tyle wytrzymałaś, to musisz wytrzymać jeszcze ![]() ![]() PS. jak juz wyprostujesz zęby, to będziesz musiała nadal nosić aparat/płytkę retencyjną (coś co utrzyma efekt)
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
nie nie ^^
to największy efekt jak narazie. nie miałam dużej wady. wszystkie zęby zostały wyrównane. no i teraz tylko ten etap ściągnięcia do siebie zębów. myślę, że teraz to już sprawa kilku miesięcy. ![]() a poza tym to aparat wyjmowany, ode mnie zależało jakie będę efekty. no i są ![]() Edytowane przez catalinkaa Czas edycji: 2009-01-18 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
musisz być bardzo wytrwała
![]()
![]() |
#5 |
Organizatorka
|
catalinkaa a ile masz teraz lat? pytam bo podobno po skoku pokwitaniowym ciężko wyprostować zęby ruchomym aparatem,. nosisz tylko na noc czy w dzień tez?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
mam 15 lat ;]
i noszę w sumie tylko na noc. czasem jak mnie weźmie to w dzień też ubiorę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Blond forever!
|
Ja nosiłam aparat ruchomy przez 10 lat (od 8 do 18 roku życia) każdej nocy i w dzień po kilka godzin - ile się dało.
Finał tej historii jest taki, że od paru miesięcy mam stały... Trochę mi się prostowały ząbki, ale okazało się, że ten aparat ruchomy po pierwsze kiepsko radzi sobie z prostowaniem zgryzu i efekty są nietrwałe... Skoro mówisz, że masz małą wadę to gratuluje, że są poprawy ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
u mnie po jednej nocy efekt się utrzymuje.
![]() mam nadzieje, że dostane od niej odlew przed rozpoczęciem tego procesu prostowania zębów i porównam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Blond forever!
|
Na modelach efekty widac najlepiej, bo gołym okiem to ciężko czasami coś dostrzec
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Aparat ruchomy nosiłam przez rok i tylko zakładałam go na noc. Nie mam górnych dwójek i dzieki niemu zsunęły sie ząbki i szpary są mniejsze ale i tak są...
Teraz mam zamiar wybrac się do ortodonty po aparta stały na dolne zęby bo te się krzywią z powodu ósemki którą w piątek wyrwano mi.... ![]()
![]() |
#11 |
Blond forever!
|
katrinka187 - zapraszam do naszego wątku o stałych aparatach ortodontycznych
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...285174&page=89
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Już zaczynam przeglądać ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
coś mnie zaniepokoiło.. czy aparat ruchomy poradzi sobie z tymi szparami? pamiętam, że kiedyś na początku rozsuwały się zęby i zsuwały. ale teraz są miedzy nimi szparki, które się narazie nie likwidują...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jak byłam mała miałam szparę między górnymi jedynkami taką na 5zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja nosiłam 2 ruchome aparaty (góra + dół). Trwało to kilka lat, nosiłam 24h/dobę, wyjmowałam go TYLKO do mycia zębów i kręcenia śrubami. Efekt jest trwały, pod 1 warunkiem- nie wolno skracać sobie ani zaniedbywać ostatniej fazy prostowania- kiedy to zęby są już we właściwym położeniu, ale muszą się tam "ukorzenić", "utrwalić". To czas, kiedy aparat nosi się tylko na noc, ale nie można sobie odpuścić choćby 1 nocy, bo wszystko szlag trafi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
no ja niestety nie mogę nosić 24 godziny na dobę. np. do szkoły nie noszę, bo z nikim bym się nie dogadała. ja już jestem na takim etapie,że mogę odpuszczać sobie nawet dwie noce i nic się nie dzieje. baaaardzo rzadko noszę w dzień.
myślę czy by nie zmienić ortodontki. mówi, że zęby same się zaczną zbliżać do siebie. na razie zauważyłam, że jedynki mi się rozsuwają.. ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
A ja jestem w kropce
![]() ![]() Do tego pod koniec zeszlego roku - ortodontka konczyla wspolprace z gabinetami w mojej miejscowosci i na ostatniej wizycie powiedziala ze juz jestem wyleczona, ze wszystko pięknie, gratulacje itd. Że jak nanjabrdziej mam probować odstawiac aparat. ![]() Oczywiście nie czuję się wyleczona, nie odstawiam aparatu bo wiem czym to grozi. Nie dostalam tabletek na umocnienie kości (co np. miala moja kolezanka) i mam bardzo boję się że efekt kilkuletniego prostowania pojdzie się gonić. Zęby mam prawie idealne - nie są doskonale równe ale duzo lepiej ustawione niż na początku (mimo że nawet na początku było całkiem prosto). Narazie poprostu noszę ten aparat nocami mając nadzieję, że przynajmniej nie dopuszczę do ich cofania, ale znowu wiem, że i nie robię w ten sposób dalszego prostowania ![]() Moje pytanie: czy każda osoba kończące prostowanie zębów aparatem zakładanym tylko na noc miała też taką praktykę odstawiania jak ja? I czy to dawało efekty? I co z tymi tabletkami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
.. ja nosiłam w sumie 5 lat, tak po 2-3 godz. dziennie no ale nie codziennie bo wiadomo jak to jest
![]() ![]() ale chyba kiedyś pokusze się o stały aparat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
chciałabym jednak do wakacji zęby mieć zrobione.
moja orto, przy kazdej wizycie przekreca aparat. a to się równa z rozpychaniem szczęki. więc jak te zęby mają mi się łączyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
ja nosiłam aparat już dawno temu, przez około 3 lata i efekty są
co prawda zęby nie są w stanie idealnym, ale nastąpiła duża poprawa wcześniej miałam dolną szczenkę wysuniętą do przodu, problem ten całkowicie zniknął, zostal mi tylko lekko przekrzywiony 'kieł' na dole |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a jak wam 'ściągano zęby'?
dla mnie to jest dziwne, że ortodontka mówi, iż zabiera się za łączenie zębów, a przekręca aparat. to przecież jeszcze bardziej mi rozepchnie szczękę.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ciekawe to co powiedziałaś.
nawet nie wiedziałam, że tak można ![]() ale raczej ona go przekręca normalnie.. bo jedynki mam rano trochę bardziej rozsunięte niż zwykle ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Mi osobiśnie ruchomy aparat pomógł minimalnie mimo, że nosiłam go przez 6 lat...Może to wina mojej wytrwałości w jego noszeniu ;P Radzę wszystkim decydowanie się na aparaty stałe, bo ruchome to strata pieniędzy i czasu..To oczywiście moje odczucia, bo wiem, że jednej dziewczynie w ciągu roku aparacik zdziałał cuda, ale nosiła go nawet do szkoły, a przecież sepleni się z nim..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ale jest możliwość połączenia zębów ruchomym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
ja nosilam aparat ruchomy jakies 3 lata (zaczelam jak mialam 18 lat) zakldalam zawsze na noc i w dzien dopiero po szkole.Zeby mialam krzywe tzn nachodzily jedynki na siebie i 2 troche cofniete. efekt koncowy byl calkiem ok....byly proste...moze te dwojki nie byly w idealnej lini ale efekt wizualny calkiem ok.Ortodontka powiedzial,ze bym tylko na noc.....a zcasem moge przestac nosi....ucieszylam sie to koniec przygody z aparatem.Jaki jest efekt???od 16 miesiecy jestem wlascicielka slaego aparatu...poniewaz zabki bardzo szybko zaczely wraca na swoje stare miejsce!!! niestety zabki maja pamiec!!!!i chca wrocic na swoje stare miejsce gdzie im bylo dobrze przez wiele lat.mam nadzieje,ze tym razem efekt bedzie trwaly. aha i przedewszystkim co zauwazylam...to nie tylko to,ze sa proste ,w rownym luku...ale takze..troche luk sie zmienil i jak sie usmiecham widac mi 6 zebow z przodu a nie tylko jedynki i dwojki. Wiec z wlasnego doswiadczenia doradzam odrazu zainwestowac w trwaly...niz tracic czas z ruchomym.Ten ruchomy to tak bardziej pomaga moze w malej wadzie zgryzu-lekka korekta,ale to jest tylko moja opinia...Kina
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Czytam wszystkie Wasze opinie i juz sama nie wiem , bylam ostatnio u ortodontki i gdy zobaczyla moja wade powiedziala ze aparat ruchomy na 80% mi ja wyprostuje (mam jedynke cofnieta do tylu a dwojka brzydko wystaje i nachodzi na jedynke..) ...dodam ze mam 20lat , wlasciwie to nastawialam sie na staly aparat , bo wiadomo lepsze i szybsze efekty no ale ortodontka uznala ze w sumie wada zgryzu jest dosyc mala i ze nie potrzebny.. moze jak bede nosic non stop to da jakies rezultaty ? zaczynam nosic aparat od marca ,ile musi m-scy uplynac zanim zobacze jakies rezultaty ? strasznie zalezy mi zeby miec proste zeby bo wstydze sie swojego usmiechu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że daje efekty. ale Ty musisz tego chcieć.
![]() Powiem Ci, że dwójkę miałam tak cofniętą, że teraz wydaje mi się, że miałam ją w gardle ^^ i dało rade ![]() I ja również jestem poza tym wiekiem na aparat ruchomy. Niedługo wybije mi 16 lat, a noszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Aparat ruchomy noszę od jakiś 9 miesięcy. Ortodontka powiedziała, ze mam duza wadę zgryzu. Po 9 miesiącach miałam pojawić się u niej. Przekręcała mi co miesiąc, gdy byłam u niej na wizycie. Ale co najlepsze nic nie czuje, to normalne? Jedyne co zauważyłam to pojawiła mi się szparka miedzy jedynka a dwójką. I pytanie do was dziewczyny. Czy to normalne, ze nic nie odczuwam, żadnego bólu? Po prostu martwię się, bo to nienormalne. *.* A nie zauważyłam, żeby cofnęło mi szczękę. Nawet nie mam czym porównać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.