|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() asertywność
Cześć!
Wiele słyszałam o asertwności ale niestety nie potrafię jej stosować w życiu przez co wciąż czuję się wykorzstana, odrzucona, itp. Czy ktoś może udzielić mi kilka wskazówek ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: asertywność
przede wszystkim musisz być pewna i świadoma siebie; stanowcza, ale delikatna. Też miałam kiedyś podobny problem, ale stopniowo nauczyłam się mówić 'nie' i wyrażać własne zdanie. Nie możesz się wstydzić. Jeśli coś Ci się nie podoba mów to co myślisz, nie szukaj zbędnych słów, mów prosto.
Musisz też wiedzieć jak zachowywać się wobec samej siebie, jeśli ktoś Cię skrytykuje przyjmij to spokojnie. Jeśli trudno Ci w większym gronie wyrazić swoje zdanie, to może spróbuj porozmawiać z jedną osobą, siostrą, przyjaciółką. Staraj się być otwarta, również na to co sama mówisz, nie bój się. Jest wiele stron poświęconych asertywności, poszperaj, poczytaj. Możesz zgłosić się nawet na `kurs` asertywności. Mam nadzieję, że jakimiś małymi kroczkami uda Ci się i bez problemów będziesz wyrażać swoje emocje. ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
dzięki
![]() niestety nie jestem nastolatką i bardzo trudno mi panować nad sobą. krzukiem zrwacam na siebie uwagę. wcią wydaje mi się, że o wszystko muszę się wykłócić.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kilka przydatnych moim zdaniem cytatów ze stron,m.in z wikipedi.Mam ten sam problem ,co Ty ![]() ![]() Mnie niestety asertywności nie nauczono w domu -model raczej autorytarny i dlatego mam teraz z tym takie problemy,ale wierzę,że wszystkiego można się nauczyć |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Niestety nie wiele mogę Ci pomóc bo sama jestem w podobnej sytuacji, ale staram się nad tym pracować. Myśle,ze po prostu trzeba sobie wmówić,że nie ważne co o nas pomyślą inni kiedy im odmówimy lub będziemy się starać wyegzekwować coś dla siebie, najważniejsze jest nasze dobro i komfort
![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo ciekawy wątek, też w niektórych sytuacjach mam podobny problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
twizzy - dzięki. Spora dawka. Wydrukuję, będę czytać po kilka razy dziennie i trenować. Może coś opanuję.
Widzę, że naprawdę nie jestem osamotniona. Chyba warto tu przeprowadzić treningi. Szukałam po psyhologag - organizują kursy asertywności jednak są dość drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja byłam na takim szkoleniu z asertywności (za darmo - z pracy) i załamałam się, że zdecydowana większość uczestników asertywność wiązała z agresywnym odmawianiem ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ja gdy staram się być asertywna to przepraszam po tysiąc razy,
nie potrafię po prostu powiedzieć "nie" bez nieskończonej ilości "przepraszam". Wiem, że to głupie, ale inaczej nie umiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
ZONKO czyli potwierdza się, to co powiedziała Ci psycholożka, masz niską samoocenę. Zresztą to jest chyba problem, każdej nieasertywnej osoby. Zgadzamy się na coś co nam nie odpowiada, bo sądzimy, że czyjeś zdanie jest ważniejsze od naszego..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez morelka1987 Czas edycji: 2010-06-29 o 18:19 Powód: przenosze na inny wątek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Już miałam zakładać nowy wątek, ale podpinam się pod ten. Mam pytanie- czy są tu dziewczyny którym się jednak udało stać asertywnymi i jak tego dokonały? jakieś przykłady sytuacji, odpowiedzi i zachowań?
![]() |
#15 |
Placuszek racuszek
|
Asertywność to nie tylko " umiejętność powiedzenia NIE" ale też użycie odpowiedniego argumentu, bez konieczności "wymigania sie". Ja stałam się asertywna, gdy zmieniłam otoczenie, bo głównie moim zdaniem to one ma także spory wpływ na nasze zachowanie. Zauważyłam, że wiele osób próbuje mnie wykorzystać, a wcześniej tego nie widziałam. Od jakiegoś czasu zaczęłam się "buntować". Na zasadzie - zadawałam sobie pytanie " dlaczego znów mam coś za nią zrobić co mi nie odpowiada, skoro ona nigdy by dla mnie tego nie zrobiła?" i tak sie zaczęło. Zaczęłam wczytywać się głębiej w intencje ludzi. Jeżeli inni szukają wyręczenia się , ja mówię po prostu NIE - jeżeli potrafisz, zrób to sam. Co innego, gdy ktoś potrzebuje naprawdę pomocy, i wiem co to oznacza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.