UŚ języki stosowane 2012 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-26, 21:11   #1
mulcia
Przyczajenie

UŚ języki stosowane 2012

Witajcie!
Poszperałam troszkę w Internecie i nie znalazłam tego co mnie bezpośrednio interesuje, a mianowicie studia na kierunku tak jak w temacie. Były wątki ale nieco przestarzałe i raczej nieaktualne. Połączenie angielskiego z francuskim to dla mnie opcja idealna jak na tą chwilę, dlatego zwracam się głównie do tegorocznych kandydatek na te studia. Jak Wam poszła matura? Może za te pare miesięcy się spotkamy Wyniki już za parę dni i stres jest ogromny!
A teraz prośba do starszych koleżanek, pozielcie się informacją z jakimi wynikami się dostałyście i jak wrażenia po pierwszym roku?
mulcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 13:31   #2
ladyszwarc
Przyczajenie

Dot.: UŚ języki stosowane 2012

Pozdrowienia od studentki w/w kierunku
Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale dużo osób zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo ludzi z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Osobiście uwielbiam te studia
ladyszwarc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 13:33   #3
ladyszwarc
Przyczajenie

Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale wielu ludzi zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo osób z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Dużo literatury na pierwszym roku. Więcej zajęć niż inne filologie - nie co liczyć na wolny dzień w tygodniu. Osobiście jednak uwielbiam te studia
Stary 2012-06-28, 13:34   #4
ladyszwarc
Przyczajenie

Oficjalnie były wysokie progi punktowe, ale wielu ludzi zrezygnowało, w związku z czym dostało się mnóstwo osób z listy rezerwowej. Jeśli znasz już francuski, to w pierwszym semestrze będziesz się obijać. Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda). Dużo literatury na pierwszym roku. Więcej zajęć niż inne filologie - nie co liczyć na wolny dzień w tygodniu. Osobiście jednak uwielbiam te studia
Stary 2012-06-28, 19:21   #5
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

Cześć . Ja również startuję na ten kierunek, wręcz o nim marzę już chyba od dwóch lat i jak się nie dostanę to chyba umrę ;|.
Ja skończyłam technikum, więc jeśli chciałam pisać rozszerzony angielski musiałam trochę siebie przycisnąć i ostro się przygotowywałam do matury, poszła mi raczej dobrze... Nie martwiłam się ustnym wcale, podeszłam do niego na luzie z myślą, że przecież umiem rozmawiać, słów mi nie brakuje itd, a tu 80% ;||||... Byłam strasznie zła, bo liczyłam na więcej, biorąc pod uwagę, że poziom tej ustnej matury nie jest wygórowany... No, ale co ma być, to będzie.
Cytat:
Angielski jest trochę olewany, ale to chyba kwestia wykładowców (możesz trafić na innych, obecnie są dwie grupy i w drugiej angielski chyba nieco inaczej wygląda).
Oj, to trochę nieciekawie...
sourissou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 19:28   #6
Rarita
Wtajemniczenie

Ja również się zgłaszam Co prawda będzie to mój drugi kierunek, więc jest to tylko opcja dodatkowa, ale myślę, że warto spróbować jednak jak patrzę, ilu jest kandydatów na jedno miejsce, to trochę tracę wiarę w swoje szanse... mam tylko nadzieję, że większość z tych osób aplikuje też na filologię angielską z tymi egzotycznymi tłumaczeniami, więc dostanie się sporo osób z listy rezerwowej
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 09:02   #7
Rarita
Wtajemniczenie

I jak tam dziewczyny wyniki?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-29, 09:59   #8
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

Boże, ja jestem w szoku. ;ooo
Ang PR 96% ;oooooo
;OOOOOOO

;OOOOOOOOOOOOOOOO
dalej w to nie wierzę ;o
Stary 2012-06-29, 12:22   #9
mulcia
Przyczajenie

Cieszę się, że ktokolwiek odpisał! Ja jestem również w szoku bo na 3 lata obijania się na angielskm zdobyłam 88 pkt na PR !!!! Mam nadzieję, że się dostanę, bo innej alternatywy dla siebie nie widzę. Jestem z tych u których języki stosowane to jedyna opcja jak na razie.
* 96! łaaał GRATULACJE!!
Stary 2012-06-29, 12:39   #10
Rarita
Wtajemniczenie

No gratuluję widzę, że zostaje nieco w tyle za wami, ale może się uda dobrze, że jeszcze ustny biorą pod uwagę
Stary 2012-06-29, 12:46   #11
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

dziękuję!
masakra, takiego wyniku się nie spodziewałam ;o tym bardziej, że w szkole podstawowy angielski 2h tygodniowo haha. jestem mega z siebie dumna. ah.
dobra, starczy tego samozachwytu. teraz tylko czekać na wyniki z uczelni :d

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-29, 12:59   #12
mulcia
Przyczajenie

To czekanie jest chyba gorsze od samej matury. Teraz już jest się bezradnym i za pare dni albo będziemy zadowolone albo... ehh
Ale bądźmy dobrej myśli, skoro dużo osób rezygnuje i wpuszczają rezerwowych. W sumie to francuski może dla niektórych tak groźnie brzmi więc miejmy nadzieję, że skutecznie odstraszy resztę już teraz
Stary 2012-06-29, 13:22   #13
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

Wyniki kiedy? Za 2 tygodnie?
Ja myślę, że francuski na pewno nie brzmi gorzej od tych chińskich, arabskich itd.. Na chiński też się zarejestrowałam, ale trochę się nasłuchałam o tym, że jest bardzo ciężko, więc no nie wiem! TYLE DYLEMATÓW
Zaś francuski jest przepiękny, uczyłam się przez 3 lata, ale to tak w sumie 'byle jak', z Francuzem raczej bym się nie dogadała, chociaż może bym go zrozumiała. :P Pisałam maturę z francuskiego podstawową i po wyjściu z sali byłam załamana, bo kompletnie nic nie rozumiałam na słuchaniu, dosłownie ZERO . Dużo strzelałam, w czytaniu tak samo... W pisaniu wymyślałam w ogóle własne zwroty... a tu ☠☠☠. 84% hahahahahaha nie wiem, ktoś się chyba pomylił, jak to oceniał
Stary 2012-06-29, 14:09   #14
ladyszwarc
Przyczajenie

Jeśli macie maturę z francuskiego, to możecie być w 1 sem. zwolnione z części zajęć
Stary 2012-07-01, 19:50   #15
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

Cytat:
Napisane przez ladyszwarc Pokaż wiadomość
Jeśli macie maturę z francuskiego, to możecie być w 1 sem. zwolnione z części zajęć
o, to fajnie :d

Rarita, bo ty jesteś chyba obeznana ;>. Wiesz może, jak wygląda sprawa z akademikami w Sosnowcu? Które fajne, jak daleko do wydz. fil., itd? ;>

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-01, 20:03   #16
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sourissou Pokaż wiadomość
o, to fajnie :d

Rarita, bo ty jesteś chyba obeznana ;>. Wiesz może, jak wygląda sprawa z akademikami w Sosnowcu? Które fajne, jak daleko do wydz. fil., itd? ;>
Ja mieszkam w akademikach w Katowicach, ale z tego co wiem, te w Sosnowcu mają taki sam układ i standard, więc trochę mogę opowiedzieć ogólnie akademiki bardzo polecam, pokoje są 2-osobowe (na specjalnych warunkach możesz się starać o 1-nkę), łazienka + kuchnia na korytarzu (chyba że masz pokój-studio, ale koszta są wyższe i wg mnie nie warto). Akademiki są usytuowane niedaleko wydziału, jakieś 5-10 min piechotą. Jeśli masz jeszcze jakieś konkretne pytania to pytaj, bo tak ogólnie to nie wiem co pisać
Stary 2012-07-01, 21:16   #17
niema2010
BAN stały

5-10min? No nie bardzo 15-20 raczej. Zależy jakim tempem. Niby we wniosku piszesz jaki chcesz akademik, ale oni chyba nawet na to nie patrzą. 2 łazienki i 2 kuchnie na korytarzu.
niema2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 21:24   #18
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niema2010 Pokaż wiadomość
5-10min? No nie bardzo 15-20 raczej. Zależy jakim tempem. Niby we wniosku piszesz jaki chcesz akademik, ale oni chyba nawet na to nie patrzą. 2 łazienki i 2 kuchnie na korytarzu.
No wiadomo, można iść i pół godziny, ale jak się spieszysz na zajęcia to w 10 min dojdziesz spokojnie
niema2010 - studiujesz języki? możesz się podzielić doświadczeniami?
Stary 2012-07-02, 10:54   #19
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

W sumie o tą odległość najbardziej mi chodzi, bo nie chcę wydawać pieniędzy na bilety miesięczne... Ale jak jest w miarę blisko, to dobrze. Jestem też osobą, która szybko chodzi (moja mama ciągle narzeka, że prawie biegnę :P), więc myślę, że powinno być ok.

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
niema2010 - studiujesz języki? możesz się podzielić doświadczeniami?
podpinam się do pytania ;>

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-05, 09:02   #20
Untypical
Przyczajenie

No to chyba z moim nędznym 75% się nie dostanę. Jak wszystkie macie tak dużo, ale nadzieje matką głupich! Ile miałyście z ustnego? ( :
Untypical jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 09:35   #21
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Untypical Pokaż wiadomość
No to chyba z moim nędznym 75% się nie dostanę. Jak wszystkie macie tak dużo, ale nadzieje matką głupich! Ile miałyście z ustnego? ( :
Z ustnego 100% - a propos, wiecie może czy osobom które zdawały ustną na rozszerzeniu też liczą punkty razy 1,5? Bo jeśli tak to na starcie mają niezłą przewagę i to jest cholernie niesprawiedliwe...
Stary 2012-07-05, 09:44   #22
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

Prawdopodobnie tak, liczą im razy 1,5... Bez sensu .
Ja z ustnego miałam 80% ;/
Stary 2012-07-05, 10:01   #23
Untypical
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sourissou Pokaż wiadomość
Prawdopodobnie tak, liczą im razy 1,5... Bez sensu .
Ja z ustnego miałam 80% ;/
ale dzięki lepiej napisanym pisemnym masz o 10pkt więcej w rekrutacji niż ja. więc jest dobrze!

REKLAMA
Stary 2012-07-05, 15:57   #24
mulcia
Przyczajenie

a tak nawiasem, zapisywałyście się na inne kierunki "w razie co" ? bo ja nadal jestem w kropce a czas goooni!
Stary 2012-07-06, 07:46   #25
Rarita
Wtajemniczenie

Ja stwierdziłam, że jak nie wyjdzie, to w drugiej rekrutacji zgłoszę się na słowiańską
Stary 2012-07-13, 16:19   #26
fochmistrz
Raczkowanie

Witam dziewczyny ; ) ja również w tym roku składam na ten kierunek i mam wielką nadzieje,że się dostanę. Maturę zdawałam w tamtym roku, niestety z 73 % z pisemnej i 70 % z ustnej nie dałam rady (chociaż tak jak ktoś tutaj wspominał, na początku roku pełno osób podobno zrezygnowało i spokojnie można było dojść ) . W każdym razie w tym roku poprawiałam rozszerzoną maturkę, z pisemnej nie udało się,ale z ustnego rozszerzenia mam 100 % ! tak więc mam nadzieję,że z 259, 5 punkta spokojnie dam radę się dostać. Póki co stresuję się bardzo bo już niedługo wyniki!
fochmistrz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 18:16   #27
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou

czyli zeszłoroczną maturę ustną liczą normalnie razy 1,5?
w cholerę niesprawiedliwe... wychodzi na to, że tegoroczni maturzyści mogą mieć max. 250 pkt, a zeszłoroczni 300...
jeżeli tak jest, to fochmistrzu myślę, że nie masz się czego obawiać

REKLAMA
Stary 2012-07-13, 23:58   #28
Untypical
Przyczajenie

na pewno nie liczą ustnego x 1.5, nigdzie tak nie jest napisane, to byłoby bardzo niesprawiedliwe.
Stary 2012-07-14, 12:49   #29
fochmistrz
Raczkowanie

Jest tak, jest !
Procenty z egzaminu maturalnego ustnego bez określonego poziomu ( Matura 2012) przelicza sie na punkty w relacji 1% = 1 pkt.

natomiast

Procenty z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym przelicza się na punkty w relacji 1% = 1,5 pkt.

i nie jest nigdzie napisane , czy chodzi o ustny czy pisemny ; ) więc tak właśnie jest. Dla mnie to też nie jest super sprawiedliwe,ale prawdą jest też to,że ludzie którzy poprawiali maturę ustną w tym roku musieli zdać ją na starych zasadach, a gdyby miała by być ona liczona tak jak ta jednopoziomowa w tym roku to ja byłabym bardzo niepocieszona. Jest ona po prostu o wiele trudniejsza. Dlatego mimo wszystko cieszę się,że tak jest i uważam,że nie macie się o co martwić, bo wiele osób takich jak ja, z zeszłego rocznika raczej tam na studia nie będzie składało papierów : ) za was wszystkie trzymam kciuki !
fochmistrz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 08:27   #30
Kitsune92
Przyczajenie

GG do Kitsune92
Talking Dot.: UŚ języki stosowane 2012

Hej! Dawno mnie tu nie było, ale tak - już złożyłam papiery na języki stosowane na UŚ ^^ Może znajdę tu jakieś bratnie dusze, bo nie znam nikogo kompletnie w na roku, ani na całej filologii Baaardzo bym prosiła o kontakt tu albo na fb /alexis.kitsune
A tak btw francuskiego nigdy w życiu się nie uczyłam, także nie jesteście same ^^
Kitsune92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości