![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Berlin
Drogie Wizazanki z Berlina!
Gdzie jestescie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Berlin
Melduje sie jako druga!!!
Na jakiej dzielnicy mieszkasz,ja spandau ,tak w ogole to jestem tu 1,5 roku .Przyjechalam zaTZ ,ale nie dobrze sie tu czuje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
O, to ja po drugiej stronie, na Rudow. Prawie dwa lata tu mieszkam i mialam rozne doly, nie powiem.Brak znajomych, rodziny itd., ale teraz juz lepiej, chociaz nigdy nie bede sie tu czuc jak u siebie. Zazdroszcze dziewczyna, ktore mowia, ze sie po kilku latach zasymilowaly. jakos w moim przypadku to i 20 lat byloby za malo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() trzeba być dobrej myśli... pozdrawiam gorąco |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Czesc Kfiatuszek2007! A juz myslalam, ze watek umrze smiercia naturalna, bo cos dlugo cisza byla. Mam nadzieje, ze twoj optymizm bedzie zarazliwy i zaraz poczujemy sie lepiej!A moze ktos jeszcze tu wpadnie?
Gwizdko666 pozdrowiania!!Milo bylo! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam mieszkam w belinie juz 4 lata na Steglitzu aktualnie.Na poczatku bylo ciezko ale jest chyba coraz lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie do wizazanek z berlina.chce przyjechac na weekend i zaliczyc wyspe tropikalna i zoo. mozecie polecic jakis hotel? niedrogi?
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie do Wizazanek z Berlina co polecaja zwiedzic przez weekend? Bo ja sie tez wybieram na 2 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
U mnie juz troche lepiej. Wracac nie chce, ale asymilowac sie tez nie.
![]() W sumie po powrocie z Polski jestem mniej wiecej dwa tygodnie jakas taka rozbita wewnetrznie, ale jak juz dojde do siebie to jest niezle. Jednak mysle, ze kontakty bede utrzymywac z Polakami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
witam z Weddingu
rok juz mieszkam w Berlinie i nie narzekam, obca sie czuje coraz mniej co do zwiedzania w weekend Berlina to musisz napisac co cie interesuje, bo mozliwosci jest wiele od galerii, muzeow po centra handlowe a dlaczego nie chcesz sie asymilowac caperucitaroja? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cos "co musze zobaczyc" wg. Was ![]() ![]() muzea raczej odpadaja, bo pewnie maja drogie wstepy (no chyba, ze jakies wyjatkowo fajne jest:P) zabytki, ciekawe miejsca, galerie handlowe tez ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
w takim razie, jezeli jest to twoj pierwszy pobyt w berlinie, to polecam ci jechac na Zoologischer Garten, jest tam wiele ciekawego do zobaczenia, Gedachtnis Kirche lacznie z nowym (wejdz do srodka, fajny nastroj)
http://www.gedaechtniskirche-berlin.de/KWG/index.php zaraz obok masz Kurfurstendamm z wieloma drogimi butikami (zwykle H&M tez jest), poza tym KaDeWe http://www.kadewe-berlin.de/ potem wsiadasz w bus numer 100 i jedziesz nim pod aleksander platz z wieza telewizyjna (mozna wjechac na gore) po drodze zobaczysz tez reichstag, jak bedziesz miala ochote to mozesz wysiasc i postac chwile w kolejce (zawsze sa kolejki) zeby wejsc na jego kopule a wieczorkiem jezeli lubisz dyskoteki to Adagio (jednak ceny sa tam ciut wysokie) http://www.adagio.de/index_start.php lub koktajl na Prenzlauerbergu (w happy hour ceny okolo 3-4 euro) jak bedziesz miec pytania to pytaj milego pobytu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
oooo Engelchen widze, ze naprawde "syta" odpowiedz mi dalas
![]() Dziekuje ![]() Na koktajl na pewno pójde, bo to akurat kocham ![]() ![]() Pewnie jeszcze znajde wiele pytan ![]() Narazie mam jedno ![]() gdzie sie wybrac na sobotni obiadek? Oczywiscie w rozsądnej cenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
idz do chinskiej restauracji
ceny sa ok a porcje.... nie do przejedzenia, chyba ze lubisz jakas inna kuchnie, zreszta w Berlinie wszedzie jest pelno jedzenia a cennik zazwyczaj wisi przed drzwiami w witrynce konkretnego miejsca ci nie polece bo to zalezy gdzie ten glod cie zlapie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Slyszalam tez, ze warto na jakis pchli targ sie wybrac i popatrzec co tam. Warto? Jesli tak to gdzie znajde taki w weekend ![]() a Schloss Charlottenburg?? warto zobaczyc?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
przyznam ci sie ze w schloss charlottenburg nie bylam wiec nie wiem
co do pchlich targow to chyba wlasnie w niedziele jest najwiekszy na Strasse d. 17. Juni (to taka glowna pomiedzy brama brandenburska a grosser stern) znaleźć mozna tam wszystko i nic, zalezy kto czego szuka ale skoro bedziesz w centrum to zajrzyj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Obco juz sie nie czuje, bardzo lubie Berlin, ale tak naprawde dopiero poczulam, ze chce tu zyc kilka miesiecy temu. Wczesniej tesknilam za domem rodzinnym, Polska, naszym jedzeniem. Cos dlugo potrzebowalam czasu, zeby sie z tego otrzasnac. Wczesniej mieszkalam kilka lat w innym kraju i przechodzilam to przystosowywanie sie do nowych warunkow zycia. Ledwo tam sie jako tako oswoilam, to wyladowalam tu i wszystko od nowa trzeba bylo zaczynac. Przez to zamiast isc do przodu, wolalam sie wycofac, choc wiedzialam, ze to niedobrze. A teraz nabralam nowych sil, zeby zaczac cieszyc sie tym miastem ![]() A z Niemcami jakos nie czuje bluesa. Bariera jezykowa to jedno, ale ich mentalnosc to drugie. Nie wydaje mi sie, zebym mogla zaprzyjaznic sie z Niemka, choc znam kilka naprawde milych, ale brak tej chemi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ja tez na poczatku tesknilam, i to strasznie
trwalo okolo pol roku, teraz juz znalazlam tu swoje miejsce chetnie jezdze do Polski, jednak praca nie pozwala za czesto moze to i dobrze, bo po powrocie z Polski tez tesknie pozdrawiam wszystkich w ta ponura majowa niedziele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Ja juz sie wyleczylam z tesknoty. Mam wrazenie, ze nagle mi przeszlo.
Jednak jak jade do Polski, to po powrocie chodze ze dwa tygodnie rozbita i nie wiem w co rece wlozyc. Tam mam rodzine, ciagle jakies spotkanka, wydawanie kasy na przyjemnosci, a po powrocie mam wrazenie, ze strasznie nudne zycie prowadze. Oczywiscie przechodzi mi to z czasem, ale nie lubie tego uczucia. Teraz juz wiem, ze to jest moje miejsce i nareszcie czuje sie tu dobrze, co nie znaczy ze sie zasymiluje z tubylcami. To mi jeszcze zajmie troche czasu, ale czuje, ze jestem na dobrej drodze. Engelchen, a gdzie pracujesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
wrazenia po powrocie ...
BERLIN IST SO GEIL ![]() miasto w ktorym * sa nadzywczajne polaczenia komunikacyjne * wspolczynnik korkow = 0 * dworzec (Hbf) , ze az oczka na wierzch wychodza * KaDeWe w ktorym moge zamieszkac * super ubrani Faceci (wow!) * pelno "wloskich" super skuterkow * pelno emo dzieci ![]() * czysto, schudnie, poprostu slicznie ![]() * wszędzie blisko ![]() * tanio jest , stolica a tak tanio ![]() * pelno h&m i promocji ..mmmm.... * i jeszcze nie wiem co ale jak mi sie przypomni to napisze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
no z tymi korkami to nie do konca tak jest
podobnie jak z tym porzadkiem ale ciesze sie ze ci sie podobalo a gdzie pracuje? jestem pedagogiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Super, ze pracujesz w zawodzie. Wobec tego nie dziwie sie, ze szybko wtopilas sie w Berlin. Jezyk to pierwsza najwazniejsza sprawa, a praca druga ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
ja wlasnie teraz lacze dwa w jedno
nauka w szkole nie daje tak duzo jak przebywanie z ludzmi i mowienie w tym jezyku bardzo podszkolilam jezyk przez prace, mimo ze jeszcze kalecze jezyk Goethego w szkole nie nauczylam sie tylu potocznych zwrotow najwazniejsze to odwazyc sie mowic pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
no wlasnie- odwazyc sie mowic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
wszystko jest mozliwe jak sie odpowiednio do tego podejdzie
najwazniejsze to nie miec kompleksow i umiec mowic skoro twoj tz mowi po niemiecku i nie zna polskiego to sie baaaardzo szybko niemieckiego nauczysz i to tego potocznego, ktorego w szkole nie ucza pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
bylam w berlinie raz,na poczatku lipca,wytrzymalam tylko 2 tyg!!niemcy sa obrzydliwi,traktuja polki instrumentalnie,nie mowiac o innych narodowosciach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
hmmm. na szczescie nie wszyscy tacy sa. ja jak na razie mialam tylko 1 nieprzyjemna sytuacje: stary facet przy kasie uslyszal ze mowie po polsku i zaczal na mnie najezdzac ze za wolno wkladam swoje rzeczy do reklamowki. po nniemiecku mowilam wtedy jeszcze cienko wiec nawet nie moglam mu odpyskowac. takie berety sie zdarzaja
no ale Polacy niestety tez nie sa lepsi. na moje zdanie: "moj chlopak jest Niemcem"- "no nie noooo, tylko nie szwab", "daj se spokoj, Polakow malo bylo?", itp itd. nawet jesli wypowiadane zartobliwym tonem, sprawialy mi przykrosc. np. spotkanie ze znajomymi osoba 1: to jaki ten twoj chlopak jest? jak on wyglada? ... tu nawet nie zdaze odpowiedziec i...: osoba 2: no jak to jaki jest i jak wyglada? wysoki, blondyn i w mundurze żenada... haaa haaaa haaaaaa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Tez jestem z Spandau
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
A ja w poniedziałek za tydzien się przeprowadzam ;D Planuje znalesc mieszkanie na Prenzlauer Bergu bądz Pankow , Mitte
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.