Chamstwo na uczelniach. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-01, 14:23   #1
Aphglio
Przyczajenie

Chamstwo na uczelniach.

Nie wiem czy tylko ja zaobserwowałam tę sytuację...
Na uczelniach ludzie układający grafiki, zajmujący się organizacją, czy nawet zaliczeniami mają przeświadczenie że skoro oni mogą nas oblać to mogą z nami wszystko zrobić a studia czy studium to uczelnie dla sponsorowanych "osób" albo przez rodziców (albo lepiej nie mówić).
Jakby wogóle nie mieli żadnych zobowiązań względem studentów, słuchaczy czy uczniów.
Płacisz sporo pieniędzy a tu ani stabilnego grafika, ani organizacji na zajęciach, jak wykładowcom się nic nie chce to jak studentowi ma się chcieć!- bo nie ma wyboru nasuwa się odpowiedź bo wszędzie to samo, wszechmogące impertynenckie towarzystwo z brakiem zamiłowania do tego co robią.
Aphglio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 14:49   #2
ankasz
Zakorzenienie

Dot.: Chamstwo na uczelniach.

Cytat:
Napisane przez Aphglio Pokaż wiadomość
Na uczelniach ludzie układający grafiki, zajmujący się organizacją, czy nawet zaliczeniami mają przeświadczenie że skoro oni mogą nas oblać to mogą z nami wszystko zrobić a studia czy studium to uczelnie dla sponsorowanych "osób" albo przez rodziców (albo lepiej nie mówić).
Jakby wogóle nie mieli żadnych zobowiązań względem studentów, słuchaczy czy uczniów.
Płacisz sporo pieniędzy a tu ani stabilnego grafika, ani organizacji na zajęciach, jak wykładowcom się nic nie chce to jak studentowi ma się chcieć!- bo nie ma wyboru nasuwa się odpowiedź bo wszędzie to samo, wszechmogące impertynenckie towarzystwo z brakiem zamiłowania do tego co robią.

nie uogólniaj, bo nie wszędzie. Owszem, znajdzie się trochę osób, które traktują studenta jak tego karalucha, którego trzeba rozgnieść, ale jest gro profesorów, którzy serio się starają, żeby ułatwić życie studentom (przykład: profesor przełożył wyjazd na wakacje z rodziną, bo jednej grupie nie pasował termin egzaminu - w wybranym przez niego dniu mieli juz zaplanowany jeden egzamin. Inny wykładowca machnąłby ręką i powiedział "Macie jeszcze wrzesień do wyboru", a ten się poświęcił).

Podsumowując: nie można mówić, że wszędzie są tacy a tacy, bo to serio niesprawiedliwe traktowanie tych w porządku

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 14:55   #3
201604190949
Konto usunięte

Zapraszam do mnie, organizacja bardzo dobra, prowadzący nas szanują itd.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 17:08   #4
Narrhien
Zakorzenienie

Ja tam nie zauważyłam, żeby na mojej uczelni panowało jakieś straszne chamstwo. Organizacja chwilami siada, to prawda, ale nikt nie jest chamski, wszyscy się do nas dostosowują, można wiele załatwić, a większość wykładowców jest przesympatyczna.

Najwyraźniej po prostu źle trafiłaś, ale to nie znaczy, że masz z góry oceniać wszystkie uczelnie.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 17:46   #5
AjcCc
Zadomowienie

Zauważcie, że w tagach padła konkretna nazwa i konkretne nazwisko

AjcCc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 17:47   #6
himym
Zadomowienie

UW bardzo ładnie jest zorganizowane,nie narzekam.

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 18:17   #7
Kasza Manna
Zakorzenienie

Jedyne chamstwo, jakie zaobserwowałam na uczelniach i kierunkach, z którymi romansowałam, to odwoływanie pierwszych porannych zajęć (np. na 7:30 lub 8:00). Zwłaszcza, gdy człowiek dowiadywał się już po przyjeździe na uczelnię. A można było dłużej pospać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 08:15   #8
Suvia
Zakorzenienie

Na UJ również nie zauważyłam takiego zjawiska

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 16:54   #9
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Zapraszam do mnie, organizacja bardzo dobra, prowadzący nas szanują itd.

U mnie też pełna kultura, prowadzący specjalnie zostają dla studentów po godzinach. Wspierają ich badania, pasje, nakręcają do działania.
Z chamstwem możesz spotkać się wszędzie. Dla mnie chamstwem jest to co zrobiłaś- zamieściłaś w tagach nazwisko prowadzącego.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 21:11   #10
himym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość

U mnie też pełna kultura, prowadzący specjalnie zostają dla studentów po godzinach. Wspierają ich badania, pasje, nakręcają do działania.
Z chamstwem możesz spotkać się wszędzie. Dla mnie chamstwem jest to co zrobiłaś- zamieściłaś w tagach nazwisko prowadzącego.
Dokładnie...

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 11:33   #11
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
Dokładnie...
Ale nigdzie nie napisała, że to akurat ta osoba jest chamska. Spotkałam się nie raz z opinią, że krytyka prowadzących zajęcia jest czymś złym, a niby dlaczego? Jeżeli człowiek ma lekceważący stosunek do swojej pracy i swoich klinetów, to dlaczego oni maja go szanować?

W dzisiejszych czasach uczelni nie robi łaski stientowi, że go przyjmuje i kształci. Student to klient, a kształcenie to usługa, i w takich kategoriach powinniśmy oceniać uczelnie.

Je studiuję zaocznie na UW. Nie wiem co mnie zamroczyło, że poszłam na drugi juz kierunek do tego siedliska chamstwa i olewactwa. Miałam możliwośc pójscia na wiele uczelni, porównywałam oferty i wybrałam najtańszą, bo wcale tak dużo nie zarabiam. Studia są dla mnie sporym obciążeniem. Ale gdybym wiedziała jak będzie, to wolałabym zacisnąć pasa i pójść gdzie indziej. Już pomijam zapał prowadzących i czy zajecia są ciekaw czy nie. Rozumiem, że nie każdy ma talent pedagogiczny. Najgorsze jest to, że po pierwszym semestrze zmienili nam częstotliwośc zjazdów. Wykłady mamy w każdy piątek, a ćwiczenia albo w sobote albo w niedzielę. Większość studentów na tygodniu pracuje, więc mało kto pojawia się na wykłądach. Rozbroił mnie tekst wykładowcy na nasze zażalenie, że sala jest za mała i nie mieścimy się. Stwierdził, że na następne wykłady i tak nie będziemy chodzić, więc zmniejszy się liczba ludzi i sala będzie w sam raz. No coś takiego! Ja bardzo bym chciała korzystać z usług za które płace i być na wykładach (moi najbliżsi znajomi ze studiów również), a przynajmniej tych coś wnoszących do mojej wiedzy, ale nie mogę, bo pracuję.W poprzednim semestrze na niektóre chodziłam, bo były co drugi piątek; to jeszcze mój pracodawca mógł przełknąć, ale co tdzień nie zamierza mnie zwalniać. Kiedy zmieniali częstotliwośc zjazdów były protesty studentów. Kierownik studiów wyszedł przed tłum i z rozbrajająco wesołą mina powiedział, że to taki eksperyment, ale pewnie już do końca studiów tak zostanie, bo w weekendy nie maja dla nas sal. Kurde, to ja płace a oni nie maja dla mne sali? Jak można być tak bezczelnym? Wyobraźcie sobe, że zamawiacie usługę czyszczenia dywanów w weekend i płacicie za to specjalną stawkę,wyższą niż normalna, a operator maszyny przyjeżdza do was w poniedziałek rano i mówi że bedzie czyscił teraz bo akurat ma wolne, a na weekend to on ma innego klienta. W takiej sytuacji pokazalibyscie mu drzwi i opieprzyli neźle. A on jakby z innymi tak postępował, to rychło musiałby biznes zamknąć. A nasze uczelne mino niżu demograficznego, nic sobie nie robią ze swoich klientów. Przecież nie musieli przyjmowac tylu studentów, skoro wiedzieli że mają problem z salami. Ale oczywiście kasę by sie chciało mieć, wiec lepiej przyjąć wszystkich i liczyć, że nikt się nie poskarży. Zresztą skargi i tak nic nie dają.

(może głupi przykład, ale akurat zamawiam czyszczenie dywanów i to mi przyszło do głowy )

Co do prowadzących, to są różni, nektórych naprawde podziwiam za podejście do swoich obowiązków, a niektórymi głęboko pogardzam. Ja też jestem pracownikiem i nie wyobrażam sobie, żebym mogła swoje obowiązki wykonywać z takim lekceważeniem.

I wiecie co? Naprawdę jako studentka zaoczna płace za dyplom. Bo jak inaczej nazwać to, że uczę się sama w domu, wszystkiego! Po paru miesiacach ide i zdaje egzamin. Wychodzi na to, że ja płace za możliwośc podejścia do egzaminu i tylko za to. Na wykłady nie chodzę, niektóre ćwiczenia polegaja na tym, że prowadzący zadaje rozdział do przeczytania w domu a potem odpytuje z nego, a jak ktoś czegoś nie rozumie to nawet nie ma co liczyć na wytłumaczenie. Słyszy, ze jako student powinien wykazywac sie samodzielnoścą. Niech i tak będzie, ale po co te szumne teksty o jakości kształcenia na UW?

Nie wiem jak jest na innych uczelniach w Polsce, pewnie różnie. Za granicą też pewnie różnie. Mój brat skonczył UJ, a teraz studiuje na jakiejs uczelni prywatnej w Paryżu, ten sam kierunek co ja. Nauki ma strasznie dużo, ale podkreśla, że wreszcie czuje sie jak człowiek, a nie jak śmieć.
Loouisse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 11:37   #12
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aphglio Pokaż wiadomość
widzę, że jestes z Wrocławia. O jakiej konkretnie uczelni mówisz?
Stary 2011-06-03, 11:42   #13
Nata_w
Przyczajenie

Na mojej uczelni grafik jest strasznie zamotany, zajęcia do wyboru sie pokrywają lub są bardzo długie przerwy miedzy zajęciami. Jestem na dziennych a zajęcia mam np. od 8 - 12 i jeszcze tego samego dnia kolejne od 17.15 do 20.45. I weź tu pracuj i staraj się na siebie zarobić jak masz dzień rozbity. Uroki studiowania na AWFie
Nata_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 11:46   #14
Loouisse
Rozeznanie

Dodam jescze, że nie ma co oceniać całej uczelni, bo wzystko zależy od kierunku. Mam koleżankę, która pierwszy kierunek studiowała ze mną i ma do niego tak samo silną awersje jak ja. Potem poszła na drugi, też na UW i mówi, że nawet nie ma porównania, tak jest dobrze zorganizowany i poza jednym prowadzącym nie spotkała się z takim chamstwem i olewactwem, jak na poprzednim kierunku. Ale jej obecny wydział jest nowy i malutki, więc może dlatego jeszcze sę starają

Mój był studiował na UW anglistyke i też bardzo sobie chwalił. Ja ja opowiadałam mu o moich studiach, to się za głowę łapał i nie wierzył, że tak może być. Widać, co kierunek to obyczaj.

Edytowane przez Loouisse
Czas edycji: 2011-06-06 o 12:58
Stary 2011-06-03, 16:44   #15
Aphglio
Przyczajenie

Cytat:

Z całym szacunkiem to nazwa szkoły a nie nazwisko prowadzącego...
Stary 2011-06-03, 19:23   #16
Aphglio
Przyczajenie

Mam w tagach ale moje koleżanki i przyjaciółki które właśnie skończyły wyższą szkołę miały przyjemniej bo np. ze świnoujścia dojeżdżały a tu pani sobie nie przyszła i nie dała nawet znać na wspólnego meila.
Stary 2011-06-03, 21:28   #17
201703061232
Konto usunięte

Każdą sytuację można rozwiązać na kilka sposobów, a Ty wybrałaś obsmarowanie komus dupy na necie.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 08:05   #18
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Każdą sytuację można rozwiązać na kilka sposobów, a Ty wybrałaś obsmarowanie komus dupy na necie.
Zajrzyj na coś takiego jak szturmowa wiki, tak to doiero obsmarowują.

Dziwi mnie to oburzenie na autorkę wątku. Przeczytajcie jeszcze raz jej post. Czy naprawde uważacie, że napisała coś tak strasznego. Zwróćcie uwagę, że pisała w liczbie mnogiej. Nie wiedziałam, że krytyka uczelni jest czyms złym.

Zanim nakrzyczysz na dziewczyną, skopiuj tag i sprawdz w wyszukiwarce co ci wyskoczy. Tak jak dziewczyna napisała, to jest nazwa szkoły. Nie wiedziałam, że krytyka uczelni to takie karygodne obsmarowanie. Cóż, chyba że na wizażu, bo ja ciągle się spotykam z forami, gdzie ocenia się uczelnie i prowadzących. Dzięki temu człowiek może zdecydowac gdzie pójść studiować. Ja bardzo załuje, że nie wybrałam swego czasu bardzo zachwalanej na forach uczelni prywatnej. Pomyślałam, że jednak państwowa będzie lepsza. Teraz załuję.

Dodam, że na wizażu jest pełno watków gdzie obsmarowuje się fryzjerów, sprzedawców na allegro i innych. Nie sadzisz,że to nawet gorsze? Tu jest krytyka całej uczelni, ne wiadomo kogo konkretnie, a tam podaje się bardziej szczególowe dane takie jak np. adres salonu i imię fryzjerki.

Edytowane przez Loouisse
Czas edycji: 2011-06-04 o 14:08
Stary 2011-06-04, 17:06   #19
Aphglio
Przyczajenie

Lightbulb Dot.: Chamstwo na uczelniach.

Cytat:
Nie "obsmarowuje dupy" jedynie wyrażam swoje zdanie o spotykającej mnie impertynencji na uczelni za którą ciężkie pieniądze płacę, (nie mam sponsora więc lekko mi nie przychodzi) ale z tego co wiem panie które zamiast zająć się układaniem grafika rzetelnie siedzą na necie i wyszukują posty mówiące wprost o ich jakości pracy...
Stary 2011-06-04, 19:53   #20
agnes188
Zakorzenienie

Autorko ogolnie przesadzasz!

POmysl ze wykladowcy w jeden zalozmy weekend musza obskoczyc kilka uczelni wiec to do nich ma byc glownie dostosowany plan. BEZ NICH nic bys sie nie nauczyla! PAmietaj. A ze szkoly zawsze mozesz zrezygnowac jesli ci cos nie pasuje.

studiuje na dwoch uczelniach rozny mialam plan przez ostatnie lata ale nigdy nie narzekalam za bardzo... bo jestem studentem i to byl moj wybor ze chce studiowac i dazyc do celu ,.pomimo wszystkiego co stoi mi na drodze

Edytowane przez agnes188
Czas edycji: 2011-06-04 o 19:54
agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 15:59   #21
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość

POmysl ze wykladowcy w jeden zalozmy weekend musza obskoczyc kilka uczelni wiec to do nich ma byc glownie dostosowany plan. BEZ NICH nic bys sie nie nauczyla! PAmietaj. A ze szkoly zawsze mozesz zrezygnowac jesli ci cos nie pasuje.

studiuje na dwoch uczelniach rozny mialam plan przez ostatnie lata ale nigdy nie narzekalam za bardzo... bo jestem studentem i to byl moj wybor ze chce studiowac i dazyc do celu ,.pomimo wszystkiego co stoi mi na drodze
To jednak jest lekceważenie. Klient - student płaci za usługę - i nie interesuje go, że wykładowca musi "obskoczyć" kilka uczelni. To jest tylko potwierdzenie tego, że student jest "olewany". Wykładowca nie musi wcale kilku uczelni "obskakiwać" - wykładowca tego chce, a uczelnia się na takie warunki godzi. Miałam wątpliwą przyjemność kilka lat temu spędzić jeden semestr zaocznie na warszawskiej SGH. Pracowałam w godzinach biurowych - a konsultacje - w tygodniu, egzaminy - w tygodniu. Koszt - ok 5 lat temu - 3000 pln za semestr. Jestem w stanie zrozumieć dziki grafik dla dziennych - sama dawno temu słałam joby na okienka itp. Ale student dzienny z założenia nie pracuje. A zaoczny - tyra, i może uczestniczyć z zajęciach tylko w weekendy, i za to właśnie płaci. I dlatego - nie z szacunku dla pieniądza, tylko dla pracującego i płacącego ciężką kasę studenta - studia zaoczne powinny być zorganizowane bardziej przyjaźnie.

"Nie możemy być dla studentów tak pobłażliwi - są gotowi pomyśleć, je my jesteśmy tu dla nich"...

Przepraszam, jeśli przekręciłam cytat - sens pozostał...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 21:07   #22
Aphglio
Przyczajenie

Cytat:

Uważam że temat ogólnie nie dotyczy osób które nie pracują, bo mają czas i mogą swobodnie nim dysponować a w momencie kiedy ja pracuję to oczekuję stabilizacji i profesjonalizmu za który płacę to guzik mnie interesuje ile chce zarobić wykładowca i ile uczelni chce obskoczyć.
Stary 2011-06-06, 10:47   #23
agnes188
Zakorzenienie

Autorku obecnie studiuje dwa kierunki. w tym roku mialam dwa kierunki dzienny zaoczny po lekcjach praktyki i pracy dorywcza w tygodniu.mysliusz ze bylo mi lekko? nie. ale nie narzekalam na plan
poza tym rok pracowalam i studiowalam i tez nie marudzilam. sama chcialam pogodzic prace ze studiami.

wiec nie mow ze nie mozna sie wypowiadac. gdybym nie miala nic do powiedzenia w temacie z wlasnego doswiadczenia nic bym nie powiedziala
ale plan nie zawsze mialam wesoly. ciesze sie ze sobie poradzilam i dalej radze.

Poza tym wole miec wykladowcow ktorzy ucza tez w najlepszych warszawskich uczelniach i dostosowywany plan jest do nich niz miec byle jakich a supe plan

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-06, 13:43   #24
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Autorku obecnie studiuje dwa kierunki. w tym roku mialam dwa kierunki dzienny zaoczny po lekcjach praktyki i pracy dorywcza w tygodniu.mysliusz ze bylo mi lekko? nie. ale nie narzekalam na plan
poza tym rok pracowalam i studiowalam i tez nie marudzilam. sama chcialam pogodzic prace ze studiami.

wiec nie mow ze nie mozna sie wypowiadac. gdybym nie miala nic do powiedzenia w temacie z wlasnego doswiadczenia nic bym nie powiedziala
ale plan nie zawsze mialam wesoly. ciesze sie ze sobie poradzilam i dalej radze.

Poza tym wole miec wykladowcow ktorzy ucza tez w najlepszych warszawskich uczelniach i dostosowywany plan jest do nich niz miec byle jakich a supe plan
Cóż, sa osoby, które nie oczekuja szacunku i profesjonalizmu. Przez brak wymagań w stosunku do uczelni, sytuacja wygląda jak wygląda.
Wiesz, na dziennych nie marudziłam. Też było źle, ale myślałam, że coś za coś. Studiuję za darmo, dostaję stypendium, mogę się dostosować. Ale z zaocznymi jest inna sytuacja. Nie płacę, jak sie niektórym wydaje, bo jestem głąbem i na dzienne bym się nie dostała. Poszłabym na dzienne, gdybym nie musiała pracować, ale wtedy bym nie musiała płacić. Powiedz, czy jak idziesz do fryzjerki, żeby cię ścięła i płacisz jej za to, myślisz, że nie powinnas wymagac, bo w końcu sama powinnas umieć obciąć sobie włosy? Że fryzjerka łaske ci robi, bo ona taka utalentowana i poświęca ci swj czas? Sprobójcie potraktować kształcenie jako usługę.
Niedawno skończyłam kurs księgowości, zapłaciłam sporo, ale naprawde było warto. Nikt mnie nie olewał, bo traktowali mnie jak klientkę. Szkoda, że wykładowcy na uczelniach nie maja takiego podejścia. Przecież można spojrzec na to z innej strony. Gdyby nie chętni do studiowania - oni nie mieliby pracy!!! Po co uczelnia miałaby dawać im etat?
Dodam, że jeden wykładowca na mojej uczelni zadziwił mnie mówiąc publicznie to, co ja napisałam wyżej, że studenci są jego klientami. I że to powinno byc oczywiste szczególnie na kierunku ekonomicznym. I że on wie, za co mu płacą. I fakt, to bardzo solidny człowiek. Akurat u niego ciężko jest zaliczyć, ale to nawet dobrze. Widać, że człowiek wymaga, ale również od siebie.
Stary 2011-06-06, 17:28   #25
agnes188
Zakorzenienie

ale zle robisz porownując usługę fryzjerki z usługami wykładowcy.

Nie podoba mi się( nie bije tu absolutnie do ciebie) jak takie głąby u mnei na studiach mają podejscie: place , nie ucze sie, ale tyle kasy daje to musze zdac...
nie to nie...
jak ktos nie chce nie idze na studia... i nie ma problemu ale takiego podejscia nie mozna miec...

Stary 2011-06-06, 18:46   #26
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Ale nie chodzi przecież o "płacę, to muszę zdać" - chodzi o to, że studia są zaoczne, część studentów dojeżdża z innego miasta, wszyscy pracują, a żeby w pełni móc z tych studiów korzystać, muszą bywać na uczelni i w tygodniu, w godzinach pracy. U mnie np kilkanaście egzaminów było w tygodniu.

A porównanie - skoro płaci się niemałą kasę na tę wiedzę, to jest ona takim samym towarem jak inne usługi. Wykładowca nie robi łaski, że się tą wiedzą dzieli - to jego praca. Zgodzę się z takim podejściem na dziennych darmowych, ale zaocznych - niestety nie.

Edytowane przez VI4
Czas edycji: 2011-06-06 o 18:47
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 18:47   #27
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:

Nie podoba mi się( nie bije tu absolutnie do ciebie) jak takie głąby u mnei na studiach mają podejscie: place , nie ucze sie, ale tyle kasy daje to musze zdac...
nie to nie...
jak ktos nie chce nie idze na studia... i nie ma problemu ale takiego podejscia nie mozna miec...
Czemu źle robi? Moim zdaniem to bardzo trafne porównanie, tu się płaci i tu się płaci.

Nie mówimy tutaj o studiach dziennych tylko o studiach zaocznych (oraz ewentualnie prywatnych). To jest zwykła usługa, student jest równocześnie klientem, płaci za usługę niejednokrotnie grube pieniądze i co, ma się "dostosować"?

Ideą studiów zaocznych jest to, żeby mogły na nie chodzić osoby pracujące w tygodniu, więc powinny odbywać się w soboty i niedziele, egzaminy i konsultacje też powinny być w takich terminach.

Nie mówimy tutaj o tym, że ktoś narzeka, a bo mu się nie chce siedzieć do 20, a bo ma za dużo dziur w trakcie dnia i wszystko porozwalane, tylko mówimy tutaj o ludziach, którzy w tygodniu siedzą w pracy od 8 do 16 (np.), ciężko tyrają, sami się utrzymują, niejednokrotnie są to osoby dojrzałe, które dawno założyły rodziny, a teraz chcą podnieść swe kwalifikacje.

I oni po prostu NIE MAJĄ innej możliwości, jak chodzić na zajęcia tylko w soboty i niedziele. Dlatego idą na zaoczne, płacą za usługę i powinni otrzymać to, za co płacą. To nie jest narzekanie niezadowolonego młokosa, takie byleby ponarzekac, jak to źle w życiu, tylko po prostu zwrócenie uwagi na coś, co sprawia, że człowiek, który zapłacił parę tysięcy za swoją edukację nie ma żadnej możliwości, by skorzystać z wszystkich zajęć!

Porównajmy to choćby nie wiem, z kursem w jakiejś szkole językowej. W dobrych szkołach też płaci się duże sumy za takie kursy, jak byś się czuła, gdybyś umawiała się na kurs dajmy na to we wtorki i czwartki wieczorem, a oni, już po zapłaceniu i rozpoczęciu roku szkolnego przełożyliby zajęcia czwartkowe na piątek rano, kiedy ty jesteś w pracy lub szkole i niemożliwe jest, żebyś mogła chodzić. Nie zdenerwowałoby cię to? Nie poszłabyś do biura z zażaleniem, z żądaniem zwrotu pieniędzy? Czy dalej potulnie płaciłabyś np. tysiąc złotych, chodząc tylko na połowę zajęć...?

Płatne studia to usługa. Uczelnia winna wykonać ją jak najlepiej, bo o zgrozo - to z pieniędzy zaocznych uczelnia najwięcej czerpie i to one są ich głównym źródłem dochodu.

Żeby nie było - miałam kiedyś epizod z zaocznymi, zajęcia... od piątków, od 8!!! rano.

Na dziennych z kolei też miałam plan porozstrzelany po różnych porach dnia itd, ale nie narzekałam, bo skoro darmowe, to trzeba brać, jak daja i przystosować się.

Ale to chyba nie do tego wątku, bo nie mówimy tutaj o głąbach, które podchodzą do studiów zaocznych na zasadzie: "Płacę, wiec mam zdać!", tylko o ludziach, którzy płacą za studia i w związku z tym chcą mieć możliwość uczestniczenia we wszystkich zajęciach organizowanych na roku, a nie tylko w niektórych, bo pozostałe są w piątki, kiedy zwykle ludzie pracują. Chcą tego, za co zapłacili, czy to źle?

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 21:59   #28
agnes188
Zakorzenienie

ja napisalam po prostu swoje zdanie... tez ciezko bylo mi polaczyc rozne zajecia jak wczesniej pisalam... a nie chcialam dyskusji ciagnac wiec dalej nie bede powiedzialam tylko to co mysle

Stary 2011-06-07, 06:57   #29
kasia6713
Zakorzenienie

od dawna śledze ten wątek.
Od roku jestem studentką studiów zaocznych. Moje zajęcia odbywają się CO TYDZIEŃ od 8-20. W miedzy czasie pracuję.
Wyobraźcie sobie że na uczelni jednego roku jest około 2000 studentów. Nie wydaje wam się, ze troche ciężko jest do wszystkich się dopasować?
Chamstwo na uczelniach? Pod jakim względem? Dlaczego nie wynajmiecie sobie prywatengo nauczyciela, który będzie dostosowywał się do Was?
Czy egzaminy macie w tygodniu o 12, gdzie w tym samym czasie jesteście w pracy? Wątpię...
A to, ze jakieś poprawy czy konsultacje są w tygodniu, zależy od indywidualnego wyboru wykładowcy i dziekanat(czy tam cała uczelnia) niewiele ma z tym wspólnego. Wiem, bo sama mam wykładowców, którzy pozwalaja poprawiac na zjazdach, ale też takich, którzy każą przychodzić w tygodniu.
Narzekacie, że płacicie ciężkie pieniądze? A KTO Wam kazał iśc na zaoczne? Trzeba było wybrać dzienne, gdzie nie musielibyście płacic ani grosza.
Ludzie, dorośnijcie.
Stary 2011-06-07, 07:57   #30
Aphglio
Przyczajenie

Cytat:

nie to nie...
A to już podejście zwykłego chama...

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
od dawna śledze ten wątek.
Od roku jestem studentką studiów zaocznych. Moje zajęcia odbywają się CO TYDZIEŃ od 8-20. W miedzy czasie pracuję.
Wyobraźcie sobie że na uczelni jednego roku jest około 2000 studentów. Nie wydaje wam się, ze troche ciężko jest do wszystkich się dopasować?
Chamstwo na uczelniach? Pod jakim względem? Dlaczego nie wynajmiecie sobie prywatengo nauczyciela, który będzie dostosowywał się do Was?
Czy egzaminy macie w tygodniu o 12, gdzie w tym samym czasie jesteście w pracy? Wątpię...
A to, ze jakieś poprawy czy konsultacje są w tygodniu, zależy od indywidualnego wyboru wykładowcy i dziekanat(czy tam cała uczelnia) niewiele ma z tym wspólnego. Wiem, bo sama mam wykładowców, którzy pozwalaja poprawiac na zjazdach, ale też takich, którzy każą przychodzić w tygodniu.
Narzekacie, że płacicie ciężkie pieniądze? A KTO Wam kazał iśc na zaoczne? Trzeba było wybrać dzienne, gdzie nie musielibyście płacic ani grosza.
Ludzie, dorośnijcie.
Z całym szacunkiem na dzienne trzeba mieć sponsora! Więc proszę trochę się zastanowić nim się zacznie. Nikt nie wymaga indywidualnego trybu nauczania a jedynie stabilnego grafika i niezlewającego podejścia wykładowcy ( w końcu łaski nie powinien nikomu robić).Nikt nie prosi o zaliczenia bez wiedzy bo to nieporozumienie.
Zwyczajnie jak wykładowca w trakcie wykładów wychodzi "na chwilkę" i wraca po pół godziny to mogę oczekiwać na materiały na meila czy to niby za dużo?
Mam wymagającą panią z kosmetologii, nawet jeśli wykład prowadzi bez wdawania się w szczegóły to materiały wysyła ...- z całą masą błędów ( nie ort.) jak nic zerżnięty z neta bez jakiejkolwiek obróbki.
Nie mam nic do uczelni które zatrudniają dobrych wykładowców ale szkoły prywatne nawet jeśli ich mają to albo na niezbyt długo albo nadrabiają bajzlem w grafiku. Zwyczajnie idąc na wykłady chcę się pouczyć a nie denerwować.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości