![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
UŚ języki stosowane 2012
Witajcie!
![]() Poszperałam troszkę w Internecie i nie znalazłam tego co mnie bezpośrednio interesuje, a mianowicie studia na kierunku tak jak w temacie. Były wątki ale nieco przestarzałe i raczej nieaktualne. Połączenie angielskiego z francuskim to dla mnie opcja idealna jak na tą chwilę, dlatego zwracam się głównie do tegorocznych kandydatek na te studia. Jak Wam poszła matura? Może za te pare miesięcy się spotkamy ![]() A teraz prośba do starszych koleżanek, pozielcie się informacją z jakimi wynikami się dostałyście i jak wrażenia po pierwszym roku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: UŚ języki stosowane 2012
Pozdrowienia od studentki w/w kierunku
![]() Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale dużo osób zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo ludzi z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Osobiście uwielbiam te studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
![]() Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale wielu ludzi zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo osób z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Dużo literatury na pierwszym roku. Więcej zajęć niż inne filologie - nie co liczyć na wolny dzień w tygodniu. Osobiście jednak uwielbiam te studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]() Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale wielu ludzi zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo osób z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Dużo literatury na pierwszym roku. Więcej zajęć niż inne filologie - nie co liczyć na wolny dzień w tygodniu. Osobiście jednak uwielbiam te studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Ja skończyłam technikum, więc jeśli chciałam pisać rozszerzony angielski musiałam trochę siebie przycisnąć i ostro się przygotowywałam do matury, poszła mi raczej dobrze... Nie martwiłam się ustnym wcale, podeszłam do niego na luzie z myślą, że przecież umiem rozmawiać, słów mi nie brakuje itd, a tu 80% ;||||... Byłam strasznie zła, bo liczyłam na więcej, biorąc pod uwagę, że poziom tej ustnej matury nie jest wygórowany... No, ale co ma być, to będzie. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja również się zgłaszam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
I jak tam dziewczyny wyniki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Boże, ja jestem w szoku. ;ooo
Ang PR 96% ;oooooo ;OOOOOOO ;OOOOOOOOOOOOOOOO dalej w to nie wierzę ;o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Cieszę się, że ktokolwiek odpisał! Ja jestem również w szoku bo na 3 lata obijania się na angielskm zdobyłam 88 pkt na PR !!!! Mam nadzieję, że się dostanę, bo innej alternatywy dla siebie nie widzę. Jestem z tych u których języki stosowane to jedyna opcja jak na razie.
* 96! łaaał GRATULACJE!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
No gratuluję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dziękuję!
masakra, takiego wyniku się nie spodziewałam ;o tym bardziej, że w szkole podstawowy angielski 2h tygodniowo haha. jestem mega z siebie dumna. ah. dobra, starczy tego samozachwytu. teraz tylko czekać na wyniki z uczelni :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
To czekanie jest chyba gorsze od samej matury. Teraz już jest się bezradnym i za pare dni albo będziemy zadowolone albo... ehh
![]() Ale bądźmy dobrej myśli, skoro dużo osób rezygnuje i wpuszczają rezerwowych. W sumie to francuski może dla niektórych tak groźnie brzmi więc miejmy nadzieję, że skutecznie odstraszy resztę już teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wyniki kiedy? Za 2 tygodnie?
Ja myślę, że francuski na pewno nie brzmi gorzej od tych chińskich, arabskich itd.. ![]() Zaś francuski jest przepiękny, uczyłam się przez 3 lata, ale to tak w sumie 'byle jak', z Francuzem raczej bym się nie dogadała, chociaż może bym go zrozumiała. :P Pisałam maturę z francuskiego podstawową i po wyjściu z sali byłam załamana, bo kompletnie nic nie rozumiałam na słuchaniu, dosłownie ZERO ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Jeśli macie maturę z francuskiego, to możecie być w 1 sem. zwolnione z części zajęć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
5-10min? No nie bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niema2010 - studiujesz języki? możesz się podzielić doświadczeniami? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
W sumie o tą odległość najbardziej mi chodzi, bo nie chcę wydawać pieniędzy na bilety miesięczne... Ale jak jest w miarę blisko, to dobrze. Jestem też osobą, która szybko chodzi (moja mama ciągle narzeka, że prawie biegnę :P), więc myślę, że powinno być ok.
![]() podpinam się do pytania ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
No to chyba z moim nędznym 75% się nie dostanę. Jak wszystkie macie tak dużo, ale nadzieje matką głupich! Ile miałyście z ustnego? ( :
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Z ustnego 100% - a propos, wiecie może czy osobom które zdawały ustną na rozszerzeniu też liczą punkty razy 1,5? Bo jeśli tak to na starcie mają niezłą przewagę i to jest cholernie niesprawiedliwe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Prawdopodobnie tak, liczą im razy 1,5... Bez sensu
![]() Ja z ustnego miałam 80% ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
a tak nawiasem, zapisywałyście się na inne kierunki "w razie co" ? bo ja nadal jestem w kropce a czas goooni!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja stwierdziłam, że jak nie wyjdzie, to w drugiej rekrutacji zgłoszę się na słowiańską
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny ; ) ja również w tym roku składam na ten kierunek i mam wielką nadzieje,że się dostanę. Maturę zdawałam w tamtym roku, niestety z 73 % z pisemnej i 70 % z ustnej nie dałam rady (chociaż tak jak ktoś tutaj wspominał, na początku roku pełno osób podobno zrezygnowało i spokojnie można było dojść ) . W każdym razie w tym roku poprawiałam rozszerzoną maturkę, z pisemnej nie udało się,ale z ustnego rozszerzenia mam 100 % ! tak więc mam nadzieję,że z 259, 5 punkta spokojnie dam radę się dostać. Póki co stresuję się bardzo bo już niedługo wyniki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
czyli zeszłoroczną maturę ustną liczą normalnie razy 1,5?
![]() w cholerę niesprawiedliwe... wychodzi na to, że tegoroczni maturzyści mogą mieć max. 250 pkt, a zeszłoroczni 300... jeżeli tak jest, to fochmistrzu myślę, że nie masz się czego obawiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
na pewno nie liczą ustnego x 1.5, nigdzie tak nie jest napisane, to byłoby bardzo niesprawiedliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Jest tak, jest !
Procenty z egzaminu maturalnego ustnego bez określonego poziomu ( Matura 2012) przelicza sie na punkty w relacji 1% = 1 pkt. natomiast Procenty z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym przelicza się na punkty w relacji 1% = 1,5 pkt. i nie jest nigdzie napisane , czy chodzi o ustny czy pisemny ; ) więc tak właśnie jest. Dla mnie to też nie jest super sprawiedliwe,ale prawdą jest też to,że ludzie którzy poprawiali maturę ustną w tym roku musieli zdać ją na starych zasadach, a gdyby miała by być ona liczona tak jak ta jednopoziomowa w tym roku to ja byłabym bardzo niepocieszona. Jest ona po prostu o wiele trudniejsza. Dlatego mimo wszystko cieszę się,że tak jest i uważam,że nie macie się o co martwić, bo wiele osób takich jak ja, z zeszłego rocznika raczej tam na studia nie będzie składało papierów : ) za was wszystkie trzymam kciuki ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej! Dawno mnie tu nie było, ale tak - już złożyłam papiery na języki stosowane na UŚ ^^ Może znajdę tu jakieś bratnie dusze, bo nie znam nikogo kompletnie w na roku, ani na całej filologii
![]() ![]() A tak btw francuskiego nigdy w życiu się nie uczyłam, także nie jesteście same ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.