|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
ślub i wesele w mieście Pana Młodego
Czy to tradycja czy po prostu tak sie przyjęło, że wesele i ślub robi się u Panny Młodej tj, w jej parafii ?
Bo jak rozmawiam z ludźmi i mówię , że ślub będzie u Pana Młodego to każdy patrzy na mnie tak ![]() Wiec pytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub i wesele w mieście Pana Młodego
Jak dla mnie to ślub może się odbyć gdziekolwiek
![]() ![]() A ludzie? Niech sobie patrzą! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
też słyszałam że u młodej, ale jak dla mnie to bez różnicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kwestia wyboru.
była taka tradycja. teraz to już bez różnicy w którym kościele ślub będzie. dwóch moich braci brało ślub w swojej parafii (no jednego tak nie do końca była parafia, bo był zameldowany u babci, ale lata należał do naszej parafii). nie chcieli u Młodej w parafii. nikt nie patrzył krzywo. my będziemy brali w swojej parafii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
a apropo ślubu w innym kościele tj nie w parafii ani mojej ani mojego faceta. Czy to są jakieś dodatkowe koszta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym chyba wtedy trzeba dać na zapowiedzi w waszych kościołach i w tej trzeciej parafii (czyli koszty razy 3) edit: chyba chodzi o jakąś licencję Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2010-05-17 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jeśli Wam pasuje zrobić wszystko u Młodego to ja bym się nie patrzyła na ludzi tylko robiła
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba licencję od tego księdza u którego spisywało się protokół ![]() a jak już masz wszystkie papiery to idziesz do 3 kościoła |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
u mnie nikt na mnie krzywo nie patrzyl, slub to slub a w jakiej parafii to chyba bez wiekszego znaczenia, my mielismy w parafii tz
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tradycyjnie u młodej, ale my robimy w ogóle w innej miejscowości i tamtym kościele, ze względu na to, że tam jest fantastyczny hotel na taką imprezę.
Organizując ślub i wesele kierujemy się wygodą gości i własną. Natomiast komu nie mówię, gdzie będzie wesele, każdy dodaje: "ale ślub oczywiście w twojej miejscowości?". Niby czemu? Mam narażać gości na przeprawy promowe i dojazd blisko 100 km, bo jest tradycja, że ślub w mieście panny młodej? Wolne żarty. Nie przejmuj się, to jest Wasze święto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wg. tradycji Ślub bierze się u Panny młodej. A my też będziemy brać go w innym mieście, blisko naszej sal. Z księdzem tam już pogadaliśmy ale u mnie w parafii jeszcvze nie i mam nadzieję, że nie będzie to przeszkadzać i tak zrobimy swoje.
Zgadazam się w pełni z Wiką ![]() Nieważne gdzie ślub, a najważniejsze z kim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zgodnie z tradycją ślub powinien się odbyć w parafii Panny Młodej ale teraz coraz częściej odchodzi się od tego zwyczaju. Pary wybierają kościół, który bardziej im się podoba, który jest bliżej sali weselnej lub z którym mają jakieś miłe wspólne wspomnienia. I nie powinnaś się martwić, że ludzie dziwnie patrzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
taka jest tradycja, ale nie przejmuj się
![]() Ja również biorę ślub i wesele w rodzinnych stronach TŻ, też na mnie ludzie dziwnie patrzą i nie mam zamiaru się tym przejmować. W organizacji ślubu jest wiele mega wkurzających spraw do ogarnięcia więc oszczędź sobie nerwów chociaż z tego powodu ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
też biorę ślub w parafii TŻ, nikogo to nie dziwi. To był nasz wybór i tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My też bierzemy ślub w rodzinnych stronach TŻ jednak częśc mojej rodziny też m bliżej tam niż do mnie do parfii i nawet się nie zastanawiam czy ktoś się będzie na to krzywił. To jest mój ślub i odbywa się w kościele który sobie wymarzyłam i już ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja też biorę ślub w mieście i parafii narzeczonego. Tak zdecydowałam z wielu względów - mój kościół jest brzydki, ja z moją parafią związana nie jestem specjalnie, logistyka - prawie wszyscy goście są z K-c, więc łatwiej wszystko rozplanowac i sale mam bliziutko Kościoła, poza tym mieszkamy też w K-cach. Nie wyobrażałam sobei zatem inaczej. Ale kiedyś rzeczywiście tradycją było, że ślub w parafii Panny młodej, podobnei jak to, że za wesele płacą rodzice Panny Młodej, teraz to chyab raczej fifty fifty. Cóż myśłę, że od pewnych tradycji się odchodzi i nie zawsze jest to złe. Swiat się zmienia
![]() Zatem się tym w ogóle nie przejmuj ![]()
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2011-01-16 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zasiedzenie
|
Moi rodzice chcąc brać ślub w innym kościele, usłyszeli od proboszcza z parafii mamy, że i tak muszą zapłacić "żeby parafia nie była stratna". Zdzierswo
![]() ![]() Tez chcemy w parafii TŻa.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
my braliśmy ślub w mieście męża (100km mojego rodzinnego miasta) i nikt krzywo nie patrzył, bo już dłuższy czas tam razem mieszkaliśmy i ślub w jego mieście był jak najbardziej logicznym rozwiązaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
odkopuje ponieważ potrzebuje waszych rad
Chcemy wziąć ślub w parafii narzeczonego ze względu na to, że w jego mieście odbędzie się wesele, a ksiądz w mojej parafii na wsi to nie jest niestety ksiądz z powołania dużo się o nim nasłuchałam i naczytałam w gazetach ...robi problemy ze wszystkiego powiem szczerze może to zabrzmi głupio ale boje się go. Mam pytanie do was o to czy potrzebne mi jakieś licencje i pozwolenia na to żebyśmy wzieli ślub w parafii narzeczonego? wiem że jest tradycja u panny młodej czy księża robili wam problemy z tego powodu? i jeszcze jedno od 3 lat mieszkam z narzeczonym w innym mieście razem tu studiowaliśmy aktualnie zakończyliśmy swoją naukę i wyprowadzamy się w swoje rodzinne strony za miesiąc. Słyszałam, że w takiej sytuacji nie są to już nasze parafie ale znowu tam wracamy i czy w związku z tym ksiądz może zażądać od nas jakiegoś potwierdzenia z kościoła w mieście w którym studiowaliśmy o tym że tam przez ten okres uczęszczaliśmy? tylko że my nie przenosiliśmy żadnych dokumentów z kościoła do kościoła i studiowaliśmy zaocznie do kościoła nie chodziliśmy co w sytuacji gdy ksiądz zażąda od nas takiego papierka?? bo ksiądz z mojej parfii zażądał już takiego poświadczenia od mojego brata( mieszkającego od kilku lat w innym mieście), chcial być chrzestnym i chciał odebrać dokumenty bierzmowana, ksiadz powiedział, że jak doniesie papierek o uczęszczaniu w innym kościele to je otrzyma. Czy ksiądz ma takie prawo? Proszę o odpowiedz ![]() Edytowane przez Swarovska Czas edycji: 2011-10-24 o 16:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Byliśmy na naukach i postanowiliśmy zapytać jak to obecnie wygląda w praktyce Kościoła. No więc okazuje się, że do niedawna ślub wg Kościoła miał być zawierany w parafii Panny Młodej. I wtedy trzeba było załatwiać licencje czy pozwolenia oraz UWAGA zapłacić odstępne (ustalane przez Proboszcza z parafii Panny Młodej). Aktualnie wg praktyki Kościoła ślub się zawiera w Parafii Panny Młodej lub Pana Młodego i tu nie ma dodatkowych formalności ![]() ![]() Nas to bardzo ucieszyło bo i odległość spora i mniej załatwiania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.